I spelet tee till green är det få som kan matcha Anna Nordqvist. Men puttern är fortsatt rätt sval. Foto: Getty Images/Christian Petersen

Följa

“Ganska stabil och tråkig dag på banan”

För ett år sedan vann Anna Nordqvist Kia Classic efter en inledande 73-runda. Blir det repris i år efter ännu ett halvljummet första varv?

Text: Daniel Eriksson • 2015-03-27 Uppdaterad 2015-03-27

KIA Classic

Datum: 26-29 mars

Bana: Aviara Golf Club, Carlsbad, Californien, USA

Titelförsvarare: Anna Nordqvist, Sverige

Prissumma: 1 700 000 dollar

Aktuell ställning

Den positive personen poängterar att rundan trots allt var ett slag bättre än motsvarande runda förra året, då Anna Nordqvist spelade hem KIA Classic på Aviara Golf Club. Den negative personen kontrar med att spelet sett ut som vid flertalet rundor den senaste tiden – bra fram till green, betydligt sämre med puttern i näven. 

För Anna Nordqvist har mycket den här säsongen handlat om att försöka hitta rätt känsla på greenerna igen. Spelet tee till green är i de allra flesta fall hur stabilt som helst, men med en putter som knappast bränner sönder tyget i bagen, är det svårt att kriga till sig de riktigt framskjutna placeringarna. 

– En ganska stabil och tråkig dag på banan, om jag får säga det själv. Träffade alla fairways och nådde 15 greener på rätt antal slag, ändå blev det bara par på rundan. Jag måste haft 34 puttar idag, säger den regerande mästarinnan till Svensk Golf och fortsätter ge sin förklaring till den inledande 72-rundan. 

– Jag hade svårt med längdkänslan in mot pinnen imorse, för vi hade ingen känsla av hur långt bollen flög. Antingen var inspelen lite långa eller så hamnade de kort om pinnen. Det är bara att kriga på så trillar förhoppningsvis birdiesarna i för mig.

78:e-platsen delar Anna med bland annat Karin Sjödin, som hade en rätt fin runda på gång, men ett vattenbesök på sista hålet innebar en försmädlig dubbel i scorekortet. 

– Snöplig avslutning måste jag säga, men det var ett riktigt dåligt andraslag som jag drog rätt ner i vattnet vid greenen. 

Men det kunde blivit ännu värre för göteborgskan om man ska tro henne själv. 

–  Det är ofta man känner att man spelar bättre än vad resultatet visar, men inte speciellt ofta man kan erkänna det omvända… Men idag var så fallet för min del. Jag fick ingen koll på hastigheten på greenerna och slog, med mina mått mätt, riktigt kassa utslag. Tack vare ett par lååånga birdieputtar var jag ändå med i matchen. 

Fyra birdies mellan hål åtta och 16 gjorde att hon hade råd med småmissar här och var för att ändå ta sig runt på banans par. 

– Av någon anledning kände jag mig passiv genom bollen på många slag. Utslagen gick därmed åt höger medan järnslagen blev småduffade åt vänster. Jag hade dock grym längdkontroll hela dagen vilket gav mig en hel del bra birdiechanser ändå. 

Caroline Hedwall ville inte vara sämre hon. Den femfaldige Europatour-segrarinnan var dock lite trögstartad och vände på 39 slag (+3). 

– I början missade jag några utslag som kostade mycket, men däremellan hade jag flera birdiechanser som jag inte lyckades förvalta, säger 25-åringen till Svensk Golf.

Men så sakteliga började maskineriet ticka igång och efter att ha satt en birdieputt på dryga metern på trean (Carolines tolfte hål för dagen) kändes det som att hon var rejält på gång.

– Jag hade en hel del oflyt på mitt 14 hål där jag var uppe i greenbunkern på två slag. Tyvärr låg bollen in mot den bakre kanten vilket gjorde att jag fick ett kämpigt slag därifrån, något som resulterade i en irriterande bogey.

Men skam den som ger sig och en småförbannad Caroline Hedwall kämpade sig tillbaka in i tävlingen på ett minst sagt imponerande sätt. Eller vad sägs om fyra raka birides på de fyra sista hålen?

– Det känns naturligtvis härligt att få komma in på par efter ett sådant varv. Nu är det bara att försöka ta med flytet från avslutningen till min nästa runda.

Pernilla Lindberg är den fjärde svenskan som är med och spelar i Carlsbad den här veckan och hon hade en fin runda på gång, då hon vända på 34 slag. Dessvärre kunde Bollnäs-tjejen inte riktigt hålla ihop spelet på hemvägen och föll tillbaka till ett över par för dagen. 

Leder tävlingen gör för en gångs skull inte spelaren på allas läppar – underbarnet tillika världsettan Lydia Ko. Den 17-åriga Nya Zeeländskan ligger visserligen fem under par, två slag sämre än 16:e-rankade koreanskan Miriam Lee. 


Text: Daniel Eriksson • 2015-03-27
FöljaNyheter
Scroll to Top