EM-silver i golf till Sverige

Det blev en andraplats för det svenska flicklandslaget när lag-EM för flickor avgjordes under lördagen på Borsa Golf Club i Slovakien. Detta efter förlust i en jämn och välspelad final mot Tyskland. Bronset gick till Nederländerna.

Bilden fr.v: Fredrik Wetterstrand, Matilda Jonsson, Ester Fägersten, Meja Örtengren, Maia Samuelsson och David Olsson. 

Sverige åkte till mästerskapet med ett ungt lag som nu visat att de kan spela stor golf, hantera utmaningar och spela hem medaljer. Coach David Olsson gjorde precis som tre av spelarna mästerskapsdebut vid EM. Han var mer än nöjd med de svenska spelarnas insats.  

– Det är lite deppigt just nu, men som jag ser det är det en fantastisk insats av alla fyra spelarna. Vi visste inte så mycket innan vi åkte till EM, då det nästan inte varit några internationella tävlingar i år. Vi visste inte var vi befann oss och inte heller eller var de andra lagen stod spelmässigt, säger David Olsson.

Fyra unga spelare som innan EM inte kände varandra särskilt väl blev ett lag där alla var med och bidrog både på och vid sidan av golfbanan.

– Några av de svenska spelarna har inte varit i sådana här situationer tidigare. Men vilket lag de har visat att de är, som stöttar varandra, kämpar tillsammans och spelar riktigt bra golf. Vi har varit på plats på banan först och åkt hem sist, spelat hela vägen och aldrig gett oss. De har vunnit ett silver och fått med sig extremt mycket bra erfarenheter och lärdomar från EM, säger David Olsson.
 

Två av finalmatcherna till extrahål

I den välspelade finalen var det Tyskland som tog ledningen efter seger med 4/3 i den inledande foursome-matchen. I de båda singelmatcherna var Sverige i ledning, men Tyskland utjämnade mot slutet och båda matcher gick till extrahål. Matilda Jonsson och Meja Örtengren behövde segra i båda matcherna för att guldet skulle bärgas.

Paula Schulz-Hanssen blev tysk hjälte då hon avgjorde sin match mot Jonsson på det första särspelshålet och Tyskland vann finalen med 2,5–0,5.

Detta var tredje gången under 2020 som Sverige ställdes mot Tyskland i en lag-EM-final. Två tyska guld (herr och flick) och ett svenskt genom damerna som segrade på hemmaplan på Upsala Golfklubb. 
 

Silvermedaljörerna

Ester Fägersten, 18 år från Hills Golfklubb
Maia Samuelsson, 18 år från Karlstad Golfklubb
Meja Örtengren, 15 år från Landeryds Golfklubb
Matilda Jonsson, 16 år från Kumla Golfklubb

Coach: David Olsson
Assisterande coach: Fredrik Wetterstrand

Läs mer om spelarna i tidigare pressmeddelande


Resultat

Guld: Tyskland
Silver: Sverige
Brons: Nederländerna

Se hela resultatlistan
 

Högupplösta bilder

Bilder på spelare och coacher kan laddas ner här för fri användning. Vissa från årets lag-EM, andra från tidigare tillfälle. Ange fotograf (syns vid markering av bild).
 

För mer information och kontakt med spelare

David Olsson, coach flicklandslaget, Swedish Golf Team
E-post: david.olsson@golf.se, mobil: 073-391 61 45