Niclas Fasth senaste topp10-placering kom i Italien i maj 2011. Foto: Stuart Franklin/Getty Images

Följa

Fasth nära en albatross

Jo, det är Niclas Fasth vi pratar om. 42-åringen har hittat storformen igen och är två slag från ledningen i Joburg Open.

Text: Daniel Eriksson • 2015-02-27 Uppdaterad 2015-02-27

Tidigare artiklar

Första rundan: 
“En lättscorad bana”

Joburg Open

Bild 1113581

Speldatum: 26 februari-1 mars 2015
Spelplats: Royal Johannesburg & Kensington’s East och West Course, Sydafrika
Prissumma: 1 300 000 euro.

Aktuell ställning

Sent ska syndaren vakna, är ett ordspråk som flitigt används. Det vore synd att kalla Niclas Fasth för någon syndare, men sättet han spelar golf på just nu får tankarna att osökt leta sig tillbaka till glansdagarna förra årtiondet, då han radade upp segrar på Europatouren och var med i det Ryder Cup-vinnande Europa-laget på The Belfry. Torsdagens 66:a följdes upp med 67 på betydligt mer svårspelade East Course, vilket gör att göteborgaren parkerar på delad femteplats med halva tävlingen spelad. 

– Formen känns bättre än på många år. Det säger inte så mycket dock…, poängterar den alltid lika underfundige 42-åringen till Svensk Golf från sin plats i Players Lounge. 

Senaste topptio-placeringen var i BMW Italian Open i maj 2011, då han slutade delad sexa. Sedan dess har dett gått – bokstavligt talat – troll i spelet, för boll-virtousen som blev proffs redan 1993. 

– Förutom att jag har spelat dåligt i några år, så har jag dragits med skadeproblem de sista två åren. Det hjälper ju inte liksom om man vill spela bra igen. Samtidigt påverkar det självförtroendet som blir allt sämre och vips så är man inne i en ond spiral. Men sedan september-oktober förra året har det känts betydligt bättre och slaglängden är så sakteliga på väg tillbaka i takt med att jag blivit kvitt skadorna. 

Starten på andrarundan kunde han knappast klaga på, med birdie direkt på ettan. 

– Första hålet på East Course är väldigt lätt. Två rekorderliga slag följt av två puttar. Det är inte så mycket att säga om.

Efter två dagars spel är bogeyn på sexan idag enda plumpen i protokollet. 

– Jag låg mitt fairway med trekvarts sandwedge kvar in mot green på tredjeslaget. Dessvärre fick jag en flyer, vilket inte riktigt var vad jag hade räknat med, om jag ska vara helt ärlig…

Den missen lades snabbt till handlingarna och Niclas Fasth höll så när på att avsluta med en albatross på det sista hålet. 

– Det spelades kort idag med tanke på att vi hade vinden i ryggen. Min hybrid träffade faktiskt flaggan med andraslaget. Men en 1,5-metare för eagle funkar bra det också. 

Med sina -10 har Fasth skaffat sig ett ypperligt utgångsläge inför helgens två rundor. Frågan är hur långt det kan räcka? 

– Det är en bit kvar till världsklass, men det går i alla fall stadigt åt rätt håll. Två sådana här rundor till så är man med i täten. Några topptio-placeringar den här säsongen vore ett jättesteg i rätt riktning. Sedan vet vi ju båda två att jag siktar högre än så. 

Ett slag efter Fasth skuggar Haninge-duon Alexander Norén – vars 63:a var dagens lägsta score – och Kristoffer Broberg (67) som båda börjat säsongen övertygande så här långt. 

Dagens mest besvikne svensk lär dock vara Joakim Lagergren. Torsdagens 68-runda gav ett ypperligt utgångsläge inför fortsättningen, men efter att ha börjat sista nio av dagens spel med två raka birdies tappade 23-åringen spelet och stod inför det faktum att par krävdes på sista hålet för att få spela vidare i helgen. Dessvärre noterades han för en bogey och missade cutten (-4) med minsta möjliga marginal. Även Jens Fahrbring (par), Mikael Lundberg (+1), Magnus A Carlsson (+4) och Pelle Edberg (+5) får tävlingsfritt i helgen.  


Text: Daniel Eriksson • 2015-02-27
FöljaNyheter
Scroll to Top