Inte sedan Irish Open i juni 2014 har Rory McIlroy missat cutten i en tävling. Foto: Sam Greenwood/Getty Images

Följa

McIlroy missade cutten

Plötsligt händer det. Det är inte ofta Rory McIlroy missar cutten, men efter 73+74 är det färdigspelat i The Honda Classic redan efter två ronders spel.

Text: Daniel Eriksson • 2015-02-28 Uppdaterad 2019-12-11

Tidigare artiklar

Inför tävlingen: 
”Bekymmersfri McIlroy fokuserar på Augusta”

Första rundan:
”Chockstart för McIlroy” 

The Honda Classic


Speldatum
: 26 februari-1 mars 2015
Spelplats: PGA National Golf Club, Florida
Prissumma: 6 100 000 $

Aktuell ställning

Fredagens runda blev ordentligt förryckt av ett ihärdigt regnande. Vädergudarna hade prompt bestämt sig för att göra allt som stod i deras makt för att förstöra för spelarna, vilket tvingade arrangören till ett tre timmar och 44 minuter långt speluppehåll. Det medförde att långt ifrån alla hann runt, där flera av dem fick nöja sig med några hål innan spelet avbröts på grund av mörker. 

En av dem som hann runt var världsettan Rory McIlroy, som avslutade gårdagens knackiga runda med två raka birdies. Nordirländaren hade lovat full attack redan från start idag, ett löfte han infriade med råge. 

Dessvärre gick det ut över hans spel, som stundtals var riktigt fladdrigt. Rundan började precis som gårdagens med att han tappade ut en boll till höger, men den skillnaden att han denna gång hittade sin boll och åtminstone slapp springa tillbaka till första tee för att slå en ny boll. Dock låg den så pass illa till att vinnaren av 2012 års Honda Classic bara kunde knacka fram bollen 40 meter, för att ha ett fritt inspel mot greenen, med bogey som följd. 

”Detta är första tävlingen för mig efter ett tre veckor långt uppehåll och jag kände mig en aning ringrostig måste jag säga. Det kändes som om jag aldrig riktigt kom igång under de här två rundorna. Att komma direkt från ett speluppehåll och kastas rakt ut i det här vädret, visar verkligen var du står spelmässigt.”

Den starten tog udden ur McIlroys spel, som aldrig riktigt lossnade. Och när han skickade ner sitt andraslag i plurret på det 18:e hålet (hans nionde för dagen) kändes det som att luften gick ur Rory, som slutat bland de två bästa i åtta av sina tolv senaste tävlingar. När han hålade ur för dagens femte bogey på sista hålet, innebar det att han för första gången sedan Irish Open i juni förra året, missade cutten i en tävling. Det var för övrigt enda gången det hände under den förra säsongen. 

”Jag är förbannad eftersom jag avskyr att missa cutten. Som spelare vill du inget hellre ��n att spela alla fyra rundorna och nu får jag inte göra det.”

Desto muntrare miner hos Patrick Reed, som presenterade sig på allvar för den europeiska publiken under Ryder Cup, där hans yviga kroppsspråk störde en och annan tittare. Men att få bollen i hål på så få slag som möjligt, är något han behärskar bättre än de flesta andra. Med sina två prydliga 67:or i scorekortet är han i ledningen (-6) av de spelarna som lyckats fullfölja två ronder. Dock är landsmannen Brendan Steele snäppet värre med sina åtta under par, efter att ha gjort birdie på sina samtliga fyra hål idag innan spelet blåstes av på grund av mörker. Gissa om Steele förbannar det där regnvädret med tanke på spelet han visade upp på sin korta tid i rampljuset idag…

Fredrik Jacobson kommer däremot snabbt lägga den här rundan till handlingarna. Fyra bogeys och en trippel är inget som kommer gå till historieböckerna och med sina sju över par, var Kungsbacka-sonen tre slag från att klara cutten. Desto muntrare hos Jonas Blixt, vars scorekort vittnar om höga toppar och djupa dalar. För att kompensera för sina fyra bogeys och enda dubbel, vräkte han i fem birdies vilket slutade på 71 slag, samma notering som under torsdagens runda. Carl Pettersson hann med fyra hål innan mörket inföll och är två slag på rätt sida cutten, medan David Lingmerth hänger i och parkerar på nionde plats efter tre spelade hål med sina två under par.


Text: Daniel Eriksson • 2015-02-28
FöljaNyheter
Rulla till toppen