Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om Svenska Golfförbundets juniortävlingar. 

Tips! Följ oss också på Instagram och Facebook för mer nyheter, inspiration och bilder från tourer och tävlingar under året.

  1. Teen CupDe segrade i Skandia Cup
  2. Teen Cup

    De segrade i Skandia Cup

    Finalen av Sveriges största ungdomstävling i golf är nu avslutad och åtta segrare har korats. Precis som gårdagen var det jämnt i många klasser långt in på finalrundan och det var inte förrän på de sista hålen som det avgjordes.

    Med en bana i toppskick och ett väder lika bra som igår var det många spelare som såg fram mot dagens rond. Det blev många bra resultat även idag och när man tittar på översikt på score per hål i resultaten hittar man flera birdies och även några eagles.

    Det var mycket jämnt i klasserna och det var egentligen inte förrän på de sista tre hålen det avgjordes för samtliga, vilket skapade en stor spänning runt klubbhuset. Prisutdelningen för klass 15 och 16 är precis klar och Dalsjö Golfklubb töms nu snabbt på spelare. Det blev en sen eftermiddagsrond och temperaturen sjönk ordentligt på slutet men bortsett från det är alla överens om att denna tävling glömmer man inte i första taget.

    Segrare i årets upplaga av Skandia Cup blev:

    P13 - Wilmer Ederö, Landeryds Golfklubb (146 slag, 2 över par)

    P14 – Viggo Öhrn, Delsjö Golfklubb (145 slag, 1 över par)

    P15 – Rasmus Jonasson, Albatross Golfklubb (145 slag, 1 över par)

    P16 – Rasmus Hjelm, Ljunghusens Golfklubb (141 slag, tre under par)

    F13 – Nelly Wiktorson, Öijared Golfklubb (150 slag, 6 över par)

    F14 – Rebecca Gyllner, Gävle Golfklubb (144 slag, par)

    F15 – Ester Fägersten, Hills Golfklubb (145 slag, 1 över par)

    F16 – Sara Ericsson, Lidingö Golfklubb (148 slag, 4 över par)

    De som har koll på förra årets final känner säkert igen några namn i listan då både Ester Fägersten och Sara Ericsson segrade i sina klasser ifjol.

    Med det tackar vi alla klubbar som deltagit och gjort Skandia Cup möjlig för 42:a året i rad. Vi ser redan fram emot nästa år. Nästa tävling som väntar är JSM Klubblag Slutspel på Örebro City Golf & Country Club och därefter Skandia Tour omgång 6.

    Resultat

    Bilder från tävlingen

    På bild 1 fr. v. Rasmus Jonasson, Sara Ericsson, Ester Fägersten, Rasmus Hjelm
    På bild 2 fr. v. Rebecca Gyllner, Nelly Wiktorson, Viggo Öhrn, Wilmer Ederö

    Text och bild: Frida Bräster

  3. Teen CupJämnt vid finalen av Skandia Cup
  4. Teen Cup

    Jämnt vid finalen av Skandia Cup

    För 42a året i rad är det dags för final i Skandia Cup, Sveriges största juniortävling i golf. 142 spelare från hela landet har kvalificerat sig till helgens spel som genomförs på Dalsjö Golfklubb. Efter första ronden är det jämnt i toppen i samtliga klasser vilket ökar spänningen för morgondagen.

    Det har varit en lång väg till final. Omkring 3000 juniorer i åldrarna 13-16 började för några månader sedan sin resa i Skandia Cup på 275 klubbar runtom i Sverige. För de som kvalificerade sig vidare från hemmaklubben började resan med ett gruppkval i distriktet och därefter ett regionkval som gav de två bäst placerade i varje klass en biljett till finalspelet.

    Resan tar dock inte slut där. Segrarna i varje klass får representera Sverige i landskampen Nordic Junior Match som spelas mot Norge och Danmark senare i höst.

    142 spelare har idag spelat sin första rond i tävlingen som tar plats på Dalsjö Golfklubb i Dalarna. Spelarna ser ut att stortrivas ute på banan, som är i toppskick, och levererar många birdies och låga resultat. Ett gott väder verkar ha hjälpt till att hålla humöret uppe och dessutom lockat ut en stor mängd åskådare till klubben.

    En spelare som bjöd på lite extra show var Moa Oddmark från Kristianstads GK i Åhus. På banans 16e hål gjorde hon vad alla golfare drömmer om och satte bollen i hål på ett slag. Dalsjös korthål tillhör den svårare kategorin och att någon gör HIO är inget som tillhör det vanliga så det blev snabbt ett glatt samtalsämne runt klubbhuset.

    Morgondagens rond startar klockan 08:00 imorgon och då går de yngre klasserna ut. De äldre startar vid 12:30. Nedan ser ni ledarna i respektive klass, för att se hela leaderboarden klicka här.

    F13 – Nelly Wiktorson, Öijared Golfklubb (-1)
    P13 – Lukas Forsström, Onsjö Golfklubb (+3)
    F14 – Rebecca Gyllner, Gävle Golfklubb (+2)
    P14 – Malte Lindell, Landeryds Golfklubb (-1)
    F15 – Ester Fägersten, Hills Golfklubb (-1)
    P15 – Jonas Rasmusson, Albatross Golfklubb (-1)
    F16 – Elsa Svensson, Mariestads Golfklubb (+2)
    P16 – Oscar Nyberg, Ingarö Golfklubb (-2)

     

    Leaderboard

    Startlista rond 2

    Bilder från dagen

     

    Text och bild: Frida Bräster 

  5. Teen TourVinst efter tre särspelshål
  6. Teen Tour

    Vinst efter tre särspelshål

    Det blev ett extremt jämt upplopp i både pojk- och flickklassen på Skerike GK. Tre särspelshål fick avgöra vem som skulle ta hem segern bland flickorna. Sandra Kågström höll nerverna i spel hela vägen in och är nu segrare på Skandia Tour Elite omgång fem.

    Det blev minst sagt ett spännande avslut i flickklassen. Emilia Collowin Sjöbo GK hamnade på en mycket bra andra placering efter Sandra Kågström Skellefteå GK.

    -Det har varit stabilt spel under hela tävlingen och det är extra kul med en vinst idag då detta var min sista tävling som junior. Det som fattades var en seger på elitnivå, därför var det verkligen kul att få ta hem den här vinsten, berättar en glad Sandra.

    Albin Tidén Romeleåsens GK gick ut som ledare på minus tre slag, ett slag efter låg Ludvig Eriksson Stockholms GK. Det blev en kamp mellan de båda in det sista, Albin vann tillslut med ett slag. I år har Albin Tidén vunnit Stenson Sunnesson Junior Challenge och Scandinavian of Sport Junior Open. Nu har han även tagit hem sin första Skandia Tour Elite vinst efter tre otroligt stabila runder på Skerike GK med totalt 18 birdies.

    Simon Carlsson Halmstad GK hade dagens bästa resultat på 67 slag (-5), detta var inte endast ett bra resultat utan Simon slog nytt banrekord på Skerike GK. Totalt ledde det till en tredje placering i tävlingen.

    Vi tackar Skerike GK, alla spelare, åskådare och funktionärer som engagerat sig i tävlingen. Vi är glada över att hela tävlingen gick att genomföra trotts avbrott och blöta greener. Nästa omgång är det Skandia Junior Open som går av stapeln på Salems GK.

    Resultat

    Bilder


    Skribent&Foto: Rebecka Arneryd

  7. Teen TourStarkt startfält på Skandia Tour Elite
  8. Grönt gräs och en vit flagga
    Teen Tour

    Starkt startfält på Skandia Tour Elite

    Många bra scorer har rullat in i recording-area under första dagen av omgång fem på Skerike GK. Det råder en extremt jämn ledning i både pojk- och flickklassen inför andra tävlingsdagen.

    Louise Rydqvist Värnamo GK  gick ut i första boll då regnet föll från en öppen himmel, men det var inget som hindrade Louise från att avsluta med ledning i flickklassen. Louise var mycket nöjd med sin runda på totalt 73 slag (+1) och berättar att hon fick i många viktiga birdies. Ett slag efter ligger Edit Hertzman Gävle GK.

    Albin Tidén Romeleåsens GK hade en riktigt bra score med hela fem birdies i rad på de sista nio spelade hålen. Trotts en avslutning med två bogeys kom Albin in på 68 slag (-4). Ytterligare två duktiga spelare Jacob Falk-Henriksson Flommens GK och Emanuel Olofsson Karlshamns GK kom in på exakt samma resultat och alla tre ligger på en delad första placering. Tätt därefter jagas de av många spelare som ligger från på par och nedåt.

    Skerike GK är en öppen bana och utmärker sig med ondulerade krypvensgreener. Spelarna är mycket nöjda med banans skick och tycker att det är en rolig bana att få spela på.

    Första tävlingsdagen på Skandia Tour Elite omgång 5 inleddes med kraftiga regnskurar som till eftermiddagen gick över till solsken, det ser ut att bli ungefär samma väderförhållande inför morgondagens andra rond. Det ska bli spännande att följa var cuten kommer dras, i och med så många bra resultat efter första dagen på Skerike GK.

    Resultat

    Bilder dag 1

    Startlista rond 2

     

    Skribent: Rebecka Arneryd  

  9. Teen TourSara Kjellker och David Nyfjäll är svenska juniormästare i matchspel
  10. Teen Tour

    Sara Kjellker och David Nyfjäll är svenska juniormästare i matchspel

    Vi började veckan med 32 tjejer och 64 killar. Efter många spännande matcher stod Sara Kjellker från Ljunghusens GK och David Nyfjäll från Upsala GK som segrare av JSM Match 2017.

    Sara Kjellker inledde dagen med att vinna semifinalen med 4/2. Matchen började jämnt men andra nio drog Sara ifrån och behöll ledningen för att avancera till finalspel. Under finalen gjorde Sara birdie på hål 10 för att gå tre upp mot PGA Sweden Nationals Sofia Lundell, en ledning som hon behöll för slutresultatet 3/2. Sara, som för närvarande är rankad på plats 12 på SGF Ranking Flickor, har under säsongen levererat flera topp-10 placeringar. Veckans triumf blir hennes andra seger i år.

    - Det känns jätteroligt att vinna. Det här är min sista tävling innan jag åker till USA för att spela collegegolf. Jag tar med mig ett bra självförtroende. Det känns skönt att veta att jag kan leverera när det verkligen gäller, säger Sara.

    David Nyfjäll inledde dagen med att ta en betryggande ledning i semifinalen. Efter fem spelade hål var David tre upp i matchen, men Christoffer Pålsson från Vasatorps GK knappade in och tog tillbaka matchen till lika. Väl på 18:e hålet gjorde David birdie vilket räckte till seger och en plats i finalen. Finalen var länge all square, men David gjorde sen birdie på hål 15 och 16 för att gå två upp. Sen räckte det med par på 17 för seger med 2/1.

    - Det har varit två jämna matcher idag så det känns jätteroligt att vinna båda. Det är klart att det känns stort att vara svensk juniormästare. Bra puttning i slutet var nyckeln, säger David, som för närvarande ligger på plats sju på SGF Ranking Pojkar och som nyligen representerat Sverige i European Boys Team Championship.  

    Sofia Lundell från PGA Sweden National och Albin Tidén från Romeleåsens GK fick se sig besegrade i finalen för en silvermedalj.

    I matchen om tredjepris vann Pi-Lillebi Hermansson, Stockholms GK, med 5/4 över Isabell Ekström från GolfUpsala. I pojkklassen knep Joel Wendin från Gävle GK bronsmedaljen med 4/3 före Christoffer Pålsson, Vasatorps GK.

    Efter tre dagar med stålande sol kom regnet och blåsten till Ringenäs GK lagom till finaldagen. Vi tackar Ringenäs GK för en mycket väl genomförd tävling!

    Stort grattis Sara och David – svenska juniormästare i matchspel!

    Resultat:

    Flickor

    Pojkar

    Fler bilder från veckan hittar du här!

    Skribent och fotograf: Sofia Pettersson

  11. Teen TourDe gör upp om JSM Match - 16 har blivit 4
  12. Två spelare mäter vem som är längst ifrån hålet
    Teen Tour

    De gör upp om JSM Match - 16 har blivit 4

    Efter många jämna och spännande matcher är fyra tjejer och fyra killar vidare till semifinalerna. Imorgon vet vi vilken tjej och kille som får lyfta pokalen och titulera sig svensk juniormästare i matchspel.

    Efter vinst i kvalspelet har Isabell Ekström från GolfUppsala fortsatt att imponera. Hon har segrat med god marginal i både åttondelsfinalen och kvartsfinalen och fortsätter nu in i semifinalen. Men kanske blir det en jämnare semifinal när hon ställs mot Ljunghusens Sara Kjellker som idag lyckats besegra två hemmaspelare.

    I den andra semifinalen möts Pi-Lillebi Hermansson från Stockholms GK och Sofia Lundell från PGA Sweden National. Både Pi-Lillebi och Sofia fick hårt motstånd redan i åttondelsfinalen och vinsten satt lång inne. Pi-Lillebi lyckades avsluta sin match på 18 green medan Sofia avgör först på tredje särspelshålet. I kvartsfinalen tar de övertygande segrar med 4/3 respektive 3/2.

    I pojkklassen möts Christoffer Pålsson från Vasatorps GK och David Nyfjäll från Upsala GK i den första semifinalen. Christoffer tar en 4/3 seger i kvartsfinalen och David vinner sin match med 3/2.

    I den sista matchen på banan för dagen blev det en hård kamp. Först på det 23:e hålet kunde vi särskilja spelarna. Albin Tidén från Romeleåsens GK gick vinnande ur den duellen. På det femte särspelshålet, en par 4, slog Albin utslaget till greenkant vilket resulterade i en birdie och vinst. Han ställs nu mot Joel Wendin från Gävle GK som tar hem sin åttondelsfinal med 4/2 för att sen vinna kvartsfinalen med 4/3.

    Banan är uppsatt för många birdies med flera par 4-hål som är möjliga att nå på utslaget. Detta i kombination med att det endast blåst ett par sekundmeter har gjort att det oftast krävts birdie, och ibland till och med eagle, för att vinna ett hål. Ringenäs GK är med andra ord en mycket rolig bana för matchspel där allt kan hända. Efter tre dagar med strålande solsken packar vi ner regnkläderna till imorgon.  

    Följ semifinalerna här:

    Flickor

    Pojkar

    Kolla också in fotoalbumet på Facebook!

    Skribent och fotograf: Sofia Pettersson

  13. Teen TourTopp 16 är vidare i JSM Match
  14. Matilde Stenqvist, Pontus Nyholm och Isabell Ekström
    Teen Tour

    Topp 16 är vidare i JSM Match

    Nu är kvalspelet avklarat och vi vet vilka 16 pojkar och 16 flickor som fortsätter spela om mästerskapstitlarna. Regerande mästarna Pontus Nyholm och Matilde Stenqvist ser ut att bli svårslagna även i årets JSM Match.

    Pontus Nyholm, Gävle GK, avslutar kvalet på 112 poäng och tar hem topplaceringen i killklassen hela 21 poäng före Albin Bergström, Ljunghusens GK, och David Nyfjäll, Upsala GK, som delar andraplatsen.

    Matilde Stenqvist, Ullna GC, går också vidare till matchstegen med god marginal. Hon slutar på en delad förstaplats med 88 poäng. Hon toppar tabellen tillsammans med GolfUppsalas Isabell Ekström.

    Runt kvalstrecket blev det som misstänkt en hård kamp. I pojkklassen krävdes det 78 poäng för att kvala till matchstegen. Henrik Lilja från Delsjö GK hade en bra dag med hela 30 poäng vilket räckte till en 16:e plats med minsta möjliga marginal. I tjejklassen tog Sofie Babic, Laholms GK, 16:e platsen med 68 poäng.

    Efter två lyckade dagar med härligt väder på Ringenäs GK ser vi fram emot att inleda matchstegen under morgondagen. Placeringen i kvaltabellen avgör vem som möter vem i matchstegen. På lördag avgörs det vilken tjej och kille som får lyfta bucklan som svenska mästare.

    Leaderboard:

    Flickor

    Pojkar

    Mer info:

    Fullständig resultattabell pojkar

    Fullständig resultattabell flickor

    Så fungerar poängsystemet

    Bilder från kvalspelet

    Skribent och fotograf: Sofia Pettersson

  15. Teen TourJämnt kring kvalstrecket efter första dagen av JSM Match
  16. Pokal JSM Match 2017
    Teen Tour

    Jämnt kring kvalstrecket efter första dagen av JSM Match

    32 tjejer och 64 killar gör upp om att bli svenska juniormästare i matchspel. Idag och imorgon spelar de för att bli topp 16 och ta sig vidare till den traditionella matchstegen. Efter 36 spelade hål toppar Ringenäs GK:s Ingrid Lindblad tabellen i tjejklassen och Pontus Nyholm från Gävle GK killarnas tabell. Runt kvalstrecket ser det ut att bli en riktigt hård kamp under morgondagen.

    Junior SM i match spelas i år i ett nytt format. Idag har spelarna ställts mot sex motståndare i varsin sexhålsmatch. Varje vunnet hål har gett tre poäng och delningar en poäng. Läs mer om upplägget här.

    Imorgon väntar ytterligare tre stycken sexhålsmatcher innan vi vet vilka 16 killar och tjejer som fortfarande har chansen att titulera sig svensk mästare.

    I tjejklassen har Ingrid Lindblad tagit tillvara på fördelen med hemmabana och inlett starkt. Hon toppar tabellen med 60 poäng. På en andraplats hittar vi Sara Kjellker från Ljunghusens GK på 56 poäng.

    Killarnas tabell leds av Pontus Nyholm från Gävle GK på imponerande 76 poäng. På en andraplats, åtta poäng efter, hittar vi Albin Bergström från Ljunghusens GK.   

    JSM Match spelas i år på Ringenäs GK och det har bjudits på perfekta förhållanden. Spelarna vittnar om att det krävts birdie, om inte eagle, för att samla på sig en tre-poängare. Vädret då? Optimalt golfväder med en temperatur strax över 20 grader och en behaglig bris. Vi hoppas att veckan fortsätter i samma stil! Stort tack till tävlingsledningen och alla funktionärer från Ringenäs GK för en mycket lyckad första dag.      

    Torsdagens startlista och leaderboard hittar du här.

    Kolla in bilder från tävlingen här.

    Skribent

    Sofia Pettersson