Neurosedynskadade Björn Håkansson ska se till att golfen kommer in i paralympics. Foto: Mickael Tannus

Spela

Pionjär inom handigolfen

Han är svensken som har två segrar i British Open på meritlistan. Vi träffade Björn Håkansson för en niohålsmatch och lite snack om golfens väg mot Paralympics samt handigolf-VM i Sverige.

Text: eric.franzen@golf.se • 2011-05-10 Uppdaterad 2011-05-10

DRÖMFYRBOLLEN

John Daly: ”Han har världens fräckaste kläder. Och så är det en helskön kille.”
Phil Mickelson: ”För att han är vänsterspelare. Precis som jag.”
Ben Hogan: ”Min gamle tränare Gunnar Muellers idol. Vore kul att gå med dem båda.”

EN ROND MED BJÖRN HÅKANSSON

Ålder: 51 ÅR. HCP: 19,7. Hemmaklubb: Åkagårdens GK.Favoritbana: Saint Cloud utanför Paris. Största golfögonblick: ”När jag och två killar i handigolflandslaget spelade i norra Kalifornien.” Bonusinfo: Gillar tidiga Monty Python, ju sjukare, desto roligare.

Bollen är delvis täckt med lera och ligger förrädiskt inkilad mellan torkat gräs. Det nästan 40 tum långa skaftet på järnnian dras tillbaka. I nersvingen kommer minsta avvikelse i klubbhuvudets tänkta bana att ge ett förödande resultat. Slaget är inte lätt för den genomsnittlige medelgolfaren. Men för neurosedynskadade Björn Håkansson krävs det ett betydligt större mått av timing och precision. Våra öron fylls snart av ljudet från skön kontakt mellan klubbhuvud och boll. Någon sekund senare ligger hans Bridgestone e6 prydligt parkerad någon meter före vattenhindret på den nya banans tredje hål.

Tävlingskarriären avslutad
Slaget i sig är bara en av många förklaringar till att Björn Håkansson segrade i British Open for amputees under 2000 och 2004. Tävlingskarriären är dock avslutad sedan något år tillbaka. Men inte det glödande engagemanget för att sprida budskapet om golf för funktionshindrade.
Det är därför vi lommar runt på Bokskogen under en aprildag då SMHI utfärdat en klass två-varning för stormbyar i Skåne. Men vad som händer i vår match är egentligen sekundärt för Björn. Under en intensiv augustivecka väntar en betydligt större utmaning på honom på anläggningen vid Torup. Mellan 8 och 10 augusti spelas den första upplagan av Men’s Team World Handigolf Championship på klubbens gamla bana. Björn Håkansson hoppas att han och de övriga i organisationen runt tävlingen får ta hand om 30 till 40 deltagande lag.
– Jag tror det betyder oerhört mycket att få handigolf-VM hit till Sverige. Vi får stor mediebevakning, bland annat från internationella tv-team som kommer hit. Det kommer att lyfta golfen för funktionshindrade två tre steg. Vi har nu länder som vill skicka dubbla lag för att de ser detta som det största som händer handigolfen, säger han.

Första rundan i år
 Det är ingen underdrift att utnämna Håkansson till en av de definitiva pionjärerna inom den svenska golfen för funktionshindrade. När han under början av 1990-talet sökte pengar från arvsfonden för ett golfprojekt kom han i kontakt med Svenska Golfförbundet. Nästan 20 år senare har den grund som han och andra drivande krafter lagt gett betydande avkastning i form av en nationell tour, lokal tävlingsverksamhet och erfarenhetsträffar på distriktsnivå.

När vi slår ut på Bokskogen går Björn sin första runda för året. Det är troligen en bidragande orsak till att han ädelt ger bort de tre första hålen till mig. Men sedan plockar han bak bollen i stansen, och plötsligt framträder en ny golfare. Björn pressar tillbaka starkt och har utjämnat matchen på sexan när den starka puttningen och alltmer stabila spelet från tee fått börja tala.

Golfen upptäckte han genom kompisar i Lund under slutet av 1970-talet. Det dröjde sedan fram till 1988 innan han tog grönt kort. Första ronden gav honom 53 poäng när allting räknats samman. Det var då han hade börjat spela med förlängda klubbor som beställts från verkstaden hos Edins.
– Skillnaden var som natt och dag. Plötsligt kunde jag prestera. På första rundan gjorde jag en birdie som gav fem eller sex poäng. Man kan säga att min tävlingskarriär nog grundlades där.
I dag har han en Nakashima-driver med 10,5 graders loft, vars skaft förlängts med fyra tum. Järnklubborna, 4 till pitchingwedge plus sandwedge, har förlängts med mellan tre och fem tum. I bagen finns också en träfemma och en träsjua.
– Jag har provat hybrider men de blev så oerhört tunga i klubbhuvudet när skaften förlängdes. Det gick inte helt enkelt. Jag skaffade en 22-gradare, men det var som att slå med ett stålspett, konstaterar han.

Paralympics 2020
Under VM kan vi räkna med att Björn ritat in semester från arbetet som ordförande och projektledare i Föreningen för de Neurosedynskadade. Vid sidan av lagtävlingen arrangeras också Malmö World Handigolf Conference där bildandet av International Golf Federation Paralympic Committee ska verka för att få in golfen till 2020 års Paralympics. Björn medverkar där och i andra internationella forum som svensk representant i EDGAR — European Disabled Golfers Association.
– För att golfen ska kunna komma in i Paralympics måste vi sätta oss ned och skapa ett tydligare ramverk för spelformer och annat. Det blir oerhört viktigt att diskutera under konferensen.

Enbente golfaren
Veckan avslutas med Swedish Invitational 2011. En scratchtävling, som enligt Björn troligen är den enda i världen för funktionsnedsatta golfare. Under förra upplagan 2008 segrade den enbente franske golfaren Manuel Del Los Santos, som rönt stor uppmärksamhet med den egna presentationsfilmen som petats upp på youtube.
– Han är en mycket viktig förebild som det behövs fler av inom handigolfen. När han var på Bokskogen förra gången hoppade han runt 18 hål om dagen på kryckor och gick två över par från vit tee, berättar Björn.

Vi låter det vara osagt vad utgången hade blivit om inte den massiva väggen av ilsken vind mött oss på de sista hålen. Siffrorna skrivs till 2/1 efter att jag tagit hål sju och åtta på den nya slingan. Björn kommer snart att sticka in till Malmö för ett kvällsmöte. Och ja, även detta pass kommer att ägnas åt golf för funktionsnedsatta. Frågorna som ska avhandlas är många. Men det är en som han brinner extra mycket för.
– Den viktigaste förändringen som kan ske ute i Golfsverige är att vi verkar för att höja statusen på våra tävlingar. Vi vill få mer bevakning i media där man tittar på det här som den idrott det är, i stället för att betrakta handigolf som något socialt event. Det är det nämligen inte. För oss är det här idrott till 100 procent.


Text: eric.franzen@golf.se • 2011-05-10
SpelaNyheter
Rulla till toppen