Florén satsar på comeback – gör  hole in one värd 10 0000 kronor

Oscar Florén slog till med en hole in one andra dagen av Fjällbacka Open – och fick 10 000 kronor i bonuspris. "Det här var min fjärde, den andra på tävling. Fast det är den första jag får betalt för och det var en rolig bonus", säger han.

34-årige göteborgaren Oscar Florén, som spelar för Öijared, har, bland annat, en andraplats på Europatouren (Turkish Airlines 2010) och tre spelade British Open i bagen.
Han satsar nu för att ta sig tillbaka till den nivån.
På fredagen gjorde Oscar Florén hole in one på Fjällbackas tredje hål. Ett par 3 på 121 meter.

– Jag slog en liten åtta, bara chippade den i motvinden. Den var riktigt bra i linje och så såg jag att det var enstuds för flaggan står lite över bunkervallen. När jag kom upp på greenen såg jag inte någon boll och jag visste att den inte var lång så då var jag rätt säker på att den var i säger han.

Det är 15 år sedan Oscar Florén gjorde hole in one senast. Den gången var det under KM på Öijared.DAGEN slutade ett under par, där ligger han också totalt efter två rundor. Därmed klarar han kvalgränsen och spelar även sista dagen av Fjällbacka Open på Swedish Golf Tour. Så det blir en natt till hos föräldrarna i Ljungskile några mil söder om Uddevalla.
– Jag bor ju i Göteborg men är uppväxt vid Lyckornas golfbana. Föräldrarna bor kvar där så den här veckan sover jag i rummet jag växte upp i, skrattar han.

Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open

När: 17–19 maj.
Var: Fjällbacka GK.
Hur: 156 spelare. 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
Prispengar: 400 000 kr. Plus 10 000 kr extra till den spelare som har lägst enskild rond och till första spelaren som gör HIO. 
Segrare 2017: Elias Bertheussen, Norge.

2015 OPERERADE Oscar Florén båda handlederna, var ”enhänt” i 15 månader och han har dessutom arbetat heltid vid sidan om golfen de senaste åren. När han spelade Challengetourtävlingen i Katrineholm förra året satt han på hotellet och jobbade på kvällarna.

– Jag fick en inbjudan dit tack vare Robert Karlsson. Jag jobbade på ett företag som bygger bostäder på oljeplattformar. Så jag satt och gjorde inköp och svarade på mail, även de morgnar när jag gick ut sent. Men nu jobbar jag inte där längre, nu spelar jag bara.

NU TÄNKER Oscar Florén ta sig tillbaka till Europatouren igen.
– Ja, det är målet nu när jag slutat jobba. Jag måste lägga heltid på golfen om jag ska kunna ta mig tillbaka. Jag hoppas få spela Katrineholm i år igen men annars är det hela året på Swedish Golf Tour och Nordiska ligan som gäller. Så målet i år får vara att bli topp fem på rankingen, eller vinna tre tävlingar, så man kommer upp på Challengetouren. Jag känner att det är rätt nära att vara riktigt bra, men sedan får vi se hur långt det räcker, säger Oscar Florén.

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

FÖLJ TÄVLINGEN HÄR

Fler nyheter

  1. Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg
  2. Swedish Golf Tour

    Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg

    Mikael Lindberg AIK Golfklubb segrande när i säsongen 2019 av Swedish Golf Tour avslutades med Tour Final by Pärnu Bay Golf Links. Detta var årets första seger för Lindberg. Han har tidigare under säsongen 2019 slutat topp-5 vid fyra tillfällen.

    -Det var skönt att få lite revansch främst från Elisefarm Open. Det var ett bra sista varv för en gång skull, tidigare har jag många gånger spelat bra de två första dagarna, men haft lite strul sista dagen. Så detta var skönt att få ihop ett bra varv i vinden idag, säger Mikael Lindberg efter segern av tourfinalen.

    Vid Elisefarm Open hade Lindberg en mindre bra avslutning och förlorade titeln i särspel. Nu med ronder på 62, 66 och 70 slag för totalt 18 under par skrevs seger till två slag.

    -De första två dagarna hade vi så gott som vindstilla medan det idag blåste på lite, så det var en helt annan bana vi spelade idag. Det var länge sedan jag var så här många under par och det är framför allt puttningen som har funkat. Den här banan är ganska snäll från tee och även om jag slagit många bra slag upp nära så är det nog puttningen som varit den största skillnaden, säger Mikael Lindberg om varför han segrade.    

    Säsongen är inte slut för Lindberg bara för att säsongen på Swedish Golf Tour är till ända. I början november väntar steg 2 av kvalet till Europatouren i Spanien. Innan dess hoppas han på bra höstväder i Sverige innan han åker ned en vecka innan kvalet startar för att förbereda sig på plats.

    På delad andraplats vid Tour Final by Pärnu Bay Golf Links slutade totalsegraren av årets Nordic Golf Leauge, Niklas Nørgard Møller från Danmark tillsammans med Björn Hellgren.

    Till Challenge Tour 2020
    Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking och som därigenom spelat till sig status på European Challenge Tour till kommande säsong blev:

    1.       Niklas Nørgard Møller, Danmark

    2.       Christopher Sahlström, Sverige

    3.       Elias Bertheussen, Norge

    4.       Haraldur Magnus, Island

    5.       Nikolai Kristensen, Danmark

    Gudmundur Kristjansson från Island har också säkrat en plats på Challengetour 2020 genom segrar i tre tävlingar under säsongen.

    Flest segrar under året togs av Christopher Sahlström som segrade vid fem tillfällen. Christopher slutade även i topp av Swedish Golf Tours ranking där enbart SGT-tävlingar räknas. Klart flest birdies under året gjordes av Niklas Nørgard Møller som med 198 birdies gjorde 49 fler än tvåan Åke Nilsson.  

    Resultat Tour Final by Pärnu Bay Golf Links

    Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking

    FJ Birdieligan


    Text Göran Söderqvist - Bild Frida Bräster.

     

  3. Tourfinal i Estland
  4. Swedish Golf Tour

    Tourfinal i Estland

    Tour Final by Pärnu Bay Golf Links avgörs 9–11 oktober och sätter punkt för årets säsong av Swedish Golf Tour. Till start kommer 37 spelare från de fem nordiska länderna och en engelsman.

    Fokus för de flesta spelarna som lirar Nordic Golf Leauge är att ta steget upp till nästa nivå vilket är European Challenge Tour.

    Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking efter veckans tourfinal har spelat till sig ett tourkort till Challenge Tour 2020. Även de med tre eller fler segrar under säsongen ges möjlighet att ta steget upp till Challengetour nästa säsong.

    Swedish Golf Tour utgör Nordic Golf Leauge tillsammans med danska Ecco Tour och en tävling i Finland. Med start i Spanien under februari kickade både Swedish Golf Tour och Ecco Tour igång sina säsonger 2019 som nu avslutas i Estland.

    När touren i veckan besöker Estland är det för att spela årets 29:e tävling ingående i Nordic Golf Leauge. Alla 29 nordiska tävlingar ger rankingpoäng på Official World Golf Ranking som just nu leds av Brooks Koepka.  

    Förutsättningar
    Inför finalen på utmanande och vackra Pärnu Bay Golf Links är förutsättningarna följande:

    Danske Niklas Nørgard Møller, svenske Christopher Sahlström, norske Elias Bertheussen och isländske Haraldur Magnus är redan helt säkra på att sluta topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking.

    Nikolai Kristensen ligger femma på rankingen inför avslutningen och säkrar sitt kort till Challengetour genom att sluta ensam 23: a eller bättre. Slutar Kristensen sämre än 23: a ges möjlighet för Jarand Arnøy att ta den femte och sista platsen vid seger i finaltävlingen, men endast vid seger.

    Gudmundur Kristjansson från Island kommer inte till start i finalen men har tre segrar under säsongen och säkrar därmed sin plats på Challengetour 2020.

    Oliver Gillberg har även han möjlighet att spela till sig ett tourkort till Challengetour 2020. Oliver har under säsongen segrat vid Tanumstrand Fjällbacka Open och SM Match presented by Greatdays. Detta innebär att Gillberg vid seger även han står på tre segrar och därmed säkrar spel på nästa nivå till 2020.

    I toppen av rankingen kan det bli skifte, Christopher Sahlström med fem segrar under säsongen ligger tvåa och kan vid bra spel ta sig förbi tourledande Niklas Nørgard Møller.

    Golfbox Nordic Golf Ranking

    Deltagarlista Tour Final by Pärnu Bay Golf Links

    Text & Bild: Göran Söderqvist

     

  5. Dags för tourkval
  6. Swedish Golf Tour

    Dags för tourkval

    Kval till Nordic Golf Leauge startar i veckan med Steg 1 på tre banor i Sverige. Från dessa tre kval kommer 42 spelare att kvalificera sig till finalkvalet i Danmark.

    Nytt i årets kval är en kvalbanorna är i Stockholm. Årets kvalbanor är Stockholms Golfklubb, Allerums Golfklubb och Vasatorp Golf Club. Från Stockholms Golfklubb är det 16 finalplatser som står på spel medan det vid Allerums Golfklubb finns 14 platser och på Vasatorp Golf Club finns 12 platser.

    Steg 1 spelas 2–3 oktober med 18 hål om dagen. Det är det exakta antalet spelare som går vidare från Steg 1 till finalkvalet vilket innebär att det vid lika resultat så kommer särspel om platserna att genomföras.

    Finalkval
    Finalkval spelas 10–11 oktober på Rømø Golf Links i Danmark. Totalt finns 78 platser i finalkvalet och de är fördelade enligt följande; Sverige 42, Danmark 22, Finland och Norge 7.

    De som slutar topp-25 och de som delar den platsen vid finalkvalet erhåller tourkort i kategori 7 eller motsvarande i Nordic Golf Leauges kategorisystem.    

    Stockholm – Leaderboard

    Allerum – Leaderboard

    Vasatorp – Leaderboard


    Text & Bild. Göran Söderqvist