Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om Svenska Golfförbundets juniortävlingar. 

  1. Teen CupRiksfinalen avgjord
  2. Teen Cup

    Riksfinalen avgjord

    I helgen så har Teen Cup Riksfinal avgjorts på Trummenäs Golfklubb. Det har tävlats i åtta olika klasser, och nu har åtta vinnare korats.

    Inför tävlingen såg det vädermässigt något oroande ut. Men trots en del vind och lite regn så kan vi glädjande konstatera att tävlingen har spelats precis som planerat. Spelarna har kämpat på bra under helgen och bjudit på en hel del fin golf av samtliga, men inte minst av segrarna:

    F13: Olivia Andersson Törner, Saltsjöbadens Golfklubb.

    P13: Edwin Sjödin, Lidingö Golfklubb.

    F14: Emma Larsson, S:t Arild Golfklubb.

    P14: Linus Råstedt, Landeryds Golfklubb.

    F15: Amanda Gyllner, Gävle Golfklubb.

    P15: Neo Berg, Göteborgs Golfklubb.

    F16: Ida Lindqvist, Timrå Golfklubb.

    P16: Nils Svanberg, Saltsjöbadens Golfklubb.

     

    Stort tack till Trummenäs Golfklubb som arrangerat tävlingen på ett utmärkt sätt. Tack också till alla spelare, och vi hoppas att ni har haft en rolig helg. Och till sist, stort grattis till alla segrare!

    Resultat

    Bilder

  3. Teen CupInför Teen Cup Riksfinal
  4. Teen Cup

    Inför Teen Cup Riksfinal

    I helgen avgörs en av världens största golftävlingar för juniorer. För den 46:e gången i tävlingens historia ska titeln Riksmästare att delas ut till en flicka och pojke i varje åldersklass.

    Spelare från 206 klubbar stod i början av sommaren på startlinjen i Teen Cup Klubbkval. De två bästa i varje åldersklass tog sig vidare till Gruppkvalet som spelades på 27 spelplatser. Den sista anhalten innan Riksfinalen var Regionkvalet som spelades på nio spelplatser. 

    Men nu är det dags för Final!! 

    Det är en historiebok välfylld med svenska storspelare. Bland andra har Liselotte Neumann, Alex Norén, Caroline Hedwall och Peter Hanson alla tagit hem segern i turneringen. Här ser du alla tidigare vinnare.

    När tävlingen spelades Trummenäs senast var året 2003. Då hette tävlingen Bankboken Cup och Henrik Norlander samt vår färska trefalldiga majorvinnare Anna Nordqvist var med och spelade.

    Våra åtta mästare kommer att bli inbjuden av Swedish Golf Team att representera Sverige i Nordic Junior Match. Tävlingen spelas 16-17 oktober på Helsingør Golf Club, Danmark. 

     

    Teen Cup har bevisligen fostrat många väldigt framgångsrika golfare. Kanske finns det flera nya stjärnor i årets startfält?

     

  5. Teen TourBanrekord och pokaler
  6. Teen Tour

    Banrekord och pokaler

    Tre härliga tävlingsdagar på Fullerö Golfklubb är nu avklarade. Vi säger grattis till Nora Sundberg från Stockholms Golfklubb, och Nino Palmquist från Ringenäs Golfklubb, som står som vinnare av Teen Tour Elite #5.

    Inför dagen var det jämnt i både pojk- och flickklass. I flickklassen så stod Nora Sundberg, Stockholms Golfklubb, för en otroligt stark avslutningsdag med sina 63 slag (-9) och kan titulera sig som mästare. Igår satte Nora och Ebba Nordstedt nytt banrekord på Fullerö Golfklubb med sina rundor på 66 slag (-6), men idag sätter alltså Nora banrekord på nytt med sina 63 slag. Totalt landar Nora på 201 slag (-15). På andra plats slutar Kajsalotta Svarvar, Halmstads Golfklubb, på 211 slag (-5). På tredjeplats kommer Moa Svedenskiöld, Ringenäs Golfklubb, på 212 slag (-4). Även Alicia Roth och Ella Kraft hade 212 slag, men Moa kniper tredjeplatsen på särskiljning med bättre sista 18 hål.

    I pojkklassen var det svängigt under dagen men ledaren inför ronden, Nino Palmquist, Ringenäs Golfklubb, höll ut och vann med ett slag. Med sina 71 slag (-1) idag, slutar Nino på totalt 209 slag (-7). Endast ett slag bakom på 210 slag hittar vi Wilhelm Ryding, Haninge Golfklubb, på andra plats. Lucas Augustsson, Ringenäs Golfklubb, tar hem tredjeplatsen med sina 211 slag.

    Med det sätter vi punkt för den här tävlingen. Stort tack till Fullerö Golfklubb med både personal och funktionärer som bidragit till att göra tävlingen så lyckad. Tack till spelare och alla andra inblandade också. Stort grattis till Nora och Nino!

     

    Resultat

    Bilder

  7. Teen TourFinaldagen stundar
  8. Teen Tour

    Finaldagen stundar

    Då är vi i hamn med två tredjedelar av Teen Tour Elite #5. Tävlingen spelas på Fullerö Golfklubb och upplägget är 3x18 hål. I flickklassen är det väldigt jämnt och hela fyra spelare delar ledningen på 138 slag (-6). I pojkklassen leder Nino Palmquist, från Ringenäs Golfklubb, på 138 slag (-6).

    En fin bana, härligt väder och trevliga funktionärer har präglat tävlingen såhär långt. Tävlingens format är 3x18 hål, och efter rond 2 dras en cut där de 24 bästa flickorna plus delningar, samt 45 bästa pojkarna plus delningar får spela vidare i finalronden. I flickklassen är det väldigt jämnt där fyra spelare delar ledningen på 138 slag (-6). Dessa är Ebba Nordstedt, Nora Sundberg, Alicia Roth och Kajsalotta Svarvar. Dagens lägsta scorer stod Nora Sundberg, Stockholms Golfklubb, och Ebba Nordstedt, Söderåsens Golfklubb, för som båda hade 66 slag (-6). Det resultatet innebär nytt banrekord på Fullerö Golfklubb. Totalt 24 flickor får spela vidare imorgon efter att cuten dragits på 148 slag (+4).

    I pojkklassen leder Nino Palmquist på 138 slag (-6). Tillsammans med Daniel Svärd så hade Nino dagens lägsta score på 67 slag (-5). Tätt bakom så jagar Hugo Thyr, Lidköpings Golfklubb, och Tim Holmberg, Upsala Golfklubb, på 139 slag (-5). Totalt 46 pojkar klarade cuten som drogs på 149 slag (+5).

    Då har vi gått igenom förutsättningarna för morgondagens finalrunda. Första start är kl 08.00 imorgon, och resultaten kan ni följa via länken nedan.

    Resultat

    Startlista rond 3

    Bilder  

  9. JSM KlubblagJSM Klubblag omgång 2
  10. JSM Klubblag

    JSM Klubblag omgång 2

    Nu i helgen den 14-15 augusti spelas den andra omgången av JSM Klubblag. 32 klubblag ska på fyra spelplatser göra upp om 16 platser i Slutspelet.

    På de fyra spelplatserna delas lagen upp i två pooler med fyra lag i varje. Poolerna är indelade efter SGF Golf Ranking Klubb Junior. I poolerna möter lagen varandra en gång, och när sista matchen är spelad kommer det stå klart vilka två lag i vardera pool som går vidare till Slutspelet på Abbekås GK den 3-5 september.

     

    Ringenäs GK

    Pool A (Resultat) 

    Ringenäs GK

    Delsjö GK

    Göteborgs GK

    Flommens GK

     

    Pool B (Resultat)

    Hills GK

    Ljunghusens GK

    Halmstad GK

    Kungsbacka GK

     

    Karlstad GK

    Pool A (Resultat)

    Landeryds GK

    Norrköping Söderköpnig GK

    Onsjö GK

    Tjörns GK

     

    Pool B (Resultat)

    Örebro CG&CC

    Skaftö GK

    Haninge GK

    Västerås GK

     

    Tranås GK

    Pool A (Resultat)

    Kristianstads GK i Åhus

    Växjö GK

    Vasatorps GK

    Kalmar GK

     

    Pool B (Resultat)

    Lidköpings GK

    Abbekås GK

    Glasriket GK Växjö

    Hooks GK

     

    Golfstar Lindö Äng

    Pool A (Resultat)

    Gävle GK

    Upsala GK

    Hagge GK

    Djursholms GK

     

    Pool B (Resultat)        

    Lidingö GK

    Saltsjöbadens GK

    Täby GK

    Bro-Bålsta GK

  11. Teen TourGyllner och Svanberg är Svenska Mästare i matchspel 2021
  12. Teen Tour

    Gyllner och Svanberg är Svenska Mästare i matchspel 2021

    På Österåkers Golfklubb kröntes två nya Svenska Mästare.

    96 av Sveriges bästa golfande juniorer stod på tee under första dagen av JSM match. Under två tuffa dagar spelade spelarna nio stycken sex-hålsmatcher för att samla så mycket poäng som möjligt. När fredagen var slut fick 48 pojkar och 16 flickor packa sina väskor och åka hem, kvar i tävlingen fanns då 16 flickor och 16 pojkar för att göra upp om SM-titeln i ett slutspel lördag-söndag. 

    Lördagen bjöd på massvis med tuffa matcher. På det 19e hålet i kvartsfinalen chippade Vasatrops Josefin Gustaffson Winkle i en eagle och säkrade en plats i semifinalen. Rebecca Gyllner, Matilda Jonsson och Ella Kraft gjorde henne sällskap dit. 

    Gyllner firas av klubbkamrater efter att ha säkrat guldet.
    Gyllner firas av klubbkamrater efter att ha säkrat guldet.

    I finalen ställdes Rebecca Gyllner, Gävle GK mot Ella Kraft, Upsala GK. Där drog Gyllner det längsta strået och kunde på det 15e hålet, påhejad av klubbkamrater, säkra JSM-guldet.

    Bland pojkarna var det en spelare som stack ut hela veckan. Nils Svanberg från Saltsjöbaden var i ledning efter första dagen och vann tillslut komfortabelt hela kvalspelet. När det sedan var dags för åttondelsfinal visade Nils att hans seger i kvalet inte var en tillfällighet, men hans matcher blev spännade. I Kvartsifinalen hade Nils ett underläge på 3 hål efter 12. Nils kom tillbaka och kunde vinna med ett hål efter 18 spelade. Till söndagens Semifinaler hade han sällskap av Hampus Wijkström, Jonathan Adler och Kevin Dahlberg. Nils visade sig vara en för svår motståndare och kunde på det 16e hålet avgöra finalen mot Kevin Dahlberg. 

     

    Vi riktar ett stort tack till arrangören Österåkers Golfklubb för sin gästvänlighet, Jonathan Adler och Matilda Jonsson till bronsmedlajen, Kevin Dahlberg och Ella Kraft till silvermedlajen och såklart ett enormt grattis till våra två färska Svenska Mästare, Rebecca Gyllner och Nils Svanberg.

     

     

    Slutspel flickor:


    Slutspel pojkar:


    KlubbTV (Final)

    Slutplacering från kvalet (torsdag och fredag)

  13. SSJC by CaseStenson dubbel värd hemma i Skåne
  14. SSJC by Case

    Stenson dubbel värd hemma i Skåne

    Henrik har tagit sig från värdskap tillsammans med Annika Sörenstam av premiärupplagan av Scandinavian Mixed via U.S. Open på Torrey Pines tillbaka till Sverige för dubbelt värdskap. Stenson Sunesson Junior Challenge by Chase avgörs på PGA Sweden National samtidigt som Henrik Stenson Paragolf Challenge spelas på grannbanan Bokskogens Golfklubb.

    Stenson Sunesson Junior Challenge
    Henrik har satsat på den yngre generationen. Stenson Sunesson Junior Challenge by Case är en juniortävling för killar och tjejer som Henrik genomför tillsammans med sin mångåriga tidigare caddie, Fanny Sunesson.

    Vid premiärupplagan 2017 tog Henrik med sig en pokal han spelat hem året innan, The Claret Jug, för segern i The Open Championship. Det var många som ville känna på den, dricka ur den och ta bilder med den, ofta tillsammans med Henrik.

    Vattenskoter, golf och hamburgare
    Innan pandemin satte stopp för utlandsresor bjöds också segrarna i Stenson Sunesson Junior Challenge in till en lagtävling i Orlando som en annan av Fannys spelare, Nick Faldo, arrangerade.

    Samtidigt som Henrik spelade Arnold Palmer Invitational agerade han värd för sitt lag hemma på Lake Nona. De bilder som dök upp i sociala medier innehöll förutom golf även grillning, vattenskoter och annat roligt.

    En av spelarna som varit med om detta är Andrea Lignell, som i slutet av maj avgjorde collegefinalen NCAA Nationals för sitt University of Mississippi genom att säkra sin match på det 17:e hålet.

    Ambassadör för svensk paragolf
    Måndagen efter 2014 års Nordea Masters på PGA Sweden National var det ett gäng svenska golfare som tränade med Henrik Stenson, då nybliven ambassadör för svensk paragolf. En titel han fortfarande har.

    En av dem som var med den där dagen var Joakim Björkman, som samma år blev den första mottagaren av stipendiet ”Årets paragolfare”.

    Jocke, eller JB som han också kallas, tog tidigare i år ett steg som tydligt bryter en barriär. Han blev det första svenska paragolfproffset och är nu medlem i PGA. Han har höga ambitioner med sitt spel och även för paragolfen i stort. Han spelar bland annat på svenska MoreGolf Mastercard Tour.

    Henriks engagemang idag inom svensk paragolf är brett och sträcker sig från en egen tävling på Folksam Paragolf Tour och det årliga paragolfstipendiet till breddläger för unga med funktionsnedsättning där både nya och lite mer erfarna spelare är välkomna att ha kul med golfen i Henriks anda. I år genomförs dessa läger på sju platser runtom i Sverige i början av augusti.

    Delar med sig mellan majors
    Att Henrik mellan majorstarter är i Sverige och står värd och delar med sig av sin erfarenhet med stort engagemang visar tydligt var hjärtat finns. Efter veckans tävlingar i Skåne är det uppladdning för The Open Championship på Royal St George’s i mitten av juli som står på programmet.    

     

     

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  15. Teen TourTvå mästare korade
  16. Teen Tour

    Två mästare korade

    I båda klasserna var det jämnt i toppen inför den stundande finaldagen. Det blev också, som väntat, en hel del dramatik när det skulle avgöras. Till slut kunde Andrea Grimberg Lignell, Hills Golfklubb, och Alfons Bondesson, Kungsbacka Golfklubb, stå som segrare.

    4x18 hål är formatet i JSM slag. Efter tre rundor avklarade så var det jämnt i toppen och en härlig finaldag väntade oss. I pojkklassen svängde det en hel del under dagen, men när alla spelare var färdiga stod Alfons Bondesson som segrare på totalt 283 slag (-5). Alfons hade också dagens lägsta score på 68 slag (-4). På andra plats slutade Algot Kleén, Skaftö Golfklubb, på 285 slag (-3). Med sina 286 slag (-2) placerade Ludvig Nilsen och Carl Härdin sig på en delad tredjeplats.  

    Även i flickklassen var det jämnt länge, ända fram till dess att Andrea Grimberg Lignell gjorde ett ryck på de sista fyra hålen. Med sina 282 slag (-6) försvarar Andrea titeln som hon också vann förra året. Meja Örtengren och Kajsa Arwefjäll delade andraplatsen på 286 slag (-2) och är de två som tar plats på prispallen tillsammans med Andrea.

    Med det är en lyckad tävling avslutad, och vi vill rikta ett stort tack till S:t Arild Golfklubb för en fin bana och ett trevligt bemötande. Och givetvis säga ett stort grattis till mästarna.

    Resultat

    Bilder