Johan Edfors tre segrar på Europatouren kom alla under fyra magiska månader 2006. Foto: Stuart Franklin/Getty Images

Följa

“En lättscorad bana”

Efter några tunga och skadefyllda år på golfbanan är Johan Edfors nu tillbaka i golfens finrum igen. Men han är ändå inte helt nöjd med sin inledande 67:a.

Text: Daniel Eriksson • 2015-02-26 Uppdaterad 2015-02-26

Joburg Open

Bild 1113558

Speldatum: 26 februari-1 mars 2015
SpelplatsRoyal Johannesburg & Kensington’s East och West Course, Sydafrika
Prissumma: 1 300 000 euro.

Aktuell ställning

De första två dagarnas spel av Joburg Open är uppdelat på Royal Johannesburg & Kensington’s East och West Course, där den förstnämnda är betydligt tuffare. Det 210 man starka startfältet spelar en runda vardera på de båda banorna, innan cutten dras för helgens två avslutande rundor på East Course. 

En som har gett sig ett utmärkt utgångsläge för att få spela alla fyra rundorna är Johan Edfors. Kungsbacka-sonen, som i oktober fyller 40 år, har haft ett par knackiga säsonger bakom sig, där både efterhängsna skador stört spelet betänkligt. Speciellt 2013 var ett riktigt mardrömsår på golfbanan, då Edfors bara klarade cutten i åtta av de 25 tävlingarna han kom till start i. 

Det medförde att fjolåret spenderades på Challengetouren, där segern i Shankai Classic var en starkt bidragande orsak till att han tog klivet upp i golfens finrum på nytt. Och detta ett år efter att han hade allvarliga funderingar på att lägga av med golfen för gott. Men ett löfte till pappa – som tragiskt nog gick bort i början av 2014 – att ta sig tillbaka till Europatouren, väckte ny motivation hos Johan Edfors som nu tycks närma sig sitt gamla golf-jag igen. 

För att spelet finns där i kroppen på den hårfagre bollbegåvningen känner alla redan till. Men det gäller att få ut det under tävling också, vilket visat sig lättare sagt än gjort. Men av hans inledande 67-runda på West Course att döma, är formen i antågande. Ändå är huvudpersonen själv inte helt nöjd. 

– Det är en ganska kort och lättscorad bana. Jag är besviken på mina järnslag idag, då jag inte gav mig så många birdiechanser som jag hoppades på på förhand. 

De låga scorerna så här långt – hemmaspelaren Nic Henning leder på 62 slag – beror även till stor del att det varit bra yttre förutsättningar. Det var något även Johan Edfors kunde utnyttja, speciellt under de första nio hålen. 

– Då var det i stort sett vindstilla. Det var först när jag vände hemåt som det började blåsa. Bogeyn på tolvan kom till eftersom jag var velig med mitt järnslag. Vinden snurrade runt så jag visste inte vilken klubba jag skulle välja. Min järnsjua hamnade rätt illa till i greenbunkern, därför fick jag inte upp bollen tillräckligt nära för att rädda paret. 

Men fem röda ringar i scorekortet är bra plåster på såren för rundans enda bogey. Och resterande par hade kunnat bli betydligt bättre om en och annan birdieputt ramlat ner i koppen istället, för spelaren som under fyra magiska månader 2006 tog tre segrar på Europatouren. 

– Längdkontrollen på greenerna var bra idag. Det var tap-ins mest hela tiden. På den här banan är det många wedgar in mot green, tyvärr kom jag aldrig tillräckligt nära flaggorna för att kunna göra mer birdies. 

Nu är det bara tillbaka till hotellet och ladda om för fredagens utmaning. 

– East Course är betydligt tightare och längre. Då gäller det att drivern uppför sig lika bra som idag. Men fairways och greener är fortsatt mjuka, så det går verkligen att prickskjuta ute på banan. Vinnarscoren kommer hamna på 20 under par om vädret håller i sig. 

Det återstår att se om Johan eller någon annan av de tio svenskarna som kommit till start har vad som krävs för att blanda sig i toppstriden. Bäst av de blågula spelarna efter första rundan är en annan rutinerad räv, nämligen Niclas Fasth. Den sexfaldige Europatour-vinnaren är ett slag bättre än Johan Edfors, som delar 27:e-platsen med Joakim Lagergren och Kristoffer Broberg.

Två slag sämre är Jens Fahrbring (70). Sollentuna-sonen jagas närmast av Mikael Lundberg, Johan Carlsson och Alexander Norén, som alla noterades för 71 slag idag. För Magnus A Karlsson (74) och Pelle Edberg (77) är det bara att glömma dagens runda. Enda trösten är att fredagens varv spelas på den lättare East Course.


Text: Daniel Eriksson • 2015-02-26
FöljaNyheter
Scroll to Top