Henrik Stenson är i sin gamla hemstad Dubai och ser fram emot DP World Tour Championship. Foto: Göran Söderqvist

Följa

Stenson kan avgöra på hemmaplan

DUBAI. Henrik Stenson bodde tio år i Förenade Arabemiraten. Nu är han tillbaka i Mellanöstern för att skriva historia när Race to Dubai avgörs.

Text: CM Hellsten • 2013-11-13 Uppdaterad 2013-11-13

DP World Tour Championship

Bild 1122784

Datum: 14-17 november.
Bana: Jumeirah Golf Estates, Dubai, Förenade Arabemiraten.
Prispengar: $ 8 000 000.
Titelhållare: Rory McIlroy (2012).

Startlista

Race to Dubai

Aktuell ställning

Henrik Stenson står utanför Jumeirahs klubbhus, som fortfarande faktiskt är under byggnation, och gör en tv-intervju med Eurosport dagen före Race to Dubais final DP World Tour Championship.
Samtidigt som den kvinnliga reportern ställer sina frågor passerar en golfbil förbi. Mannen i passagerarsätet håller ett stadigt grepp om den enorma pokalen som ska delas ut här på söndagen.
Trofén är tung, spektakulär.
Henrik Stenson har siktet inställt på The Harry Vardon Trophy.
Hur högt skulle du ranka en seger i Race to Dubai i förhållande till FedExCup?
– Det är på olika sätt och det känns varken smart eller rättvist att försöka individuellt jämföra de två. Tiger och Phil Mickelson är inte här men det är ändå ett väldigt, väldigt starkt fält. Jag är europé och har vuxit upp på Europatouren så det hade givetvis varit grädde på moset att kunna vinna Race to Dubai också. Framför allt att lägga det till den fantastiska säsong som jag har haft och att kunna bli historisk.

Klockan 12.40 lokal tid (tre timmar före svensk) på torsdagen slår Henrik Stenson ut i sista gruppen tillsammans med Justin Rose – engelsmannen som närmast jagar svensken på European Tour-rankingen.
– Jag ska försöka gå ut och spela en bra tävling. Jag har haft problem med handleden och samtidigt finns det ett tätt koppel med bra spelare som jagar mig. Mina kompisar och grannar kommer att göra allt de kan för att kroka och hala in mig under de här fyra dagarna. Då kan jag inte gå runt och tänka på att jag kan bli historisk. Jag måste fokusera på mitt spel och göra det så bra som möjligt. Det finns tusen och ett scenario på hur det här kan utspela sig, så det är bara att köra på.

På måndagskvällen var tanken att Stenson skulle genomgå en ny magnetröntgen men maskinen gick sönder och han fick i stället gå upp klockan 06.00 på tisdagen för att åka till sjukhuset när apparaten var reparerad.
– Det visade sig att långsiktigt är det inga större negativa grejer. Förhoppningen är att handleden ska bli bra av vila, lite behandling och träning. Det är tufft när man hamnat snett och så ska man bara spela och spela och inte ha någon tid för återhämtning. Nu har jag fokus på de här fyra dagarna och så får jag ta ett ställningstagande till vad, om och hur vi ska ändra schemat kring de resterande tävlingarna i slutet av året.

Två dagars vila istället för förberedelser på banan – hur mycket påverkar det dina segerchanser?
– Givetvis hade jag helst kommit hit och spelat 27 hål inspelsvarv och kunnat träna för fullt än att vila och kanske inte vara lika förberedd som jag önskat. Det har varit likadant de senaste tre veckorna. Hade jag inte haft problem med handleden hade jag haft ett annat läge när jag kom till Shanghai. Jag har varit lite efter hela tiden och att sedan försöka ta i kapp tappad tid är svårt nog och ännu jobbigare när du är delvis skadad. Men nu har jag fått två lediga dagar och det behöver ju inte heller vara någon nackdel, säger Henrik som först på onsdagseftermiddagen kunde gå ut på Earth Course och spela nio hål inför tävlingen. Han fick då sällskap av Jonas Blixt.

En dryg timme efter att Stenson avverkat alla tv-intervjuer på Jumeirah  kom beskedet att han är nominerad i kategorierna Årets manlige idrottare samt Årets prestation vid Idrottsgalan i januari.
Hur långt tror du att FedExCup och en eventuell Race to Dubai-triumf räcker när det är dags för Svenska Dagbladets bragdjury att sammanträda?
– Inte en aning. Jag kan bara försöka spela så bra som möjligt sedan är det någon annan som bestämmer. Det är alltid svårt att jämföra olika prestationer. Det är svårt att jämföra olika segrar inom golfen och att då jämföra mellan olika sporter är ännu svårare. Är man nominerad till olika utmärkelser och skulle man vinna något pris så är man oerhört glad över det.

Familjen Stenson bor numera vid Lake Nona i Orlando men innan flyttlasset gick till Florida så var Dubai deras hem.
Henrik har många vänner kvar i Mellanöstern och känner till hur allt fungerar här.
På banan.
Och utanför.
Han har sålt huset och i stället kallar världstrean lyxhotellet Atlantis sitt hem under tävlingen.
Stenson bor i den allra finaste sviten och tidigare i veckan bjöd han in Lee Westwood, Martin Kaymer, Justin Rose och några till för att slå bollar från balkongen ner mot en liten uppbyggd green på en flytbrygga nere i havet.
– Det var högt och en helt annan situation… Jag gick rakt ut från frukostbordet för att slå. En halvmeter framför fanns en två decimeter hög kant, jag greppade klubban jäkligt hårt för det var 100 meter ner till poolområdet. Det var en riktig utmaning. Jag fick den till 2,5 meter ifrån med mitt bästa försök. Greenen var 9 x 5 meter från 235 yards med 100 meters höjdskillnad och sidovind från höger. Jag tror att gemene 18-handicapparen nog hade kunnat stå där ett tag innan han träffade greenen.

Mannen bakom Stensons förvandling
Hanson & Blixt i skuggan av Stenson
Här är alla förutsättningar

Text: CM Hellsten • 2013-11-13
FöljaNyheter
Scroll to Top