Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om Svenska Golfförbundets juniortävlingar. 

Tips! Följ oss också på Instagram och Facebook för mer nyheter, inspiration och bilder från tourer och tävlingar under året.

  1. Teen TourNordfors och Pålsson leder eliten
  2. Teen Tour

    Nordfors och Pålsson leder eliten

    Första dagen av tre i Skandia Tour Elite omgång 1 är just färdigspelad. 156 spelare har tagit sig till Abbekås Golfklubb för att delta i årets första tourtävling och ledarna i klubbhuset efter 18 hål är Anna Nordfors från Göteborgs Golf Klubb och Christoffer Pålsson från Vasatorps Golfklubb.

    Skandia Tour har i år fått ett nytt upplägg med tre olika nivåer istället för tidigare fyra. Vi har sagt hejdå till Skandia Tour Elit, Riks, Regional och Distrikt och välkomnar nu Skandia Tour Elite, Future och First.

    Denna helg inleder vi tourens högsta nivå på Abbekås Golfklubb i Skåne. En ytterligare nyhet är att vi utökat startfältet till 156 spelare (tidigare 78) i tävlingen. 102 killar och 54 tjejer har kvalificerat sig till tävlingen och gör i helgen upp om vinsten. Det spelas 18 hål varje dag från fredag till söndag med cut efter morgondagens rond. 45 killar och 24 tjejer plus delningar får spela tredje varvet.

    Efter dagens spel har vi två ledare i klubbhuset. Anna Nordfors från Göteborgs Golf Klubb på tjejsidan och Christoffer Pålsson från Vasatorps Golfklubb på killsidan. Anna kom in i Recording Area med en score på ett över par, två slag före flera delande tvåor där vi bland annat hittar Abbekås hemmaspelare Maja Stark.

    Christoffer Pålsson var faktiskt den enda spelare som tog sig runt på banan med röda siffror. Med två bogeys och hela fem birdies blev resultatet tre under par.

    - Jag hade ett bra flyt i spelet och puttade bra. Jag är ganska van vid att spela i vind och idag nyttjade jag fördelarna med den, berättar Christoffer efter ronden.

    Imorgon väntar 18 nya hål för många revanschsugna spelare. Leaderboarden finns nedan, första start 08:00.

    Leaderboard

    Startlista rond 2

  3. Grand OpeningSkandia Grand Opening avgjord
  4. Grand Opening

    Skandia Grand Opening avgjord

    Sista hålen i Skandia Grand Opening är nu spelade och efter ett starkt sista varv har vi nu två segrande par i tävlingen.

    Sista dagen bestod av 18 hål foursome för spelarna, en spelform som enligt dem flesta hör till de svåraste. Trots det var det många som tyckte att spelet var bättre idag och att man träffade fler greener.

    Vädret var något mildare idag men att kalla det behagligt vore till en överdrift. Blåsten var fortfarande stark men enligt Vellinge Golfklubbs ordförande Lars-Åke Nilsson är detta normala förhållanden.
    - Skulle det vara vindstilla här hade vi inte vetat hur vi skulle spela, berättar han på prisutdelningen.

    Dagens bästa score bland lagen landade på ett över par, något som räckte hela vägen till vinst i flickklassen. Resultatet stod Isabell Ekström från GolfUppsala och Alice Sundberg från Stockholms Golfklubb för.

    - Det är en grym känsla nu efteråt att vi kammade hem det här. Det var riktigt roligt där ute och efter att vi fick en bra start så flöt spelet sedan på, berättar Isabell Ekström efter prisutdelningen.

    - Ja, vi träffade mycket fler greener idag och matchade varandras spel. Foursome är roligt men svårt, så det var lite otippat att vår score skulle vara bättre idag än igår, tillägger Alice Sundberg.

    Bland pojkarna var det Dylan Patterson (Linköpings GK) och Adam Samnegård (Norrköping Söderköpings GK) som sista nio hålen lade i en extra växel, som ledde hela vägen till vinst.

    - Jättekul att vi tog hem det här. Det kändes rätt mörkt efter första nio idag men sen vände vi och hittade spelet. Vi hade som inställning att vi ville jaga efter segern och det fick vi verkligen göra också. Efter att vi gjorde en grym birdie på femtonde hålet började det komma en känsla att vi nog hade en chans till vinst, berättar killarna efter prisutdelningen.

    Banans skick var också något som kommenterades.

    - Det är härligt att få komma till en bana där bollen rullar ordentligt på green och inte hoppar. Vi alla som har spelat den här helgen kan nog vara överens om att banan är jättefin, sade Dylan vid segertalet.

    Ett stort tack säger vi till Vellinge Golfklubb som ville arrangera tävlingen och hjälpa till med att kicka igång vår tävlingssäsong. Nu ser vi fram emot nästa tävlingshelg som är Skandia Tour omgång 1, 12-14 maj!

     

    Resultat

    Bilder

  5. Grand OpeningÅrets tävlingssäsong inledd
  6. Grand Opening

    Årets tävlingssäsong inledd

    I morse klockan 08:00 inledde vi årets tävlingssäsong med partävlingen Skandia Grand Opening. Den arrangeras för sjunde året i rad och detta år spelas tävlingen på Vellinge Golfklubb i Skåne. 32 spelsugna lag kom till start och har nu avslutat första ronden som bestod av 18 hål fyrboll.

    Om man tycker om att spela golf i blåsigt väder hade man förmodligen stormtrivts på banan idag. Klockan 08:00 i morse slog det första laget utav 32 ut på Vellinge Golfklubb. Framför sig hade de 18 hål fyrboll (bästa score per hål räknas) som skulle komma att spelas i kraftig vind. Spelarna skötte det dock galant och visade att vind inte alls behöver vara ett hinder i denna sport.

    Nu har alla lagen lämnat recording area och kan åka hem och ladda om inför morgondagens foursome-spel.

    Ledarna i klubbhuset efter dag ett är på pojksidan smålandskillarna Gaston Edberg från Hooks GK och Hugo Larsson från Värnamo GK. Tillsammans fick de ihop en score på minus ett (-1) vilket innebär ledning med två slag.

    Bland flickorna var det Matilda Cederholm och Linnea Jerlebo från Barsebäck GCC som stod för den lägsta scoren på ett över par (+1).

    - Det är alltid kul med par- och lagtävlingar. Jag och Matilda funderade på att vara med i tävlingen förra året men avvaktade tills i år. Det var lite kämpigt med vinden idag, men vi är å andra sidan ganska vana, berättar Linnea efter ronden. Vi lyckades sporra varandra till att behålla fokus hela varvet och spelet flöt på bra. Om någon av oss gjorde ett misstag så räddade den andra. Nu ser vi fram mot foursome imorgon!

    Imorgon ser det ut att bli bättre golfväder vilket förhoppningsvis leder till ännu fler bra slag, birdies och kanske lite mer publik. Det är mycket jämnt i toppen så vad som helst kan hända.

    På bild: Matilda Cederholm håller i flaggan medan lagkompisen Linnea puttar. 

    Resultat

    Startlista rond 2

    Skribent

    Porträttbild på Frida
  7. JSM KlubblagStockholms GK är svenska mästare 2016!
  8. JSM Klubblag

    Stockholms GK är svenska mästare 2016!

    Det blev ett otroligt spännande slut på Skandia JSM Klubblag 2016. Alla lagen hade siktet på medalj och visade upp ett fantastiskt spel med många birdies. Det var länge jämnt mellan Stockholm och Ljunghusen som fajtades om vinsten, men det blev tillslut Stockholms Golfklubb som tog hem SM-guldet.

    Att allt kan hända i matchspel är ingen nyhet, men det är ändå förvånande när man blir påmind. Det spelades idag en match om brons och en om guld/silver. Kristianstads GK i Åhus mötte Landeryds GK om bronset och Stockholms GK mötte Ljunghusens GK om guld- och silvermedaljerna.

    Matchen om bronset var länge jämn men mot slutet lade Kristianstads GK i Åhus i en högre växel och lyckades ta hem vinsten i samtliga delmatcher, även om två av dem avgjordes på 18e hålet.  

    Kampen om guldet var ännu mer jämn. Från början av ronden tog Ljunghusen ledning i tre av fem matcher och verkade inte ha tankar på att ändra den ställningen. Efter några hål vaknade Stockholm till liv och började knapra in på motståndarna. Plötsligt var det ändrad ställning och Stockholm ledde i tre matcher.

    Snart var flera delmatcher avgjorda och kvar blev den match som skulle bli avgörande, flicksingeln. Där spelade Alice Sundberg från Stockholms GK och Sara Kjellker från Ljunghusens GK. Alice var tre upp inför sextonde hålet efter att Sara sänkt en längre putt för delning på femtonde.

    Alice höjer näven när hon sänker putten för vinst

    På sexton spelar båda tjejerna in på green och Ljunghusen skapar ett mycket bra birdieläge, tar chansen och sänker en putt på tre meter och tar matchen vidare ytterligare ett hål.

    Sjuttonde hålet är ett par 3. Denna gång är det Stockholm som är nära pinnen. Ljunghusen hade en längre putt med både lutning och foregreen på vägen men Sara var iskall och sänkte bollen mitt i kopp och satte därmed enorm press på Stockholm. En nogrann läsning av puttlinje var allt som behövdes för Alice, sedan gick hon fram till bollen och puttade den i hål, vilket innebar delning av hålet och därmed vinst för Stockholm.

    - Det är otroligt kul att få den här möjligheten som klubb, att spela tillsammans och tävla. Jag är väldigt stolt över laget som visat upp grym golf senaste dagarna, berättade coachen för Stockholms GK Felix Åberg på prisutdelningen.

    Även om alla fyra lag inte åker hem med guld i bagaget så är de ändå vinnare. Av närmare 80 deltagande lag var det dessa som tog sig till final genom två tidigare kval.

    Stort grattis Stockholms Golfklubb!

     

    Resultat

    Bilder på facebook 

    Skribent

    Porträttbild på Frida
  9. JSM KlubblagImponerande spel i JSM Klubblag
  10. JSM Klubblag

    Imponerande spel i JSM Klubblag

    Två av tre dagar är över i finalen för Skandia JSM Klubblag 2017. Imorgon avgörs det vilket junior-klubblag som är Sveriges bästa och finalmatchen spelas mellan Ljunghusens GK och Stockholms GK som hittills har vunnit båda sina matcher.

    Båda lagen som imorgon tävlar om guldet på har än så länge endast förlorat en delmatch var, det vill säga en av tio. Trots det har både Kristianstads GK i Åhus och Landeryds GK, som varit motståndarna och som imorgon gör upp om tredjeplatsen, visat upp en stor kämparglöd och fantastisk golf. 

    Eftersom Ljunghusen och Stockholm vunnit båda sina matcher och Kristianstad och Landeryd förlorat sina betyder det att de som möter varandra imorgon har lika många poäng. Därmed är matcherna direktavgörande – den som vinner får medaljen.

    Det råder bra stämning ute på banan. Väderförhållandena kunde knappt bli bättre och banan, Lumine Golf Club, är i mycket bra skick då den håller på att förberedas inför Europatour-kval till helgen. Klubben har flera banor och vår tävling spelas på den bana som är klassad som "tourbanan", Lakes. Det har inneburit en del vatten- och bunkerbesök, men spelarna verkar nöjda ändå. De flesta är glada över att äntligen få spela med tanke på att vädret i Sverige inte varit optimalt för det de senaste veckorna.

    Morgondagen startar klockan 08:00. Kampen om brons och tredjeplats spelas först och därefter finalmatch, där första starttiden är 08:40. Följ det spännande uppgörandet vi länken nedan!

     

    Leaderboard

    Startlista/laguppställning 

    Bilder från tävlingen

    Skribent

    Porträttbild på Frida
  11. JSM KlubblagFinaldags i Skandia JSM Klubblag
  12. JSM Klubblag

    Finaldags i Skandia JSM Klubblag

    Fyra lag ska under tre dagar göra upp om vilken klubb som tar titeln svenska juniormästare. Tävlingen äger rum i Spanien på den svenskstyrda klubben Lumine Golf Club. De lag som har kvalificerat sig till final är Landeryds GK, Ljunghusens GK, Kristianstad GK i Åhus och Stockholms GK.

    Kampen om finalplatserna i Skandia JSM Klubblag var hård när steg två spelades på Landeryds GK. Endast ett lag som kvalificerade sig till final förra året har lyckats igen, Ljunghusens GK. Det blev då ingen medaljplats men i år har de tagit sig hit igen och chanserna ser goda ut då klubben just nu ligger etta på SGF Golf Ranking Klubb Junior.

    Finalen har flera år spelats i Spanien och detta är andra året den går på Lumine Golf Club som ligger en timme utanför Barcelona. Vädret inför veckan ser mycket lovande ut, sol alla dagar och minst 20 grader varje dag.

    Tävlingen startar på måndag morgon klockan 08:00. Vilket lag som möter vilket vet vi först efter dagens kaptensmöte.

    Så fungerar tävlingen

    Lagen möter varandra i form av fem delmatcher – en mixed foursome, en valfri foursome, en flicksingel, en pojksingel och en valfri singel. Dag 1 lottas matcherna, dag 2 möter vinnarna förlorarna och dag 3 spelas medaljmatcherna. Samtliga matcher spelas över 18 hål. Det lag med flest poäng efter tre matcher vinner.  

     

    Livescoring

  13. Skandia StarsLag Öst obesegrade för åttonde året i rad
  14. Skandia Stars

    Lag Öst obesegrade för åttonde året i rad

    Det såg länge ut som att lag Väst skulle bryta trenden och äntligen ta hem vinsten i Skandia Stars. Men som många gånger förut la Öst i en högre växel och åker hem med ännu en vinst i den prestigefulla tävlingen.

    En tuff sista dag i tävlingen Skandia Stars på Hills Golf & Sports Club är nu över. Fyra grader och konstant regn var inte vad vi önskat som avslutning på denna säsong. Trots det var det glada spelare ute på banan som visade upp en riktig kämparglöd.

    Lag Väst tog tidigt ledning i flera matcher och det såg riktigt ljust ut första nio hålen. Därefter vaknade lag Öst till liv och tog över ledningen. Det hela avgjordes i den åttonde matchen där Rebecca Gyllner från Öst, tävlingens yngsta spelare, avgjorde sin match på det 16e hålet med vinst.

    Trots en definitiv förlust vägrade Väst att ge upp och såg till att vinna de sista fyra återstående matcherna. I slutändan var det bara ett enda poäng som skilde mellan lagen, men Öst fortsätter att visa sig obesegrade för åttonde året i rad.

     

    Ytterligare vinnare utseddes

    I samband med prisutdelningen delades årets olika stipendium från Skandia ut. Kategorierna är Årets rookie (flick och pojk) samt Årets spelare. Även vinnarna av Skandia Tour Order of Merit fick sitt pris - Annika Trophy. I år var det Matilde Stenqvist och Ludvig Åberg som fick pris för årets rookie och Linn Grant för årets spelare. Ludvig vann även Skandia Tour Order of Merit på pojksidan och Elin Esborn på flicksidan.

    Nomineringarna var följande:

    Årets rookie flickor

    ”Hon spelade sin första Skandia Tour elit under hösten 2015. Där imponerade hon stort genom att som nykomling ta både guld i JSM Match och silver i JSM slag. En klättring på SGF Golf ranking flickor från plats 44 till plats 16 är sådant som kan hända när man tränar hårt under lång tid och därför tilldelas Matilde Stenqvist utmärkelsen Årets rookie flickor.”

    Årets rookie pojkar

    ”Ludvig har under ett år klättrat imponerande 95 placeringar på SGF Golf ranking pojkar, till nuvarande elfte plats. Med tio topp 10-placeringar på 12 tävlingar, inklusive vinster på Galvin Green Junior Open och Skandia Junior Open, har Ludvig varit otroligt jämn över hela året. Envishet, engagerade föräldrar, tränare och en stark drivkraft att vilja bli riktigt bra på golf ligger bakom framgångarna.”

    Årets spelare

    ”Under året har Linn Grant tagit sin första seger på Skandia Tour men också fått sitt internationella genombrott. Bland framgångarna märks femteplatsen på Spanish International Ladies Amateur Championship, EM-silvret i fl icklaget, femteplatsen i Ladies' British Open Amateur Championship samt andraplatsen i Irish Girls' Open Stroke Play Championship (U18). Framgångarna leder till utmärkelsen Årets spelare.”

    Nu lyder en fantastisk säsong mot sitt slut och vi längtar redan till nästa!

     

    Resultat Skandia Stars 2016

    Skribent

    Porträttbild på Frida
  15. Skandia StarsLika efter första dagen i Skandia Stars
  16. Skandia Stars

    Lika efter första dagen i Skandia Stars

    Idag inleddes första dagen i Skandia Stars, en tävling för de bäst rankade spelarna på Skandia Tour Order of Merit 2016. 24 spelare är indelade i två lag, Öst och Väst och möter varandra i ett Ryder Cup-liknande upplägg. Efter dagens sex foursome-matcher är ställningen lika mellan lagen.

    För nionde året i rad spelas finaltävlingen på Hills Golfklubb i Göteborg. 12 juniorer från västra Sverige möter 12 från östra och under två dagar ska de göra upp om vinsten i form av matchspel. De senaste sju åren har Öst tagit hem vinsten även om Väst varit nära flera gånger.

    Klockan 09:00 i morse startade årets tävling. Sex matcher foursome (två pojk, två flick, två mixed) skulle avgöras. Ett blåsigt, kallt väder kombinerat med en relativt lång uppsatt bana gjorde det svårspelat och det svängde mycket i resultaten de första hålen.

    Båda lagen plockade två vinster tidigt och sedan var det två mycket jämna matcher som tillslut delades på sista hålet. Resultatet efter dagen är 3-3 poängmässigt.

    Imorgon väntar 12 matcher i singel och såhär ser uppställningen ut:          

    Öst vs. Väst

    09:00 Johannes Axell vs. Hugo Townsend

    09:10 William Östlund vs. Viktor Hagborg Asp

    09:20 Ludvig Eriksson vs. Gustav Andersson

    09:30 David Nyfjäll vs. Ludvig Åberg

    09:40 Erik Jansson vs. Joel Sylvén

    09:50 Pontus Nyholm vs. Marcus Svensson

    10.00 Alice Sundberg vs. Ingrid Lindblad

    10.10 Rebecca Gyllner vs. Ellen Andersson

    10.20 Matilde Stenqvist vs. Linn Grant

    10.30 Sara Rydman vs. Anna Nordfors

    10.40 Hanna Åhlander vs. Amanda Linnér

    10.50 Ellen Hutchinson-Kay vs. Frida Kinhult

     

    Klicka här för att följa leaderboarden!