Fjällbacka Open: Längfors nära igen – dansk seger efter särspel

Fyra man gjorde upp i särspel och Onsjös Per Längfors hade chansen att vinna för andra veckan i rad. Det blev dansken Mathias Gladbjerg som tog hem Fjällbacka Open.

 

Det var strålande sol för tredje dagen i rad och den normala Fjällbackavinden höll sig lugn när Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open skulle avgöras.
Så blev det också låga scorer på många håll.
Per Längfors, Onsjöspelaren som vann Master of the Monster i Tyskland förra veckan (det kan du läsa om här), var en av fyra spelare som gick sju under för dagen. Han landade därmed på –10.
Dansken Jacob Kollerud hade något stort på gång. Han noterade 29 slag ut efter en eagle, fem birdies och två par – och var så dags uppe jämsides med Längfors. Han kom inte lägre under de sista nio hålen
Där, på tio under, låg också Christian Nilsson, med sex hål kvar att spela, och dansken Mathias Gladbjerg. Norrmannen Aksel Kristoffer Olsen gjorde dem sällskap. 
Bara att vänta för Längfors och Kollerud som var inne i klubbhuset först. Vinst, särspel eller strax bakom?
Det slutade med särspel – mellan fyra spelare; Längfors, Kollerud, Gladbjerg och Olsen. En svensk, två danskar och en norrman.


HÅL 18. Utslag järn, andraslag in mot green från cirka 140 meter.
Mathias Gladbjerg, från jylländska klubben Breinholtgård, avgjorde direkt med en birdie.
– Det känns lite overkligt. Jag och Jacob Kollerud reser nästan alltid ihop och vid middagen i går så pratade han om hur kul det vore om jag kunde vinna. Fast du är bara två efter mig, sa jag, så du har också chansen. Så att vi båda var i särspel var liksom ett drömscenario för oss.
Mathias Gladbjerg har ett speciellt förhållande till Fjällbacka GK.
– Jag har spelat här fyra gånger och den första var faktiskt också första gången jag besökte Sverige över huvud taget. Det här är dessutom min första vinst utanför Danmark så den kommer jag inte att glömma, säger 25-åringen som tycker mycket om banan.
– Jag gillar svenska banor rent generellt, men den här är verkligen speciell. Danmark är ett platt land och den natur som finns här är fantastisk. Banan är verkligen bra och man kan spela den på så många sätt, säger han.


DET VAR alltså två danskar i särspelt. Tajta polare som båda hade chans att vinna.
–  Jacob och jag gick ner till särspelet och sa att bara det blir någon av oss så är det coolt. Min senaste vinst kom 2016 och jag hade en tuff säsong förra året, så det här betyder allt för mig just nu.
Sa Mathias Gladbjerg, tog segerpokalen och checken på 72 000 kronor, satte sig i bilen tillsammans med Kollerud – och Christian Baech Christensen från Himmerland som missade cutten och därför gick caddie åt Gladbjerg sista dagen – för avfärd till Göteborg och Stenabåten över till Danmark.

PER LÄNGFORS var inte alltför besviken. Seger förra veckan och en delad andraplats denna är inget man säger nej till.
– Jag gick ut i morse och bestämde mig för att spela smart men aggressivt. Jag var ett över efter tre hål men sedan gick jag åtta under de sista femton. Det är alltid svårt att följa upp en seger så jag är nöjd med att jag kom till särspel över huvud taget, säger han.
Nej, ännu en seger blev det inte, men 10 000 kronor extra i bonus för lägsta score under de tre dagarna rullade in på kontot. Längfors var en av fyra spelare med 64 slag (banrekordet är 63) men fick priset eftersom han var bäst de sista sex hålen (man räknar sista nio, sista sex, sista tre).

KARLSTADS Christian Nilsson, veteranen som försöker ta sig tillbaka till Europatouren, gick ut i ledarboll och låg på tio under med sex hål kvar att spela. Två bogeys förstörde dagen och det blev en delad sjätteplats till slut.
– Jag är jättenöjd med spelet. Jag spelade lika bra i dag igen, men det ville sig inte. Det är surt när det inte blir resultat av det men spelet är mycket bättre än jag trott, säger han.

NÄSTA TÄVLING på Swedish Golf Tour är Pärnu Bay Golf Links i Estland.
– Vi tar färjan dit i morgon (söndag). Så det blir bara en snabbis hem, säger Per Längfors, som bor i Tråvad utanför Vara.

Bo Steffensen
Bo.steffensen@golf.se

 

Resultat Fjällbacka Open

 

FAKTA: Swedish Golf Tour
Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

 

 

Fler nyheter

  1. Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg
  2. Swedish Golf Tour

    Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg

    Mikael Lindberg AIK Golfklubb segrande när i säsongen 2019 av Swedish Golf Tour avslutades med Tour Final by Pärnu Bay Golf Links. Detta var årets första seger för Lindberg. Han har tidigare under säsongen 2019 slutat topp-5 vid fyra tillfällen.

    -Det var skönt att få lite revansch främst från Elisefarm Open. Det var ett bra sista varv för en gång skull, tidigare har jag många gånger spelat bra de två första dagarna, men haft lite strul sista dagen. Så detta var skönt att få ihop ett bra varv i vinden idag, säger Mikael Lindberg efter segern av tourfinalen.

    Vid Elisefarm Open hade Lindberg en mindre bra avslutning och förlorade titeln i särspel. Nu med ronder på 62, 66 och 70 slag för totalt 18 under par skrevs seger till två slag.

    -De första två dagarna hade vi så gott som vindstilla medan det idag blåste på lite, så det var en helt annan bana vi spelade idag. Det var länge sedan jag var så här många under par och det är framför allt puttningen som har funkat. Den här banan är ganska snäll från tee och även om jag slagit många bra slag upp nära så är det nog puttningen som varit den största skillnaden, säger Mikael Lindberg om varför han segrade.    

    Säsongen är inte slut för Lindberg bara för att säsongen på Swedish Golf Tour är till ända. I början november väntar steg 2 av kvalet till Europatouren i Spanien. Innan dess hoppas han på bra höstväder i Sverige innan han åker ned en vecka innan kvalet startar för att förbereda sig på plats.

    På delad andraplats vid Tour Final by Pärnu Bay Golf Links slutade totalsegraren av årets Nordic Golf Leauge, Niklas Nørgard Møller från Danmark tillsammans med Björn Hellgren.

    Till Challenge Tour 2020
    Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking och som därigenom spelat till sig status på European Challenge Tour till kommande säsong blev:

    1.       Niklas Nørgard Møller, Danmark

    2.       Christopher Sahlström, Sverige

    3.       Elias Bertheussen, Norge

    4.       Haraldur Magnus, Island

    5.       Nikolai Kristensen, Danmark

    Gudmundur Kristjansson från Island har också säkrat en plats på Challengetour 2020 genom segrar i tre tävlingar under säsongen.

    Flest segrar under året togs av Christopher Sahlström som segrade vid fem tillfällen. Christopher slutade även i topp av Swedish Golf Tours ranking där enbart SGT-tävlingar räknas. Klart flest birdies under året gjordes av Niklas Nørgard Møller som med 198 birdies gjorde 49 fler än tvåan Åke Nilsson.  

    Resultat Tour Final by Pärnu Bay Golf Links

    Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking

    FJ Birdieligan


    Text Göran Söderqvist - Bild Frida Bräster.

     

  3. Tourfinal i Estland
  4. Swedish Golf Tour

    Tourfinal i Estland

    Tour Final by Pärnu Bay Golf Links avgörs 9–11 oktober och sätter punkt för årets säsong av Swedish Golf Tour. Till start kommer 37 spelare från de fem nordiska länderna och en engelsman.

    Fokus för de flesta spelarna som lirar Nordic Golf Leauge är att ta steget upp till nästa nivå vilket är European Challenge Tour.

    Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking efter veckans tourfinal har spelat till sig ett tourkort till Challenge Tour 2020. Även de med tre eller fler segrar under säsongen ges möjlighet att ta steget upp till Challengetour nästa säsong.

    Swedish Golf Tour utgör Nordic Golf Leauge tillsammans med danska Ecco Tour och en tävling i Finland. Med start i Spanien under februari kickade både Swedish Golf Tour och Ecco Tour igång sina säsonger 2019 som nu avslutas i Estland.

    När touren i veckan besöker Estland är det för att spela årets 29:e tävling ingående i Nordic Golf Leauge. Alla 29 nordiska tävlingar ger rankingpoäng på Official World Golf Ranking som just nu leds av Brooks Koepka.  

    Förutsättningar
    Inför finalen på utmanande och vackra Pärnu Bay Golf Links är förutsättningarna följande:

    Danske Niklas Nørgard Møller, svenske Christopher Sahlström, norske Elias Bertheussen och isländske Haraldur Magnus är redan helt säkra på att sluta topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking.

    Nikolai Kristensen ligger femma på rankingen inför avslutningen och säkrar sitt kort till Challengetour genom att sluta ensam 23: a eller bättre. Slutar Kristensen sämre än 23: a ges möjlighet för Jarand Arnøy att ta den femte och sista platsen vid seger i finaltävlingen, men endast vid seger.

    Gudmundur Kristjansson från Island kommer inte till start i finalen men har tre segrar under säsongen och säkrar därmed sin plats på Challengetour 2020.

    Oliver Gillberg har även han möjlighet att spela till sig ett tourkort till Challengetour 2020. Oliver har under säsongen segrat vid Tanumstrand Fjällbacka Open och SM Match presented by Greatdays. Detta innebär att Gillberg vid seger även han står på tre segrar och därmed säkrar spel på nästa nivå till 2020.

    I toppen av rankingen kan det bli skifte, Christopher Sahlström med fem segrar under säsongen ligger tvåa och kan vid bra spel ta sig förbi tourledande Niklas Nørgard Møller.

    Golfbox Nordic Golf Ranking

    Deltagarlista Tour Final by Pärnu Bay Golf Links

    Text & Bild: Göran Söderqvist

     

  5. Dags för tourkval
  6. Swedish Golf Tour

    Dags för tourkval

    Kval till Nordic Golf Leauge startar i veckan med Steg 1 på tre banor i Sverige. Från dessa tre kval kommer 42 spelare att kvalificera sig till finalkvalet i Danmark.

    Nytt i årets kval är en kvalbanorna är i Stockholm. Årets kvalbanor är Stockholms Golfklubb, Allerums Golfklubb och Vasatorp Golf Club. Från Stockholms Golfklubb är det 16 finalplatser som står på spel medan det vid Allerums Golfklubb finns 14 platser och på Vasatorp Golf Club finns 12 platser.

    Steg 1 spelas 2–3 oktober med 18 hål om dagen. Det är det exakta antalet spelare som går vidare från Steg 1 till finalkvalet vilket innebär att det vid lika resultat så kommer särspel om platserna att genomföras.

    Finalkval
    Finalkval spelas 10–11 oktober på Rømø Golf Links i Danmark. Totalt finns 78 platser i finalkvalet och de är fördelade enligt följande; Sverige 42, Danmark 22, Finland och Norge 7.

    De som slutar topp-25 och de som delar den platsen vid finalkvalet erhåller tourkort i kategori 7 eller motsvarande i Nordic Golf Leauges kategorisystem.    

    Stockholm – Leaderboard

    Allerum – Leaderboard

    Vasatorp – Leaderboard


    Text & Bild. Göran Söderqvist