Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om Svenska Golfförbundets juniortävlingar. 

Tips! Följ oss också på Instagram och Facebook för mer nyheter, inspiration och bilder från tourer och tävlingar under året.

  1. Teen TourNytt format i Skandia JSM Match
  2. Teen Tour

    Nytt format i Skandia JSM Match

    Så spelas junior-SM i matchspel 2017.

    Idag drar Skandia JSM Match igång och på lördag ska två svenska mästare koras. I år spelas tävlingen med ett helt nytt koncept där det gäller för spelarna att de två första speldagarna samla så många poäng som möjligt genom att spela matcher över sex hål.

    De två första dagarna spelas nio matcher mot nio olika spelare. Vinner spelaren ett hål får den tre poäng och delas hålet får var och en av spelarna en poäng. Alla poäng som skrapas ihop under dessa två dagar samlas i en tabell och därifrån går de 16 bästa vidare till spel på fredag och lördag där tävlingen spelas som traditionellt matchspel.

    Följ spelet och se startlistan:

    Resultat och startlista

  3. Teen TourSvenska juniormästare i slagspel
  4. Teen Tour

    Svenska juniormästare i slagspel

    Det blev en otroligt spännande sista dag på Vallda G&CC som både bjöd på lite regn, vind och tillslut strålande solsken. Nu står det klart vilka som är juniormästare i slagspel 2017. Frida Kinhult Skaftö GK och Christoffer Rahm Kungsbacka GK.

    Ledarna efter 54 spelade hål på Skandia Tour Elite höll nerverna i spel under finalronden från start till slut. Inför sista hålet i ledarbollen skilde det endast ett slag mellan första och andra placering i båda klasserna. Åskådare och släktingar var nervösa inför de sista puttarna.

    Frida Kinhult Skaftö GK satte birdieputten på 18:e hålet och segern var hemma. I år vann Frida sin första internationella tävling, Ladies Amateur Championship och nu är hon även svensk juniormästare i slagspel.

    Desiree Andersson Ljunghusens GK fick ihop en riktigt bra sista rond, dagens bästa score på 67 slag (-5) ledde till en andra placering i flickklassen.

    Spännande avslut blev det även på killsidan, hemmaspelaren Oscar Teiffel kom in på totalt två under par, då Chrtistoffer Rahm låg på tre under par med ett hål kvar att spela. Christoffer satte par putten och vann sin första Skandia Tour Elite tävling. Efter sommaren väntar college i North Carolina.

    Efter fyra dagar på Vallda G&CC har spelarna verkligen fått känna på att spela i i vind från alla olika håll. Därmed har det varit tuffa förhållanden, extra stor eloge till alla tävlandes som kämpat under dessa dagar. JSM slag 2017 är över och glada spelare lämnar tävlingen.   

    Vi tackar Vallda G&CC för en mycket fin bana och bra engagemang! Nästa omgång av Skandia Tour Elite är det dags att utse två nya juniormästare, men denna gång i matchspel som går av stapeln på Ringenäs GK.

     

    Resultat 

    Bilder 

     

    Skribent: Rebecka Arneryd 

     

     

  5. Teen TourHårda vindbyar på Vallda
  6. Flicka i vit tröja och vit keps
    Teen Tour

    Hårda vindbyar på Vallda

    Vindarna har inte avtagit under andra dagen på JSM slag utan snarare tvärtom. Det har varit kraftiga vindbyar som till och med gjort det svårt för spelarna att få bollen att ligga still på green och fairway. Utifrån dessa tuffa förhållanden med byiga vindar och snabba greener har det kommit in några riktigt bra scorer.

    I  flickklassen levererade Anna Nordfors Göteborgs GK och Frida Kinnhult Skaftö GK 67 slag (-5) efter andra ronden. Totalt ligger de båda i delad ledning inför tredje ronden.

    Anna Nordfors berättar att hon träffade green på alla hål utom ett, hade två puttar hela vägen in vilket gjorde att golf helt plötsligt kändes enkelt. Med andra ord en stabil runda med endast par, birdies och en eagle.  

    På killsidan är resultaten i toppen väldigt jämna och många har kommit in på ett och två under par, vilket är bra med hänsyn till dagens väderförhållanden. Hugo Townsend Bodens GK, Marcus Sundlöf Botkyrka GK och Adrian Vågberg Sollentuna GK ligger på en delad första plats inför tredje ronden.

    Under andra dagen på JSM slag fick vi ytterligare se en hole in one. Louise Rydqvist Värnamo GK gjorde sin andra hole in one på åttonde hålet, stort grattis!

    Det kan hända mycket inför de två sista dagarna. Många spelare har möjligheten att ta sig upp till toppen inför finaldagen på söndag, då det ska avgöras om vem som kommer ta hem titeln ”juniormästare i slag” på Vallda G&CC . 

    Resultat

    Startlista rond 3

    Bilder 

     

    Skribent: Rebecka Arneryd

  7. Teen TourHIO första dagen på JSM slag
  8. Teen Tour

    HIO första dagen på JSM slag

    Vi är nu ett steg närmre att kora årets juniormästare i slag 2017 som spelas på Vallda G&CC. Första dagen har inte varit alltför stilla, hårda vindar har gjort golfspelet svårt för de tävlande. Men för Maja Stark från Abbekås GK verkar inte vinden vara några problem, Maja kom in med dagens bästa resultat på 67 slag (-5).

    Ylva Forslund Vreta Kloster GK gjorde sin första hole in one på 15.e hålet efter sex spelade hål.

    - Längden var 145 m och jag stod och velade mellan en järnsexa och järnfemma. I och med motvind slog jag en svag järnfemma som landade uppe på en liten höjd av greenen och bollen rullade rakt i hål. Riktigt kul att få se den gå i hål och äntligen spräcka nollan berättar en glad Ylva.

    Förra omgångens vinnare av Skandia Tour Elite, Gustav Andersson Falköpings GK har även under första ronden på JSM slag visat upp bra spel. Efter dagens rond är Gustav ledare i pojkklassen med ett resultat på 68 slag (-4).

    Vallda G&CC är i mycket bra skick med fina greener. Spelarna tycker att det är en rolig bana men inte alldeles enkel. Vallda G&CC har greenområden som är utmanande för spelet och där det gäller att tänka en extra gång.

    Många spelare har kommit in på liknande resultat och det är två hela dagar kvar innan cuten dras vilket ska bli spännande att följa. Imorgon hoppas vi på att vindarna avtar för att få lite mer sommartemperatur. Samtidigt spelas Vallda bäst i desssa blåsiga förhållande då banan i stora drag påminner om Skottska linksbanor och där är det sällan lite vind!

     

    Resultat

    Startlista rond 2 

    Bilder

     


    Skribent: Rebecka Arneryd

     

     

  9. Teen TourCorinne och Gustav tog hem segern på eliten
  10. Teen Tour

    Corinne och Gustav tog hem segern på eliten

    Skandia Tour omgång 2 är nu avslutad efter en mycket spännande sista dag på Åtvidabergs GK. Gustav Andersson Falköpings GK levererade en riktigt bra sista rond som höll hela vägen in. Ledaren från andra tävlingsdagen Corinne Vidén Hulta GK lyckades hålla i sitt spel till en seger i flickklassen.

    Det blev minst sagt en spännande finalrond på killsidan mellan Marcus Sundlöf Botkyrka GK, Gustav Andersson Falköping GK och Erik Nordlund Österåkers GK. Det var en jämn topp långt in på dagen innan det stod klart vem som skulle ta hem titeln som vinnare av Skandia Tour Elite omgång 2. Gustav Andersson från Falköpings GK klättrade snabbt upp till toppen och vann till slut med ett slag.

    Gustav Andersson hade en stabil rond med endast en bogey som först kom på 17:e hålet.

    - Puttarna gick i idag till skillnad från de andra två dagarna, berättar Gustav.

    Gustav har varit iväg på college och har precis kommit hem, han har tidigare spelat många tävlingar på elite men det här var den första vinsten på denna nivå vilket gjorde det extra roligt.

     Första Skandia Tour Elite vinsten blev det även för Corinne Vidén.

    - Jag kom på en andra placering på första omgången i år som spelades på Abbekås GK och nu gick det äntligen hela vägen berättar en riktigt glad Corinne.

    På en andra placering fyra slag efter kom Desireé Andersson Ljunghusens GK.

    Vi tackar Åtvidabergs GK och alla trevliga spelare som deltagit under helgen.
    Nästa omgång av Skandia Tour Elite hålls på Vallda G&CC och då ska det göras upp om vem som kommer blir juniormästare i slag 2017.

    Reslutat 

    Bilder 

     

    Skribent: Rebecka Arneryd

  11. Teen TourBirdieregn för Marcus Sundlöf
  12. Teen Tour

    Birdieregn för Marcus Sundlöf

    Ledaren inför sista tävlingsdag på Skandia Tour Elite omgång 2 är Marcus Sundlöf Botkyrka golfklubb. Totalt under dagen gjorde Marcus hela åtta birdies varav fyra i rad.

    Efter andra tävlingsdagen på Åtvidabergs GK har spelarna visat upp många fina scorer. Det har varit bra värdeförhållanden med stilla vindar med mestadels uppehåll. Cuten för tjejerna landade på plus 15 och för killarna plus 9 (par 71).

    En riktigt stabil score på 69 slag (-3) kom Corinne Vidén från Hulta GK in till recording area med efter andra ronden på Skandia Tour Elite omgång 2. Totalt inför morgondagen ligger Corinne på -1.

    -  Jag gjorde inga misstag utan det blev bara väldigt många par hela vägen in, det var stabilt spel berättar en glad Corinne.

    Linda Lundqvist Bro-Bålsta GK ligger fyra slag efter Corinne inför sista tävlingsdagen. Det krävs med andra ord en bra rond för Linda imorgon för att kunna ta ikapp. Men som alla vet krävs det även en bra prestation för Corinne. Att behålla en ledning kan vara något utav det svåraste som finns inom spelt golf.

    Erik Nordlund Österåkers golfklubb ligger på en andra placering, tre slag efter Marcus Sundlöf inför morgondagens finaldag. Med andra ord blir det en spännande uppgörelse även för killarna.

    Imorgon väntas finalrond och det ska bli spännande att följa vem som kommer ta hem segern.

    Resultat

    Startlista rond 3 

    Bilder 

     

     Skribent: Rebecka Arneryd

     

     

  13. Teen TourAlbatross andra omgången av eliten
  14. Tjej i vit keps, vit tröja och vit kjol.
    Teen Tour

    Albatross andra omgången av eliten

    Första dagen på Skandia Tour Elite omgång två bjöd inte endast på ett flertal birdies utan även på en albatross av Linda Lundqvist från Bro-Bålsta GK. Linda är ledaren i klubbhuset på Åtvidabergs GK bland flickorna.

    Morgonen inleddes med en blöt bana, tur väl sprack det upp relativt tidigt under förmiddagen och det blev en riktigt behaglig dag för spelarna. 

    Linda Lundqvist gjorde sin första albatross på Åtvidabergs GK:s andra hål som är ett par fem. Linda berättar att hon såg den inte själv gå i utan hörde föräldrarna jubla. Det var andra slaget med en järnfemma som gick rakt i hål. Totalt kom Linda in på 69 slag
    (1 under par). 

    I pojkklassen leder Edvin Bäckström från Ullna Golf Club på 68 slag (3 under par) och tätt därefter ligger David Nyfjäll, Upsala Golfklubb och Joel Wendin, Gävle GK på 69 slag (2 under par).

    Banan på Åtvidaberg är inte alldeles enkel, hålen löper genom ett böljande landskap. Några hinder utöver det vanliga finns i spel, nämligen ekenbuskar som finns i mängder och dessa kan ställa till det. Svaret på frågan till spelarna om hur banan är blev helt enkelt; "Knixig bana", "Inte så lång, men det gäller att placera bollen helt rätt".

    Det blir spännande att följa andra tävlingsdagen på Åtvidabergs GK imorgon och se vem som klarar sig vidare till finaldag efter att cuten dragits. 

    Resultat 

    Startlista rond 2 

    Bilder

    Skribent: Rebecka Arneryd

  15. Teen TourBanrekord för toursegrarna
  16. Teen Tour

    Banrekord för toursegrarna

    Första omgången på Skandia Tour är avslutad och det var inte bara vinst segrarna lyckades med utan också tangerat banrekord. Efter en slutspurt stod det klart att Ludvig Eriksson från Stockholms GK och Abbekås hemmahopp Maja Stark är vinnare i Skandia Tour Elite omgång 1.

    Med tanke på att de senaste dagarna bjudit på blåst, snö och kyla i större delen av landet var det svårt att förutspå hur veckans tävling skulle bli. Det blev två tuffa dagar för spelarna med stark blåst, men på finaldagen blev det tvärt om och rent av härligt med både sol och vindstilla.

    Detta var något som tydligt syntes i scorerna. På leaderboarden fanns det många röda siffror och det var tydligt att många ville lyfta bucklan i slutet av dagen.

    Långt in i finalvarvet var det jämnt i toppen för båda klasserna och ett särspel var inte otänkbart. Plötsligt lade några spelare i en högre växel och rullade i birdie efter birdie. Spelarna var Ludvig Eriksson från Stockholms Golfklubb och Maja Stark från arrangörsklubben Abbekås Golfklubb som efter dagen stolt kan titulera sig som vinnare av Skandia Tour Elite omgång 1. Båda två kom in i klubbhuset på scoren -3 för dagen vilket utöver vinst också innebär banrekord för spelarna.

    - Jag hade rätt stora förväntningar på mig själv inför tävlingen eftersom viljan att prestera på hemmabanan var stor. Det gick ganska bra de första dagarna så jag var rätt lugn när jag skulle gå ut i morse, även om jag var enormt taggad på att gå ut och jaga. Jag kände mig säker från tee och spelet rullade på. Det är första gången jag går under par här från blå tee så det är jättekul att det räckte till både banrekord och vinst, berättar en glad Maja efter prisutdelningen. Med två bogeys och fem birdies landade slutscoren på plus tre, sex slag före tvåorna Corinne Vidén och Andrea Grimberg-Lignell.

    Segermarginalen var stor även i pojkarnas klass där Ludvig Eriksson vann med fyra slag före tvåan David Boman, totalt på par.

    - Det är min första vinst på Skandia Tour Elite och det känns jättebra. Jag tycker att jag har spelat bra alla dagar, men det var först idag som puttningen fungerade ordentligt och birdiesarna rullade i. Abbekås Golfklubb är ganska lik min hemmabana Stockholm fast längre. Den var i jättebra skick och det var roligt att spela här.

    Det är inte första gången vi ser varken Maja eller Ludvig på prispallen. Senast förra sommaren var Ludvig uppe i toppen då han tog hem vinsten i Skandia Cup för femtonåringar. Maja har vi sett i flicklandslaget senaste tiden och hon vann även en Skandia Tour Elit 2015.

    Ingen av segrarna nämnde att de har haft problem med bunkrar, men det gjorde en hel del andra. Totalt finns det närmare 110 stycken på banan och då har Abbekås redan tagit bort större delen av dem då det tidigare fanns upp mot 170.

    Glada spelare åker nu hem efter en lång helg och vi blickar fram mot nästa omgång och Elite som spelas 9-11 juni på Åtvidabergs Golfklubb. Hoppas vi ses där!

     

    Resultat

    Bilder från tävlingen

    Skribent

    Porträttbild på Frida