Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om europamästerskap i golf som spelas i Sverige, samt lag-EM för damer, herrar, flickor och pojkar. 

  1. EM är även majorkval
  2. Landslag

    EM är även majorkval

    Individuella EM för damer avgörs på Tegelberga Golfklupp 26–29 juli.

    Startfältet
    Startfältet består av 144 spelare från Europa och världen då EM är ett öppet mästerskap. Hela 30 nationer är representerade däribland USA och Barbados.

    Sverige är den nation med flesta deltagare däribland världsetta för amatörer Ingrid Lindblad och Meja Örtengren som segrade 2022 när Tegelberga hade LET Access Series.

    Rutinerad arrangör
    Detta är första gången som Tegelberga Golfklubb står värd för ett europamästerskap. Det är långt ifrån första gången som klubben är värd för tävling på hög nivå.

    Säsongen 2018 spelades första upplagan av Tegelberga Open på Nordic Golf Tour. Klubben har årligen sedan dess arrangerat proffstävling för damer. De senaste åren ingående i LET Access Series.

    Banan
    Tävlingsbanan är en tillbakagång till den sträckning som banarkitekten Peter Chamberlain en gång ritade. Den spelas 5713 meter och par 71 vilket är en utmaning i sig. Är vinden så stark som den är under måndagens inspelsrond då blir gissningsvis par ett bra resultat.   

    Majorkval
    Segraren av individuella EM ges en plats i majorn AIG Women´s Open. Det innebär ett EM även kan ses som ett majorkval. Den som lyfter pokalen lördag 29 juli på Tegelberga kommer att pegga på Walton Heat 10 augusti.

    Kvalificering Europalag
    Individuella EM är näst sista tävling för kvalificering till både Junior Solheim Cup och Junior Ryder Cup. Till Junior Solheim Cup är det de sex främsta som tar automatisk plats i laget medan det till Junior Ryder Cup är de tre främsta.  

    Inför EM leder Nora Sundberg kvalificeringen till Junior Solheim Cup och ligger tvåa på den till Junior Ryder Cup. Meja Örtengren ligger på tredje plats på båda kvallistorna.

     


     

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  3. Svenske världsettan till EM
  4. Landslag

    Svenske världsettan till EM

    Ingrid Lindblad från Ringenäs Golfklubb är topprankad på World Amateur Golf Ranking (WAGR). Hon är en av 20 svenskor som 26–29 juli spelar individuella EM Tegelberga Golfklubb.

    Svenskor i startfältet
    Sex svenskor är rankande topp-50 på WAGR, fem från damlandslaget och en från flicklandslaget. Alla dessa och 14 ytterligare peggar

    1. Ingrid Lindblad, Ringenäs GK
    Segrade vid individuella EM 2021. Har 11 segrar på college vilket är flest av svenska spelare genom tiderna. Slutade t11 vid U.S. Women´s Open 2022. Var del av det svenska lag som 2022 segrade i Lag-VM.

    12. Meja Örtengren, Landeryds GK
    Seger i PGA Championship på LET Access Series 2022 på just Tegelberga. Segrade i våras i Franska öppna i Paris.  Var del av det svenska lag som 2022 segrade i Lag-VM och den spelare som där slutade i topp individuellt. Var med i Europas lag som segrade vid Junior Solheim Cup 2021.
     
    21. Andrea Lignell, Hills GK
    Spelade ledarboll när Augusta National Women´s Amateur avgjordes i år och slutade 3:a. Slog i den vinnande putten och avgjorde collegemästerskapet 2021 för sitt lag Ole Miss.

    32. Kajsa Arwefjäll, Tranås GK
    Slutade tidigare i år 2:a vid Västerås Open på LET Access Series. Hon har tidigare segrat på LET Access Series då vid GolfUppsala Open.

    43, Louise Rydqvist, Värnamo GK
    Slutade tvåa i The Women's Amateur Championship 2022. Var del av det svenska lag som 2022 segrade i Lag-VM.

    48. Nora Sundberg, Stockholms GK
    Seger i Spanska öppna tidigare i år. Var med i Europas lag som segrade vid Junior Solheim Cup 2021. Leder i år ranking för kvalificering till Junior Solheim Cup och är tvåa i kvalificeringen till Junior Ryder Cup.

    Övriga svenskor i startfältet
    Matilda Björkman, Kumla GK
    Nathalie Borg, Ringenäs GK   
    Louisa Carlbom, Gräppås GK
    Sara Ericsson, Lidingö GK
    Edit Hertzman, Gävle GK        
    Amanda Linnér, Hills GK         
    Elin Pudas Remler, Delsjö GK
    Moa Stridh, Lidköpings GK     
    Nora Sundberg, Stockholms GK                       
    Filippa Sundquist, Kungsbacka GK                  
    Kajsalotta Svarvar, Halmstad GK                     
    Moa Svedenskiöld, Ringenäs GK                      
    Elsa Svensson, Vasatorp         
    Havanna Torstensson, Halmstad GK
    Josefin Widal, Ringenäs GK

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  5. När cirkeln sluts
  6. Landslag

    När cirkeln sluts

    Anders Johnsson var 1975 en lovande spelare. Han togs ut i det svenska pojklandslag som spelade Lag-EM på Golf Club de Genève.

    Sverige förlorade finalen mot Italien som 1975 kunde titulera sig Europamästare.

    2023 är Anders tillbaka på Golf Club de Genève för att uppleva Lag-EM. Denna gång att som publik och pappa till Filip Fahlberg-Johnsson, en av spelarna i det svenska pojklandslaget.

    När Sverige tar hem segern över Frankrike kan pappa gratulera sin son den nyblivna Europamästaren med en stor kram.   

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  7. EM-guld till pojklandslaget
  8. Landslag

    EM-guld till pojklandslaget

    Neo Berg avgjorde EM-finalen mot Frankrike på andra särspelshålet. En birdieputt från 13 meter var vad som rullade i och gav pojklandslaget det första EM-guldet sedan 2012 och det sjunde genom tiderna.

    Det svenska pojklandslaget hade marginalerna på sin sida idag på Golf Club de Genève. Även Filip Fahlberg-Johnssons avgjorde sin match efter extrahål.

    -Efter totalt 11 dagar med förläger och tävlingsdagar kniper grabbarna till sist guldet i lag-EM. Noggranna förberedelser där alla spelare som coacher varit delaktiga har varit en del av lagets framgångar, säger Martin Olsson coach pojklandslaget.

    Alla sju matcherna i finalen gick minst till hål 17 vilket visare vilken jämn final det var.  

    Europamästarna
    August Petersson, Isabergs GK
    Erik Sabelström Holmberg, Lidingö GK
    Simon Hovdal, Gräppås GK
    Filip Fahlberg-Johnsson, Lidingö GK
    Jonathan Ericsson, Ljunghusens GK
    Neo Berg, Göteborgs G K

    Martin Olsson, coach
    Peter Östlund, assisterande coach

    Flickorna föll i bronsmatchen
    Flicklandslaget fick ge sig mot ett väl spelande nederländskt lag. De båda lagen delade på förmiddagens foursome-matcher vilket gjorde att singlarna blev helt avgörande. Matcher avgjordes på 17:e och 18:e hålet och när bara en inte var färdigspelad stod det 3–3.

    Tyvärr ur svensk synvinkel fick Matilda Björkman ge sig i den avgörande matchen som avgjordes på 19:e hålet.
       
    -Det var jämt, riktigt jämt och bra spel från båda sidor. Det är klart det svider rejält att för andra dagen i rad falla i den avgörande matchen på 19:e hålet. Det som dock gör mig både stolt och glad är hur spelarna tar hand om varandra när resultatet går emot. Vi siktar på revansch nästa år på hemmaplan, säger David Olsson coach flicklandslaget.    

    Nästa år avgörs Lag-EM för flickor på Göteborgs Golf Klubb som redan är i full gång med förberedelser.

    Revansch för spelarna går att få tidigare än så. Fem av spelarna i EM-laget kommer att pegga vid individuella EM för damer som spelas på Tegelberga Golfklubb 26–29 juli.   

    Damlandslagets slutade 5:a och herrlandslaget slutade 8:a vid årets Lag-EM

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  9. EM-final för pojklandslaget
  10. Landslag

    EM-final för pojklandslaget

    Efter en övertygande seger över Tyskland i semifinal är Sveriges pojklandslag klart för EM-final. Där möter de Frankrike som i sin semifinal besegrade förstaseedade England.

    På förmiddagen delade Sverige och Tyskland på de båda foursomematcherna. När det efter lunch blev singelspel så släppte Sverige inte en enda match. Segrar för August Petersson, Neo Berg och Filip Fahlberg-Johnsson innebar att Sverige var finalklart. Då delades de kvarvarande matcherna.   

    -Många spännande matcher idag mot Tyskland där spelarna visat på stort tålamod samt fortsatt fokuserade på de ledord vi tillsammans kommit fram till innan mästerskapet. Av alla fantastiska prestationer av alla spelare har Filip Fahlberg-Johnsson stått ut med lägst score i slagspelet och vunnit alla sina matcher, säger Martin Olsson coach pojklandslaget.

    Senast Sverige tog guld i lag-EM för pojkar var på hemmaplan 2012 när Lidingö Golfklubb var spelplats. I dagens svenska pojklag är två spelare från just Lidingö Golfklubb.

    Flickorna spelar om brons
    Italien var för starka i de avslutande singlarna och spelar final på lördag. Dagen inleddes i blågul favör då flicklandslaget segrade i förmiddagens båda foursomematcher.

    För final krävdes för Sverige två matchsegrar i singlarna. Nora Sundberg avgjorde tidigt sin match med siffrorna 5/4.

    Matilda Björkman utjämnade sin match med en hole-in-one på hål 17. Hon fick sedan se sig besegrad på det första extrahålet. Även Moa Stridh fick ge sig på det 19:e hålet.

    När Josefin Widal som var ett ned inför hål 18 inte lyckades vinna det stod det klart att Italien besegrat Sverige och spelar final i morgon mot Spanien.  

    -Otroligt jämnt under hela eftermiddagen men Italien slår lite bättre slag i avgörande lägen. Såklart tungt nu men situationen dom har varit i är viktig och lärorik på sikt. Nu laddar vi om för bronsmatch mot Nederländerna, säger David Olsson coach flicklandslaget.

    Både herrlandslaget och damlandslaget fick se sig besegrade redan i kvartsfinal.

    Stark svensk EM-historia
    Sverige har varit framgångsrika i Lag-EM genom historien och spelat hem 27 EM-guld och totalt 81 medaljer. Det är den medaljskörden som pojkarna och flickorna nu har siktet inställt på att utöka.

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  11. Sverige spelar om medaljer vid Lag-EM
  12. Landslag

    Sverige spelar om medaljer vid Lag-EM

    Alla fyra svenska landslagen är vidare till slutspel vid Lag-EM. Vid mästerskap händer det alltid något oväntat, någon blir hjälte och rekord slås. Så även denna gång. Häng med så skall vi berätta och även låta er få veta vad de svenska coacherna sa efter kvalspelet.

    Herrarna tog sista slutspelsplatsen

    Herrlandslaget spelar på Royal Waterloo GC och tog sig in som åttonde och sista lag till spel om medaljer. När de tre sista svenska spelarna hade halva andra ronden kvar att spela var Sverige utanför slutspelet.  

    Då klev Viksjös Daniel Svärd in och visade hur en rond skall avslutas. Han gjorde fem birdies sina sista sju hål och Sverige var åter på rätt sida om strecket.

    När David Lundgren avslutade birdie-birdie och ankaret Tobias Jonsson signerade för 73 slag var det klart, Sverige vidare till kvartsfinal.

     -Precis som vi förväntade oss så blev det tight dag två för avancemang till A-flight, och när det behövdes som mest så gjorde killarna en riktigt bra insats sista nio. En nyttig erfarenhet både inför imorgon och framtiden, säger Carl Magnusson coach herrlandslaget.

    Damerna dominerade och defilerade

    Damlandslaget gick 44 slag under par över 36 hål när 10 ronder räknades. Det ger en snittscore på 67,6 slag.

    Lätt bana? Möjligen är Tawast Golf & Country Club varken den längsta eller svåraste bana de stöter på under en säsong. Men, tvåan i kvalspelet Tyskland var 14 slag efter Sverige och trea Spanien ytterligare ett slag bakom.

    I torsdagens kvartsfinal möter Sverige Schweiz som var 47 slag efter i slagspelet. Men match är match som det heter.

    -Det är ett fantastiskt slagspel som vi genomför. Jag har aldrig sett något liknande med så många scorer under par och också en del väldigt låga scorer. Dels är spelarna bra på golf och jag har nog aldrig varit med om ett lag som är så duktiga på att slå wedge. Då vi spelar en rätt kort bana får vi många bra chanser och i kombination med bra aggressivitet i puttningen så ser jag att vi där tjänar många slag gentemot övriga lag, säger Fredrik Wetterstrand, coach för damlandslaget.

    Tilläggas kan att en titt i den individuella resultatlistan ger vid handen att det är blågult på 1:a, 2:a, 6:e och 7:e plats. 

    Inte till slutspel – stjärnan hann inte fram

    Italien gick inte till kvartsfinal, vilket är en stor överraskning. I laget fanns i alla fall andra dagen Benedetta Moresco, som förra veckan var främsta amatör på Pebble Beach vid U.S. Women´s Open.

    Hon hann inte fram i tid tills det var dags att spela på tisdagen. Italien gick 14 över par första ronden och då hjälpte det inte att Moresco gick 67 slag andra ronden och Italien som lag gick nio under par. De slutade på tionde plats två slag ifrån att spela om medaljer.
     
    Dubbla tvåor för flick- och pojklandslagen

    Pojklandslaget och flicklandslaget slutade båda tvåa i slagspelkvalet. Stabila insatser från båda lagen. Två spelare som utmärkte sig var Nora Sundberg och Filip Fahlberg-Johnsson som båda slutade i topp individuellt. 

    -Under slagspelet har våra spelare mött en bana som på pappret verkar ganska mysig och hanterbar. Med grymma förberedelser av arrangörsklubben har greenerna varit spelarnas tuffaste motstånd. Hårda och snabba greener har gjort att strategi och tålamod har varit en bidragande del till lagets framgångar under slagspelet, säger Martin Olsson, coach pojklandslaget.

    -Alla spelare har nu varit med och bidragit till lagets prestation vilket känns väldigt kul. Många bra lärdomar har kommit utifrån att spela för ett lag som har diskuterats och nu är alla taggade för att ta sig an England imorgon, säger David Olsson, coach flicklandslaget


    Matchspel i slutspelet

    När Lag-EM nu går in i spelet om medaljer är det lagmatcher som gäller. Placeringarna i kvalet avgör vilka lag som möts i slutspelet.

    Varje lagmatch består av två foursome på förmiddagen följt av fem singlar efter lunch. Seger i fyra matcher krävs för att seger i lagmatchen.  

    Kvartsfinaler torsdag 14 juli

    Lag-EM Damer
    Sverige – Schweiz

    Lag-EM Herrar
    Sverige – Danmark

    Lag-EM Flickor
    Sverige – England

    Lag-EM Pojkar
    Sverige - Tjeckien

    Följ matcherna via livescoring här.

  13. Spelarna i 2023 års Lag-EM
  14. Landslag

    Spelarna i 2023 års Lag-EM

    Coacherna har gjort sina val – här är de 24 landslagsspelarna från 20 olika golfklubbar som ska representera Sverige i lag-EM 2023.

    Den 11–15 juli avgörs årets fyra europamästerskap för lag: flickor, pojkar, damer och herrar. Landslagscoacherna i Swedish Golf Team har nu tagit ut de sex spelarna per kategori som ska representera Sverige i årets mästerskap – bland andra värlsettan Ingrid Lindblad. 

    • Lag-EM damer

      De sex spelarna i 2023 års lag-EM för damer

      Spelplats: Tawast Golf & Country Club, Finland

      Spelare:

      – Ingrid Lindblad, Ringenäs GK
      – Louise Rydqvist, Värnamo GK
      – Meja Örtengren, Landeryds GK
      – Kajsa Arwefjäll, Tranås GK
      – Andrea Lignell-Grimberg, Hills GK
      – Moa Svedenskiöld, Ringenäs GK

      Coacher:

      – Marcus Börjesson
      – Fredrik Wetterstrand

      Senaste resultat: Fjärdeplats i Wales 2022. Guldet gick till England. 

    • Lag-EM herrar

      De sex spelarna i 2023 års lag-EM för herrar

      Spelplats: Royal Waterloo Golf Club, Belgien

      Spelare:

      – Alfons Bondesson, Kungsbacka GK
      – Daniel Svärd, Viksjö GK
      – David Lundgren, Kristianstad GK
      – Algot Kleen, Skaftö GK
      – Tobias Jonsson, HaningeStrand GK
      – Albert Hansson, Skaftö GK

      Coacher:

      – Carl Magnusson
      – Ola Lindgren

      Senaste resultat: Silver i England 2022. Guldet gick till Spanien. 

    • Lag-EM flickor

      De sex spelarna i 2023 års lag-EM för flickor

      Spelplats: Golf Club d’ Hossegor, Frankrike

      Spelare:

      – Nora Sundberg, Stockholms GK
      – Havanna Torstensson, Halmstad GK
      – Moa Stridh, Lidköping GK
      – Matilda Björkman, Kumla GK
      – Josefin Widal, Ringenäs GK
      – Linnea Gyllner, Gävle GK

      Coacher:

      – David Olsson
      – Ronnie Andersson

      Senaste resultat: Silver på Island 2022. Guldet gick till Frankrike. 

    • Lag-EM pojkar

      De sex spelarna i 2023 års lag-EM för pojkar

      Spelplats: Golf Club de Genève, Schweiz

      Spelare:

      – August Petersson, Isabergs GK
      – Erik Sabelström Holmberg, Lidingö GK
      – Simon Hovdal, Gräppås GK
      – Filip Fahlberg Johnsson, Lidingö GK
      – Jonathan Ericsson, Ljunghusens GK
      – Neo Berg, Göteborgs G K

      Coacher:

      – Martin Olsson
      – Peter Östlund

      Senaste resultat: Fjärdeplats i Tyskland 2022. Guldet gick till hemmalaget. 

    Spelformat

    Lag-EM inleds med två dagar och två ronder av slagspelskval. Lagets alla sex spelare deltar och de fem bästa resultaten varje rond räknas tillsammans som lagscore.

    De åtta främsta lagen efter slagspelskvalet spelar vidare om pokalen, medaljerna och placeringarna 1–8 via lagmatchspel.

    Matchspel om medaljerna innebär två foursome på förmiddagen och fem singlar på eftermiddagen. Alla enskilda matcher ska avgörs så länge lagmatchen lever. För att segra krävs vinst i minst fyra enskilda matcher.

    Övriga lag spelar också vidare om placeringar 9 och nedåt. I några fall kan lag även åka ned till en andradivision till kommande år.

    Mer om lag-EM 2024

    Startlistor, leaderboards och mer information hittar du på European Golf Associations (EGA) hemsida:

    Lag-EM damer ➤
    Lag-EM herrar ➤
    Lag-EM flickor ➤
    Lag-EM pojkar ➤

    Följ @swedishgolfteam på Facebook och Instagram för nyheter och uppdateringar om lag-EM och annat om de svenska golflandslagen. 

    Sverige i Lag-EM

    Sverige är en av Europas ledande golfnationer, med en stark tradition av medaljer och fina resultat i lag-EM. Totalt har det blivit tio damguld, tre herrguld, åtta flickguld och sex pojkguld.

    Du hittar alla Sveriges tidigare resultat inklusive en sammanställning av de 26 blågula guldlagen i historien på golf.se/blagulasegrar.

  15. Individuella dam-EM 2023 till Tegelberga GK
  16. EM 2020

    Individuella dam-EM 2023 till Tegelberga GK

    Den 26–29 juli 2023 kommer 144 av Europas bästa damamatörer göra upp om EM-titeln på skånska Tegelberga Golfklubb. ”Vi är väldigt tacksamma och stolta över att få stå som värd.”, säger projektledare Bo Rolf.

    Vy över en golfbana. Tre kvinnliga spelare går längs en fairway. I bakgrunden syns ett stort klubbhus.

    Totalt var det fem klubbar som ansökte om att bli arrangör för europamästerskapet. Svenska Golfförbundets (SGF) och European Golf Associations (EGA) val föll på Tegelberga.

    – Vi är väldigt tacksamma och stolta över att få stå som värd för European Ladies Amateur Championship 2023. Vi är beredda och ser med stor glädje fram emot att välkomna de allra bästa amatörerna i Europa, säger Bo Rolf, projektledare på Tegelberga Golfklubb.

    Tegelberga GK, belägen strax norr om Trelleborg, är årligen arrangör för en proffstourtävling för damer. Nu får även Europas bästa amatörer testa sitt spel på den skånska banan.

    – Tegelberga GK har en gedigen erfarenhet i att arrangera stora tävlingar på damsidan, både på den nordiska touren och de två senaste åren på europeiska LETAS. Vi har fått mycket beröm från spelarna för såväl arrangemang som en bana i toppskick, där greenerna stack ut lite extra med stimp värdig en Europatourtävling, säger Bo Rolf.

    – Att få EM till oss är en stor ära. Det är ett bevis på Tegelberga Golfklubbs evenemangsförmåga och sydkustens attraktionskraft. Vi är en stolt golfkommun och ser fram emot nästa års värdskap, som går i linje med vår kommuns långsiktiga mål, säger Erik Lundström (KD), ordförande i Visit Trelleborg.

    Blågula hemmahopp

    Tävlingen spelas som en 72-håls slagtävling med totalt 144 spelare.

    Porträttbild på två kvinnliga golfspelare i 18-årsåldern.

    Uttagningen sker baserat på spelarens placering på World Amateur Golf Ranking, så det är långt ifrån klart vilka som kommer att spela mästerskapet.

    Sverige har dock varit framgångsrika i EM-sammanhang de senaste åren, så vi kan se fram emot flera hemmahopp i startfältet.

    Två förhandstips är Nora Sundberg, Stockholms GK och Meja Örtengren, Landeryds GK (bilden). De båda landslagsspelarna har tagit flera segrar och medaljer hittills i karriären. 2021 var de också med i Europalaget som vann Junior Solheim Cup.  

    Namnkunniga tidigare segrare

    Svensk damlandslagsspelare håller en stor segerpokal på en golfgreen.

    Tre svenskor har segrat i individuella EM. Senast var 2021 på Roveri Park GC i Italien där Ingrid Lindblad från Ringenäs GK tog hem guldet (bilden).

    Innan Lindblad får vi gå tillbaka till 2009 för att hitta en svensk guldmedaljör, då Caroline Hedwall vann på hemmaplan på Falsterbo. Hedwall tog även guld 2007 och Mimmi Hjort stod som segrare 1995.

    Senast tävlingen arrangerades i Sverige var 2016 på Hooks Golfklubb. Då vann engelska Bronte Law, som sedan dess blivit proffs och segrat på både LPGA Tour och Ladies European Tour.

    Det finns alltså stora chanser att några av framtidens allra största stjärnor inom damgolfen kommer till Tegelberga i juli 2023.

    Sverige stöttar europeisk amatörgolf

    Sverige är en av de ledande golfnationerna i Europa. Därför har SGF ambitionen att stötta europeisk amatörgolf. Det görs bland annat genom att årligen vara värd för ett av EGA:s europamästerskap.

    2021 och 2022 blev det inget arrangemang i Sverige med anledning av pandemin, men 2023 är det alltså återigen dags.

    Allt om mästerskapet, inklusive start- och resultatlistor kommer att finnas tillgängligt på EGA:s hemsida.

    Vill din golfklubb arrangera ett EM?

    Är du engagerad i en golfklubb som vill få chansen att arrangera ett framtida EM? Nya möjligheter att ansöka kommer att ges så snart Sverige blivit tilldelade ett mästerskap. Läs mer och håll koll på ansökningsperioden här.

För frågor, kontakta:

Porträttbild på Göran.

Landslaget i sociala medier: