Andy Sullivan har två Europatour-segrar på sina sex senaste starter. Foto: Warren Little/Getty Images

Följa

Favoriten höll för trycket

Andy Sullivan var Joburg Opens bäst rankade spelare. Varför visade han när Joburg Open avgjordes de sista nio hålen.

Text: Daniel Eriksson • 2015-03-01 Uppdaterad 2015-03-01

Tidigare artiklar

Första rundan: 
”En lättscorad bana”

Andra rundan: 
”Fasth nära en albatross”

Tredje rundan: 
”Rekordjämnt inför finalrundan” 

Joburg Open

Bild 1113628

Speldatum: 26 februari-1 mars 2015
Spelplats: Royal Johannesburg & Kensington’s East och West Course, Sydafrika
Prissumma: 1 300 000 euro.

Slutställning

Inför finalvarvet av Joburg Open trängdes hela 31 spelare inom loppet av sex slags marginal. Den ledande Willie Coetsee hade två slag till godo till den jagande klungan och med en ynka topp10-placering de senaste 16 åren, var det få som trodde att den 509-rankade hemmaspelaren skulle hålla hela vägen. 

Istället tog andra aktörer över huvudrollerna i dramat. En av dem var Andy Sullivan, som var tävlingens bäst rankade spelare. Efter sin inledande 71-runda i torsdags, har den 73-rankade britten pillat i birides med jämna mellanrum vilket gav honom ett utmärkt slagläge tre slag bakom Coetsee när söndagens spel inleddes. 

Efter att ha vänt på 32 slag efter fem läckra birdies, var läget det ombytta med Sullivans namn överst på leaderboarden. Bogeyn på elvan haltade frammarschen något, då istället landsmannen David Howell övertog taktpinnen. Men läget återställdes i samma sekund som Howell hookade sin drive i vattnet på 14:e hålet. 

Då klev nästa spelare med brittiskt pass – Anthony Wall – in i handlingen, men även hans förhoppningar om att få lyfta segerpokalen grusades av ett vattenbesök, denna gång på det 15:e hålet. 

När de andra spelarna darrade visade Sullivan istället upp varför han var fältets högst rankade spelare. Med säkra birdies på så väl 15 som 18 gled han ifrån i toppen och vann tillslut Joburg Open med två slags marginal. 

– Det känns helt otroligt. Jag vågade aldrig drömma om att jag skulle ta min andra Europatour-seger så tätt efter min första. Denna gången var jag inte ett dugg nervös utan gillade istället läget inför de avslutande hålen, säger han till tävlingens hemsida med pokalen i sin trygga famn.

Ja, tävlingar i Sydafrika och Andy Sullivan har visat sig vara en framgångsrik kombination. I South Africa Open Championship på Glendower i januari tog 28-åringen sin första Europatour-seger i karriären. Royal Johannesburg & Kensington Golf Club ligger någon mil ifrån platsen där han höjde pokalen förra gången.

Vinnaren väckte lite uppmärksamhet under fjolårets KLM Open, där hans välavvägda järnnia letade sig ner i koppen. För besväret tilldelades han inte någon bil, utan istället en resa ut i rymden. Ämnet kom på tal även under dagens prisceremoni. 

– Det känns redan som att jag är i rymden, så overkligt känns det att vinna igen. Det är som att jag befinner mig på toppen av en våg och jag vill aldrig att den ebbar ut.Gissa om Andy Sullivan ser fram emot att få komma tillbaka till Sydafrika igen i början av 2016…

Kristoffer Broberg var den av svenskarna som hade bäst chans att blanda sig i toppstriden. Och det började verkligen bra för Haninge-spelaren. Birdien på det inledande parfemman följdes visserligen upp av en bogey på hålet efter, men sex under par på hål sex till elva gav verkligen slagläge inför avslutningen. Med sina 15 under par var han i allra högsta grad inblandad i segerstriden.

En något oturlig bogey på tolvan, följdes upp av ännu en två hål senare. Och efter den förlorade tätkänningen, orkade inte den hårt kämpande 28-åringen slita sig tillbaka en gång till. Fyra raka avslutande par räckte till en delad 10:e plats, två ynka slag ifrån de där tre åtråvärda British Open-plåtarna som låg i potten. 

Alexander Norén tappade ned till totalt sju under par under sista dagens 72-rond. Detta innebär att 32-åringen lämnade Joburg Open på en delad 54:e plats. Ett slag sämre hittar vi Johan Edfors (70) och Johan Carlsson (69). För Niclas Fasth – bäste svensk efter halva tävlingen – var det en lite tyngre dag på banan. Hans 73:a innebar totalt fyra under par och delad 60:e-plats.   


Text: Daniel Eriksson • 2015-03-01
FöljaNyheter
Rulla till toppen