Daniel Jennevret
Daniel Jennevret har börjat säsongen på SGT bra men väntar på sin första seger.

Daniel Jennevret känner sig trygg: "Det är tålamod som gäller"

Daniel Jennevret har varit nära flera gånger under säsongen men inte fått till det hela vägen – ännu.  "Swedish Golf Tour fostrar väldigt bra med tanke på att det är så många bra spelare som är här", säger han inför PGA Championship på Österlens GK.

Det är nationaldagskväll i Sverige när vi pratar med Daniel Jennevret. Han har jobbat, som instruktör, hela dagen med välgörenhetsprojektet Bris-golfen på hemmaklubben Vasatorp utanför Helsingborg.
– Folk fick ge en valfri summa för lektionerna och alla pengar gick till Bris. Ett fantastiskt upplägg, säger han.
Nästa stopp i Daniel Jennevrets golftillvaro blir Österlens GK. Swedish Golf Tour för herrar har hunnit till säsongen femte tävling – PGA Championship Hosted by Ingelsta Kalkon. Tävlingen spelas på Djupadal 8–10 juni.

Swedish Golf Tour ingår i Nordic League (tävlingar i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Tyskland och Estland) där de fem främsta på rankingen får ett kort till Challengetouren nästa år. Ett givet mål för Daniel Jennevret. Han har också börjat säsongen stabilt, haft segerchans i flera tävlingar men inte riktigt kunnat knyta säcken de sista nio.
– Grejen är att jag har spelat väldigt bra de sista rundorna och jag har gett mig själv chansen i många tävlingar. Det är positivt, men jag har inte spelat tillräckligt bra de sista hålen. Fast jag har ändå blivit elva, nia ,sexa och trea … Jag är där och hugger hela tiden och det gäller att vara ganska lugn i båten nu och låta det hända när det händer. Det har jag varit bra på tidigare år så jag vet att jag löser de situationerna bra, säger han.

FÖRRA veckan, i Danmark, låg Daniel Jennevret fyra under par den sista rundan med två hål kvar att spela. Han avslutade med två bogeys – och slutade trea, två slag efter segraren Jacob Glennemo.
I SGT-premiären i Fjällbacka tog han sig runt på 68 slag den sista dagen, trots att han gick tre över de sista fem hålen och slutade delad nia.

Har du analyserat varför det sett ut så där?
– Nej, det kan man inte. Jag spelar en effektiv och bra golf. Är det tillfälligheter att de två bogeysarna kommer på slutet? Jag vet inte. Det har inte varit så tidigare så jag känner att jag inte behöver överanalysera det utan jag fortsätter att mala på som jag gjort. Spelet känns bra, jag tror det är en tidsfråga.

28-ÅRIGE Daniel Jennevret har varit med på Swedish Golf Tour några år. Han blev tia på NL-rankingen 2015 och 2017. I år är det ”dags” att ta den där topp 5-platsen och klättra vidare ett trappsteg upp.
– Det är klart att man är sugen på det. Jag spelade ju på inbjudningar ett år på Challenge. Jag fick bara sex starter men det var sex väldigt värdefulla starter för jag fick verkligen känna på vad som krävs och hur miljön är där ute. Självklart vill jag tillbaka. Jag vill vidare och jag känner mig redo. Samtidigt tror jag att ju mer man stressar de här sakerna, desto mindre är sannolikheten att det händer, säger han.

DET VAR säsongen 2016 som Daniel Jennevret fick chansen att testa Challengetouren tack vare att Swedish Challenge i Katrineholm kom med på tourprogrammet. En arrangör får nämligen 50 wild cards som sedan kan bytas med andra länders tävlingar.
För Daniel Jennevrets del blev det mest missade kvalgränser.
– Jag gick igenom ganska mycket privat då som strulade samtidigt som golfen inte var lika bra som nu. Jag hade lite av ett mellanår statistiskt. Andra saker tog mycket energi och det gjorde sitt till, men det var ju en erfarenhet det också, säger han.

Det svåra är egentligen inte att spela på Challengetouren, det svåra är att ta sig upp?
– Absolut. Det är många som löser uppgiften när de väl är där men det är svårt att ta sig dit och vissa spelare tar sig inte ens dit. Men blir man topp fem på Nordiska Ligan så får man en otrolig boost med sig. Fast det är inte lätt. Det är mer eller mindre hundra spelare som slåss om de där fem platserna. 

Hur ser du på tillvaron på Swedish Golf Tour?
– Den är bra, det är inte alls en dum väg att gå. Det fostrar väldigt bra med tanke på att det är så enormt många bra spelare som är här. Mer eller mindre varje vecka … Det är gamla Challengetourspelare, det är folk som varit på högre nivåer som utbildar de som kommer upp och oss andra också. Det är bra tävlingar varje vecka och det ger jättebra möjligheter för dem som kommer ut plus de som försöker ta steget vidare.

Vad är din styrka som spelare?
– Skallen. Jag gillar när det hettar till. Och mitt järnspel är stabilt. Jag är en ganska stabil spelare rätt igenom. Jag har en ganska hög lägstanivå.

 Du måste nästan vinna en eller två tävlingar för att få ihop de poäng som krävs för en topp 5-plats?
– Jag är rätt övertygad om att man måste ha minst en vinst. Fortsätter jag att spela stabilt så är allt möjligt, helt klart. Det handlar bara om tålamod. Jag känner mig optimistisk. Topp fem är mitt största mål med säsongen men samtidigt, jag har distans till det. Det jag gör just nu på golfbanan är ju någonstans rätt eftersom jag blir runt tionde plats hela tiden. Det är rätt tidigt på säsongen än så länge så det handlar om att fortsätta gnugga på.

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

  

FAKTA:
PGA Championship Hosted by Ingelstad Kalkon
När: 8–10 juni.
Var: Djupadal, Österlens GK.
Hur: 156 spelare. 54 håls slagspel. Kvalgräns efter 36 (45 spelare plus delningar).
Prispengar: 375 000 kronor.

  

Följ tävlingen här

 
Ranking SGT

Ranking Nordic League

Vid pressförfrågningar; kontakta presschef Bo Steffensen på bo.steffensen@golf.se eller 0705–62 40 92.

 

Swedish Golf Tour

Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

Fler nyheter

  1. Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg
  2. Swedish Golf Tour

    Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg

    Mikael Lindberg AIK Golfklubb segrande när i säsongen 2019 av Swedish Golf Tour avslutades med Tour Final by Pärnu Bay Golf Links. Detta var årets första seger för Lindberg. Han har tidigare under säsongen 2019 slutat topp-5 vid fyra tillfällen.

    -Det var skönt att få lite revansch främst från Elisefarm Open. Det var ett bra sista varv för en gång skull, tidigare har jag många gånger spelat bra de två första dagarna, men haft lite strul sista dagen. Så detta var skönt att få ihop ett bra varv i vinden idag, säger Mikael Lindberg efter segern av tourfinalen.

    Vid Elisefarm Open hade Lindberg en mindre bra avslutning och förlorade titeln i särspel. Nu med ronder på 62, 66 och 70 slag för totalt 18 under par skrevs seger till två slag.

    -De första två dagarna hade vi så gott som vindstilla medan det idag blåste på lite, så det var en helt annan bana vi spelade idag. Det var länge sedan jag var så här många under par och det är framför allt puttningen som har funkat. Den här banan är ganska snäll från tee och även om jag slagit många bra slag upp nära så är det nog puttningen som varit den största skillnaden, säger Mikael Lindberg om varför han segrade.    

    Säsongen är inte slut för Lindberg bara för att säsongen på Swedish Golf Tour är till ända. I början november väntar steg 2 av kvalet till Europatouren i Spanien. Innan dess hoppas han på bra höstväder i Sverige innan han åker ned en vecka innan kvalet startar för att förbereda sig på plats.

    På delad andraplats vid Tour Final by Pärnu Bay Golf Links slutade totalsegraren av årets Nordic Golf Leauge, Niklas Nørgard Møller från Danmark tillsammans med Björn Hellgren.

    Till Challenge Tour 2020
    Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking och som därigenom spelat till sig status på European Challenge Tour till kommande säsong blev:

    1.       Niklas Nørgard Møller, Danmark

    2.       Christopher Sahlström, Sverige

    3.       Elias Bertheussen, Norge

    4.       Haraldur Magnus, Island

    5.       Nikolai Kristensen, Danmark

    Gudmundur Kristjansson från Island har också säkrat en plats på Challengetour 2020 genom segrar i tre tävlingar under säsongen.

    Flest segrar under året togs av Christopher Sahlström som segrade vid fem tillfällen. Christopher slutade även i topp av Swedish Golf Tours ranking där enbart SGT-tävlingar räknas. Klart flest birdies under året gjordes av Niklas Nørgard Møller som med 198 birdies gjorde 49 fler än tvåan Åke Nilsson.  

    Resultat Tour Final by Pärnu Bay Golf Links

    Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking

    FJ Birdieligan


    Text Göran Söderqvist - Bild Frida Bräster.

     

  3. Tourfinal i Estland
  4. Swedish Golf Tour

    Tourfinal i Estland

    Tour Final by Pärnu Bay Golf Links avgörs 9–11 oktober och sätter punkt för årets säsong av Swedish Golf Tour. Till start kommer 37 spelare från de fem nordiska länderna och en engelsman.

    Fokus för de flesta spelarna som lirar Nordic Golf Leauge är att ta steget upp till nästa nivå vilket är European Challenge Tour.

    Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking efter veckans tourfinal har spelat till sig ett tourkort till Challenge Tour 2020. Även de med tre eller fler segrar under säsongen ges möjlighet att ta steget upp till Challengetour nästa säsong.

    Swedish Golf Tour utgör Nordic Golf Leauge tillsammans med danska Ecco Tour och en tävling i Finland. Med start i Spanien under februari kickade både Swedish Golf Tour och Ecco Tour igång sina säsonger 2019 som nu avslutas i Estland.

    När touren i veckan besöker Estland är det för att spela årets 29:e tävling ingående i Nordic Golf Leauge. Alla 29 nordiska tävlingar ger rankingpoäng på Official World Golf Ranking som just nu leds av Brooks Koepka.  

    Förutsättningar
    Inför finalen på utmanande och vackra Pärnu Bay Golf Links är förutsättningarna följande:

    Danske Niklas Nørgard Møller, svenske Christopher Sahlström, norske Elias Bertheussen och isländske Haraldur Magnus är redan helt säkra på att sluta topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking.

    Nikolai Kristensen ligger femma på rankingen inför avslutningen och säkrar sitt kort till Challengetour genom att sluta ensam 23: a eller bättre. Slutar Kristensen sämre än 23: a ges möjlighet för Jarand Arnøy att ta den femte och sista platsen vid seger i finaltävlingen, men endast vid seger.

    Gudmundur Kristjansson från Island kommer inte till start i finalen men har tre segrar under säsongen och säkrar därmed sin plats på Challengetour 2020.

    Oliver Gillberg har även han möjlighet att spela till sig ett tourkort till Challengetour 2020. Oliver har under säsongen segrat vid Tanumstrand Fjällbacka Open och SM Match presented by Greatdays. Detta innebär att Gillberg vid seger även han står på tre segrar och därmed säkrar spel på nästa nivå till 2020.

    I toppen av rankingen kan det bli skifte, Christopher Sahlström med fem segrar under säsongen ligger tvåa och kan vid bra spel ta sig förbi tourledande Niklas Nørgard Møller.

    Golfbox Nordic Golf Ranking

    Deltagarlista Tour Final by Pärnu Bay Golf Links

    Text & Bild: Göran Söderqvist

     

  5. Dags för tourkval
  6. Swedish Golf Tour

    Dags för tourkval

    Kval till Nordic Golf Leauge startar i veckan med Steg 1 på tre banor i Sverige. Från dessa tre kval kommer 42 spelare att kvalificera sig till finalkvalet i Danmark.

    Nytt i årets kval är en kvalbanorna är i Stockholm. Årets kvalbanor är Stockholms Golfklubb, Allerums Golfklubb och Vasatorp Golf Club. Från Stockholms Golfklubb är det 16 finalplatser som står på spel medan det vid Allerums Golfklubb finns 14 platser och på Vasatorp Golf Club finns 12 platser.

    Steg 1 spelas 2–3 oktober med 18 hål om dagen. Det är det exakta antalet spelare som går vidare från Steg 1 till finalkvalet vilket innebär att det vid lika resultat så kommer särspel om platserna att genomföras.

    Finalkval
    Finalkval spelas 10–11 oktober på Rømø Golf Links i Danmark. Totalt finns 78 platser i finalkvalet och de är fördelade enligt följande; Sverige 42, Danmark 22, Finland och Norge 7.

    De som slutar topp-25 och de som delar den platsen vid finalkvalet erhåller tourkort i kategori 7 eller motsvarande i Nordic Golf Leauges kategorisystem.    

    Stockholm – Leaderboard

    Allerum – Leaderboard

    Vasatorp – Leaderboard


    Text & Bild. Göran Söderqvist