Nyheter

  1. Teen TourEster och Ludvig höll ledningen från start till mål
  2. Teen Tour

    Ester och Ludvig höll ledningen från start till mål

    Ester Fägersten och Ludvig Nilsen heter vinnarna av årets sista omgång på Teen Tour Elite. Båda spelarna hade ledningen över resten av fältet efter varje runda. Segermarginalerna på Haninge blev tillslut relativt stora.

    Den sista tävlingsdagen på Haninge GK inleddes precis som de andra dagarna med en kylslagen morgon. Vindstyrkorna som var kraftiga under de två försa dagarna blåste idag betydligt svagare.

    I flickornas tävling gick Ester Fägersten från Hills Golfklubb ut sista varvet fem slag före Louisa Carlbom. Men, efter elva hål spelade hade ledningen krympt till endast två slag. Närmare än så kom inte Louisa. För tack vare fyra birdies sista sju hålen kunde Ester tillslut vinna med betryggande sex slag, som enda tjej under par. Haninges bana, som från tjejernas blå tee är högt slopad, gjorde ändå att många spelade bättre än sitt handicap.

    På killarnas sida så hade Ludvig Nilsen, Delsjö GK, övertaget genom hela tävlingen. Med tre rundor, innehållandes endast två bogeys och resultaten 69, 69 och 68, landade Ludvigs segersiffra på 13 under par. Fem slag efter delades andraplatsen mellan Rasmus Jonasson och Adam Wallin.

    För många av spelarna väntar närmast JMI-finalen som går nästa vecka. Tätt efter det är det dags för Skol-SM där Sveriges golfgymnasium gör upp om titeln på Landeryds GK, Västerby.

    Vi tackar härmed Haninge Golfklubb med deras fina bana för en väl arrangerad tävling.

     

  3. JSM KlubblagSemifinalisterna i JSM klubblag är klara
  4. JSM Klubblag

    Semifinalisterna i JSM klubblag är klara

    Då står det klart vilka fyra lag som får åka till Lumine B&GC och spela om titeln som Sveriges bästa klubblag på juniorsidan. Helgens slutspel avgjordes omringad av dramatiska väderförhållanden.

    Den sista dagen på Falköpings Golfklubb såg ut att kunna bli en lång dag på grund av åskmolnen som var på väg in. Men vädergudarna var på vår sida denna gång så åskan passerade både västerut och österut någon mil från banan. Det blev således en fin dag för golf med några mindre regnskurar emellanåt.

    Kvartfinalerna bjöd precis som gårdagens omgång på varierande resultat. Men trots större lagsegrar för Landeryd och Halmstad så var det länge jämnt i flera delmatcher. Allra mest tillspetsat blev det i matchen mellan Lidingö och Hills. Lidingö började med en vinst redan på det trettonde hålet i mixad foursome. De övriga fyra delmatcherna blev mycket jämna, där varsin vinst togs på artonde hålet och två fick gå ut på hål 1 igen. I den första av delmatcherna vann Ester Färgersten åt Hills på det tjugonde spelade hålet och ställningen blev därmed 2–2.

    Följaktligen skulle lagmatchen avgöras mellan Lidingös Phillip Hansson och Hills Amanda Linnér. Endast ett extrahål krävdes denna gång. Philip slog sitt inspel i bunkern medan Amanda satte upp sin boll mitt på greenen. Efter bunkerslaget strök Philips första putt precis hålkanten. Därmed vann Amanda hålet och Hills matchen med 3–2. Även Gävle vann med 3–2, men den matchen var avgjord redan efter de tre första delmatcherna.

    Nu väntar finalspel för dagens vinnare på Lumine Beach & Golf Community i Tarragona, Spanien. Finalspelet hålls vecka 44. Det blir förhoppningsvis ett härligt avbrott för ungdomarna under skolveckorna. Men, bara ett lag kan titulera sig som svenska mästare 2019, så resan till Tarragona kommer inte att bli någon semester för spelarna och coacherna.

    Lagen som åker dit är:

    ·      Landeryds Golfklubb

    ·      Halmstad Golfklubb

    ·      Gävle Golfklubb

    ·      Hills Golfklubb

  5. Teen TourUttagningen till årets sista omgång av Teen Tour är publicerad
  6. Teen Tour

    Uttagningen till årets sista omgång av Teen Tour är publicerad

    Nästa helg spelas den sista ordinarie omgången av Teen Tour.  Då kommer det att avgöras vilka spelare som kniper finalplatserna i årets Teen Tour...

    142 tävlingar av årets Teen Tour tävlingar är avklarade. Samtliga tävlingar har ränknats om till poäng per spelare och offentliggjorts i årets Order of Merit, som du hittar här

    För att knipa en finalplats krvs det att du är bland de 12 bästa flickorna eller 27 bästa pojkarna i respektive klass. 

    Om du har missat att anmäla dig till Teen Tour #6 går det bra att skicka in en efteranmälning till juniortavling@golf.se där du anger ditt namn, Golf-ID och vilken spelplats du vill anmäla dig till. 

    Dessa tävlingar har inte fullt startfällt ännu:

    First

    ·         Samtliga spelplatser förutom Stockholm A

    Future

    ·         Örebro (flickor)

    ·         Medelpad

    ·         Värmland

    Vi ser fram emot nästa helg och hoppas att alla kommer ihåg att registrera sig på sina tävlingar så snart som möjligt.

  7. Teen CupTeen Cup är avgjort
  8. Teen Cup

    Teen Cup är avgjort

    Precis som utlovat fick vi en spännande finaldag i riksfinalen av Teen Cup. Några klasser avgjordes utan någon större dramatik, medan andra klasser fick avgöras efter särspel. Sveriges största juniortävling är nu avgjord.

    Det har varit en lång väg för spelarna som har tagit sig till finalen här på Gävle Golfklubb. Från klubbkval, genom gruppkval, följt av regionkval som till slut blev riksfinal. En seger i Teen Cup är prestigefullt, men utöver detta får segraren i varje klass äran att representera Sverige och Swedish Golf Team i Nordic Junior Match- en landskamp mot Danmark,Finland och Norge. Den spelas 12-13 oktober på Simons GC i Danmark.

    P13-klassen har varit jämn under hela helgen, och i slutändan krävdes det ett särspel för att skilja Viggo Olsson Mörk och Philip Söderberg åt, där tillslut Olsson Mörk drog det längsta strået. F13-klassen blev en mer ensidig historia där hemmaspelaren Amanda Gyllner enkelt kunde hålla undan, och hon vann tillslut med sju slags marginal ner till tvåan. I P14-klassen hade Filip Fahlberg-Johnsson ett slags ledning inför sista varvet, en ledning han utökade när han vann med totalt tre slags marginal. I F14-klassen fick vi beskåda en fantastisk uppvisning signerad Meja Örtengren från Landeryds Golfklubb. Med rundorna 68-70, totalt -6, kunde hon även detta år titulera sig som bäst i sin åldersklass.

    Wilmer Ederö från Landeryds Golfklubb höll resten av P15-klassen bakom sig, och kunde även han ta hem sin andra raka riksfinalvinst i Teen Cup. F15-klassen blev en riktig rysare när Kajsalotta Svarvar tvingade fram ett särspel mot Mathilda Orring efter att hon gjort eagle på 18:e. I särspelet visade Mathilda Orring klass när hon tillslut stod som segrare.

    I F16-klassen lyckades ytterligare en Gävle-tjej med att stå högst upp på prispallen- Rebecca Gyllner vann tillslut med tre slags marginal framför tvåan Josefine Gustafsson Winkle. I P16-klassen spurtade Ludvig Eriksson från Hooks Golfklubb till sig segern efter att ha avslutat med en 70-runda (-2).

    Nedan ser ni vinnarna i de olika klasserna. Hela resultatlistor hittar ni här.

    F13 – Amanda Gyllner, Gävle Golfklubb, 161 slag, sjutton över par.

    F14 –Meja Örtengren, Landeryds Golfklubb, 138 slag, sex under par.

    F15 – Mathilda Orring, Djursholms Golfklubb, 143 slag, ett under par.

    F16 – Rebecca Gyllner, Gävle Golfklubb, 151 slag, tre under par.

    P13 – Viggo Olsson Mörk, Kungl. Drottningholms Golfklubb, 148 slag, fyra över par. 

    P14 – Filip Fahlberg Johnsson, Lidingö Golfklubb, 142 slag, två under par.

    P15 – Wilmer Ederö, Landeryds Golfklubb, 143 slag, ett under par.

    P16 – Ludvig Eriksson, Hooks Golfklubb, 145 slag, ett över par.

    Vi riktar ett stort tack till Gävle Golfklubb för en mycket lyckad tävling! Och framförallt stort grattis till samtliga vinnare!

     

  9. Teen CupRiksfinalen är igång
  10. Teen Cup

    Riksfinalen är igång

    Första dagen av den 44:e upplagan av riksfinalen i Teen Cup är nu avklarad. Ett flertal spelare visade sina allra bästa sidor, men det är inte förrän imorgon vi vet vilka som kan titulera sig som mästare för sin åldersklass.

    Totalt 141 spelare i åldersklasserna 13-16 år har lyckats ta sig till riksfinalen, som i år spelas på Gävle Golfklubb. Tävlingen avgörs som vanligt efter 36 hål fördelat på två speldagar. 

    Dagen bjudit på strålande väderförhållanden, något som skapade en mycket behaglig lördag för såväl spelare som all publik. I vissa åldersklasser går det att ursklilja en tydlig ledning medan andra klasser är väldigt jämna. Oavsett så har vi ännu en spännande dag framför oss imorgon när det prestigefyllda Teen Cup ska avgöras! 

    Nedan ser ni ledarna i de olika klasserna. Hela resultatlistor hittar ni här.  

    F13 – Amanda Gyllner, Gävle Golfklubb, 80 slag, åtta över par. 

    F14 – Meja Örtengren, Landeryds Golfklubb, 68 slag, fyra under par. 

    F15 – Mathilda Orring, Djursholms Golfklubb, 68 slag, fyra under par. 

    F16 – Rebecca Gyllner, Gävle Golfklubb, 68 slag slag, fyra under par. 

    P13 – Viggo Olsson Mörk, Kungl. Drottningsholms Golfklubb, 73 slag, ett över par. 

    P14 – Filip Fahlberg-Johnsson, Lidingö Golfklubb, 69 slag, tre under par. 

    P15 – Wilmer Ederö, 69 slag, tre under par. 

    P16 – Hugo Stark, Halmstad Golfklubb, 70 slag, två under par.  

    Klockan 08:00 börjar F13 och P13 från hål 1 och hål 10, och efter startar F14 och P14. De äldre klasserna (15 och 16) har första start klockan 12.30. Hela startlistan finner ni här.

  11. Teen CupFölj riksfinalen i Gävle
  12. Teen Cup

    Följ riksfinalen i Gävle

    Riksfinalen i Teen Cup här på Gävle Golfklubb är i full gång!

     Följ resultatet från tävlingen här ! 

    Där kommer även morgondagens starttider att publiceras senare ikväll. 

  13. Teen CupInför Teen Cup Riksfinal
  14. Teen Cup

    Inför Teen Cup Riksfinal

    Spelare från 246 olika klubbar stod på startlinjen när årets upplaga av Teen Cup drog igång. Efter att ha kämpat sig igenom Klubbkval, Gruppkval och Regionkval har vi fått fram våra finalister i Teen Cup 2019.

    Den 24 - 25 augusti bjuder Gävle GK in till en av årets stora juniortävlingar, Teen Cup Riksfinal.

    För den 44:e gången i tävlingens historia ska titeln "bäst i Sverige" delas ut till en tjej och kille i varje årskull.

    Förutom att få sitt namn inskriven i historieböckerna och titeln "bäst i Sverige", kommer alla vinnarna att få representera Sverige och Swedish Golf Team i Nordic Junior Match. Landskampen spelas 12 - 13 oktober på Simons GC i Danmark.

    I tävlingens snart 44 år långa historia har många olika framgångsrika golfare tävlat och vunnit, bland andra Liselotte Neumann, Alex Norén, Caroline Hedwall och Peter Hanson. Sammanlagt har alla tidigare vinnare i Teen Cup segrat i 72 tävlingar på PGA-Tour, LPGA-Tour, Ladies European Tour & European Tour (varav en majorseger). De har också sammanlagt deltagit i 14 stycken Solheim-/Rydercup. 

    HÄR hittar du alla tidigare vinnare av Cupen. 

     

    Teen Cup har bevisligen fostrat många väldigt framgångsrika golfare. Kanske finns det flera nya stjärnor i årets startfält?

     

    Här finner du årets deltagarlista

    Informationsbrev för Teen Cup Riksfinal 2019

  15. Teen TourTronskifte inför morgondagens avgörande
  16. Teen Tour

    Tronskifte inför morgondagens avgörande

    Charlie Andersson från Eksjö Golfklubb tog under dag två över ledningen i Teen Tour Elite #5. Charlie har totalt 140 slag, fyra under par, efter två spelade ronder.

    Idag bjöds vi på ordentligt höstväder på Hooks Golfklubb. Sommarkänslan var inte på topp bland spelarna när regnet föll över banan. Vid 11.30 fick vi dessvärre också avbryta ronden på grund av vatten på greenerna, men kunde återuppta spelet strax före klockan 13. Spelarna kämpade på för att avancera och placera sig inför morgondagens avgörande.

    Två tredjedelar av tävlingen är nu avklarad. Cuten har dragits och kampen om segern fortsätter. Efter dagens spel leder Charlie Andersson på totalt 140 slag, fyra under par, efter sin runda på 72 slag, par, idag. Tätt bakom på 141 slag, tre under par, skuggar trion Filip Jinglöv, Lucas Augustsson och Malte Lindell. Till sist blev det klart att 47 spelare får fortsätta spela imorgon efter att cuten har dragits på 151 slag, sju över par.

    Imorgon ska Teen Tour Elite #5 avgöras. Finalrundan startar klockan 08:00, och ledarbollen slår ut klockan 10:30. Kom ut och se fin golf på Hooks Golfklubb, eller följ via resultatlänken nedan.

     

    Resultat

    Startlista rond 3

    Bilder

  17. Teen TourHolmberg i topp
  18. Teen Tour

    Holmberg i topp

    Premiärdagen av Teen Tour Elite #5 är avklarad. Tim Holmberg från Upsala Golfklubb leder med sin inledande runda på 66 slag, sex under par.

    Medan flickorna spelar omgång fem tillsammans med proffsen på Johannesberg Golfklubb, så har pojkarna åkt till Hooks Golfklubb i Småland. Tävlingen spelas i formatet 18+18+18, alltså 18 hål per dag, fredag till söndag. Efter lördagens runda dras en cut där de 45 bästa + delningar avancerar till finaldagen.

    I topp efter första dagens spel hittar vi Tim Holmberg med sin bogeyfria runda på 66 slag, sex under par. Tim startade tidigt idag och satte in högväxel direkt.

    ”Hela spelet kändes ganska stabilt idag, inga stora missar någonstans egentligen. Sen var framförallt puttningen bra idag, det var den bästa delen av spelet. Nu blir det till att vila i eftermiddag och ladda upp inför imorgon”, säger Tim efter dagens spel.

    Tätt bakom Tim ligger Filip Jinglöv från Stockholms Golfklubb på andra plats med sina 67 slag, fem under par. Ytterligare ett slag efter, på 68 slag, hittar vi duon Henrik Bjelke och Charlie Andersson. Imorgon är det dags att positionera sig inför finalronden samt att ta sig in bland de 45 bästa, som alltså får spela vidare på söndag. Första start för andra rundan är klockan 08:00.

    Resultat

    Startlista

    Bilder

  19. Teen TourTeen Tour presented by Golfstore #5
  20. Teen Tour

    Teen Tour presented by Golfstore #5

    Uttagningen till Teen Tour presented by Golfstore omgång 5 är nu klar. Nedan hittar du spelplatserna som ännu inte har fullt startfällt.

    Efteranmälan sker genom att du mejar till juniortavling@golf.se

    Vi tillämpar först till kvarn principen.

    Glöm inte att läsa den viktiga spelarinformationen som du hittar här,

     

    Följande spelplatser finns det fortfarande platser kvar till! 

    Future

    Göteborg (tjejer)

    Halland (tjejer)

    Skåne (tjejer)

    Stockholm (tjejer)

    Södermanland (tjejer)

    Västergötland (tjejer)

    Västmanland (tjejer)

     

    First
    Samtliga Teen Tour First.

  21. Teen TourJonsson och Rosin segrade i JSM Match
  22. Teen Tour

    Jonsson och Rosin segrade i JSM Match

    54 hål kvalspel, åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och finaler är avklarade. Numera kan Matilda Jonsson från Kumla Golfklubb och Rasmus Rosin från Tobo Golfklubb titulera sig som Svenska Junior Mästare i Matchspel.

    Det har varit en spännande och känslofylld dag på Kårsta Golfklubb. I semifinalmatcherna visade spelarna prov på fin golf och flera hål delades på birdie. I flickornas finalmatch blev det en duell mellan två spelare från Kumla Golfklubb, Madeleine Sund och Matilda Jonsson. Dessa två möttes redan tidigare i veckan för ett särspel om tre platser till åttondelsfinalen. Två dagar och fyra vunna matcher senare håller Matilda Jonsson i segerpokalen för JSM Match. Hon verkar chockad men ändå inte helt förvånad över slutresultatet.

     

    -                    “Det är första gången jag deltar i JSM Match och denna seger är min största merit någonsin. Det är ett kvitto på att jag tränar rätt och att jag är på väg åt rätt håll med golfen”, säger Matilda Jonsson efter finalmatchen

     

    Hos pojkarna har det också skett stora skift i resultatlistan under veckans gång. Rasmus Rosin från Tobo Golfklubb låg på 13:de plats efter kvalspelet men har sedan åttondelsfinalen vunnit alla sina matcher. I finalen segrade han på hål 18 mot Aron Svensson-Tjäder från Stockholms Golfklubb.

     

    -                    “Jag har slagit bollen bättre än någonsin. Segern betyder massor och öppnar förhoppningsvis dörrar inför framtiden med bland annat college golf”, säger Rasmus Rosin efter finalmatchen

     

    Nästa omgång av Teen Tour Elite spelas på Hooks Golfklubb för pojkarna och tjejerna kommer ha ett samarrangemang med Swedish Golf Tour på Johannesbergs Golfklubb.

     

    RESULTAT FLICKOR

    RESULTAT POJKAR

     

  23. Teen TourUttagningen till Teen Tour #4 är gjord
  24. Teen Tour

    Uttagningen till Teen Tour #4 är gjord

    Nu finns uttagningen till omgång.4 ute. Du finner deltagarlistan samt reservlistan under tävlingen i Min Golf.

    Årets fjärde omgång av Teen Tour spelas i semestertider, vilket kan förklara det relativt låga deltagarantalet jämfört med tidigare omgång. 

    JSM Match som spelas på Kårsta GK är som förväntat proppfull.

    På landets sju future-omgångar är deltagarlistan full i pojkklassen, förutom Norr-Västerbotten som fortfarande har några platser kvar. I Flickklassen finns det lediga platser på samtliga spelplatser.

    På First-tävlingarna är det bara pojkklassen i Skåne och Stockholm som har fullt startfällt. Resterande spelplatser har platser lediga för efteranmälan.

    Efteranmälan görs till juniortavling@golf.se . Där fyller du i: namn, Golf-ID och vilken spelplats du önskar att spela på. Efteranmälningarna läggs in i anmälningsordning.

    Nu hoppas vi att alla kommer ihåg att registrera sig på sina tävlingar, och att vi får 25 stycken riktigt bra tävlingar på Teen Tour #4 nästa helg!

  25. MästerskapSweden European Champions on home ground
  26. Mästerskap

    Sweden European Champions on home ground

    Sweden is the European Amateur Team Champions for men after defeating England on home ground, Ljunghusen GC. It was 58 years ago Sweden won the championship – also over England!

    Sweden have had a good habit this week, to be two up after the fursome. And it looked like it would stay that way in the final as well. But Tom Sloman and Tom Plumb turned three down to victory against Ludvig Åberg and Christoffer Pålsson by winning five holes in a row, 2/1.

    David Nyfjäll and Vincent Norrman defeated Alex Fitzpatrick and Matty Lamb 4/3, so it was a draw when the singles started early in the afternoon.

    Sweden was mostly in the lead, but when it looked like England was coming up strongly, Pontus Nyholm won 1/0 against Alex Fitzpatrick, Ludvig Åberg won 2/1 against Tom Sloman set the table for the Albin Bergström, 20, representing Ljunghusen GC and followed by a couple of hundred club members, family and relatives the final day.

    On the 16th green the match against Ben Jones was over – and also the whole final.

    “It was I tight match, it was even after nine, but four birdies later I was in the lead. What a feeling, in front of the home crowd and everything”, Albin Bergström explained on the green directly after the match was over.

    The Swedish coach Jonnie Eriksson was shining even more than the Swedish summer sun and explained.

    “The ball trike was good today, we took good decisions and we were well trained for this mission. Looking of the whole week, our strategy to rotate the team paid off.”

    “All our players performed fantastic this week, but I must mention Albin Bergströms putter. It has been burning all week.”

    Sweden has waited a long time for this victory – since 1961 to be exact. It is 58 years. Back then the Swedes beat England in Brussels, Belgium.

    Scotland took the bronze medal this year by defeating Denmark with 4-3.

     

    Thomas Björn

    Press officer

    European Amateur Team Championship 2019

     

    Team photo:

    Standing from left: Ola Lindgren, kapten, Ludvig Åberg, Vincent Norrman, Jonnie Eriksson, coach.

    Below from left: Pontus Nyholm, Albin Bergström, Christoffer Paulsson och David Nyfjäll.

     

    Photo putting:

    Albin Bergström, Sweden putted for his and the hole final match in European Amateur Team Championship at the home club Ljunghusen GC.

     

    Photo: Ulf Nilsson Photo