Robert S Karlsson
Robert S Karlsson gör en ny satsning på golfen – och resan börjar på Swedish Golf Tour. Bild: Bo Steffensen

Efter två års uppehåll – nu är Robert S Karlsson på banan igen

Robert S Karlsson var framgångsrik på den kanadensiska touren, men hade samtidigt nästan inget socialt liv. Till slut bestämde han sig för att pausa sin golfsatsning. I två år. Nu bär det iväg igen – på Swedish Golf Tour.

Robert S Karlsson från Kalmars GK slutade på delad 18:e plats i Fjällbacka Open förra veckan. Den här veckan är han i Estland och spelar Pärnu Bay Golf Links Challenge, också det på Swedish Golf Tour och Nordic Golf League.
29-åringen är tillbaka efter en två år lång paus från tävlingsgolfen. Efter fyra år på college i Virginia, gav sig Robert S Karlsson ut på den kanadensiska touren (undertour till web.com) i två år. 2016 åkte han hem. Han mådde inte bra.
– Det var ganska många känslor. Golfen gick ju bra. Jag slutade 22:a och 16:e på Kanadatouren. Det är en konkurrenskraftig tour där borta så resultatmässigt var det bra, men jag attackerade inte satsningen på rätt sätt. Det var golf hela tiden, jag hade ingen stabil bas, jag flängde bara runt i Kanada under halva säsongen och så var jag i Florida i USA under vintern. Jag levde nästan i bilen. Det höll inte. Jag hade nästan inget socialt liv, säger han.

ROBERT S KARLSSON trodde att det var golfens fel, att det var golfen som gjorde att han mådde dåligt.
Följden blev att han åkte hem, slutade tävla, började jobba på Kalmar GK och blev 2017 rekryterad som tränare på Oskarshamns GK.
– Jag har jobbat i två år nu, men det tog ett tag efter Kanada för jag körde lite slut på både kropp och knopp där. Sedan har jag börjat rota i det och förstått att det inte hade något med golfen att göra. Det var bara att det var golf 24–7, jag gick på högvarv hela tiden. Nu vet jag att det var det sociala, men det visste jag inte då.

När du var i Kanada var ju, bland andra, Finspångs Krister Eriksson med på touren?

– Ja, och vi åkte ju tillsammans, men samtidigt var det lite jag som person också. Jag är lite introvert, lite innesluten. Han hade ju familj och visste att han var tvungen att ta vara på sitt sociala liv. Vi var ju tillsammans på hotell och så men mellan tävlingarna åkte ju han och träffade sin familj medan jag tappade lite kontakten med Sverige och bara körde mitt race. Det blev för ensamt, säger Robert S Karlsson.
Som nu alltså bestämt sig för en satsning igen.
– De senaste två åren fick jag lite perspektiv på saker och ting. Jag trodde ju att det var golfens fel och flyttade hem och då tänkte jag att nu kommer jag att kunna slappna av för de där känslorna berodde ju bara på golfen där borta. Men det kunde jag inte. Även om man har ett vanligt jobb måste man fortfarande fokusera på olika bitar,. Man måste fortfarande fokusera på det sociala, det kommer ju inte automatiskt. Till slut insåg jag att jag fortfarande tycker det är roligt att tävla och spela golf och jobba mot någonting. Jag har saknat det jättemycket och det är skitkul att vara tillbaka.

Hur gör du nu för att inte gå i samma fälla?
– Jag försöker ta det lite lättare. Jag jobbar fortfarande med det. Jag märker ju på banan när jag inte spelar så bra att det är liknande känslor, som jag hade i Kanada, som dyker upp. Men nu är jag mer medveten om det så jag har inte samma kraft på mig nu.

2011 LEDDE DEN då 23-årige amatören Robert S Karlsson Nordea Masters på Bro Hof efter första rundan. Han slutade D24 (Alex Norén vann). Collegespelaren Karlsson tillbringade sju år, de mellan 19 och 26, i USA (och Kanada då) och trodde kanske efter Bro Hof-tävlingen att han skulle vara någon annanstans med sin golf i dag.
– Då tänkte jag ju det, men man förstår att bara för att man slår en golfboll bra så betyder inte det att man kommer att göra en karriär av det. Vi jobbade mycket i landslaget med att ha fem bitar; tekniskt, mentalt, fysiskt, spelstrategiskt och socialt. Alla de fem bitarna var lika viktiga för att man skulle lyckas i det långa loppet. Det är ingen sprint, man ska ju göra det över 15–20 år. Så man behöver den där sociala biten och den la jag alldeles för lite kraft på. Det är den jag fokuserar mycket på nu, säger han.

Hur gör du då?
– Håller kontakt med föräldrar och nära under tävling. Ringer och ventilerar lite. Och när jag är hemma; i stället för att sitta och jäsa i soffan även fast man är trött kan man lika väl sitta jäsa hos mamma och pappa. Sådana grejer.

Det är alltså ditt första år på SGT?
– Ja, jag har aldrig spelat här innan. Jag var nere och spelade Winter Series. Jag tycker det är jättekul och jag känner ju igen många spelare även om jag inte känner dem personligen. Estland har jag aldrig varit i. Jag har bara hört om banan, att den ska vara  jäkligt fin.

I SÖNDAGS satte sig Robert S Karlsson i en bil tillsammans med Niklas Lindström, (Kalmar GK) Victor Theandersson (Ekerum) och Martin Berggren (Oskarshamn) för avresa till Stockholm och Estlandsfärjan. Socialt på alla vis.
– Niklas och jag gick på college så vi har en estländsk kompis som spelar tennis som ska visa oss runt under måndagen. Sådana grejer, när man väl är på en plats så kan man ju sticka ut i stället för att sitta på hotellet.

En sak till, det där S:et i ditt namn. Var du tvungen att lägga till det för att inte bli förväxlad med en viss annan Robert Karlsson?
– Jag blev faktiskt ombedd att göra det för att undvika att det skulle bli fel. Jag vet inte om det var i GIT eller PGA:s system. Jag använder det aldrig annars, det är bara i golfsammanhang. Och jag är ju tvåa där så det är bara att ställa sig i ledet.

Har ni träffats?
– När jag gick på college så bodde Robert Karlsson i Charlotte. Jag pluggade i Virginia, tre och en halv timme norrut. Då kontaktade hans agent mig och frågade om jag ville åka ner och hälsa på under en dag, bara för att det var en cool story att Robert Karlsson tar hand om en annan Robert Karlsson från samma land. Jag fick åka ner dit, vi spelade och tränade på hans bana, säger Robert Karlsson.

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

 

FAKTA: Pärnu Bay Links Challenge
När: 23­–25 juni
Var: Pärnu Golf links, Estland
Hur: 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
Prispengar: 400 000 kronor.
Segrare 2017: Ny tävling på Swedish Golf Tour

 

Följ tävlingen här

 

Swedish Golf Tour
Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

Fler nyheter

  1. Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg
  2. Swedish Golf Tour

    Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg

    Mikael Lindberg AIK Golfklubb segrande när i säsongen 2019 av Swedish Golf Tour avslutades med Tour Final by Pärnu Bay Golf Links. Detta var årets första seger för Lindberg. Han har tidigare under säsongen 2019 slutat topp-5 vid fyra tillfällen.

    -Det var skönt att få lite revansch främst från Elisefarm Open. Det var ett bra sista varv för en gång skull, tidigare har jag många gånger spelat bra de två första dagarna, men haft lite strul sista dagen. Så detta var skönt att få ihop ett bra varv i vinden idag, säger Mikael Lindberg efter segern av tourfinalen.

    Vid Elisefarm Open hade Lindberg en mindre bra avslutning och förlorade titeln i särspel. Nu med ronder på 62, 66 och 70 slag för totalt 18 under par skrevs seger till två slag.

    -De första två dagarna hade vi så gott som vindstilla medan det idag blåste på lite, så det var en helt annan bana vi spelade idag. Det var länge sedan jag var så här många under par och det är framför allt puttningen som har funkat. Den här banan är ganska snäll från tee och även om jag slagit många bra slag upp nära så är det nog puttningen som varit den största skillnaden, säger Mikael Lindberg om varför han segrade.    

    Säsongen är inte slut för Lindberg bara för att säsongen på Swedish Golf Tour är till ända. I början november väntar steg 2 av kvalet till Europatouren i Spanien. Innan dess hoppas han på bra höstväder i Sverige innan han åker ned en vecka innan kvalet startar för att förbereda sig på plats.

    På delad andraplats vid Tour Final by Pärnu Bay Golf Links slutade totalsegraren av årets Nordic Golf Leauge, Niklas Nørgard Møller från Danmark tillsammans med Björn Hellgren.

    Till Challenge Tour 2020
    Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking och som därigenom spelat till sig status på European Challenge Tour till kommande säsong blev:

    1.       Niklas Nørgard Møller, Danmark

    2.       Christopher Sahlström, Sverige

    3.       Elias Bertheussen, Norge

    4.       Haraldur Magnus, Island

    5.       Nikolai Kristensen, Danmark

    Gudmundur Kristjansson från Island har också säkrat en plats på Challengetour 2020 genom segrar i tre tävlingar under säsongen.

    Flest segrar under året togs av Christopher Sahlström som segrade vid fem tillfällen. Christopher slutade även i topp av Swedish Golf Tours ranking där enbart SGT-tävlingar räknas. Klart flest birdies under året gjordes av Niklas Nørgard Møller som med 198 birdies gjorde 49 fler än tvåan Åke Nilsson.  

    Resultat Tour Final by Pärnu Bay Golf Links

    Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking

    FJ Birdieligan


    Text Göran Söderqvist - Bild Frida Bräster.

     

  3. Tourfinal i Estland
  4. Swedish Golf Tour

    Tourfinal i Estland

    Tour Final by Pärnu Bay Golf Links avgörs 9–11 oktober och sätter punkt för årets säsong av Swedish Golf Tour. Till start kommer 37 spelare från de fem nordiska länderna och en engelsman.

    Fokus för de flesta spelarna som lirar Nordic Golf Leauge är att ta steget upp till nästa nivå vilket är European Challenge Tour.

    Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking efter veckans tourfinal har spelat till sig ett tourkort till Challenge Tour 2020. Även de med tre eller fler segrar under säsongen ges möjlighet att ta steget upp till Challengetour nästa säsong.

    Swedish Golf Tour utgör Nordic Golf Leauge tillsammans med danska Ecco Tour och en tävling i Finland. Med start i Spanien under februari kickade både Swedish Golf Tour och Ecco Tour igång sina säsonger 2019 som nu avslutas i Estland.

    När touren i veckan besöker Estland är det för att spela årets 29:e tävling ingående i Nordic Golf Leauge. Alla 29 nordiska tävlingar ger rankingpoäng på Official World Golf Ranking som just nu leds av Brooks Koepka.  

    Förutsättningar
    Inför finalen på utmanande och vackra Pärnu Bay Golf Links är förutsättningarna följande:

    Danske Niklas Nørgard Møller, svenske Christopher Sahlström, norske Elias Bertheussen och isländske Haraldur Magnus är redan helt säkra på att sluta topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking.

    Nikolai Kristensen ligger femma på rankingen inför avslutningen och säkrar sitt kort till Challengetour genom att sluta ensam 23: a eller bättre. Slutar Kristensen sämre än 23: a ges möjlighet för Jarand Arnøy att ta den femte och sista platsen vid seger i finaltävlingen, men endast vid seger.

    Gudmundur Kristjansson från Island kommer inte till start i finalen men har tre segrar under säsongen och säkrar därmed sin plats på Challengetour 2020.

    Oliver Gillberg har även han möjlighet att spela till sig ett tourkort till Challengetour 2020. Oliver har under säsongen segrat vid Tanumstrand Fjällbacka Open och SM Match presented by Greatdays. Detta innebär att Gillberg vid seger även han står på tre segrar och därmed säkrar spel på nästa nivå till 2020.

    I toppen av rankingen kan det bli skifte, Christopher Sahlström med fem segrar under säsongen ligger tvåa och kan vid bra spel ta sig förbi tourledande Niklas Nørgard Møller.

    Golfbox Nordic Golf Ranking

    Deltagarlista Tour Final by Pärnu Bay Golf Links

    Text & Bild: Göran Söderqvist

     

  5. Dags för tourkval
  6. Swedish Golf Tour

    Dags för tourkval

    Kval till Nordic Golf Leauge startar i veckan med Steg 1 på tre banor i Sverige. Från dessa tre kval kommer 42 spelare att kvalificera sig till finalkvalet i Danmark.

    Nytt i årets kval är en kvalbanorna är i Stockholm. Årets kvalbanor är Stockholms Golfklubb, Allerums Golfklubb och Vasatorp Golf Club. Från Stockholms Golfklubb är det 16 finalplatser som står på spel medan det vid Allerums Golfklubb finns 14 platser och på Vasatorp Golf Club finns 12 platser.

    Steg 1 spelas 2–3 oktober med 18 hål om dagen. Det är det exakta antalet spelare som går vidare från Steg 1 till finalkvalet vilket innebär att det vid lika resultat så kommer särspel om platserna att genomföras.

    Finalkval
    Finalkval spelas 10–11 oktober på Rømø Golf Links i Danmark. Totalt finns 78 platser i finalkvalet och de är fördelade enligt följande; Sverige 42, Danmark 22, Finland och Norge 7.

    De som slutar topp-25 och de som delar den platsen vid finalkvalet erhåller tourkort i kategori 7 eller motsvarande i Nordic Golf Leauges kategorisystem.    

    Stockholm – Leaderboard

    Allerum – Leaderboard

    Vasatorp – Leaderboard


    Text & Bild. Göran Söderqvist