Nyheter

  1. JSM KlubblagHills GK segrade i JSM klubblag
  2. JSM Klubblag

    Hills GK segrade i JSM klubblag

    Det blev en dramatisk sista dag i JSM klubblag. Matcherna var så jämna att det krävdes särspel för att veta vilka lag som skulle få medaljer. Hills Golfklubb hade siktet inställt på guld och inget annat och kunde i slutet av dagen ta emot Riksidrottsförbundets SM-tecken.

    Under tredje och sista dagen ställdes Stockholms GK mot Hills GK samt Skaftö GK mot Landeryds GK. Det var extremt jämnt i lagmatcherna. Matchen mellan Landeryd och Skaftö avgjordes inte förrän på det 4:e särspelshålet där Skaftös valfria foursome tillslut kom ut segrande.

    Hills besegrade Stockholm vilket innebar att båda lagen kammade hem två vinster under tävlingens gång. För att kora en segrare spelas då särspel i form match mixed foursome över tre hål. Hills ställde upp med Beatrice Wallin och Alfred Eriksson och de visade ingen nåd mot Stockholms Alice Sundberg och Ludvig Eriksson. Efter en drive mitt i fairway från Alfred, limmade Beatrice inspelet några centimeter från hålet för birdie och ett upp i matchen. På det andra särspelshålet räckte det med ett par och Hills vann särspelet med 2/1.

    När Skaftö besegrade Landeryd säkrade de en poäng i protokollet vilket betydde att dessa klubbar hade en seger vardera. Det blev då ytterligare ett särspel för att avgöra vem som skulle ta hem bronsmedaljen. Även detta särspel avgjordes med mixed foursome, fast hål för hål. Historien blev inte lång när Skaftös Algot Kléen sänkte en 5-meters putt för birdie på första hålet och därmed vinst.

    På prisutdelningen kommenterade Daniel Grestam, kapten för Hills GK, att denna tävling är otroligt värdefull för spelarna. Laget tog sig inte till final förra året och att då lyckas vinna hela tävlingen i år är ett stort steg. ”Ni är grymma” avslutade han med till sina spelare.  

    Imorgon väntar en vänskapstävling på Lumine Golf Clubs andra bana - Hills Course. Ett fantastiskt avslut på en fantastisk vecka, vi längtar redan till nästa år. 

    Stort grattis Hills Golfklubb! 

     

    Livesändning särspel om guld

    Bilder från tävlingen

    Resultat

     

    Text och bild: Frida Bräster 

  3. JSM KlubblagStockholm har fördel i finalen av JSM klubblag
  4. JSM Klubblag

    Stockholm har fördel i finalen av JSM klubblag

    Dag två av tre är nu spelad i finalen av Skandia JSM klubblag. Fjolårets vinnare Stockholms Golfklubb står än så länge obesegrade men flera lag har fortfarande chans till guldmedaljerna.

    Lagen som möttes idag var Hills GK mot Landeryds GK samt Stockholms GK mot Skaftö GK. Det var otroligt jämnt mellan klubbarna och båda lagmatcherna avgjordes på det 18e hålet av den valfria foursomen. Det blev en riktig nagelbitare för alla inblandade.

    Vädret idag var betydligt kyligare än igår då solen legat gömd bakom moln, men spelarna var glada ändå och levererade ett högklassigt spel. 

    Efter att vi sammanställt lagens resultat ser det ut på följande sätt:
    Stockholm - 2 vinster
    Hills – 1 vinst
    Landeryd – 1 vinst
    Skaftö – 0 vinster

    Stockholm behöver en vinst till för att återigen kamma hem titeln som årets juniormästare i klubblag. Om det är lag som har lika många vinster efter morgondagens match kommer det spelas särspel om medaljplatserna. För förstaplats spelar man match tre hål i taget och för andra placeringar spelar man hål för hål.

    Det råder en god men laddad stämning inför morgondagen. Alla har som mål att ta medalj i tävlingen men ser sig redan som vinnare som kvalificerat sig till denna roliga finalvecka.

    Här kan du se morgondagens matcher

    Bilder från tävlingen

  5. JSM KlubblagHills och Stockholm tar poäng i JSM Klubblag final
  6. JSM Klubblag

    Hills och Stockholm tar poäng i JSM Klubblag final

    Finalen av Skandia JSM Klubblag är igång på Lumine Golf Club i Spanien.  Hills och Stockholm gick vinnande ur deras respektive duell och toppar tabellen efter första dagens spel.

    Hills Golfklubb, Landeryds Golfklubb, Skaftö Golfklubb och Stockholms Golfklubb har spelat sig till en plats i finalen efter att ha tagit sig igenom tre kvalomgångar hemma i Sverige.

    I finalspelets första match möttes Hills GK och Skaftö GK. Det blev en spännande lagmatch som avgjordes först på 18:e hålet i den avgörande delmatchen. Hills GK var starka i foursome-matcherna. Rickard Wallin och Sofie Bringner tog hem sin match med siffrorna 4/2, medan Lisa Djerf och Ester Fägersten segrade med 4/3. Alfred Eriksson säkrade sin singelmatch på 18:e hålet och därmed en lagpoäng till Hills GK. 

    De regerande mästarna Stockholms GK tog en 4–1 seger mot Landeryds GK. Efter vinster av Filip Jinglöv och Felix Alnefelt i en foursome samt Alice Sundberg och Ludvig Eriksson i varsin singelmatch, var saken klar.

    Spanien bjöd på perfekt golfväder med dryga 20 grader och strålande sol. Den 11–16 november står Lumine Golf Club värd för finalkvalet till Europatouren och banan är i ett otroligt fint skick.   

    Imorgon möts Hills GK och Landeryds GK, medan Stockholms GK ställs mot Skaftö GK. På onsdag vet vi vilken klubb som kan titulera sig 2017 års juniormästare.

    Varje lagmatch består av fem delmatcher: mixed foursome, valfri foursome, singel flickor, singel pojkar och valfri singel.

    Bilder från tävlingen

    Resultat och startlista rond 2 

    Skribent

    Sofia Pettersson
  7. MästerskapFilbornaskolan vann Skol-SM 2017
  8. Mästerskap

    Filbornaskolan vann Skol-SM 2017

    Andra och sista tävlingsdagen av Skol-SM är över på Burviks Golfklubb i Uppland. Efter mängder av röda siffror i scorekorten och otroligt jämna resultat lagen emellan stod tillslut Filbornaskolan som mästare av Skol-SM.

    Dagen började med dagg i gräset på en fuktig bana. Så småning om torkade det upp något trots den svala temperaturen. Under spelet var vädret på vår sida till skillnad från gårdagen. Spelarna startade över hela banan med shotgun klockan 8. Idag spelade fyra spelare från alla 18 lag singelspel, vilket innebar att vi hade 72 spelare ute på fältet. 

    Även idag tog vi emot fina ord om banans kondition och layout. Idag var den uppsatt med tuffa flaggor och med lika snabba greener som under gårdagen.

    Inför dagen skiljde det endast ett slag i toppen. I täten låg Filbornaskolan Lag 1 på totalt fyra under par, följt av Celsiusskolan Lag 1.

    Det ledande laget bestod bland annat av Maja Stark, Abbekås Golfklubb, och Linn Grant, Rya Golfklubb, som båda var med och representerade Europa i Junior Solheim Cup i somras. Med i samma lag denna vecka hade vi också Ludvig Åberg från Eslövs Golfklubb som i fjol vann Skandia Junior Open på Vasatorp. Även i år har han visat framfötterna, bland annat då han vann Fairhaven Trophy i England i maj. Fjärde lagmedlemmen var Emanuel Olofsson från Karlshamns Golfklubb. Liksom Ludvig har Emanuel en vinst i år, på Skandia Tour Future på Romelåsens Golfklubb.

    Laget som låg ett slag efter inför sista dagen, Celsiusskolan Lag 1, jagade ledarna under hela rundan. Länge var det riktigt jämt. I slutet drog Filbornaspelarna ifrån ordentligt och efter två nagelbitande dagar skiljde det till slut sju slag mellan lagen i toppen. Segrarna i Skol-SM 2017 blev därmed skånelaget Filbornaskolan Lag 1.

    David Nyfjäll, från Upsala Golfklubb och Celsiusskolan Lag 2, stod för dagens lägsta score. Med en eagle och många birdies i scorekortet signerade han för 66 slag, sex under par. Celsiusskolan Lag 2 hamnade därefter på en femte plats.

    Det var ett gäng trötta och glada gymnasieelever som kom in till klubbhuset efter två tuffa tävlingsdagar i höstväder. Flera av dem har någon tävling kvar i höst, i vissa fall utomlands. Många har dock spelat sin sista tävling för året vilket innebär att de har en vintersäsong fylld av teknikträning framför sig, innan en ny tävlingssäsong drar igång med nya utmaningar.

     

    Resultatlista

     

    Text och bild: Vilma Strand

     

     

  9. MästerskapHIO blev startskottet för Skol-SM
  10. Mästerskap

    HIO blev startskottet för Skol-SM

    Denna vecka spelas den prestigefyllda tävlingen Skol-SM på Burviks Golfklubb. Skol-SM spelas varje år i början av höstterminen, och lagen består av fyra till sex spelare från landets golfgymnasium. Bland lagen är både Riksidrottsgymnasium, RIG, och Nationell Idrottsutbildning, NIU, representerade. Totalt är 18 lag och 96 spelare på plats.

    Skol-SM spelas över två dagar och totalt 54 hål. Tisdagen bestod av endast foursomespel. Fyra spelare, alltså två par, från varje lag spelade 18 hål på förmiddagen, och sedan samma sak igen under eftermiddagen. Det blir totalt fyra 18-hålsscorer som räknas in till vardera lagens totalresultat. Under onsdagen är det singelspel slagtävling som gäller och varje lag kommer ha fyra spelare ute på fältet.

    Lagen kom till Burvik, även kallat Oasen i Uppland, under måndagen och spelade in banan samma dag. Redan då var vissa av spelarna riktigt vassa, bland annat Daniel Holmberg från Katrinelundsgymnasiet i Göteborg och Öijareds Golfklubb. På Burviks hål 5 slog han första slaget rätt i kopp och gick därifrån med en femte Hole In One till samlingen. Grattis Daniel!

    Tisdagen, första tävlingsdagen, startade tidigt i vanlig ordning och klockan 8 ljöd startskottet över Burviks golfanläggning. Banan består av 18 varierande och tekniska hål, jämt fördelade i park- och skogsmiljö. Många av spelarna beundrar banan, både för dess layout och skick. Tråkigt nog hade vi inte vädret på vår sida, utan det föll några ordentliga skurar under dagen och temperaturen höll sig riktigt låg.

    Lag som utmärkt sig idag är bland andra Filbornaskolan, riksidrottsgymnasiet i Helsingborg. Skolan har med sig två lag, och deras lag nummer ett ligger även på placering nummer ett efter dagens spel. Totalt ligger de fyra slag under par. Maja Stark och Ludvig Åberg hade även ett av dagens lägsta resultat, -3 under förmiddagens 18 hål. På bilden ovan ser vi lyckan efter deras eagle på hål 11, som de båda var lika förvånade över eftersom Ludvig tidigare under hålet hade behövt slå provisorisk boll på Majas utslag.

    Ett slag efter Filbornaskolan Lag 1 ligger Celsiusskolan Lag 1 på totalt tre under par. Celsiusskolan är namnet på den skola där riksidrottsgymnasiet i Uppsala ligger, och även de har två lag med sig i tävlingen. Deras Lag 1 hade liksom Filbornaskolan en av dagens lägsta foursomescore på 69, -3, signerad Hugo Hellman och Viktor Hagborg Asp.

    Det är jämnt inför morgondagen men mycket kan hända innan vi korar Sveriges bästa skola i golf. 

     

    Leaderboard

    Startlista inför rond 3 - onsdag

     

    Text och bild: Vilma Strand

  11. Teen TourFem särspelshål vid upplösningen av Skandia Junior Open
  12. Teen Tour

    Fem särspelshål vid upplösningen av Skandia Junior Open

    Spelarna har bjudit på en söndag fylld av spänning. Röda siffror fyllde leaderboarden under spelets gång och ställningarna i toppen ändrades konstant.

    Redan vid åtta imorse strålade sensommarsolen över Salems Golfklubb. För de tidiga startande skapade motljuset problem att se utslagen från tee, men därefter har solen varit mycket välkommen av spelarna. Dagen har varit soligare men även blåsigare än de tidigare, vilket har gett extra spänning till finaldagen då årets upplaga av Skandia Junior Open skulle göras upp.

    Matilde Stenqvist, som låg i ledning med två slag på tjejsidan, började med birdie på hål 1. På samma hål gjorde Frida Kinhult bogey och det skiljde därmed ytterligare två slag mellan tjejerna i toppen. Därefter började Fridas birdieregn. Med totalt sju birdies i scorekortet kom hon in på sex under par, en total score på 65 slag som både var hela tävlingens bästa score och även banrekord. Fridas totala score på tre varv blev också -6, vilket ledde till ett guld i Skandia Juior Open 2017. Hon var glad över sin vinst och berättade att hon skulle hem och ladda om inför hösten. Kvar har hon nämligen två stora tävlingar, en på LET och finalen för JSM Klubblag.

    Killarnas leaderboard rörde sig desto mer under dagen. I ledarbollen gick Joel Sylvén, Victor Hagborg Asp och Ludvig Eriksson. Alla tre tappade några slag och strax hade vi tre nya namn i toppen. Både David Nyfjäll, Upsala Golfklubb, och Kristoffer Max, Søllerød Golfklub i Danmark, kom in på 68 slag och klättrade mot prispallen. Det gjorde även Björn Rosengren från Halmstad, med en stabil runda på 70 slag. Kristoffer och Björn landade båda två på en total score om -3, vilket ledde till särspel. Publiken var stor när killarna slog ut på hål 18, ett kort par fyra med flera vattenhinder och bunkrar, för att göra upp om vinsten.

    Två delningar på birdie och ytterligare två delningar på par tog killarna till vad som skulle bli deras femte och sista särspelshål. Björns utslag placerades en bra bit ut till höger, varpå han slog upp inspelet till dryga metern. Kristoffers inspel fick en dålig studs och kickade fram och förbi flaggan. Han sänkte därefter sin relativt långa putt, och när Björns boll tagit ett halvt varv i hålkanten och fortsatt ur var det klart att vinsten blev röd-vit.

    Eftersom tävlingen var internationell har det också pågått en landskamp under helgen. Nations Cup, som tävlingen heter, spelas med fyra deltagare från samma land i vardera lag. Sverige, som hade överlägset flest spelare på både flick- och pojksidan, tog hem vinsten i Nations Cup med god marginal.

    Stort grattis till segrarna Kristoffer Max och Frida Kinhult!

     

    Resultatlista 

    Text och bild: Vilma Strand

     

  13. Teen TourJämnt i toppen på Skandia Junior Open
  14. Teen Tour

    Jämnt i toppen på Skandia Junior Open

    Lördagen börjar gå mot sitt slut och dag två av Skandia Junior Open är förbi. En dag som bjudit på snabba greener, många birdies och svalt golfvänligt väder liksom gårdagen.

    Trots att prognoserna tidigare utlovade regn mellan fredagen och lördagen så klarade sig banan bra och var i stort sett helt torr när de första spelarna slog ut i morse. Matilde Stenqvist, som hade två slags försprång efter gårdagen, hade starttid under eftermiddagen. På förmiddagen var dock Frida Kinhult ute och jagade birdies som om hon aldrig gjort något annat. Hon tog ikapp så pass att hon ett tag låg i delad ledning, men tappade lite på slutet och kom in på -2, totalt på par efter två varv. Matilde själv började sin rund jämnt med nio raka par men kom in på +1 vilket ledde till en total score på -2. Hon behåller ledningen och slår ut allra sist imorgon, i ledarboll tillsammans med tidigare nämnda Frida Kinhult och Beatrice Wallin.   

    På killsidan har det rört sig betydligt mer i toppen av leaderboarden. Joel Sylvén från Falkenberg låg i ledning efter gårdagen på tävlingens hittills lägsta score, -4 och 67 slag. Idag lyckades han dunka i fyra birdies men kom in på +1 och ligger därmed tre under par totalt. Viktor Hagborg Asp från Onsjö Golfklubb lyckades även han med fyra birdies under dagens runda och landade på -2, precis samma score som under gårdagen. Det ger honom en total på fyra under par och en placering längst upp på listan inför morgondagens avslutande varv. Han slår ut i ledarbollen på killsidan tillsammans med Joel Sylvén och Ludvig Eriksson från Stockholms Golfklubb.

    Eftermiddagen avslutades med regn och rusk. De sista spelarna på fältet kom in blöta till recording area och höll tummarna för en runda i uppehåll imorgon. Cutten hamnade tillslut på +8 på killsidan, vilket innebär att 45 av 93 spelare har tagit sig vidare till söndagens spel.

    49 flickor har blivit 24 efter att cutten dragits på +10.  Ledarbollen slår ut imorgon klockan 09:50 och det skiljer få slag i toppen i både flick- och pojkklass. Det höjer spänningen ytterligare ett snäpp och imorgon eftermiddag vet vi vem som tar hem pokalen i Skandia Junior Open 2017.

     

    På bild: Joel Sylvén, Falkenbergs Golfklubb 

    Leaderboard
    Startlista rond 3


    Text och bild: Vilma Strand

  15. Teen TourSkandia Junior Open är igång!
  16. Teen Tour

    Skandia Junior Open är igång!

    Spelare från hela Europa, snabba greener och bra höstväder summerar första dagen av sveriges internationella juniortävling Skandia Junior Open.

    Denna helg är vi på plats på Salems Golfklubb, strax utanför Stockholm. Tävlingen som går av stapeln heter Skandia Junior Open och är den sjätte och sista tävlingen av Skandia Tour Elite för i år. Skillnaden från säsongens tidigare fem omgångar är att Skandia Junior Open är internationell. I startfältet på 142 spelare har vi nästan 30 från utlandet, många från våra närmaste grannländer men även från Italien, Tyskland och Tjeckien.

    Salems Golfklubb är en 27-hålsanläggning och den 18-hålsbana som tävlingen spelas på är en varierande skogs- och parkbana. Spelarna hyllar skicket på banan och de uppskattar att få spela en såpass välskött bana som Salem. Tack vare de snabba greenerna rullar det riktigt bra vilket blir en extra utmaning. 

    Vädret har under dagen varit perfekt för höstgolf. Nästintill vindstilla och mulet men ändå upp mot 15 grader. Framåt helgen ser prognoserna däremot mindre lovande ut, men vi håller tummarna för att juniorerna får spela i bästa möjliga förutsättningar. 

    I ledning efter första varvet har vi Joel Sylvén från Falkenbergs Golfklubb. Unikt med hans score är att han lyckats rulla i två eagles under dagen. Totalt signerade han ett scorekort med 67 slag, fyra under par. På killsidan har vi i helgen även två hemmaspelare, Karl Gard och Hugo Hellman. De delade sitt individuella mästerskap och kom in på +1 båda två. De är alltså fem slag efter ledning inför imorgon, då det bara är att gå ut och jaga birdies. 

    På flicksidan ligger Matilde Stenqvist, Ullna GC, i ledning efter första dagen. Med hela sju birdies i scorekortet kom hon in på -3 och har två slags försprång inför morgondagen.  Frida Kinhult och Beatrice Wallin, som båda var med i Europas lag i Junior Solheim Cup nyligen, kom in på +2 och har några slag att ta igen för att vara med och fightas i toppen.

    Vi har två dagar kvar av Skandia Junior Open 2017. Tummarna hålls för uppehåll imorgon och vi är spända inför att se var cutten dras efter morgondagens spel. 

    Leaderboard

     

    Text och bild: Vilma Strand

  17. JSM KlubblagFyra bästa lagen redo för JSM-final i Spanien
  18. JSM Klubblag

    Fyra bästa lagen redo för JSM-final i Spanien

    Slutspelet av Skandia JSM Klubblag är över och fyra spännande matcher är färdigspelade.

    Även denna dag började tidigt och spelarna var ute i kylan klockan 8. Det blåste något mer under dagen vilket gjorde matcherna extra spännande. Först ut var Skaftö Golfklubb och Onsjö Golfklubb, två lag från västsverige vilket skapade känsla av derby i matchen. Matcherna avslutades tidigt och med resultatet 4-1 till Skaftö åkte laget hem med en plats i finalen.

    I matchen mellan Stockhoms Golfklubb och Vasatorps Golfklubb fick vi bland annat se en delmatch som inte avslutades efter 18 hål utan gick vidare till hål 19. Med ett säkert par där kunde Alice Sundberg från Stockholm ta hem vinsten i sin match. Ebba Wittström och Viktor Bengtsson från Vasatorp rullade i mängder av birdies och vann sin foursomematch med bravur redan på hål 13. Den vinsten räckte dock inte, utan Stockholm vann resterande delmatcher och är därmed vidare till finalen. 

    Hills Golfklubb och Norrköping Söderköping Golfklubb fick sovmorgon och startade sina matcher klockan 10. Hills dominerade Mosjöbanan och vann samtliga delmatcher mot Norrköping Söderköping. Beatrice Wallin storspelade även idag och vann sin match redan efter hål 12, då 7 upp. Helgens framgång spred glatt humör i laget, som fick revansch från i fjol då de åkte ur JSM Klubblag på omgång ett.

    Vissa matcher blev däremot större nagelbitare. Mellan Delsjö Golfklubb, som vunnit JSM Klubblag både 2013 och 2015, och Landeryds Golfklubb var ställningen länge lika. Båda foursomematcherna avslutades på hål 17 med en vinst till vardera lag. Strax därefter avslutades även två av singelmatcherna, båda med vinst till Landeryd. Det gjorde att lagmatchen var över och biljetten till Spanien gick till Landeryd.

    JSM-finalen spelas i oktober på Lumine Golf Club utanför Barcelona. Där får vi alltså se Hills Golfklubb, Skaftö Golfklubb, Landeryds Golfklubb samt Stockholms golfklubb göra upp om pokalen och den meriterande titeln JSM-mästare 2017. Stort lycka till!

     

    Text och bild: Vilma Strand

  19. JSM KlubblagÅtta juniorlag redo för sista dagen av slutspelet
  20. JSM Klubblag

    Åtta juniorlag redo för sista dagen av slutspelet

    Ännu en dag i Örebro är över och sveriges 16 bästa lag har halverats till 8. Imorgon görs det upp om de fyra platserna till finalen i Spanien.

    Denna dag, liksom gårdagen, började tidigt och de första spelarna slog ut klockan 08, strax efter det att den sista dimman lämnat Mosjöbanan.

    Att kalendern i natt vände blad till september märktes på vädret som idag har varit betydligt svalare än gårdagens sommarväder. Bortsätt från en skur som snabbt drog över har spelarna trots allt haft bra förhållanden med ovanligt svaga vindar över banans öppna fält.

    Lagen spelar matchspel och en lagmatch består av tre singelmatcher och två foursomematcher, totalt fem matcher och sju spelare. Hills Golfklubb sopade banan idag och vann alla sina matcher mot A6 Golfklubb. Beatrice Wallin, Hills, var i storform och vann sin match redan på hål 12. Även Delsjö Golfklubb vann alla sina matcher. Henrik Lilja och Karl Filip Bjerke Einarsson tog hem segern i sina respektive singelmatcher med hela fem hål kvar att spela.

    16 lag har blivit åtta och imorgon spelar de match om fyra prestigefyllda platser till JSM-finalen som spelas på Lumine’s vackra golfklubb i Spanien i oktober månad. Vi önskar alla spelare lycka till och ser fram emot en rafflande avslutning på slutspelet av Skandia JSM Klubblag.

    Resultat från dagens matcher
    Morgondagens startlista

     

    Text och bild: Vilma Strand

  21. JSM KlubblagSlutspelsdags i JSM Klubblag
  22. JSM Klubblag

    Slutspelsdags i JSM Klubblag

    Slutspelet av JSM klubblag är i rullning och i helgen följer vi med när sveriges 16 bästa klubblag blir fyra.

    Runtom i Sverige har det under sommaren spelats flera kvalomgångar av tävlingen JSM. Kvar efter kvalen har vi Sveriges 16 bästa juniorlag som därmed tagit sig till Slutspelet av Skandia JSM Klubblag. Denna omgång går i år av stapeln på Örebro City Golf & Coutry Club, på deras vackra bana Mosjö. Banan är förhållandevis lång uppsatt med tuffa pinnar för att skapa största möjliga spänning. Mosjö är relativt platt vilket kan göra den riktigt tuff i vinden.

    Idag har Örebro bjudit på fantastiska förhållanden på Mosjöbanan med strålande sol och för det mesta snäll vind. Det kraftiga regnet från torsdagsförmiddagen hade mer eller mindre torkat upp när de första spelarna slog ut 08:00 imorse.

    Över tre dagars spel skall Sveriges 16 bästa juniorlag bli fyra, genom en dags slagspelskval och två dagars matchspel.

    Idag har lagen tagit sig igenom slagspelskvalet och scorerna har varit varierande. Utmärkt sig har bland andra Matilde Stenqvist, Ullna Golfklubb, gjort. Efter en bogeyfri 67:a kom en glad Matilde in till klubbhuset efter rundan. Tre birdies och en eagle gjorde att hon landade på -5 slag, vilket för henne är ett personbästa och dagens bästa score på Mosjö. Även Marcus Kinhult, Skaftö Golfklubb, hade en bogeyfri runda på två under par.

    Inför morgondagen ligger Hills Golfklubb i ledning. Hills har ett lag med majoritet flickor vilket är ovanligt bland klubblagen. I morgondagens match möter de A6 Golfklubb från Jönköping.

    Under lördagen spelar lagen 18 hål match och de åtta segrande lagen går vidare till söndagens matcher. Väderprognoserna ser bra ut och vi hoppas på att se många spännande kamper ute på fältet under morgondagen. 

     

     

    Text och bild: Vilma Strand

  23. Teen CupDe segrade i Skandia Cup
  24. Teen Cup

    De segrade i Skandia Cup

    Finalen av Sveriges största ungdomstävling i golf är nu avslutad och åtta segrare har korats. Precis som gårdagen var det jämnt i många klasser långt in på finalrundan och det var inte förrän på de sista hålen som det avgjordes.

    Med en bana i toppskick och ett väder lika bra som igår var det många spelare som såg fram mot dagens rond. Det blev många bra resultat även idag och när man tittar på översikt på score per hål i resultaten hittar man flera birdies och även några eagles.

    Det var mycket jämnt i klasserna och det var egentligen inte förrän på de sista tre hålen det avgjordes för samtliga, vilket skapade en stor spänning runt klubbhuset. Prisutdelningen för klass 15 och 16 är precis klar och Dalsjö Golfklubb töms nu snabbt på spelare. Det blev en sen eftermiddagsrond och temperaturen sjönk ordentligt på slutet men bortsett från det är alla överens om att denna tävling glömmer man inte i första taget.

    Segrare i årets upplaga av Skandia Cup blev:

    P13 - Wilmer Ederö, Landeryds Golfklubb (146 slag, 2 över par)

    P14 – Viggo Öhrn, Delsjö Golfklubb (145 slag, 1 över par)

    P15 – Rasmus Jonasson, Albatross Golfklubb (145 slag, 1 över par)

    P16 – Rasmus Hjelm, Ljunghusens Golfklubb (141 slag, tre under par)

    F13 – Nelly Wiktorson, Öijared Golfklubb (150 slag, 6 över par)

    F14 – Rebecca Gyllner, Gävle Golfklubb (144 slag, par)

    F15 – Ester Fägersten, Hills Golfklubb (145 slag, 1 över par)

    F16 – Sara Ericsson, Lidingö Golfklubb (148 slag, 4 över par)

    De som har koll på förra årets final känner säkert igen några namn i listan då både Ester Fägersten och Sara Ericsson segrade i sina klasser ifjol.

    Med det tackar vi alla klubbar som deltagit och gjort Skandia Cup möjlig för 42:a året i rad. Vi ser redan fram emot nästa år. Nästa tävling som väntar är JSM Klubblag Slutspel på Örebro City Golf & Country Club och därefter Skandia Tour omgång 6.

    Resultat

    Bilder från tävlingen

    På bild 1 fr. v. Rasmus Jonasson, Sara Ericsson, Ester Fägersten, Rasmus Hjelm
    På bild 2 fr. v. Rebecca Gyllner, Nelly Wiktorson, Viggo Öhrn, Wilmer Ederö

    Text och bild: Frida Bräster

  25. Teen CupJämnt vid finalen av Skandia Cup
  26. Teen Cup

    Jämnt vid finalen av Skandia Cup

    För 42a året i rad är det dags för final i Skandia Cup, Sveriges största juniortävling i golf. 142 spelare från hela landet har kvalificerat sig till helgens spel som genomförs på Dalsjö Golfklubb. Efter första ronden är det jämnt i toppen i samtliga klasser vilket ökar spänningen för morgondagen.

    Det har varit en lång väg till final. Omkring 3000 juniorer i åldrarna 13-16 började för några månader sedan sin resa i Skandia Cup på 275 klubbar runtom i Sverige. För de som kvalificerade sig vidare från hemmaklubben började resan med ett gruppkval i distriktet och därefter ett regionkval som gav de två bäst placerade i varje klass en biljett till finalspelet.

    Resan tar dock inte slut där. Segrarna i varje klass får representera Sverige i landskampen Nordic Junior Match som spelas mot Norge och Danmark senare i höst.

    142 spelare har idag spelat sin första rond i tävlingen som tar plats på Dalsjö Golfklubb i Dalarna. Spelarna ser ut att stortrivas ute på banan, som är i toppskick, och levererar många birdies och låga resultat. Ett gott väder verkar ha hjälpt till att hålla humöret uppe och dessutom lockat ut en stor mängd åskådare till klubben.

    En spelare som bjöd på lite extra show var Moa Oddmark från Kristianstads GK i Åhus. På banans 16e hål gjorde hon vad alla golfare drömmer om och satte bollen i hål på ett slag. Dalsjös korthål tillhör den svårare kategorin och att någon gör HIO är inget som tillhör det vanliga så det blev snabbt ett glatt samtalsämne runt klubbhuset.

    Morgondagens rond startar klockan 08:00 imorgon och då går de yngre klasserna ut. De äldre startar vid 12:30. Nedan ser ni ledarna i respektive klass, för att se hela leaderboarden klicka här.

    F13 – Nelly Wiktorson, Öijared Golfklubb (-1)
    P13 – Lukas Forsström, Onsjö Golfklubb (+3)
    F14 – Rebecca Gyllner, Gävle Golfklubb (+2)
    P14 – Malte Lindell, Landeryds Golfklubb (-1)
    F15 – Ester Fägersten, Hills Golfklubb (-1)
    P15 – Jonas Rasmusson, Albatross Golfklubb (-1)
    F16 – Elsa Svensson, Mariestads Golfklubb (+2)
    P16 – Oscar Nyberg, Ingarö Golfklubb (-2)

     

    Leaderboard

    Startlista rond 2

    Bilder från dagen

     

    Text och bild: Frida Bräster