Phil Mickelson har 42 PGA tour-segrar. Men den senaste kom i British Open i juli 2013. Foto: Getty Images/Christian Petersen

Följa

Big Phil på rätt väg igen

Inte sedan British Open-segern 2013 har Phil Mickelson vunnit en tävling. I Texas har han gett sig själv chansen att bryta förbannelsen.

Text: Daniel Eriksson • 2015-03-27 Uppdaterad 2015-03-27

Valero Texas Open

Bild 1114184

Datum: 26-29 mars

Bana: TPC San Antonio Oaks Course, Texas, USA

Titelförsvarare: Steven Bowditch, Australien

Prissumma: 6 200 000 dollar

Aktuell ställning

Det är inte bara elaka pinnplaceringar och bollslukande vattenhinder som spelarna hade att tampas med under det första varvet av Valero Texas Open. Första rundans svåraste motståndare var utan tvekan Moder Natur som gjorde allt som stod i hennes makt för att styra bollarna bort från hålen. Med kraftiga vindar förvandlades TPC San Antonio till ett riktigt monster – framförallt under förmiddagens spel – för närmast maktlösa spelare som fick se sina bollar styras bort av den oberäkneliga vinden. 

Värst drabbad var nästan Dudley Hart, vars chip från 30 meter på det 18:e hålet stannade fem meter från koppen. På sin väg fram mot bollen kom en kraftig vindby och nästan lyfte bollen, som rullade tillbaka ner mot en maktlös Hart som istället fick en 25 meters putt för att rädda par. Rättvisa skipades dock när amerikanen tog tjuren vid hornen och bergsäkert rullade i en av dagens absolut längsta puttar. 

De fyra svenska spelarna som kom till start hade alla stora bekymmer att hantera vinden. Bäst framgångar hade Tranås-spelaren David Lingmerth, vars 74:e innebar två över par och delad 35:e plats i tävlingen. 

– Jag spelade faktiskt ett riktigt bra varv. Det var otroligt blåsigt och riktigt kallt på morgonen när jag gick ut. Dessvärre gick jag två över par de sista tre hålen, ändå räckte det till femte bästa runda bland de spelarna som gick ut på morgonen, säger David Lingmerth till Svensk Golf. 

Två slag bättre ligger Kevin Na. Spelaren med PGA-tourens kortaste efternamn får numera kalla kårar varje gång han går upp på nionde tee på TPC Scottsdale. Det var nämligen där som han under tordagsvarvet 2011 skrev in sig i historieböckerna för all framtid med sina historiska 16 slag på hålet, detta efter att ha tagit en rad fullständigt vanvettiga beslut efter att ha skickat ut sin provisoriska boll i skogen på högersidan av fairway. Att han sedan följde upp sin 12 över par med en birdie på hålet efter, gör bara historien ännu bättre. Därför var det nog många som drog en lättnadens suck då han denna gången nöjde sig mer fyra slag istället.

Flera av tourens stora drakar passar på att vässa formen inför årets första Major – US Masters på Augusta. Phil Mickelson letar fortfarande med ljus och lykta efter något som kan liknas vid gammal god form, efter att ha tagit ett längre break från golfen i höstas. Och det inledande varvet av Valero Texas Open vittnar om att världens mest populäre vänsterspelare kan vara på rätt väg igen, då han delar fjärdeplatsen på två under par.

Dessutom lyckades han med bedriften att slå dagens märkligaste slag. Vad annars ska man säga om bunkerslaget på det tolfte hålet, där klubbhuvudet på hans järnåtta flög all världens väg efter den till synes felfria träffen. Det var en minst sagt förvånad Big Phil som länge stod och tittade på skaftet innan han plockade fram sin mobiltelefon och skickade ett sms till klubbteamet där han bad om att få en ny identisk klubba levererad snarast möjligt.  

Leder tävlingen gör Charley Hoffman som tycktes närmast opåverkad av de yttre omständigheterna. Hans fem under par är starka papper alla dagar i veckan, men speciellt efter en runda som denna. 

Längre söderut på leaderboarden hittar vi Daniel Chopra som inte fick spelet att stämma. Tillsammans med Camilo Villegas noterades han för 80 slag. Två bättre är Carl Pettersson och ytterligare ett slag bättre parkerar Fredrik Jacobson på en delad 69:e plats.

"Ganska stabil och tråkig dag på banan"
Louise Friberg bästa svenska
Olazabal skuggar ledaren

Text: Daniel Eriksson • 2015-03-27
FöljaNyheter
Rulla till toppen