Henrik Stenson är två slag från täten i tourfinalen men fortfarande nummer 1 i Race to Dubai. Foto: Göran Söderqvist

Följa

Fortfarande nummer ett

DUBAI. Spanjoren Alejandro Cañizares leder DP World Tour Championship. Henrik Stenson är två slag efter och svensken är fortfarande nummer ett i Race to Dubai. Trots en treputt på sista greenen.- Ändå en bra start, säger Henrik.

Text: CM Hellsten • 2013-11-14 Uppdaterad 2013-11-14

DP World Tour Championship

Bild 1122804

Datum: 14-17 november.
Bana: Jumeirah Golf Estates, Dubai, Förenade Arabemiraten.
Prispengar: $ 8 000 000.
Titelhållare: Rory McIlroy (2012).

Startlista

Race to Dubai

Aktuell ställning

Minuterna innan Henrik Stenson inledde sista etappen av racet till Dubai så hördes ett riktigt oväsen över Jumeirah Golf Estate. Det var plan från brittiska Red Arrows (som är i Dubai på en flygshow) som passade på att önska spelarna lycka till på sitt eget lilla vis.
Åskådarna trängdes vid första tee och på flera håll hördes det svenska röster.
Stenson har bra support i öknen.

Han tackade för stödet genom att bjuda på ett stabilt spel. Det blev tre birdies under första nio och efter varvningen inne vid klubbhus-skalet så kom dagens fjärde birdie på tian.
Och efter ytterligare en på hål 16 var svensken -5 och bara ett slag efter spanjoren Alejandro Cañizares som tidigt kommit in på 66 slag (-6).
På avslutningshålet hade Stenson chansen att gå upp i delad ledning.
I stället för en felfri insats kom den stora besvikelsen.
Han missade birdien.
Det blev inte ens ett par.
Utan en bogey.
Efter att han signerat scorekortet väntade ett massivt uppbåd av journalister som ville få en kommentar.
Stenson svarade behärskat:
– På sista tappade jag lite fokus och det är frustrerande när jag spelade så bra men jag behöver inte oroa mig över spelet. Det här är ändå en bra start och det är tre dagar kvar. Du kan inte vinna en tävling på en torsdag men du kan definitivt spela bort dina segerchanser. Jag är nöjd med mitt spel och hade gärna tagit fyra under par. Nu ska jag bara försöka förtränga den avslutande treputten och se fram emot nästa rond.

Rafa Cabrera-Bello och Jamie Donaldson öppnade också DP World Tour Championship med ett 68-varv (-4) och spanjoren och walesaren delar fjärdeplatsen med Henrik Stenson.
Mellan trion och ettan Cañizares finns Thailands Kiradech Aphibarnrat samt Australiens Marcus Fraser.
– Jag spelade bra tee till green och gav mig själv många chanser, slog också många bra puttar men tyvärr var det inte så många som gick i. Greenerna är rätt svårlästa och det är mycket grain på dem. Det är flera som ser bra ut länge och så viker de ur precis i slutminuten. Att putta på bermuda har aldrig varit min favorit. Jag hade begränsade förberedelser inför tävlingen och hann bara spela in nio hål. Ju mer man har puttat på greenerna innan desto snabbare hittar man känslan men det är bara att fortsätta att ge mig själv fler chanser, säger Stenson.

Solen började så sakta förbereda sin nedgång i den sena eftermiddagen, vinden hade mojnat och det rådde ett lugn när Poulter puttade för birdie på 18:e greenen.
Även han missade.
Och slog irriterat högerhanden över sitt lår och tittade med en mörk blick ner mot fairway.
Där befann sig Henrik Stenson.
Personen som Poulter försöker komma ikapp och förbi när det handlar om racet till Dubai och det där personliga 100-dollars-bettet som han har med sin goda granne.
Engelsmannen lyckades inte hämta in delar av försprånget under torsdagen.
Tvärtom.
Poulter är ett slag bakom svensken efter rond 1 och de andra konkurrenterna Justin Rose och Graeme McDowell finns ännu längre bak i resultatlistan – två respektive fyra slag efter Stenson.
Så här ser R2D-ställningen ut just nu:
1) Stenson – 2 620 692 poäng.
2) Rose – 2 278 919.
3) Poulter – 2 194 940.
4) McDowell – 2 107 537.
5) Donaldson – 2 028 656.

Efter 46 tävlingar i 25 länder har nu Race to Dubai nått fram till slutdestinationen där epilogen inletts.  
Färden har varit lång och det har satt sina spår.
– En tredjedel av spelarna i fältet är mer eller mindre slitna och skadade och börjar få slut på bränsle men nu handlar det om att kämpa och hålla ut under sista veckan, säger Henrik.

Vad är det då för status med Stensons uppmärksammade handled?
– Den kändes bra idag. Jag besväras inte av den under själva spelet utan det är mer efteråt när den blir stel och rörligheten sämre.


Text: CM Hellsten • 2013-11-14
FöljaNyheter
Rulla till toppen