Ernst Billgren säger sig sakna talang – han är en ren träningsprodukt. Foto: Karl Nordlund

Spela

Den golfande konstnären

När Ernst Billgren började spela golf slängde han alla sina t-shirts. Numera är han alltid golfklädd, redo att rycka ut på banan när som helst. Häng med en av landets mest kända konstnärer på "En rond med".

Text: CM Hellsten • 2010-07-07 Uppdaterad 2010-07-07

Ernst Billgren

Ålder: 52.
Familj: Fru, tre barn.
Bor: Östermalm.
Klubb: Sollentuna GK, Söderby GK, International Golf Arlanda i Sverige och thailändska Phuket CC.
Handicap: 12,2.
Favoritbana: Jag gillar Phuket, och Sollentuna är trevlig eftersom den bara ligger tio minuter från stan. Annars gillar jag variationen och får jag bara hålla i en golfklubba så är det kul.
Största golfmerit: Den här segern… och så vann jag kändistävlingen Christos Masters och fick en massa mobiltelefoner och resor.
Största konstmerit: Vi kör inte med meriter inom konsten, det handlar om den inre tillfredsställelsen.
Bonusinfo: 2007 blev konstnären Billgren bjuden på en tolvrätterslunch av Kinas kulturminister i Peking.

2000 skapade Ernst Billgren pokalen som delades ut till vinnaren av Melodifestivalen. Samma år arbetade han med ett projekt om masskommunikation och blev under ett kvartal Sveriges mest publicerade människa med statsminister Göran Persson på andra plats.

Konstnären Ernst Billgren syns flitigt i vimlet på röda mattans galapremiärer och deltar gärna i kändisgolftävlingar.

Iklädd ljus piké, rutig slips, vinröd cardigan, grå byxor och en trendig vindjacka kommer Ernst Billgren vandrande mot hemmabanan Sollentuna GK:s öppningshål mindre än tio minuter före starttiden klockan 15. Trots att vi, Ernst och jag, snart ska slå ut stannar han till på puttinggreenen för att hälsa och snacka lite med en annan medlem. Utan någon som helst stress går han sedan upp på gul tee och skickar i väg utslaget mitt på fairway. Ernst spelar avslappnat, är lugn och uppträder harmoniskt ute på banan.

Han har handicap 12,2 och får tre slag. Vi möts i en match över nio hål och förloraren får tvätta segrarens klubbor.

– Jag började med golf för tre år sedan. Annars är det ju tennis som jag har hållit på med. Golf och tennis är ju ungefär samma sak – fast i golf ligger bollen stilla. När jag hamnade i Asien så visade det sig att de inte spelar tennis eftersom det är för varmt. Dessutom försiggår alla möten där borta på golfklubbar så jag var illa tvungen att börja spela, säger Ernst när vi beger oss bort mot Sollentunas tvåa.

Slår rakt – och förbi röd tee
Ernst Billgren berättar att han har svårt för de långa slagen och menar att om man ska bli riktigt duktig i golf så måste man slå bortåt 350 meter. Ernst säger ödmjukt att han knappt passerar röd tee, men han slår långt förbi damernas utslagsplats. Och rakt. Kanske säger han så bara för att psyka sin motståndare…? Billgren gör få misstag, förutom på det femte korthålet där han hamnar i dammen till höger. Sedan skickar han bollen pin high upp på green, noterar en bogey och delar hålet trots vattenbesöket. Det avslöjar hans styrka som golfspelare. Närspelet. Chippa och putta är hans grej.

Konstnären tillbringar vintrarna i Thailand och Kina där han gjuter bronsskulpturer varvat med golfronder på Phuket Country Club. Utlandsvistelsen gynnar hans utveckling och Ernst kan i perfekta förhållanden underhålla sin lugna sving året om och behöver till skillnad från de flesta svenskar inte börja om från början när våren gjort entré.

Hur bra vill du bli?
– Singel är ett rimligt mål, men scratch är väl att ta i va? Då krävs det säkert att man tränar och tar till en instruktör och sådana planer har inte jag. Jag har nog inte ens två träningstimmar sammanlagt i livet utan det är själva tävlingsmomentet som jag tycker är roligt.

Efter att ha delat de två inledande hålen vinner Ernst Billgren det tredje.

– Du kanske skulle ringa och beställa en sådan där högtryckstvätt för mina klubbor är riktigt smutsiga…

Hade du hellre blivit tennis- eller golfproffs än konstnär?
– Nej, jag var så oerhört dålig på idrott som barn. Jag tror att många bränner sin entusiasm och spelar fotboll när de är unga. Jag hade över huvud taget aldrig rört en boll före 40 års ålder. Jag lärde mig rita först och sedan när jag kunde det så reste jag mig upp från skrivbordet och kollade vad som fanns mer här i världen.

Vad är det för skillnad mellan golfspelaren Billgren och tennisspelaren Billgren? 
– Vi är oerhört lika och har egentligen total brist på talang. Jag är en ren träningsprodukt. Det är likadant med konsten. Jag listar ut saker, det är min grej. Jag listar ut hur man ska göra och så försöker jag göra det och mycket sämre än en bogey blir det inte.

Ernst Billgren vinner även nästa hål och är nu två upp i matchen. Efter att ha sänkt en imponerande parputt från drygt tio meter säger han:

– Jag tycker nästan att det är lättare när det lutar på greenerna, läsa form är min grej.

Hur upplever du golfbanan som rum?
– Det är den form av natur som passar oss stadsbor. Man har ju den här bilden av den fina naturen, det är grönt och mycket träd. Men när man väl kliver ut i naturen så är det ett helskotta – det är väldigt buckligt, det är mygg och besvärligt. Fast på en golfbana får man det praktiska från staden, det är ordnat och fixat men man får ändå se lite träd på lagom håll.

Varför har du så mycket djur i din konst?
– Jag bestämde mig tidigt att jag vill göra så vanlig konst som möjligt och det vanligaste motivet är djur och natur. Varför krångla till det?

Hur är acceptansen för golf i konstkretsar?
– Det finns ju inte alls någon relation mellan golf och konst. Det har aldrig varit någon som i konstkretsar kommenterat det faktum att jag är konstnär och spelar golf. De känner knappt ens till golf. Jag är mig veterligt den ende konstnären som spelar.

– Golf är absolut den sportform som påminner mest om konst. I många andra sporter kan man bara ta i lite extra, här handlar det om att komma i ett flow som är extremt abstrakt och som är svår-återskapat men som man ändå vet finns där ändå. Det vimlar av paradoxer och det är därför det skrivs mängder av filosofiska böcker om konst.

2005 sålde Ikea en av dina målningar som sedan såldes på Blocket för ett helt annat belopp…
– Det var meningen att jag skulle vara folklig och att kunderna skulle köpa ett paket med ett tryck som de sedan fick skruva ihop själv. På Ikea var priset några tusenlappar men på blocket annonserades detta tryck ut för mellan 20 000 och 40 000 kronor.

Och vad får man egentligen betala för ett konstverk av Ernst Billgren?
– En tavla kan kosta mellan 400 000 och 500 000 kronor.

Ernst Billgrens allra största styrka som golfspelare är kanske det mentala. Han har en enorm tävlingsinstinkt. Han har tidigare varit med i tv-programmet Exilir där han tränades av tennisproffsen Andreas Vinciguerra och Magnus Larsson inför sin utmaning mot grand slam-vinnaren Stefan Edberg. Ernst tog de två första bollarna mot Edberg.

Vår match kontrollerar han och på det åttonde hålet är det game over.

– Det var spännande att vi var så jämna och slog bollen till samma plats i början men det var två saker som jag tror knäckte dig – när jag slår i vatten och ändå gör bogey och när du missar din 20 centimeters birdie och jag sänker en femmetare. Annars var det jämnt förutom de två hålen.

Korrekt analys. Grattis. 2009 byggde du en signeringsrobot för att slippa åka runt i landet och signera din nya bok. Hur funkar roboten?
– Den kopierar mina rörelser så jag kan sitta och röra den i ateljén och så utför den rörelserna där den råkar stå. Väldigt praktiskt. Boken “Vad är konst?” håller jag nu på och översätter till en massa språk.

Och vad är egentligen konst?
– Det tog 117 sidor att reda ut…  Det är ett sätt att uttrycka saker som man inte har något annat språk för.


Text: CM Hellsten • 2010-07-07
SpelaNyheter
Scroll to Top