Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om Svenska Golfförbundets juniortävlingar. 

Tips! Följ oss också på Instagram och Facebook för mer nyheter, inspiration och bilder från tourer och tävlingar under året.

  1. Teen TourHole in one underlättade vägen till toppen
  2. Teen Tour

    Hole in one underlättade vägen till toppen

    Vi har fått bevittna många fina golfslag idag på Laholms Golfklubb i Halland, när första dagen av Teen Tour Elite #5 gått av stapeln. Men ett slag stack ut. Maximilian Fyke, Karlshamns Golfklubb, passade på att göra sin första hole in one, detta på Laholms sjunde hål. I topp i pojkklassen finner vi just Fyke, som tillsammans med Erik Engström, Glasrikets Golfklubb, delar ledningen på 68 slag, två under par. I flickklassen har hemmaspelaren, Sofie Babic, ryckt åt sig ledningen efter sin inledande runda på 68 slag, två under par.

    Det var utan tvekan ett mer inbjudande golfväder på förmiddagen. Eftermiddagen bjöd på en hel del regn, medans förmiddagen bestod av mestadels sol. Alla spelare har kämpat på hårt på Laholms fina golfbana, och vi har fått se många bra scorer. 

    I flickklassen hittar vi som sagt hemmaspelaren Sofie Babic i topp efter att ha slagit 68 slag, två under par. En minst sagt stabil öppning som lovar gott inför fortsättningen. Tätt efter skuggar Sara Ericsson, Lidingö Golfklubb, på 69 slag. Sedan följer en trio bestående av Vendela From, Elsa Svensson och Corinne Vidén, som alla kom in på 70 slag, på par. 

    I pojkklassen leder alltså Maximilian Fyke och Erik Engström på 68 slag, två under par. Fyke var givetvis otroligt glad för sin hole in one, och även väldigt nöjd med hur han hållit ihop det de andra 17 hålen. Engström spelade stabilt rakt igenom. Men det är många som har vittring tätt bakom i sin jakt på den ledande duon, då det finns 21 spelare inom tre slag. 

    Det är väldigt jämnt i båda klasserna och vi har en spännande fortsättning att se framemot. Imorgon spelas ytterligare 18 hål, och sedan dras en cut där 45 pojkar, plus delningar, och 24 flickor, plus delningar, avancerar till finaldagen på söndag. Följ spelet på plats på Laholms Golfklubb, eller via länken nedan. 

    Resultat

    Startlista rond 2 

    Bilder 

    Skribent: Ludvig Forssman  

  3. Teen TourTvå glada segrare i JSM Match
  4. Teen Tour

    Två glada segrare i JSM Match

    Det tog inte lång tid innan David Nyfjäll, Upsala Golfklubb, skrev in sitt namn på JSM Match pokalen för en andra gång. David vann idag JSM Match för andra året i rad, och gjorde det på ett minst sagt imponerande vis. I flickklassen korades en ny segrare, efter att Elin Kumlin, Marks Golfklubb, besegrat Matilde Stenqvist, Stockholms GK med 2/1.

    Elin Kumlin tog hand om ledningen tidigt i hennes semifinal mot Alice Sundberg. En ledning som hon vägrade släppa och vann senare på det 16 hålet med 4&2. Det skulle komma att bli en liknande melodi i finalmatchen mot Matilde. Elin kopplade greppet om matchen på de första nio och släppte inte in sin motståndare i matchen igen. På det 17:e hålet slog hon spiken i kistan och kunde titulera sig som svensk juniormästare i matchspel, efter att ha bjudit på strålande golf de senaste fyra dagarna. Tredje priset vann Ebba Hellman efter att ha besegrat Alice Sundberg med 2&1. 

     David Nyfjäll är verkligen ett stort utropstecken i svensk juniorgolf. För ungefär ett år sedan vann han JSM Match på Ringenäs Golfklubb, för ett par veckor sedan plockade han hem JSM Slag, och idag vann han JSM Match igen. Från åttondelsfinal, och även innan dess, har han imponerat. Idag besegrade han Albert Nilsson, Ulricehamns Golfklubb, med 3&2 i semifinalen, för att efter lunch öppna finalen mot Simon Björkén, Hudiksvalls Golfklubb, på ett ursinnigt starkt sätt. 4 upp efter de inledande 9 hålen och på hål 15 kom avgörandet. Slutresultatet skrevs till 5&3. I och med detta fick David bara lämna ifrån sig pokalen ett par dagar innan han lade beslag på den igen. Pojkarnas bronsmedalj vann David Lundgren efter sin vinst mot Albert Nilsson med 5&3. 

    Med det så tackar vi i tävlingsledningen alla spelare, hela Brollsta Golfklubb, alla fantastiska funktionärer och övriga som varit inblandade i tävlingen. Stort grattis till David Nyfjäll och Elin Kumlin – segrare av JSM Match 2018. 

    Resultat Flickor

    Resultat Pojkar

    Bilder

  5. Teen TourFyra spelare kvar med siktet inställt på pokalen
  6. Teen Tour

    Fyra spelare kvar med siktet inställt på pokalen

    64 pojkar har blivit 4 och 32 flickor har blivit 4. Kvartsfinalerna är färdigspelade och de som har avancerat till sista dagen av JSM Match laddar nu för sina kommande matcher. Vi har bjudits på många spännande och välspelade matcher, och det kan vi nästan garanterat vänta oss även imorgon.

    I flickklassen har vi Matilde Stenqvist, Stockholms Golfklubb mot Ebba Hellman, Salems Golfklubb i den första semifinalen. Stenqvist har fått kämpa hårt för att nå semifinalerna och hennes två vinster har suttit långt inne. Stenqvist vann JSM Match för två år sedan och nu är hon på full jakt efter att få sitt namn graverat på pokalen även en andra gång. Hellman vill dock sätta stopp för de planerna genom att fortsätta med sitt fina spel. 

    Strax efter slår Alice Sundberg, Stockholms Golfklubb ut i sin match mot Elin Kumlin, Marks Golfklubb. Sundberg vann först sin åttondelsfinal efter 21 spelade hål, men satte tonen tidigt i sin kvartsfinal och vann tillslut med 4&3. För Kumlins del var det tvärtom. Hon plockade hem en dominant seger med 5&4 i åttondelsfinalen, men fick det tuffare i kvartsfinalen, som hon vann på det artonde hålet. 

    I den första pojksemifinalen går David Lundgren, Vasatorps Golfklubb, upp emot Simon Björkén, Hudiksvalls Golfklubb. Lundgren imponerande stort i sin åttondelsfinal genom att vinna med 7&6. Han fick det tuffare i sin kvartsfinal men lyckades vinna på det artonde hålet genom en stark avslutning. Björkén har spelat bra även han, och har tagit två stabila vinster i sina matcher. 

    I den andra semifinalen, ställs David Nyfjäll, Uppsala Golfklubb, mot Albert Nilsson, Ulricehamns Golfklubb. David Nyfjäll är titelförsvarare och vann JSM Slag för bara ett par veckor sedan. Nu går han för att plocka hem ännu en JSM-titel. Men han ställs mot Albert Nilsson som har imponerat i sina matcher. 

    Vid den här tiden imorgon vet vi vilka som får titulera sig som svensk mästare i matchspel. Brollsta Golfklubb bjuder på en fin bana även imorgon och vi hoppas att vädergudarna fortsätter att vara på vår sida. Häng med oss imorgon när det avgörs! 

    Följ via länkarna nedan:

    Startlista och resultat flickor 

    Startlista och resultat pojkar 

    Bilder

  7. Teen TourVinna eller försvinna
  8. Teen Tour

    Vinna eller försvinna

    Kvalspelet av JSM Match är färdigspelat. 16 pojkar och 16 flickor har avancerat till åttondelsfinalerna som påbörjas kl 08:00, då flickorna sätter igång slutspelet av JSM Match. Slutspelet spelas i en rak matchspelsstege över helgen.

    Ännu en speldag är över. Sol, värme och fin golf var melodin även idag. Många förstod att det skulle bli jämnt kring cut-strecket, vilket det också blev, och varenda poäng blev viktig. När vi summerar kvalspelet så hittar vi David Lundgren, Vasatorps Golfklubb, i topp i pojkklassen, och Matilde Stenqvist, Stockholms Golfklubb, i topp i flickklassen.  

    Pojkklassen blev en otroligt jämn historia, såväl i toppen som kring cut-strecket. Det krävdes till sist särspel för att avgöra vilka 16 pojkar som får fortsätta sin resa mot JSM guldet. Fyra killar tampades i särspel om de två sista platserna i åttondelsfinalerna och det blev Isac Telander och Jonty Marshall som knep de sista platserna. David Lundgren vann kvalspelet på 91 poäng, tätt före halmstadsduon Elvis Emanuelsson och Leo Johansson. 

    Det behövdes inget särspel bland tjejerna för att avgöra vilka som skulle sluta topp-16, men det var jämnt hela vägen in i mål. I toppen var det två spelare som stack ut lite extra, Matilde Stenqvist, som vann kvalspelet på 104 poäng, och Elsa Svensson, Mariestads Golfklubb, som slutade på en andraplats med sina 100 poäng. 

    Imorgon kickar vi igång åttondelsfinalerna klockan 08:00, för att sedan följa upp med kvartsfinaler på eftermiddagen. Nu gäller det helt enkelt för spelarna att vinna eller försvinna. Häng med på plats på Brollsta Golfklubb, alternativt följ resultaten via länkarna nedan. 

      

    Startlista och resultat flickor åttondelsfinaler

    Startlista och resultat pojkar åttondelsfinaler

    Resultat flickor kvalspel

    Resultat pojkar kvalspel 

    Bilder

  9. Teen TourKämpande spelare ångade på i hettan
  10. Teen Tour

    Kämpande spelare ångade på i hettan

    Första dagen av JSM Match är färdigspelad. 32 flickor och 64 pojkar gör upp om de åtråvärda titlarna som svenska mästare i matchspel. Men det är en lång och tuff väg dit.

    Under de första två dagarna här ute på Brollsta Golfklubb spelar de tävlande ett kvalspel. Det handlar om att placera sig innanför topp 16 för att gå vidare till åttondelsfinalerna som påbörjas på lördag den 28/7. Kvalificeringen genomförs i formatet poolspel modifierad poängbogey i matchformat. Mer om hur detta kvalspel går till kan ni läsa om här

    Första dagen av JSM Match har, förutom det fina golfspelandet, handlat mycket om hettan. Som mest har temperaturen legat på 32 grader, men det har varit runt 30-strecket hela dagen. Med andra ord har det varit en krävande dag för spelarna, men de har skött sig bra. De som har lyckats allra bäst idag är Elsa Svensson i flickklassen och David Lundgren och Leo Johansson i pojkklassen. 

    Elsa Svensson, Mariestads Golfklubb, har samlat ihop 69 poäng och leder tjejklassen inför morgondagens avgörande runda i kvalspelet. På andra plats hittar vi Matilde Stenqvist, Stockholms Golfklubb, på 65 poäng. Kring cut-strecket är det otroligt jämnt och vi har dramatik att vänta imorgon då det endast skiljer tre poäng från 9:e plats till 20:e plats. 

    David Lundgren, Vasatorps Golfklubb, och Leo Johansson, Halmstads Golfklubb, leder pojkklassen efter att båda samlat ihop 62 poäng vardera. Det är väldigt jämnt kring cut-strecket även här och det skiljer endast fyra poäng från 7:e plats till 23:e plats. Det blir en varm och solig morgondag med mycket dramatik. 

    Imorgon ska kvalspelet avgöras och vilka 16 i vardera klass som går vidare till slutspelet. Första start är klockan 08.00. Nedan hittar ni länkar till resultatlista, startlista och bilder.  

    Resultat

    Startlista för rond 3

    Bilder

  11. Teen TourSegrare Junior SM 2018
  12. Teen Tour

    Segrare Junior SM 2018

    Banrekord, värme, vind och birdies.  Vi summerar veckan på Landeryds GK där Sveriges juniorelit gjort upp om Junior SM (Slag) 2018.

    Då var det dags att avrunda en fantastisk vecka på bildsköna Vesterby, Landeryds GK. 156 deltagare kom till start i Junior SM och utmanades ordentligt av ett varmt och vindstilla klimat de första två dagarna. Greenerna rullade snabbt och det var av yttersta vikt att hålla energinivån uppe för att placera bollen strategiskt runt de tuffa greenområdena som försvarar banan. Under fredagens tredje rond så svalnade temperaturerna aningen, men istället blåste det upp och en ovanlig nordöstlig vind ställde nya frågor till spelarna. När sedan CUTen drogs efter det tredje varvet så kunde vi bekräfta att banan spelades tuff samtidigt som vardera klass fått sig en ledare som onekligen hittat många av de rätta svaren.

    Ester Fägersten (Hills GK) öppnade upp tävlingen med ett nytt banrekord (63), och fortsatte därefter sitt övertygande spel med ronderna 65 & 73. En golf som visade sig vara svår att konkurrera mot då Ester kunde fastslå en ledning med hela nio slag inför det avslutande varvet. Tillsammans i sin ledarboll hade Ester klubbkamraten Andrea Grimberg Lindell (Hills GK) och Anna Nordfors (Göteborgs GK). Men ledningen visade sig vara för stor för utmanarna, och Ester tog med sin träffsäkra puttning hela vägen in i mål. En konkluderande 74 (+3) innebar att Ester blev sex under par totalt och  segrare med 5 slag över Andrea Grimberg Lindell (-1). Saken var klar: Ester Fägersten är svensk juniormästare i golf 2018. 

    I pojkklassen var det David Nyfjäll (Upsala GK) som visade fram fötterna tidigt i tävlingen. Nio birdies och resterande par innebar 63 slag och en suverän start på tävlingen. Att hålla sig bogeyfri visade sig vara vinnande, och i rond två gick David ytterligare 15 hål, med sex birdies, innan sin första bogey för tävlingen. Scorer på 63, 65 och 68 innebar att David var beundransvärda -17 till banan och ledde pojkklassen med nio slag. När David peggade upp ledarbollen i förmiddag var närmaste utmanare Ludvig Åberg (Eslövs GK) på -8. Ludvig som spelat upp sig ordentligt under tävlingen med scorer på 71, 66, 68. Även under finalvarvet spelade Ludvig stadigt, 70 (-1),  men precis som Ester i flickklassen så visade David upp stabilitet och lämnade inte ifrån sig några misstag. Istället utnyttjade David sina birdiechanser och utökade sin ledning till 11 slag. Med andra ord: David Nyfjäll, -21 totalt, vinnare av pojkklassen i Junior SM 2018.

    Resultatlista 

    Bildalbum

     

     

     

     

  13. Teen TourNordfors och von Reedtz höll undan
  14. Teen Tour

    Nordfors och von Reedtz höll undan

    Anna Nordfors defilerade hem segern efter en suverän slutrunda. På killsidan blev det mer dramatiskt – där sista putten avgjorde allt. ”Jag visste inte att putten var för vinst”, säger Jesper von Reedtz från Täby GK.

    Klockan 10.00 i morse var det dags för ledarbollarna att slå ut. Tjejerna från hål 1 och killarna från hål 10. Anna Nordfors, som ledde med ett slag innan varvet började, lyckades få i en birdie redan på första hålet.

    ”Jag slog en riktigt bra drive så jag bara hade bara en wedge kvar. Det är såklart jätteroligt det här,” förklarar Anna när vi får en pratstund med henne efter rundan.

    Därefter släppte Nordfors aldrig greppet om ledningen. Efter fem birdies och bara en enstaka bogey avslutade hon finalvarvet med 68 slag (-4), vilket medförde en slutscore i tävlingen på -6. Därmed var hon fyra slag före Ester Fägersten från Hills GK som avslutade sista dagen med 71 slag (-1) vilket räckte till en ensam andraplacering.

    Nordström berättar efter segern att hon till hösten flyttar till USA för att fortsätta sin karriär på golfcollege i Campbell. Resan mot golftoppen spinner alltså vidare på andra sidan Atlanten efter sommarlovet…

    Rafflande slutstrid

    På killsidan var det betydligt jämnare. Jesper von Reedtz från Täby GK som inför finalvarvet ledde med två slag inledde med en bogey på sitt första hål. Därefter var ledningen aldrig större än ett slag för von Reedtz. Inför sista hålet var han i delad ledning med Joel Sylvén ifrån Falkenbergs GK.

    Då slår von Reedtz upp sitt andra slag två meter vänster om pinnen och hade den putten för birdie och även seger. Men, det var något som han inte visste.

    ”Jag visste inte att den putten var för seger”, säger vinnaren efter den rafflande avslutningen.

    Han berättar även att han var tvungen att gå till sin bag en extra gång för att torka av handsvetten, innan han tillslut lyckades rulla i vinstputten.

    Von Reedtz säger efter segern att det är extra skönt med sommarlov.

    ”Nu har jag mer tid åt golfen, jag pluggar natur annars, så det har varit ganska mycket i skolan i slutet nu innan sommarlovet.

    Snacka om en schysst start på sommarlovet.

    Grattis Anna och Jesper! 

    Resultat

    Bilder från tävlingen 

    Text och bild: Fredrik Edlund

  15. Teen TourAnna Nordfors och Jesper von Reedtz i ledning inför sista dagen
  16. Teen Tour

    Anna Nordfors och Jesper von Reedtz i ledning inför sista dagen

    Andra dagen av Teen Tour Elite på Öijareds Golfklubb är nu avslutad. Imorgon väntar den avgörande finalronden.

    Efter sin inledande 72-runda (par) la idag Anna Nordfors från Göteborgs G K i nästa växel och lyckades ta sig runt banan på 70 slag (-2). Hon leder inför morgondagens finalvarv med ett slags marginal ner till Ester Fägersten från Hills GK på -1.

    Gårdagens ledare Rebecca Gyllner från Gävle GK hade en tuffare dag på banan och kom runt på 79 slag (+7) och föll ner till en delad femteplats ”Jag fick inte riktigt till det idag. Jag råkade slå en boll out och sedan tycker jag faktiskt att jag hade lite otur, mina missar blev bestraffade lite väl hårt ibland” förklarar Gyllner efter rundan.

    Dagens lägsta resultat på tjejsidan stod Ebba Wittström för idag med 69 slag (-3)

    På killsidan fortsätter Jesper von Reedtz från Täby GK att visa storform. Gårdagens 70-runda (-2) följdes idag upp med en 71-runda (-1) och får därför klassas som favorit inför finalvarvet. ”Nyckeln till att skjuta lågt på den här banan är att träffa fairway från tee. Men framförallt att hålla sig på rätt sida om pinnen. Landar man bollen en meter från flaggan på fel sida kan det snabbt rinna iväg och bli en treputt” förklarar von Reedtz i klubbhuset efter rundan.

    Lägsta killresultatet för dagen stod Tim Jakobsson från Ängsö GK för tillsammans med Henrik Lilja från Delsjö GK där båda tog sig runt på 68 slag (-4).

    Dagens prestation stod utan tvekan Nathalie Johannesson från Bredareds GK för då hon på det 16e hålet slog till med en Hole in one! Johannesson var glad men samlad när jag mötte henne i klubbhuset. Ryktet om hennes HIO hade spridit sig snabbt på banan och hon möttes av ett helt gäng med grattiskramar från både vänner och andra golfare när hon anlände till klubbhuset efter rundan ”Det var ett bra slag och det var min andra HIO i karriären” berättar Johannesson.

    I morgon klockan 08.00 startar finalvarvet och det kryllar av hungriga juniorer som vill ta hem titeln av Teen Tour Elite #2

    På bild: Nathalie Johannesson, Bredareds GK

    Text och bild: Fredrik Edlund