Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om Svenska Golfförbundets juniortävlingar. 

Tips! Följ oss också på Instagram och Facebook för mer nyheter, inspiration och bilder från tourer och tävlingar under året.

  1. Teen TourEster och Björn vinnare på Romeleåsen!
  2. Teen Tour

    Ester och Björn vinnare på Romeleåsen!

    Tre dagars spel och vi har korat helgens vinnare. Gårdagens ledare visade kyla i sitt spel när dom tog hem pokalerna. Ester Fägersten, Hills GK, och Björn Rosengren, Halmstad GK är årets första vinnare av Teen Tour Elite!

    Romeleåsen visade upp sig från sin bästa sida på finaldagen. Strålande sol och hela 11,4 på stimpen skulle sätta spelarna på sin spets under dagen. Men det lät inte dagens vinnare synas då dom tog sig runt på banan på ett imponerande sätt.

    Esters seger blev aldrig riktigt hotad på allvar. Hon började dagen med en tre-slagsledning och den blev aldrig mindre än så. Inga nerer visades och Ester drygade snabbt ut ledningen. Men till slut kom dom fram, med en dubbel bogey på hål 15 stod många oroandes i klubbhuset undrandes om hon skulle hålla hela vägen ut. Men Ester visade ett starkt pyke och höll ihop scoren

    "Jag blev lite orolig efter hål 15 men det försvann snabbt. Jag är väldigt glad för den här vinsten!" sa Ester efter prisutdelningen.

    På killsidan visar resultatlistan en jämn avslutning, men så var inte fallet hela tiden. Björn Rosengren gick direkt ifrån fältet med en, efter 15 hål, bogeyfri rond och en score på -4. Men en bogey på hål 16 medan spelkamraten Axel Einarsson, Hagge GK, avslutade starkt gjorde det hela till en jämn match.

    "Vi höll aldrig koll på ställnigen, förstod nog aldrig hur jämnt det var. Lite nerver kröp nog på vid avslutningen men jag hörde på 18 att en tvåputt skulle räcka och då blev jag lugn."

    Björn avslutade säkert med ett par och tog hem segern efter en imponerande helg med -10 som resultat (68-69-69). Han säger att spelet från tee var avgörande för hans spel denna tävling.

    Detta var både Esters och Björns första vinster på Elite och vi vill gratulera dom stort till segrarna idag!

    Hela resultatlistan hittar du här.

    Bilder från helgen hittar du här.

  3. Teen TourTeen Tour Elite laddar upp för finalrunda
  4. Teen Tour

    Teen Tour Elite laddar upp för finalrunda

    Andra dagens spel är i böckerna och vi ser två olika tävlingar utformas. Det är nu upplagt för dramatik och överraskningar under söndagens finalrunda.

    Efter två dagars spel har vi nu fått upp en ordentlig puls på Romeleåsens Golfklubb. Idag möttes spelarna av snabba greener och en helt fantastisk bana. Vädret bjöd åter igen på solsken med en mindre vindpust emellanåt, dagen var som upplagt för låga scorer.

    Det var killarna ivriga av bevisa. Och när gårdagens ledare inte lyckades komma upp i samma goda form som de visade under fredagen tog många andra chansen. Flera scorekort under par lämnades in och i ledning hittar vi nu Björn Rosengren, Halmstad GK, på -7 (68-69). Stabilt spel, kryddat med en eagle på banans hål 4 (par 5) för andra dagen i rad har satt Rosengren i täten inför söndagen. Men ledningen är inte ohotad. Gårdagens ledare, Algot Kleén, och dagens raket, Axel Einarsson, är två av de närmast jagande. Einarsson gick idag runt banan på imponerande 66 slag, endast ett slag ifrån tangerat banrekord. 

    På tjejsidan ser vi en annan utveckling inför finalvarvet. Ester Fägersten vidhåller sin ledning efter mycket jämt spel av täten i flickklassen. En, i toppen, nästan helt oförändrad ställning har lagt upp för en jakt under söndagen. Dagens bästa score stod Minonna Falkman Lehes för när hon hålade ut efter 69 slag.

    Nu ser vi fram emot en mycket spännande sistadag där många har chans på segern.

    Hela leaderboarden hittar ni här.

    Bilder från dagen hittar ni här.

  5. Grand OpeningDe segrade i juniorernas Grand Opening
  6. Grand Opening

    De segrade i juniorernas Grand Opening

    Finaldagen i Grand Opening på Vellinge Golfklubb blev en dag att minnas. Gårdagens ledare Rasmus Hjelm och Elsa Svensson visade inga som helst tveksamheter att ändra sina positioner och det var de som fick höja pokalerna efter dagens slut.

    Det blev en finaldag att minnas. Sedan första start har solen strålat över Vellinge Golfklubb och den tuffa vind spelarna fick känna på under gårdagen var idag helt obefintlig. T-shirt och kortbyxor syntes på både spelare och åskådare vilket tillhör ovanligheterna i april månad.

    - För tre veckor sedan låg banan under snö, vilket är svårt att förstå när vi står i det här vädret idag, berättade ordförande i klubben på prisutdelningen.

    Ingen av tävlingsdagarna har varit den andra lik då väderförhållande skiljt sig markant från dag till dag. De spelare som hanterade det bäst var Rasmus Hjelm från och Elsa Svensson, som precis korats som segrare i Grand Opening.

    - Jag var nervös i morse innan jag gick ut att jag inte skulle hålla ihop spelet och tappa ledningen. Samtidigt påminde jag mig själv att det inte är hela världen om jag inte vinner och det var så jag försökte tänka under varvet. Efter nio hål var jag ett under par för dagen och då hade jag segern i sikte. Min puttning har varit det som gjort att spelet fungerat alla dagarna, berättade Elsa Svensson, Mariestads Golfklubb, i en segerintervju. Det är inte helt vanligt att samma spelare håller ledningen samtliga tävlingsdagar men Elsa har nu påmint om att det är fullt möjligt.

    På killsidan var det Rasmus Hjelm från Ljunghusens Golfklubb som segrade.

    - Det känns riktigt bra att ta hem en vinst tidigt på säsongen. Jag kom tvåa i en tävling förra veckan och följer nu upp med det här så formen känns lovande. Min tanke var att gå ut idag, spela mitt spel och ha så roligt som möjligt. Sedan fick det gå som det går. Jag pluggar på golfgymnasium här så jag kan banan ganska bra. Segern kändes hemma efter att jag drev green på det sjunde hålet och sänkte en tvåmeters putt för eagle.

    Med ett resultat på tre under par idag landade han på totalt minus fyra, två slag före Dylan Pattersson från Linköpings Golfklubb.

    Överlag har det varit bra scorer från de flesta spelarna idag och ett birdieregn utan dess like. Oscar Abrahamsson från Göteborgs Golf Klubb gjorde hela åtta stycken. Elvis Emanuelsson från Halmstad Golfklubb drog till med sju. Mycket rött i leaderboarden med andra ord.

    Nu rullar tourbussen tillbaka till Stockholm för att ladda om inför Teen Tour Elite omgång 1 som spelas på Romeleåsens Golfklubb 18-20 maj.

     

    Resultat

    Bilder på facebook

     

    Text och bild: Frida Bräster

  7. Grand OpeningDelad ledning inför finalen
  8. Grand Opening

    Delad ledning inför finalen

    Dag två i Grand Opening är spelad och cuten är dragen inför morgonens finalvarv. I killarnas klass är det delat i ledning medan Elsa Svensson är kvar i toppen i flickklassen.

    Den andra dagen av säsongspremiären Grand Opening blev tuff. De som gick ut på morgonen fick kämpa med både stark och kylig blåst på Vellinge Golfklubb. Spelarna som var här förra året är dock mer än nöjda att termometern håller sig runt 13 grader och molnen borta, en mycket positivt utveckling jämfört med då. Mot eftermiddagen mojnade det en del och vissa stunder var det riktigt behagligt golfväder. Cuten är nu dragen och det är 25 tjejer och 47 killar som får pegga upp i tävlingens sista rond.

    I toppen på killsidan hittar vi två spelare vid namn Dylan Pattersson från Linköpings Golfklubb och Rasmus Hjelm från Ljunghusens Golfklubb. Båda spelarna känner vi igen sedan tidigare då Dylan vann denna tävling ifjol när det var en partävling tillsammans med Adam Samnegård, som efter dagen är fyra. Rasmus var precis som gårdagens ledare också en av fjolårets segrare i Skandia Cup fast i 16-årsklassen. Killarna delar förstaplatsen på 143 slag vilket motsvarar ett under par.

    Bland tjejerna kvarstår Elsa Svensson från Mariestads Golfklubb som ledare. Med ett totalresultat på fyra över par och 148 slag har hon två slags ledning före Kajsa Arwefjäll, Ljunghusens Golfklubb.

    Imorgon går de första spelarna ut vid 08:00. Ledarbollarna går ut mellan 09:50 och 10:00. Resten av startlistan finner du på länken nedan.  

    Leaderboard

    Bilder från tävlingen

    Sammanfattning rond 1

    På bild: Elsa Svensson på åttonde green

    Text: Frida Bräster
    Bild: Pontus Kaneberg

  9. Grand OpeningGrand Opening för elitgolfens juniorer
  10. Grand Opening

    Grand Opening för elitgolfens juniorer

    Äntligen dags för juniorernas tävlingspremiär! Första dagen i Grand Opening är spelad på Vellinge Golfklubb i Skåne. Det är andra året i rad som tävlingen spelas på klubben - och i år är det i ett nytt format.

    121 spelare har idag varit ute och luftat av klubborna efter vinterns uppehåll och eftersom det är första juniortävlingen i år som Svenska Golfförbundet arrangerar vill vi påstå att säsongen nu dragit igång på riktigt.

    Dagens lägsta scorer kom från Elsa Svensson, Mariestads Golfklubb och Wilmer Ederö från Landeryds Golfklubb.

    ”Min puttning fungerade bra idag. Banan var uppsatt på ett sätt som passade mitt spel även om blåsten var en tuff utmaning” berättade en glad Elsa i recording area efter ronden. Hon kom in på 72 slag vilket motsvarar banans par. Med det resultatet har hon en ledning på tre slag före Rebecca Brink och Kajsa Arwefjäll.

    Wilmer Ederö var enda spelaren som gick under par idag och har därmed ledning med två slag före ett gäng spelare på par. För inte så länge sedan var Wilmer uppe på prispallen då han segrade i 13-årsklassen i Sveriges största juniortävling i golf Skandia Cup.  

    Efter morgondagens rond dras det en cut där de 45 bästa killarna plus delningar samt 24 bästa tjejerna plus delningar går vidare.

    Grand Opening i nytt tävlingsformat

    Grand Opening har spelats som en tävlingspremiär under många år. Tidigare har det varit en 36 håls partävling men i år har den sadlat om och blivit en singeltävling med samma format som Teen Tour (fd. Skandia Tour) Elite.

    De fem bäst placerade flickorna och tio bäst placerade pojkarna kommer att åka hem med en garanterad plats till årets första Elite-tävling som spelas på Romeleåsens Golfklubb 18-20 maj.

    Leaderboard 

    Bilder från dagen

    Skribent

    Porträttbild på Frida
  11. Teen TourTeen Tour och Teen Cup nya namn på SGF:s juniortävlingar
  12. Teen Tour

    Teen Tour och Teen Cup nya namn på SGF:s juniortävlingar

    Nu släpps spelschemat till Svenska Golfförbundets juniortävlingar 2018. Den största nyheten är en namnändring på touren och cupen, som återgår till de klassiska namnen från 1986–1999.

    SGF:s juniortävlingar ger tusentals ungdomar möjlighet att tävla, utvecklas, ha kul och träffa kompisar. Tävlingsutbudet omfattar allt från den nationella cupen och touren till internationella event med Annika Sörenstam samt Henrik Stenson och Fanny Sunesson som värdar. Upplägget samt antalet juniortävlingar under säsongen 2018 är detsamma som föregående år, utöver Teen Tour där det tillkommit ytterligare en tävling i form av en tourfinal.

    Den största förändringen för året blir att juniortävlingarna inte kommer att ha en namnsponsor, utan officiella partners i Folksam, Callaway och Puma samt officiella leverantörer i Dormy och Golfstore. Därmed byter flera av tävlingarna namn till följande (tidigare namn inom parentes):

    – Teen Tour (Skandia Tour)
    – Teen Cup (Skandia Cup)
    – JSM klubblag (Skandia JSM klubblag)
    – Grand Opening (Skandia Grand Opening)

    Den tidigare namnsponsorn Skandia är fortfarande med som huvudpartner till ANNIKA Invitational Europe.

    – Skandia är stolt över det långa samarbete vi haft med Svenska Golfförbundet och den gemensamma satsningen på juniorgolf som vi hoppas har skapat stora möjligheter för unga att satsa och njuta av sporten. Ett hälsosamt liv och rörelse är fortsatt viktiga frågor för Skandia och samarbetet med golfen fortsätter med tävlingen Skandia Invitational och ANNIKA Invitational Europe, men efter många år i juniorgolfen är det nu dags för någon annan att tillsammans med SGF ta vid och vi önskar dem all lycka till, säger Stina Liljekvist, chef varumärke & marknad på Skandia.

    Skribent

    Daniel är en man i 35årsåldern. Han har på sig en ljusblå skjorta men vikt krage. Över denna har han på sig en svart pullover. Han har blåa ögon och tittar in i kameran. Han har blont stylat kort hår.
  13. Teen TourLediga tjänster SGF Juniortävlingar
  14. Teen Tour

    Lediga tjänster SGF Juniortävlingar

    Är du intresserad av att jobba på Svenska golfförbundet med juniortävlingar?  Då har vi två jobb som kan vara intressanta för dig!

    Säsongsarbetare till tävlingskansliet

    För mer information klicka här.

    Tournament Coordinator på SGF Juniortävlingar och Swedish Golf Tour

    För mer information klicka här.

  15. JSM KlubblagHills GK segrade i JSM klubblag
  16. JSM Klubblag

    Hills GK segrade i JSM klubblag

    Det blev en dramatisk sista dag i JSM klubblag. Matcherna var så jämna att det krävdes särspel för att veta vilka lag som skulle få medaljer. Hills Golfklubb hade siktet inställt på guld och inget annat och kunde i slutet av dagen ta emot Riksidrottsförbundets SM-tecken.

    Under tredje och sista dagen ställdes Stockholms GK mot Hills GK samt Skaftö GK mot Landeryds GK. Det var extremt jämnt i lagmatcherna. Matchen mellan Landeryd och Skaftö avgjordes inte förrän på det 4:e särspelshålet där Skaftös valfria foursome tillslut kom ut segrande.

    Hills besegrade Stockholm vilket innebar att båda lagen kammade hem två vinster under tävlingens gång. För att kora en segrare spelas då särspel i form match mixed foursome över tre hål. Hills ställde upp med Beatrice Wallin och Alfred Eriksson och de visade ingen nåd mot Stockholms Alice Sundberg och Ludvig Eriksson. Efter en drive mitt i fairway från Alfred, limmade Beatrice inspelet några centimeter från hålet för birdie och ett upp i matchen. På det andra särspelshålet räckte det med ett par och Hills vann särspelet med 2/1.

    När Skaftö besegrade Landeryd säkrade de en poäng i protokollet vilket betydde att dessa klubbar hade en seger vardera. Det blev då ytterligare ett särspel för att avgöra vem som skulle ta hem bronsmedaljen. Även detta särspel avgjordes med mixed foursome, fast hål för hål. Historien blev inte lång när Skaftös Algot Kléen sänkte en 5-meters putt för birdie på första hålet och därmed vinst.

    På prisutdelningen kommenterade Daniel Grestam, kapten för Hills GK, att denna tävling är otroligt värdefull för spelarna. Laget tog sig inte till final förra året och att då lyckas vinna hela tävlingen i år är ett stort steg. ”Ni är grymma” avslutade han med till sina spelare.  

    Imorgon väntar en vänskapstävling på Lumine Golf Clubs andra bana - Hills Course. Ett fantastiskt avslut på en fantastisk vecka, vi längtar redan till nästa år. 

    Stort grattis Hills Golfklubb! 

     

    Livesändning särspel om guld

    Bilder från tävlingen

    Resultat

     

    Text och bild: Frida Bräster