Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om Svenska Golfförbundets juniortävlingar. 

Tips! Följ oss också på Instagram och Facebook för mer nyheter, inspiration och bilder från tourer och tävlingar under året.

  1. Grand OpeningBollen är i rullning
  2. Grand Opening

    Bollen är i rullning

    Tävlingssäsongen 2019 har nu dragit igång på riktigt. Landets bästa juniorer har samlats på Vellinge golfklubb för att göra upp i Grand Opening, årets första tävling. 102 pojkar och 54 flickor gör upp om titlarna och på söndag vet vi vilka som kommer att koras som vinnare.

    Under fredagen har totalt 156 spelare varit ute på Vellinges natursköna bana och kämpat i allt från gassande sol till friskande vindar. Elsa Svensson, Vasatorps GK, leder bland flickorna efter sin inledande rond på 70 slag, två under par. Tätt efter det hittar vi Kajsa Arwefjäll- Ljunghusens GK på 72 slag (Par).

    I pojkklassen har Kevin Dahlberg, Flommens GK, placerat sig bäst inför helgens spel. Med sina 68 slag, fyra under par, leder han fältet.  Tätt bakom skuggar Oscar Abrahamsson- Göteborgs GK, Rasmus Hjelm- Ljunghusens GK och Svante Palmgren-Kungsbacka GK med sina 69-rundor (-3).  

    Morgondagens runda kommer att avgöra vilka 45-pojkar och 24-flickor (plus delningar) som kommer att få vara med och spela om topplaceringarna under söndagens finalrunda. Förhoppningsvis kan både det fina vädret och den fina golfen hålla i sig här i Vellinge. Följ tävlingen på plats alternativt via vår resultatservice.

    Här finner ni lördagens starttider

  3. Teen TourHögdramatisk finalrond i Falköping
  4. Teen Tour

    Högdramatisk finalrond i Falköping

    Det blev, precis som utlovat, en spännande och händelserik finaldag. Efter en svängig sista runda slutade Kajsa Arwefjäll, Ljunghusens Golfklubb, som vinnare i flickklassen och Emanuel Olofsson, Karlshamns Golfklubb, som vinnare i pojkklassen. Det blev dramatiskt i bägge klasserna.

    Flickklassen bjöd på dramatik hela vägen från start till mål. Det blev mycket skiftande uppe i toppen genom rundans gång, men tillslut stod Kajsa Arwefjäll, Ljunghusens Golfklubb, som segrare med sina 216 slag, tre över par. Kajsa ledde efter första rundan, men hade det tuffare under dag två, men lyckades alltså knipa segern efter stabilt spel under finalronden.

    - Jag spelade bäst i fredags, sämre igår och stabilt idag. I fredags var det mina inspel och puttning som var bra, och idag chippningen. Så det var lite blandat alltså. Det var också kul att spela här, det märks att dom har kämpat med banan, säger Kajsa efter vinsten. 

    På andra plats slutade Sara Ericsson, Lidingö golfklubb, på 219 slag. Ytterligare ett slag efter hittar vi Elsa Svensson och Andrea Grimberg Lignell på delad tredje plats. 

    Pojkklassen blev även det en jämn historia. Här blev det två killar i den näst sista gruppen som blev huvudpersoner. Efter 54 spelade hål stod det klart att det skulle bli ett särspel om vinsten eftersom Viktor Hagborg Asp, Onsjö Golfklubb, och Emanuel Olofsson, Karlshamns Golfklubb båda slutat på totalt 215 slag, två över par. Särspelet ägde rum på det tionde hålet, och med en birdie där kunde Emanuel göra processen kortlivad. Efter dessa två slutade en kvartett med spelare på delad tredje plats. 

    Med det sätter vi punkt för en bra helg på Falköpings Golfklubb. Både spelare, publik och tävlingsledning har fått ett fantastiskt bemötande från Falköpings Golfklubb och jag vill rikta ett stort tack till alla som hjälpt till under helgen som gått. Till sist, stort grattis Kajsa och Emanuel, segrare av Teen Tour Elite #6. 

    Resultat 

    Bilder

    Skribent: Ludvig Forssman 

  5. Teen TourDags för årets sista finalrunda
  6. Teen Tour

    Dags för årets sista finalrunda

    Idag har vi haft ”Moving Day” på Falköpings Golfklubb. Det har varit en härlig sådan med en blandning av gott humör, fint väder och bra golf. Teen Tour Elite #6 går av stapeln och imorgon ska det avgöras vilka som får lyfta de åtråvärda pokalerna.

    Flickklassen är en jämn historia. Andrea Grimberg Lignell, Hills Golfklubb, är personen att jaga när tredje och sista ronden startar imorgon söndag. Med en stabil runda på 72 slag, ett över par, tog hon över ledningen idag med sina totalt 142 slag, på par. Hon har ett slag tillgodo före Elsa Svensson, Mariestads Golfklubb, på 143 slag, ett över par. Tätt efter på tredje plats hittar vi Kajsa Arwefjäll, Ljunghusens Golfklubb på 144 slag, två över par. Ytterligare ett slag efter finns tre spelare, så vi har en minst sagt spännande finaldag att se framemot imorgon. Cuten dras på 156 slag, fjorton över par, vilket innebär att 25 flickor har gått vidare till morgondagen. 

    I pojkklassen har gårdagens ledare fortsatt med sitt stabila spel. Axel Nordborg, Lidingö Golfklubb, följde idag upp gårdagens 67:a, med 71 slag, på par. Med det landar han på totalt 138 slag, fyra under par. Fyra slag efter, på 142 slag, jagar Wilmer Håkansson, Landeryds Golfklubb. Ytterligare två slag efter hittar vi fem jagande spelare. I pojkklassen har 47 pojkar kvalificerat sig till morgondagens finalrunda, efter att cuten dragits på 152 slag. 

    Med det sätter vi punkt för en lyckad lördag, och ser framemot morgondagens avgörande av Teen Tour Elite #6, årets sista omgång. Det blir en spännande avslutningsdag, se till att följa spelet antingen på plats, eller via länken nedan. 

    Startlista rond 3 

    Resultat

    Bilder

    Skribent: Ludvig Forssman 

  7. Teen TourTidigt ryck i toppen
  8. Teen Tour

    Tidigt ryck i toppen

    Det har blivit dags för årets sista omgång av Teen Tour. Teen Tour Elite #6 spelas denna helg på Falköpings Golfklubb. Årets två sista segrare ska koras, och även värdefulla poäng på Order of Merit listan ska delas ut. Vinnarna av 2018 års Order of Merit kommer förklaras som segrare av ANNIKA trophy. Det är också denna ranking som bestämmer vilka som får spela årets Teen Tour Final.

    Omgång sex av Teen Tour Elite har bjudit på en fin inledande höstdag. Något oklart väder, men desto finare spel av spelarna. En av de som levererade bländande golf var Kajsa Arwefjäll, Ljunghusens Golfklubb, som leder flickklassen efter att ha tagit sig runt på 66 slag, fem under par. Med sju birdies den inledande dagens spel, och stabilt spel även de andra hålen, har Kajsa satt sig i en bra position inför helgen. På andra plats hittar vi Andrea Grimberg Lignell, Hills Golfklubb, på 70 slag, ett under par. Ytterligare ett slag efter, på 71 slag, banans par, finns Elsa Svensson, Mariestads Golfklubb.  

    Ledaren i pojkklassen, Axel Nordborg, Lidingö Golfklubb, har precis som Kajsa ryckt åt sig en tidig ledning. Med sina inledande 67 slag, fyra under par, leder han med tre slag före Wilmer Håkansson, på 70 slag, ett under par. Axel spelade felfritt idag, med fyra birdies och fjorton par signerade han ett rent och fint scorekort. På tredje plats hittar vi Jesper Von Reedtz, Täby Golfklubb, som inledde tävlingen med 71 slag, på par.  

    Inbjudan till Teen Tour Finalen kommer som sagt att baseras på Order of Merit, som avslutas efter helgens tävling på Falköpings Golfklubb. De 27 bäst placerade pojkarna i respektive klass samt de 12 bäst placerade flickorna får en inbjudan. Klasserna spelas i P/F 13-16 och 17-21. Totalt spelar 54 pojkar och 24 flickor finalen på Strängnäs Golfklubb, den 29/9-30/9. 

    Det har varit en härlig fredag på Falköpings Golfklubb. Det märks att hösten är på ingång då vi skymtar en och annan mössa där ute. Nu ser vi framemot en spännande helg. Följ spelet på plats, eller via länken nedan! 

    Startlista rond 2

    Resultat

    Bilder 

    Skribent: Ludvig Forssman 

  9. Teen CupBra spelare och bra juniorverksamheter
  10. Teen Cup

    Bra spelare och bra juniorverksamheter

    Från klubbkval, till gruppkval, följt av regionkval och till sist riksfinal. Nu sätter vi punkt för en lång och lyckad tävling. Teen Cup, Sveriges största juniortävling, är färdigspelad och vi har bjudits på fin golf på många olika banor genom säsongen som gått. Det blev dramatiskt in i det sista i de flesta klasser.

    Det är inte enbart den stora äran att vinna Teen Cup som spelarna gjort upp om idag. Vinnaren i varje klass får äran att representera Svenska golflandslaget i Nordic Junior Match som spelas på Abbekås Golfklubb i Oktober. Där möts Sverige, Norge, Finland och Danmark i en prestigefylld landskamp. 

    En av dagens höjdpunkter kan summeras enkelt som Landeryds Golfklubb. Oj vad deras juniorspelare och juniorverksamhet har glänst i helgen. I tre av tävlingens åtta klasser stod Landeryds juniorer som segrare. Minst sagt imponerande! Även Halmstads Golfklubb ska hyllas med sina två segrare. Många andra golfklubbars juniorverksamheter ska såklart även de hyllas. 

    I övrigt var det de spännande och publikfyllda särspelen som stod i centrum. I F14 fick vi se Kajsalotta Svarvar besegra Filippa Sundqvist på det andra särspelshålet. I P15 slog Hugo Stark Viggo Öhrn på det andra särspelshålet.

    Nedan ser ni vinnarna i de olika klasserna. Hela resultatlistor hittar ni här

    F13 – Meja Örtengren, Landeryds Golfklubb, 150 slag, sex över par. 

    F14 –Kajsalotta Svarvar, Halmstads Golfklubb, efter särspel, 152 slag, åtta över par. 

    F15 – Matilda Jonsson, Kumla Golfklubb, 152 slag, åtta över par. 

    F16 – Federica Tavelli Westerlund, Landeryds Golfklubb, 151 slag, sju över par. 

    P13 – Simon Wallén, Ängsö Golfklubb, 152 slag, åtta över par.  

    P14 – Wilmer Ederö, Landeryds Golfklubb, 144 slag, par. 

    P15 – Hugo Stark, Halmstads Golfklubb, efter särspel, 147 slag, tre över par. 

    P16 – Alec Lee, Stockholms Golfklubb, 145 slag, ett över par. 

    Stort tack till Tranås Golfklubb, alla spelare, alla funktionärer och alla andra inblandade för en suverän tävling. Det har varit en lyckad helg som innehållet såväl fin golf, fint väder och en härlig stämning. Till sist, stort grattis till alla vinnare! 

    Resultat

    Bilder 

    Skribent: Ludvig Forssman  

  11. Teen CupVåra framtida golfstjärnor gör upp i det klassiska mästerskapet
  12. Teen Cup

    Våra framtida golfstjärnor gör upp i det klassiska mästerskapet

    Det har varit en lång väg för spelarna att ta sig till riksfinalen i den 43:e upplagan av Teen Cup. En tävling som haft många olika namn genom åren, senast Skandia Cup, men som nu alltså heter Teen Cup. Alla spelare har spelat 18 hål idag, lördag, på Tranås Golfklubb och alla spelar 18 hål även imorgon. Imorgon eftermiddag vet vi vilka som får titulera sig mästare för sin åldersklass.

    Tranås har bjudit på ett fint golfväder idag. Kombinationen av sol, och inte alltför starka vindar, har gjort det till en trivsam lördag för såväl spelare som åskådare. 143 förväntansfulla ungdomar i åldersklasser från 13 till 16 har idag tampats på Tranås fina golfbana. I vissa klasser är det några spelare som har ryckt åt sig ett par slags försprång inför morgondagens avgörande, och i vissa klasser är det väldigt jämnt. Oavsett så har vi en mycket spännande och rolig dag att se framemot imorgon, när Sveriges största juniortävling ska avgöras. 

    Nedan ser ni ledarna i de olika klasserna. Hela resultatlistor hittar ni här.  

    F13 – Meja Örtengren, Landeryds Golfklubb, 74 slag, två över par. 

    F14 – Nathalie Borg, Haninge Golfklubb, 76 slag, fyra över par. 

    F15 – Moa Andersson, Bokskogens Golfklubb, 75 slag, tre över par. 

    F16 – Federica Tavelli Westerlund, Landeryds Golfklubb, 74 slag, två över par. 

    P13 – Simon Hovdal, Gräppås Golfklubb, 75 slag, tre över par. 

    P14 – Wilmer Ederö, Landeryds Golfklubb, 69 slag, tre under par. 

    P15 – Hugo Stark, Halmstads Golfklubb, 71 slag, ett under par. 

    P16 – Edward Rahm, Sära Golf Club, 71 slag, ett under par.  

    Klockan 08:00 börjar P13 och F13 från hål 1 och hål 10, och efter startar P14 och F14. De äldre klasserna (15 och 16) har första start klockan 12.30. Hela startlistan finner ni nedan. 

    Resultat

    Startlista rond 2

    Bilder 

    Skribent: Ludvig Forssman  

  13. Teen TourLedarna stod pall för trycket
  14. Teen Tour

    Ledarna stod pall för trycket

    Det var aldrig något större snack om vem som skulle segra i flickklassen. Hemmaspelaren Sofie Babic har varit säkerheten själv i tre dagar och imponerat från start till mål. Efter att ha slagit 205 slag, fem under par, vinner Sofie sin första Teen Tour Elite med fem slag till godo till tvåan Sara Ericsson, Lidingö Golfklubb. I pojkklassen blev det desto jämnare. Till slut fick Leo Johansson, Halmstad Golfklubb, lyfta bucklan efter att ha avgjort med en imponerande birdie på sista hålet.

    I pojkklassen blev det verkligen ett tätt race genom hela rundan. Framemot slutet blev det dock Leo Johansson och Hugo Thyr, Lidköpings Golfklubb, som stod i fokus. Efter en dramatisk avslutning, med en dubbelbogey på 17:e hålet och en eagle på 18:e hålet, så slutade Hugo på 205 slag totalt, fem under par. I och med detta så behövde Leo en birdie på 18:e hålet för att stå som segrare efter tre rundor, vilket han lyckades med. Leo tog därmed sin första vinst på Teen Tour Elite. 

    Sista juniortävlingen någonsin, detta på hemmabanan Laholms Golfklubb, några dagar innan färd tillbaka till USA för collegestudier. Det är klart man ska passa på att vinna då! Så antar vi att Sofie Babic tänkte när hon anmälde sig till omgång fem av Teen Tour Elite. Sofie ryckte åt sig ledningen tidigt under första ronden och släppte sen aldrig riktigt in någon annan i leken. Med en totalscore på 205 slag vann Sofie sin första Teen Tour Elite, fyra slag framför tvåan Sara Ericsson, Lidingö Golfklubb. På tredjeplats slutade Saras klubbkompis, Vendela From på 211 slag. 

    Vi tackar Laholms Golfklubb, alla spelare, alla funktionär och alla andra som har haft med tävlingen att göra. Det har varit tre väldigt lyckade tävlingsdagar här i Halland. Till sist säger vi stort grattis till Sofie Babic och Leo Johansson, segrare av Teen Tour Elite #5. 

    Slutresultat

    Bilder  

    Skribent: Ludvig Forssman 

  15. Teen TourSpännande avslutning med hemmaspelare i topp
  16. Teen Tour

    Spännande avslutning med hemmaspelare i topp

    Två dagar är avklarade av Teen Tour Elite #5, och en återstår. Efter att cuten har dragits så har 51 pojkar och 25 flickor avancerat till den avgörande rundan, som spelas imorgon söndag. Leo Johansson, Halmstads Golfklubb, leder pojkklassen på 137 slag, tre under par. I flickklassen leder fortfarande Sofie Babic, Laholms Golfklubb, efter att ha tagit sig runt på 67 slag, tre under par, under den andra rundan.

    Lördagens spel på Laholms Golfklubb har bjudit på låga scorer. Sofie Babic var en av de som signerade scorekortet nöjd och belåten. Efter att ha följt upp gårdagens 68 slag, med 67 slag idag, så leder Sofie på totalt 135 slag, fem under par.  Något som gläder hemmapubliken som följt henne längs varvet. Vendela From, Lidingö Golfklubb, är den som jagar närmst bakom Sofie, fyra slag efter, på 139 slag, ett under par. Ytterligare två slag bakom, på 141 slag, hittar vi Sara Ericsson, även hon från Lidingö Golfklubb. 25 flickor får fortsätta spela imorgon, efter att cuten dragits på 153 slag. 

    I pojkklassen leder Leo Johansson, Halmstads Golfklubb, på 137 slag, tre under par. Leo var en av tre spelare som hade 66 slag, fyra under par, idag. Andra rundans lägsta ronder kunde Charlie Jerner och Hampus Wijkström stoltsera med efter att ha slagit 65 slag, fem under par. Det är jämnt i pojkklassen, och det finns många som vill sätta stopp för Leos planer att knipa sin första vinst på Teen Tour Elite. 15 spelare är inom fem slag och vi har en spännande finaldag att se framemot. Cuten dras på 148 slag, vilket innebär att 51 pojkar avancerar till morgondagen. 

    Vi sätter punkt för en lyckad dag på Laholms Golfklubb, och blickar framåt mot morgondagens spännande finalrunda. Häng med när det avgörs, antingen på plats, alternativt via länken nedan. 

    Resultat 

    Startlista 

    Bilder 

    Skribent: Ludvig Forssman