Nyheter från SM Klubblag

Här publiceras nyheter om det årliga svenska mästerskapet för klubblag, med fokus på den högsta divisionen: Lag-SM.

Senaste nytt från Lag-SM

  1. Lag-SM 2019: Hills damer har kopplat guldgrepp
  2. SM Klubblag

    Lag-SM 2019: Hills damer har kopplat guldgrepp

    Hills damlag leder med 14 lag inför sista dagen av Lag-SM på Barsebäck GCC. I herrklassen håller Upsala, med en nybliven EM-guldmedaljör i praktslag, undan för ett koppel jagande klubbar, däribland Karlstad och Landeryd på delad andra plats.

    När vi summerar dagen kan vi konstatera att Hills damer fortfarande är i ledning, och har utökat den till 14 slag till tvåan AIK Golf och 15 slag till trean Ljunghusen. Ny fyra är Ringenäs, sex slag efter Ljunghusen och bronsplatsen.

    Ingrid Lindblad, nybliven EM-guldmedaljör i lag, gjorde dagens rond i fyrboll och gick på 63 slag (-8) tillsammans med Tindra Tyrsing på Donald Steel Course. Beatrice Wallin hade också en bra dag: På par i foursome med Ester Fägersten och sex under (65) i fyrboll med Amanda Linnér.

    Hills coach Daniel Grestam säger så här inför de avslutande fyra singlarna på lördagen:

    – Mycket kan så klart hända. Vår enda uppgift i morgon, lördag, är att fokusera på det vi själva ska göra. Det hjälper att vi har varit i det här läget förut och vet hur vi ska hantera det.

    På herrsidan är Upsala i fortsatt ledning, men upplänningarna jagas av ett koppel klubbar, däribland Landeryd och Karlstad, åtta slag efter, och Gävle, nio slag efter. Ordningen kan ändra sig snabbt under finaldagen på utslagsgivande Masters Course – speciellt om det börjar blåsa. Vinden har varit ganska beskedlig under Lag-SM hittills.

    Nyblivne EM-guldmedaljören i lag, David Nyfjäll, Upsala GK, slog till med 62 slag på Donald Steel Course under torsdagens singel och följde upp med en stabil och en fantastisk rond under fredagen. Först i foursome med Lag-SM-debutanten Gustav Liljedahl, 71 slag (-2), och sedan i fyrboll med Tim Holmberg – Upsalas andre Lag-SM-debutant: 64 slag (-9). Duon gjorde nio raka birdies från hål åtta till hål 16 – varav David Nyfjäll stod för sju av dem i rad!

    Nyfjälls bidrag till Upsalas ledning är förstås stort, men faktum är att hela laget spelar stabilt – även debutanterna Gustav Liljedahl och Tim Holmberg.

    Lag-SM avslutas med fyra singlar på lördagen då svenska mästarna i lag, damer och herrar, ska koras.

    För mer information kontakta:

    Thomas Björn, pressansvarig Lag-SM presenteras av Kontorab:

    Mobil: 070-230 24 84

    E-post: thomas@idrottenskraft.se

    För att ladda ned bilder som kan användas fritt vid angivande av fotograf, klicka här.

    För att följa liverapportering, klicka här.

    Allt om Lag-SM finns här

  3. Lag-SM 2019: Upsala i topp och AIK avancerar dubbelt
  4. SM Klubblag

    Lag-SM 2019: Upsala i topp och AIK avancerar dubbelt

    Upsalas herrar går upp i topp efter andra dagen av Lag-SM på Barsebäck GCC och AIK avancerar dubbelt – både damer och herrar.

    Bildtext: Upsala upp i topp efter andra dagen av Lag-SM presenteras av Kontorab på Barsebäck GCC, från vänster: Markus Säyrä, David Nyfjäll, Gustav Liljedahl och Anton Karlsson.

    Andra dagen av Lag-SM presenteras av Kontorab bjöd på strålande sol, svag vind och bra resultat.

    Upsala GK, med nyblivne EM-guldmedaljören David Nyfjäll i spetsen, låg delad tvåa efter första dagen, och visade upp ännu bättre spel i dag. Nyfjäll presterade 62 slag, -9, och avslutade med eagle, birdie och par. Upsala gick upp i topp efter ungefär halva ronden och fick sällskap av ”raketen” Bro-Bålsta med bland andra Viktor Edin (-5) i, sexa efter första dagen. AIK Golfs herrar låg delad sjua efter gårdagen och hakade på jakten på ledaren – och parkerar nu på femte plats.

    När krutröken skingrat sig är Upsala i ledningen med 534 slag, med Landeryd som studsade tillbaka på slutet från sin ledning inför andra dagen fem slag efter och Karlstad som smyger där bakom ytterligare ett slag bakom Upsala.

    – Davids (Nyfjäll) score är förstås en stor anledning, men även våra Lag-SM-debutanter Gustav (Liljedahl) och Tim (Holmberg) har gjort mycket bra ifrån sig. Vårt mål? På damsidan har vi inte satt något mål, men herrarna har ambitionen att ta SM-guld, förklarar coachen Marcus Eidelöf.

    I damklassen såg Hills ut att tappa sin ledning på fem slag, men rätade upp rundan och är fortfarande i ledning med 578 slag, nio före AIK Golf som avancerade ett par placeringar från första dagen. Ljunghusen är trea, ytterligare ett slag efter, och tappade alltså lite mark jämfört med gårdagen då skånskorna var tvåa, fem slag efter.

     

    För mer information kontakta:

    Thomas Björn, pressansvarig Lag-SM presenteras av Kontorab:

    Mobil: 070-230 24 84

    E-post: thomas@idrottenskraft.se

     

    För att ladda ned bilder som kan användas fritt vid angivande av fotograf, klicka här.

    För att följa liverapportering, klicka här.

     

  5. Lag-SM 2019: Hills damer rivstartar för fjärde raka SM-guldet
  6. SM Klubblag

    Lag-SM 2019: Hills damer rivstartar för fjärde raka SM-guldet

    Hills Golfklubbs damer rivstartade i Lag-SM presenteras av Kontorab – och går för fjärde raka SM-guldet. 283 slag, nio under par, efter första dagen är fem slag före Ljunghusen. På herrsidan leder Landeryd, Svenska Mästare 2016.

    Hills damer kopplade greppet redan på morgonen när Beatrice Wallin, nybliven EM-guldmedaljör i lag, i par med Amanda Linnér gick runt på 71 slag, två under par, på Barsebäcks Masters-bana.

    När Linda Wessberg i par med Sofie Bringner slog till med 65 slag, åtta under par, i en av de två fyrbollarna på eftermiddagen ryckte göteborgskorna.

    Närmast efter Hills jagar Ljunghusen med 288 slag. Fyrbollen med Desireé Andersson och Kajsa Arwefjäll såg till att Ljunghusen höll nästan jämna steg med Hills: De noterades för 67 slag, sex under par. I foursome slår spelarna vartannat slag, i fyrboll spelar de på varsin boll varav det bästa resultatet på hålet räknas.

    Trea efter första dagen i damernas Lag-SM är Sölvesborg som har ett rutinerat lag med bland andra syskonparen Emma och Sarah Nilsson samt Elin och Maria Ohlsson. Sölvesborg har 292 slag och därmed nio slag upp till förstaplatsen.

    På herrsidan har Landeryds GK gått upp i topp med 257 slag, 27 under par Donald Steel Course. Tvåa är Upsala och Gävle, fem slag efter. Båda med nyblivna EM-medaljörer i laget: David Nyfjäll i Upsala och Pontus Nyholm i Gävle.

    Förra årets segrare AIK spelade upp sig under eftermiddagen och slutade delad sjua med 268 slag, elva slag efter ledande Landeryd.

    - Vi började med den svårare delen av banan och visste att vi hade den något lättare kvar, och att resultaten skulle förbättras. Det känns bra inför fortsättningen, säger Karsten Landin, AIK:s coach.

    Landeryd tog guld 2016, slutade åtta 2017 och fick bronspeng runt halsen förra året. Därför var det ingen högoddsare att östgötarna skulle vara med däruppe även i år. När fyrbollarna är tio (Jesper Sandborg/Johannes Axell) respektive elva under (Henric Sturehed/Gabriel Axell), är det inte lätt för konkurrenterna att hänga med.

     

    Bildtext: Beatrice Wallin och Amanda Linnér spelade foursome för Hills Golfklubb första dagen av Lag-SM presenteras av Kontorab – och Hills har ryckt till sig en ledning på fem slag före tvåan Ljunghusen.

    Bildtext: Landeryds Golfklubbs herrar är i ledning efter första dagen av Lag-SM presenteras av Kontorab. Här är paren som spelade fyrboll och gick tio respektive elva under par, fr v: Jesper Sandborg/Johannes Axell och Henric Sturehed/Gabriel Axell.

    För mer information kontakta:

    Thomas Björn, pressansvarig Lag-SM presenteras av Kontorab:

    Mobil: 070-230 24 84

    E-post: thomas@idrottenskraft.se

     

    För att ladda ned bilder som kan användas fritt vid angivande av fotograf, klicka här

    För att följa liverapportering, klicka här

     

  7. Lag-SM 2019: EM-guldmedaljörerna laddar om för Lag-SM på Barsebäck
  8. SM Klubblag

    Lag-SM 2019: EM-guldmedaljörerna laddar om för Lag-SM på Barsebäck

    Förra veckan: lagkamrater och guldmakare i lag-EM. Den här veckan: konkurrenter i svenska mästerskapet för klubblag som spelas på Barsebäck GCC 17–20 juli. Försvarande mästare är AIK Golf (herrar) och Hills GK (damer).

    Bilden: Fyra nyblivna EM-guldmedaljörer är laddade för Lag-SM på Barsebäck. Fr v: Ludvig Åberg, Eslövs GK, Vincent Norrman, Haninge GK, Beatrice Wallin, Hills GK och David Nyfjäll, Upsala GK. Foto: Svenska Golfförbundet

    Efter en magisk vecka på Ljunghusen med Sveriges första herrguld i lag-EM sedan 1961 är landslagets Albin Bergström (Ljunghusens GK), Pontus Nyholm (Gävle GK), David Nyfjäll (Upsala GK), Vincent Norrman (Haninge GK), Ludvig Åberg (Eslövs GK) och Christoffer Pålsson (Vasatorps GK) på plats för att slåss om medaljerna även i lag-SM presenterat av Kontorab.

    ­– Jag tror inte att jag har lyckats ta in ännu att vi har tagit EM-guldet. Det är så stort. Det är flera väldigt bra generationer före oss som inte vunnit, och så vinner vi – och på hemmaplan, dessutom, säger Ludvig Åberg om lördagens seger över England i EM-finalen.

    – Men jag tror inte det blir några problem att ladda om. Det första året vi är uppe med Eslöv i Lag-SM och det brukar vara en av de roligaste veckorna på året, att få spela i lag med sina klubbkamrater, säger Ludvig Åberg.
     

    Hills damlag siktar på tredje raka

    Även Sveriges damer tog EM-guld och försvarade sitt guld från 2018. Tre av guldhjältarna från damlandslaget är på plats på Barsebäck för att spela för sina klubbfärger: Beatrice Wallin (Hills GK), Sara Kjellker (Ljunghusens GK) och Ingrid Lindblad (Ringenäs GK). Wallins Hills GK har vunnit två år i rad och siktar på en trippel.

    – Jag ser fram emot en fantastisk vecka med grymma lagkompisar i en lika grym klubb – och att vara med i toppen. Vi har alla spelat bra under våren. Lag-SM är speciellt eftersom det händer mycket även utanför banan, säger Beatrice Wallin.

    – Vi var jättetaggade för att försvara EM-guldet och spelade bra hela veckan. Det var skönt att gå ut i singlarna på eftermiddagen efter två foursome-segrar på förmiddagen. Min och Fridas (Kinhult) match var jämn, vi ledde inte förrän på slutet, säger Beatrice Wallin om lördagens EM-final mot Spanien.
     

    Flera tourproffs i startlistan

    Andra profiler som kommer till Skåne och Barsebäck för att spela för sina klubblag är bland andra europatoursegrarna Marcus Kinhult, Skaftö GK och Michael Jonzon, Karlstad GK, damproffsen Julia Engström, Ringenäs och My Leander, AIK samt tre av bronsmedaljörerna från pojk-EM: Algot Kleen, Skaftö, Rasmus Hjelm, Ljunghusen och David Lundgren, Vasatorp.
     

    Så spelas Lag-SM

    Totalt 15 damlag och 18 herrlag deltar i Lag-SM, golfens "allsvenskan", den högsta divisionen i SM Klubblag (se samtliga lag). Segraren i respektive dam- och herrklass blir svenska mästare. De fyra sämst placerade lagen i damklassen och fem i herrklassen flyttas ned i division 1 – och lika många flyttas därifrån upp till Lag-SM nästa år.

    Tävlingen spelas i foursome och fyrboll onsdag och fredag och individuellt slagspel torsdag och lördag. I fyrboll spelar två spelare på varsin boll och det bästa resultatet på hålet räknas som lagets resultat. I foursome spelar två spelare vartannat slag. Onsdag–torsdag spelar herrarna Donald Steel Course och damerna Masters Course. Därefter byter de bana med varandra fredag–lördag.
     

    Mer information

    Bilder och filmade intervjuer för fri användning (ange fotograf) finns att ladda ner här.

    Resultatlistor med liverapportering, fakta samt korta referat från varje speldag finns här på golf.se/smklubblag

    Inlägg med intervjuer, bilder och resultat kommer också att publiceras dagligen på Svenska Golfförbundets Facebooksida.