Nyheter

Här hittar du senaste nytt samt artiklar från tidigare år, då Swedish Golf Tour var gemensam för damer och herrar.

  1. Efter två års uppehåll – nu är Robert S Karlsson på banan igen
  2. Robert S Karlsson
    Swedish Golf Tour

    Efter två års uppehåll – nu är Robert S Karlsson på banan igen

    Robert S Karlsson var framgångsrik på den kanadensiska touren, men hade samtidigt nästan inget socialt liv. Till slut bestämde han sig för att pausa sin golfsatsning. I två år. Nu bär det iväg igen – på Swedish Golf Tour.

    Robert S Karlsson från Kalmars GK slutade på delad 18:e plats i Fjällbacka Open förra veckan. Den här veckan är han i Estland och spelar Pärnu Bay Golf Links Challenge, också det på Swedish Golf Tour och Nordic Golf League.
    29-åringen är tillbaka efter en två år lång paus från tävlingsgolfen. Efter fyra år på college i Virginia, gav sig Robert S Karlsson ut på den kanadensiska touren (undertour till web.com) i två år. 2016 åkte han hem. Han mådde inte bra.
    – Det var ganska många känslor. Golfen gick ju bra. Jag slutade 22:a och 16:e på Kanadatouren. Det är en konkurrenskraftig tour där borta så resultatmässigt var det bra, men jag attackerade inte satsningen på rätt sätt. Det var golf hela tiden, jag hade ingen stabil bas, jag flängde bara runt i Kanada under halva säsongen och så var jag i Florida i USA under vintern. Jag levde nästan i bilen. Det höll inte. Jag hade nästan inget socialt liv, säger han.

    ROBERT S KARLSSON trodde att det var golfens fel, att det var golfen som gjorde att han mådde dåligt.
    Följden blev att han åkte hem, slutade tävla, började jobba på Kalmar GK och blev 2017 rekryterad som tränare på Oskarshamns GK.
    – Jag har jobbat i två år nu, men det tog ett tag efter Kanada för jag körde lite slut på både kropp och knopp där. Sedan har jag börjat rota i det och förstått att det inte hade något med golfen att göra. Det var bara att det var golf 24–7, jag gick på högvarv hela tiden. Nu vet jag att det var det sociala, men det visste jag inte då.

    När du var i Kanada var ju, bland andra, Finspångs Krister Eriksson med på touren?

    – Ja, och vi åkte ju tillsammans, men samtidigt var det lite jag som person också. Jag är lite introvert, lite innesluten. Han hade ju familj och visste att han var tvungen att ta vara på sitt sociala liv. Vi var ju tillsammans på hotell och så men mellan tävlingarna åkte ju han och träffade sin familj medan jag tappade lite kontakten med Sverige och bara körde mitt race. Det blev för ensamt, säger Robert S Karlsson.
    Som nu alltså bestämt sig för en satsning igen.
    – De senaste två åren fick jag lite perspektiv på saker och ting. Jag trodde ju att det var golfens fel och flyttade hem och då tänkte jag att nu kommer jag att kunna slappna av för de där känslorna berodde ju bara på golfen där borta. Men det kunde jag inte. Även om man har ett vanligt jobb måste man fortfarande fokusera på olika bitar,. Man måste fortfarande fokusera på det sociala, det kommer ju inte automatiskt. Till slut insåg jag att jag fortfarande tycker det är roligt att tävla och spela golf och jobba mot någonting. Jag har saknat det jättemycket och det är skitkul att vara tillbaka.

    Hur gör du nu för att inte gå i samma fälla?
    – Jag försöker ta det lite lättare. Jag jobbar fortfarande med det. Jag märker ju på banan när jag inte spelar så bra att det är liknande känslor, som jag hade i Kanada, som dyker upp. Men nu är jag mer medveten om det så jag har inte samma kraft på mig nu.

    2011 LEDDE DEN då 23-årige amatören Robert S Karlsson Nordea Masters på Bro Hof efter första rundan. Han slutade D24 (Alex Norén vann). Collegespelaren Karlsson tillbringade sju år, de mellan 19 och 26, i USA (och Kanada då) och trodde kanske efter Bro Hof-tävlingen att han skulle vara någon annanstans med sin golf i dag.
    – Då tänkte jag ju det, men man förstår att bara för att man slår en golfboll bra så betyder inte det att man kommer att göra en karriär av det. Vi jobbade mycket i landslaget med att ha fem bitar; tekniskt, mentalt, fysiskt, spelstrategiskt och socialt. Alla de fem bitarna var lika viktiga för att man skulle lyckas i det långa loppet. Det är ingen sprint, man ska ju göra det över 15–20 år. Så man behöver den där sociala biten och den la jag alldeles för lite kraft på. Det är den jag fokuserar mycket på nu, säger han.

    Hur gör du då?
    – Håller kontakt med föräldrar och nära under tävling. Ringer och ventilerar lite. Och när jag är hemma; i stället för att sitta och jäsa i soffan även fast man är trött kan man lika väl sitta jäsa hos mamma och pappa. Sådana grejer.

    Det är alltså ditt första år på SGT?
    – Ja, jag har aldrig spelat här innan. Jag var nere och spelade Winter Series. Jag tycker det är jättekul och jag känner ju igen många spelare även om jag inte känner dem personligen. Estland har jag aldrig varit i. Jag har bara hört om banan, att den ska vara  jäkligt fin.

    I SÖNDAGS satte sig Robert S Karlsson i en bil tillsammans med Niklas Lindström, (Kalmar GK) Victor Theandersson (Ekerum) och Martin Berggren (Oskarshamn) för avresa till Stockholm och Estlandsfärjan. Socialt på alla vis.
    – Niklas och jag gick på college så vi har en estländsk kompis som spelar tennis som ska visa oss runt under måndagen. Sådana grejer, när man väl är på en plats så kan man ju sticka ut i stället för att sitta på hotellet.

    En sak till, det där S:et i ditt namn. Var du tvungen att lägga till det för att inte bli förväxlad med en viss annan Robert Karlsson?
    – Jag blev faktiskt ombedd att göra det för att undvika att det skulle bli fel. Jag vet inte om det var i GIT eller PGA:s system. Jag använder det aldrig annars, det är bara i golfsammanhang. Och jag är ju tvåa där så det är bara att ställa sig i ledet.

    Har ni träffats?
    – När jag gick på college så bodde Robert Karlsson i Charlotte. Jag pluggade i Virginia, tre och en halv timme norrut. Då kontaktade hans agent mig och frågade om jag ville åka ner och hälsa på under en dag, bara för att det var en cool story att Robert Karlsson tar hand om en annan Robert Karlsson från samma land. Jag fick åka ner dit, vi spelade och tränade på hans bana, säger Robert Karlsson.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    FAKTA: Pärnu Bay Links Challenge
    När: 23­–25 juni
    Var: Pärnu Golf links, Estland
    Hur: 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
    Prispengar: 400 000 kronor.
    Segrare 2017: Ny tävling på Swedish Golf Tour

     

    Följ tävlingen här

     

    Swedish Golf Tour
    Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
    Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
    Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

    Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

  3. Gustafsson-Spång och Karlsson i topp – men jämnt finalvarv väntar
  4. Swedish Golf Tour

    Gustafsson-Spång och Karlsson i topp – men jämnt finalvarv väntar

    På Nes Golfklubb, norr om Oslo, spelas årets andra Swedish Golf Tour damer – Nes Open. Här gör 48 spelare (varav nio amatörer) upp om vinsten och en total prissumma på 300 000 kr. Efter 36 spelade är Jessica Karlsson och Frida Gustafsson-Spång i ledning. Men det är jämnt i toppen och mycket kan hända under finalvarvet.

    Efter 18 hål toppades leaderboarden av Frida Gustafsson-Spång från Borås Golfklubb och amatören Oda Sofie Kilsti från Ålesund Golfklubb på 70 slag, två under par. Ett slag efter denna duo hittade vi Filippa Möörk från Karlstads Golfklubb, som segrade i Tegelberga Open, och Marianne Skarpnord från Moss & Rygge Golfklubb. Skarpnord som vunnit på LET och representerade Norge i OS i Rio 2016.

    Under andra varvet tappade Kilsti medan Gustafsson-Spång höll sig kvar i toppen. Hon har nu sällskap av Jessica Karlsson från Forsgårdens Golfklubb. Karlsson stod för dagens lägsta score – 69 slag, tre under par. Efter en inledande runda på 73, avslutade hon dagen med att gå fem under par de sista 10 hålen. Gustafsson-Spång signerade ett scorekort med fyra birdies och lika många bogeys för par, 72.

    Tätt efter skuggar fortfarande Marianne Skarpnord, och My Leander från AIK Golfklubb.

    Varken Gustafsson-Spång, Karlsson eller Leander har tidigare vunnit på Swedish Golf Tour. Skarpnord har fyra segrar, den senaste kom 2012.

    Det är ett starkt startfält som tagit sig till Nes Golfklubb. I resultatlistan hittar vi, förutom ovan nämnda, många LET- och LETAS-spelare så som; Lynn Carlsson från Ringenäs Golfklubb, Linda Wessberg från Hills Golfklubb och Cajsa Persson från Jönköpings Golfklubb för att nämna några. Dessutom förra årets SGT Order of Merit vinnare Sarah Nilsson från Kristianstads Golfklubb i Åhus – läs en intervju med henne inför tävlingen här.

    Finalvarvet inleds tisdag 07.30. Ledarbollen går ut 10.03.

    Hela leaderboarden hittar du här.

    Bilder från dagen hittar du på vår Facebooksida.

  5. Sarah Nilsson: "Det är ett väldigt bra startfält i Nes Open"
  6. Sarah Nilsson
    Swedish Golf Tour

    Sarah Nilsson: "Det är ett väldigt bra startfält i Nes Open"

    Sarah Nilsson vann Swedish Golf Tour-rankingen förra säsongen. Nu gör hon årsdebut på touren, i norska Nes Open (21–22 maj). ”Jag tycker att de har gjort ett väldigt bra jobb på SGT i år och fått till fler tävlingar”, säger hon.

    Förra året tog Sarah Nilsson, från Kristianstad, en seger – i just Norge. I augusti vann hon Ladies Norwegian Open, i Moss, på Swedish Golf Tour. Några månader senare avslutade hon säsongen med att bli tvåa i tourfinalen på hemmabanan i Kristianstad, så trots en ganska trög inledning på året stod hon till slut som segrare på Swedish Golf Tour.

    I Europatourkvalet strax efteråt spelade hon till sig en bättre LET-kategori.
    – Kvalet har gett mig två tävlingar hittills på Europatouren. Så det är ju en mycket bättre start i år än förra året. Det är kul, säger hon.

    Sarah Nilsson missade kvalgränsen i Sydafrika och blev 61:a i Marocko (tävlingen som Jenny Haglund vann).

    NÄR VI PRATAS vid är det några dagar kvar till Nes Open, som spelas 21–22 maj, några mil nordost om Oslo. Det är årets andra tävling på Swedish Golf Tour och Sarah Nilssons första.

    Huvudfokus för hennes i år är LETAS (undertouren till Europatouren) och de LET-tävlingar hon kommer in på, men Sarah Nilsson tänker också spela så många SGT-tävlingar hon kan. I år spelas tretton tävlingar på damtouren jämfört med nio förra säsongen.

    – Jag tycker de har gjort ett väldigt bra jobb i år och fått till fler tävlingar. Den satsning som görs på Swedish Golf Tour nu verkar ge resultat och kommer nog att ge ännu mer resultat i och med att SGT finns mer på sociala medier nu. Det tycker jag är jättebra. Jag kommer att spela Norge nu men sedan är vi faktiskt iväg sex veckor i rad på LETAS-tävlingar, säger hon.

    Efter Nes Open blir det Frankrike, Finland, Tjeckien, Schweiz, Belgien och Spanien.
    – Sedan ska jag spela så många SGT-tävlingar jag kan. Västerås bland annat, säger Sarah Nilsson.

    Startfältet i Norge är starkt. Det är en hel del spelare från LETAS och LET som tar chansen att vara med i Nes Open, inte minst svenskor; Frida Gustafsson-Spång, Josephine Janson, Jessica Karlsson, Linda Wessberg, Johanna Gustavsson, syrran Emma Nilsson och Filippa Möörk som vann första SGT-tävlingen på Tegelberga. För att nämna några.

    – Ja, det är ett väldigt bra startfält. Roligt att det är så. Det blir kul att spela mot så många duktiga tjejer. Jag känner inte till något av banan utan det blir första intrycket när vi kommer dit på lördag.

    TÄVLINGEN efter, den i Frankrike, är Jabra Ladies Open på Club de Evian. Den är samtidigt kval till majorn Evian Championship som går i september.

    – Jag var där förra året och när jag var 13 år spelade Filippa Möörk och jag Evian Junior Masters där och det är väldigt kul att komma tillbaka till samma bana så många år senare, säger Sarah Nilsson.

    Hur har det varit att spela Europatourgolf?
    – Roligt, speciellt den i Marocko var ju väldigt annorlunda eftersom killarna hade sin tävling där samtidigt. Det var två banor men samma anläggning så det var en väldig stor grej som jag inte är van vid.

    Fakta

    När: 21 - 22 maj
    Var: Nes Golfklubb, nordost om Oslo
    Hur: 54 hål (36 + 18). 30 proffs + delningar kvalificerar sig till finaldagen.
    Prispengar: 300 000 SEK
    Också med i startfältet:
    Filippa Möörk, vinnare av Tegelberga Open
    Marianne Skarpnord, representerade Norge i OS


    Det tar ett tag att känna sig hemma när man går upp en våning?
    – Ja, det är en del nytt men egentligen är det inte jättestor skillnad förutom allting runt omkring. Det blir ju mycket större på LET jämfört med en LETAS-tävling eller liknande Men man spelar ju sitt eget spel ändå.


    SARAH Nilsson och systern Emma, som haft en väldigt fin start på säsongen, brukar tillbringa vintrarna i spanska Valencia. Inte den här gången.

    – Nej, faktiskt inte. Emma stack till Australien och jag var hemma och tränade. Emma kom ju med i de fyra tävlingarna på LET som gick i Australien. Jag var precis på gränsen att få vara med. Det hade varit roligt att göra det tillsammans.

    Något du nött extra på i vinter?
    – Jag har egentligen försökt finslipa allting. Vintern är ju ett bra tillfälle att ta tag i både svinghastighet och fys. Jag har jobbat intensivt för att få ut mer längd i slagen. Jag tycker absolut det har blivit bättre och det ser jag också resultatmässigt.  Jag tycker att jag har kapacitet för att vinna på LETAS-nivå. Spelmässigt är jag absolut där, det handlar bara om att få ihop allting och ha en bra vecka. Det känns i alla fall inte alltför långt borta, säger Sarah Nilsson.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    Följ tävlingen här

    Hela tävlingsprogrammet på Swedish Golf Tour 2018

  7. Fjällbacka Open: Längfors nära igen – dansk seger efter särspel
  8. Swedish Golf Tour

    Fjällbacka Open: Längfors nära igen – dansk seger efter särspel

    Fyra man gjorde upp i särspel och Onsjös Per Längfors hade chansen att vinna för andra veckan i rad. Det blev dansken Mathias Gladbjerg som tog hem Fjällbacka Open.

     

    Det var strålande sol för tredje dagen i rad och den normala Fjällbackavinden höll sig lugn när Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open skulle avgöras.
    Så blev det också låga scorer på många håll.
    Per Längfors, Onsjöspelaren som vann Master of the Monster i Tyskland förra veckan (det kan du läsa om här), var en av fyra spelare som gick sju under för dagen. Han landade därmed på –10.
    Dansken Jacob Kollerud hade något stort på gång. Han noterade 29 slag ut efter en eagle, fem birdies och två par – och var så dags uppe jämsides med Längfors. Han kom inte lägre under de sista nio hålen
    Där, på tio under, låg också Christian Nilsson, med sex hål kvar att spela, och dansken Mathias Gladbjerg. Norrmannen Aksel Kristoffer Olsen gjorde dem sällskap. 
    Bara att vänta för Längfors och Kollerud som var inne i klubbhuset först. Vinst, särspel eller strax bakom?
    Det slutade med särspel – mellan fyra spelare; Längfors, Kollerud, Gladbjerg och Olsen. En svensk, två danskar och en norrman.


    HÅL 18. Utslag järn, andraslag in mot green från cirka 140 meter.
    Mathias Gladbjerg, från jylländska klubben Breinholtgård, avgjorde direkt med en birdie.
    – Det känns lite overkligt. Jag och Jacob Kollerud reser nästan alltid ihop och vid middagen i går så pratade han om hur kul det vore om jag kunde vinna. Fast du är bara två efter mig, sa jag, så du har också chansen. Så att vi båda var i särspel var liksom ett drömscenario för oss.
    Mathias Gladbjerg har ett speciellt förhållande till Fjällbacka GK.
    – Jag har spelat här fyra gånger och den första var faktiskt också första gången jag besökte Sverige över huvud taget. Det här är dessutom min första vinst utanför Danmark så den kommer jag inte att glömma, säger 25-åringen som tycker mycket om banan.
    – Jag gillar svenska banor rent generellt, men den här är verkligen speciell. Danmark är ett platt land och den natur som finns här är fantastisk. Banan är verkligen bra och man kan spela den på så många sätt, säger han.


    DET VAR alltså två danskar i särspelt. Tajta polare som båda hade chans att vinna.
    –  Jacob och jag gick ner till särspelet och sa att bara det blir någon av oss så är det coolt. Min senaste vinst kom 2016 och jag hade en tuff säsong förra året, så det här betyder allt för mig just nu.
    Sa Mathias Gladbjerg, tog segerpokalen och checken på 72 000 kronor, satte sig i bilen tillsammans med Kollerud – och Christian Baech Christensen från Himmerland som missade cutten och därför gick caddie åt Gladbjerg sista dagen – för avfärd till Göteborg och Stenabåten över till Danmark.

    PER LÄNGFORS var inte alltför besviken. Seger förra veckan och en delad andraplats denna är inget man säger nej till.
    – Jag gick ut i morse och bestämde mig för att spela smart men aggressivt. Jag var ett över efter tre hål men sedan gick jag åtta under de sista femton. Det är alltid svårt att följa upp en seger så jag är nöjd med att jag kom till särspel över huvud taget, säger han.
    Nej, ännu en seger blev det inte, men 10 000 kronor extra i bonus för lägsta score under de tre dagarna rullade in på kontot. Längfors var en av fyra spelare med 64 slag (banrekordet är 63) men fick priset eftersom han var bäst de sista sex hålen (man räknar sista nio, sista sex, sista tre).

    KARLSTADS Christian Nilsson, veteranen som försöker ta sig tillbaka till Europatouren, gick ut i ledarboll och låg på tio under med sex hål kvar att spela. Två bogeys förstörde dagen och det blev en delad sjätteplats till slut.
    – Jag är jättenöjd med spelet. Jag spelade lika bra i dag igen, men det ville sig inte. Det är surt när det inte blir resultat av det men spelet är mycket bättre än jag trott, säger han.

    NÄSTA TÄVLING på Swedish Golf Tour är Pärnu Bay Golf Links i Estland.
    – Vi tar färjan dit i morgon (söndag). Så det blir bara en snabbis hem, säger Per Längfors, som bor i Tråvad utanför Vara.

    Bo Steffensen
    Bo.steffensen@golf.se

     

    Resultat Fjällbacka Open

     

    FAKTA: Swedish Golf Tour
    Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
    Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
    Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

    Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

     

     

  9. Christian Nilsson: "Spelet bättre än vad jag räknat med"
  10. Swedish Golf Tour

    Christian Nilsson: "Spelet bättre än vad jag räknat med"

    Förre Europatourveteranen Christian Nilsson är i ensam ledning inför sista dagen av Fjällbacka Open.  ”Det var ett tag sedan jag gick i toppen så bara det ska bli roligt, att få träna även det mentala”, säger han.

    För ett år sedan bestämde sig Karlstads Christian Nilsson, som fyller 39 nästa vecka, för att satsa på en comeback på Europatouren – där han vann 2009 och tackade för sig 2012.
    Nu verkar det som att Nilsson börjar hitta ett spel som bär.
    Efter två dagar av Fjällbacka Open på Swedish Golf Tour är han i ensam ledning. Nilsson är sju under par och leder med ett slag före Jacob Glennemo, AIK, dansken Nicolai Kristensen och den 19-årig norske amatören Markus Braadlie.
    – Det långa spelet har stämt två varv i rad och i dag så trillade det i någon putt extra, så jag är jättenöjd att det funkar så bra som det gör, säger Christian Nilsson.

     Spelar du bättre eller sämre än "kalkylen" om man uttrycker det så?
    – Det är nog bättre än vad jag räknat med. Det varit mycket teknikträning och lite rörigt i huvudet det senaste, men nu har jag sorterat mig lite och släpper loss mer.

    NÄR Christian Nilsson kom in med sina fyra under par för dagen och sju under totalt var halva startfältet fortfarande ute på banan. Mycket kunde hända. Nu det blir ledarboll den sista dagen.
    – Det var ett tag sedan jag gick i toppen så bara det ska bli roligt, att få träna även det mentala. Jag har nog inte kraven att det ska funka så här bra en dag till, men man vet aldrig. Det kanske det gör, skrattar han.

    Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open

    När: 17–19 maj.
    Var: Fjällbacka GK.
    Hur: 156 spelare. 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
    Prispengar: 400 000 kr. Plus 10 000 kr extra till den spelare som har lägst enskild rond och till första spelaren som gör HIO. 
    Segrare 2017: Elias Bertheussen, Norge.

    BAKOM Nilsson är det tajt. Fjorton spelare skuggar inom tre slags marginal. Fem av dem är svenskar; Jacob Glennemo (–6), Jesper Sandborg, Landeryd, Max Helgesson, Falkenberg (båda –5), Daniel Jennevret, Vasatorp och Robert S Karlsson, Kalmar (–4).

    Daniel Jennevret var sex under totalt med tre hål kvar att spela. Det blev bogeys på 16 och 17. 
    – Jag spelade väldigt stabilt rätt igenom. Sista tre var riktigt tuffa för det snurrade hela tiden, vinden vände. Väldigt svårt. Men tre slag är ingenting, det kan gå väldigt fort, säger han.
    Kalmars Robert S Karlsson, som efter att tidigare ha spelat på den kanadensiska touren haft ett tvåårigt uppehåll och jobbat med annat, gör sin första tävling.
    – Det märks men jag är nöjd ändå, säger han.
    Jo, han har faktiskt chansen att vinna.
    Kvalgränsen drogs vid +1.  

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    Följ tävlingen här

     

    FAKTA: Swedish Golf Tour
    Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
    Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
    Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

    Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

För frågor kontakta:

Sofia Pettersson