• Huvudpartners: Huvudpartners:

Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om Ahlsell Nordic Golf Tour. 

  1. Lindbytvätten Masters
  2. Swedish Golf Tour

    Lindbytvätten Masters

    När Swedish Golf Tour besöker Öland och Ekerum Resort 25-27 september spelar återigen damer och herrar på samma anläggning. Ekerum Resorts båda banor, Långe Erik och Långe Jan, kommer att spelas av både damer och herrar.

    Damtävlingen är säsongens sista. En av favoriterna i startfältet är Ringenässpelaren Emma Svensson , sammanlagd tourtvåa och nybliven svensk mästare efter segern i SM Match presented by Greatdays.

    Vi hittar också några damspelare som är sugna på segern i birdieligan. Inför Lindbytvätten Masters leder Amanda Jakobsson med 65 birdies. Bakom sig har hon Malin Vingeskog (64), Ellinor Haag (63) och Isabelle Johansson (61).

    I herrtävlingen kommer tourledaren Christopher Sahlström till start, med hela fem segrar under säsongen. Fredrik Niléhn och Åke Nilsson är två andra förhandsfavoriter. Bägge har segrat under säsongen och siktar på topp-5 på rankingen, vilket ger spel på europeiska Challenge Tour kommande säsong.

    I herrtävlingen kommer också flera lokala stjärnor till start. Hemmaspelaren Victor Theandersson från Ekerum Golfklubb tog tidigare under säsongen sin första proffsseger vid Landeryd Masters.

    Efter Lindbytvätten Masters återstår för herrarna återstår två tävlingar som ingår i Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking. Det är de båda tourfinalerna på Swedish Golf Tour och danska Ecco Tour.

    Deltagarlista damer – Lindbytvätten Masters

    Deltagarlista herrar – Lindbytvätten Masters

    Swedish Golf Tour ranking – damer

    Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking – herrar

     

    Text & Bild: Göran Söderqvist

  3. Dubbla mästare korade i SM Match presented by Greatdays
  4. Swedish Golf Tour

    Dubbla mästare korade i SM Match presented by Greatdays

    Sveriges äldsta mästerskap SM Match presented by Greatdays avgjordes under lördagen på Österåkers Golfklubb norr om Stockholm. Svenska mästare blev Emma Svensson, Ringenäs Golfklubb och Oliver Gillberg, Kårsta Golfklubb.

    De båda SM-finalerna var olika till sin karaktär. Emma tog ledningen över Jessica Karlsson direkt och segrade till slut övertygande med 5/3. Oliver var efter 10 spelade hål tre ned mot Christopher Feldborh Nielsen, Oliver tog tillbaka och segrade till slut på första särspelshålet.

    Dagens seger var Emmas första som proffs.

    -Det känns jättebra, jag är jätteglad. Jag är väldigt stolt och har jobbat hårt både med puttning och från tee, så jag känner mig väldigt stolt.

    - Två vinster idag så jag är väldigt glad. Finalen startade väldigt bra, jag var ett upp efter första hålet så det kändes som en skön boost inför resten av matchen. Jag lyckades sänka en del puttar och fortsatte med mitt självsäkra spel, så det kände väldigt bra, säger Emma Svensson om segern i SM Match.

    Olivers seger var hans andra under årets säsong på Swedish Golf Tour.

    -Det var en spännande match. Jag var tre ned efter tio hål. Christopher spelade riktigt bra och det regnade sjukt mycket under två hål under de första nio hålen, så det var kämpigt. Sedan lyckades jag ta tre hål i rad och gå till lika efter 13, han satte en bra putt på hål 14. Han var ett upp med tre hål kvar, jag tog hål 16 och vi delade 17 och 18. Sedan lyckades jag ta 19:e hålet, det var fantastiskt skönt att sätta putten på särspelshålet, säger Oliver Gillberg när han summerar segern i SM Match.  

    Här näst väntar kval till Europatouren för Oliver medan Emma siktar på att kunna spela så mycket som möjligt i USA framöver.    

    Emma och Oliver skriver nu in sig i mästerskapets historia som segrare tillsammans med bland andra Anna Nordqvist, Caroline Hedwall, Liselotte Neumann, Per-Ulrik Johansson och Mathias Grönberg.

    Mästerskapet ingår som del av Swedish Golf Tour, Sveriges professionella tävlingsserie, vilket innebär   att mästarna utöver sina namn i historieboken samt på respektive pokal även spelade till sig varsin segercheck på 80 000 kr.

    Tävlingsbana i år var mästerskapsbeprövade Västerled som presenterades i utmärkt och utmanade skick både för herrarna och damerna. Nästa år är planen att mästerskapet skall avgöras på grannbanan, Österåkers Golfklubbs nyöppnade Öster by Stenson.

    Leaderboard herrar

    Leaderboard damer

     

    Text & Bild: Göran Söderqvist

     

  5. Äldsta mästerskapet avgörs i morgon på Österåkers GK
  6. Swedish Golf Tour

    Äldsta mästerskapet avgörs i morgon på Österåkers GK

    I morgon är det åtta spelare, fyra damer och fyra herrar, som gör upp om SM Match presented by Greatdays på Österåkers Golfklubb där banan Västerled presenteras i ett ypperligt skick.

    I morgon är det åtta spelare, fyra damer och fyra herrar, som gör upp om SM Match presented by Greatdays på Österåkers Golfklubb där banan Västerled presenteras i ett ypperligt skick.

    När mästerskapet tidigare i veckan startade var det totalt 96 spelare som peggade med ambition att ta hem segern i Sveriges äldsta mästerskap. SM Match presented by Greatdays ingår i Swedish Golf Tour och är egentligen två mästerskap, ett för herrar och ett för damer.

    Segrande herre och dam får förutom äran att skriva in sig i mästerskapets historia, en pokal även en prischeck på 80 000 kr.  SM Match presented by Greatdays 2019 är jämställt i fråga om prispengar.

    Vid den avslutande dagen avgörs först semifinalerna på morgon med planerad start kl. 8:00 och efter lunch med planerad start 13:00 spelas de båda finalerna.

    Semifinaler herrar
    8:00 Oliver Gillberg, Kårsta GK – Christopher Sahlström, Arlandastad GK
    8:10 Christopher Feldborg Nielsen, Sjöbo GK – Elias Bertheussen, Norge

    Semifinaler damer
    8:20 Jessica Karlsson, Fårsgårdens GK - Amanda Jakobsson, Lysegårdens GK
    8:30 Lina Boqvist, Isabergs GK – Emma Svensson, Ringenäs GK

    Är ni i närheten kom gärna ut och titta och kanske ät lunch på klubbens utmärkta restaurang som heter Twosixtyfour. Den heter det av en anledning, tål att funderas på.

    För er som inte kommer ha vägar förbi Österåker under lördagen så går det bra att följa avgörande i SM Match presented by Greatdays via livescoring.

    Livescoring damer

    Livescoring herrar



    Text & Bild: Göran Söderqvist

  7. SM Match på Österåker presented by Greatdays
  8. Swedish Golf Tour

    SM Match på Österåker presented by Greatdays

    Veckans tävling på Swedish Golf Tour är SM Match presented by Greatdays, Sveriges äldsta golftävling. I år likt i fjol avgörs tävlingen på Västerled på Österåkers Golfklubb där damer och herrar tävlar sida vid sida och om lika stor segercheck.

    SM Match, som spelats i över 100 år, är den äldsta och mest traditionsrika golftävlingen i Sverige. Herrarnas första upplaga spelades 1904 på Hovås, Göteborgs Golf Klubb, medan damernas första mästerskap avgjordes på samma bana för första gången 1911.

    Både damernas och herrarnas startfält ser intressanta ut. Några starka Stockholmspelare kommer till start både bland herrarna och damerna bland andra

    Jesper Kennegård AIK som segrade i augusti på Swedish Golf Tour och har en seger sedan tidigare i SM Match, 2013 på Brollsta GK. I herrtävlingen kommer de flesta som ligger topp-10 på rankingen till start. Däribland tourledaren Christopher Sahlström från Arlandastads Golfklubb som i år har fyra segrar.  

    Damernas startfält ser också ett par starka stockholmare i Josefine Nyqvist AIK och Anna Magnuson Ullna.

    Tidigare mästarinnor i SM Match som Linda Wessberg, Lina Boqvist och Lynn Carlsson peggar även i år. Det gör även segrarinnor från årets säsong som Annelie Sjöholm och Emelie Borggren samt Johanna Gustavsson som slutade tvåa i svenska PGA-mästerskapet förra veckan.

    Titelförsvarande Lisa Pettersson är inte på plats då hon numer tävlar på Symetra Tour i USA.   

    Program SM Match presented by Greatdays
    Onsdag 4/9 Omgång 1 endast herrar - första kl. start 7:00.
    Torsdag 8/8, Sextondelsfinaler - första start kl. 8:00.
    Fredag, 9/8, Åttondelsfinaler och kvartsfinaler - första start kl. 8.00.
    Lördag, 10/8, Semifinaler startar kl. 08:00 och finaler kl. 13:00.

    Damer

    Herrar

    Text & Bild: Göran Söderqvist

  9. Norsk seger i Scandic PGA Championship
  10. Swedish Golf Tour

    Norsk seger i Scandic PGA Championship

    Tonje Daffinrud visade klass när hon avslutade Scandic PGA Championship på Allerum Golfklubb med fyra birdies de sista fem hålen. Hon var bogeyfri under sin avslutningsrond på 66 slag.

    Seger med två slags marginal före Maja Stark och Johanna Gustavsson och en revansch från i fjol. Då var hon i ledning med två hål kvar att spela när hennes inspel på hål 17 träffade flaggstången. Hon slutade till slut på delad tredje plats 2018.

    -När jag kom till hål 17 på inspelronden så tänkte jag att det var här det skedde ifjol. Men jag Hade en väldigt bra vecka i fjol, jag spelade bra och jag var med i segerstriden ända till slutet. Att träffa flaggan kan man göra när som helst, det var bara tufft att göra det på 17:e hålet när man leder med ett slag. Sådant sker, det är golf. Men när jag kom tillbaka i år, var det revansch. Jag ville vinna, säger Tonje Daffinrud efter seger i Scandic PGA Championship.

    Tonje tror att det som skedde i fjol var en ingrediens till årets seger.  

    -Jag tror faktiskt det, för när jag kom på 15:e hålet idag kände jag igen mig och tänkte jag att nu har jag en chans till. Jag kände att jag hade en möjlighet till att vinna. Det hjälpte mig att fokusera, jag var väldigt lugn, jag skulle bara njuta och spela min golf.

    Norskt i topp, men bakom Tonje slutade sju svenskor varav tre amatörer topp-10. Att ha i minnet då är att detta var en tävling av LET Access Series som när den startade i torsdags kunde räkna in spelare från 23 länder till start.

    Maja Stark t2, Johanna Gustavsson t2, Elsa Svensson 4:a, Sofie Bringner t5, Sarah Nilsson t7, Julia Engström t7 och Louise Rydqvist även hon t7 är svenskorna som slutade bland de tio främsta.

    -Jag är inte nöjd med mitt spel idag, jag hade rätt många chanser men gjorde för många slarvfel. Det känns ändå bra att gå minus två och känna sig sådär nöjd, säger Maja Stark efter 70 slag sista ronden.

    När Maja sammanfattar alla tre spelardagar där hon under andra ronden hade landslagscoach Fredrik Wetterstrand som caddie gör hon det på detta sätt.

    -Bra, jag hade min coach på bagen och han sa att det är en helt ny nivå. Så jag är ändå nöjd.

    Även Johanna Gustavsson intervjuades efter den avslutande ronden där hon spelat i ledarbollen med Maja och Sofie Bringner.

    -Tonje har ju spelat bra i år, så det är kul att hon vann. Jag anade att det inte var tillräckligt bra scorer för Maja och mig. Jag fick inte riktigt i puttarna idag så det kändes som att någon innan oss förmodligen hade spurtat. Jag är absolut nöjd med veckan som helhet, jag är nöjd med spelet som har varit stabilt och sedan har det varit en jättebra tävling så tack till alla de som jobbat med den    

    Scandic PGA Championship årets tredje svenska tävling i på LET Access Series. Tidigare under säsongen har touren besökt Skaftö Golfklubb och Västerås Golfklubb. Glädjande är att alla tre arrangörsklubbarna har ambition att även nästkommande säsong möjliggöra för svenska spelare att tävla på LET Access Series på hemmaplan.

    Av årets LET Access Series återstår tre tävlingar en vardera i England, Tyskland och Frankrike. Efter tourfinalen, Road to La Largue Final, som spelas första helgen i oktober erhåller de fem främsta på årets ranking tourkort till Ladies European Tour 2020.   

    På Swedish Golf Tour återstår två tävlingar. SM Match presented by Greatdays på Österåkers Golfklubb i nästa vecka och avslutade Lindbytvätten Masters på Ekerum Resort 25–27 september.     

    Leaderboard

    Text & Bild: Göran Söderqvist

     

  11. Svenskor i topp inför avgörande av Scandic PGA Championship
  12. Swedish Golf Tour

    Svenskor i topp inför avgörande av Scandic PGA Championship

    Det blir helsvensk ledarboll när Scandic PGA Championship avgörs imorgon lördag 31 augusti på Allerum Golfklubb.

    Inför tredje och avgörande ronden delar Maja Stark och Johanna Gustavsson ledningen på tio under par. Maja och Johanna har spelat tillsammans under de två första ronderna och i morgon får de sällskap av Sofie Bringner som är två slag efter ledarduon. Även norska Tonje Daffinrud är åtta under par.  

    -Det gick bra idag också, stabilt spel och det hände inte så jättemycket. Minus fem gick jag till slut, första bogeyn för tävlingen kom på 17:e hålet. Lite synd, men sedan svarade jag med birdie på 18:e hålet så det var bra, säger Johanna Gustavsson om sin andra rond.

    Johanna fortsätter att prata om morgondagens rond och om att spela med Maja igen.

    -Det känns jättebra. Vi har trevligt i bollen och det blir bra flyt när alla spelar bra, Rachel som vi spelade med spelade också bra. Det blir kul att spela igen.

    Maja har gjort fler bogeys än Johanna men också fler birdies.

    -Det är långt ifrån felfritt, men jag sätter många puttar så det hjälper. Hyffsat stabilt ändå, träffar rätt många greener. Jag hade Fredrik med idag som caddie, det är skönt att ha någon som man känner så bra, säger Maja Stark om dagens rond där hon hade damlandslagets coach Fredrik Wetterstrand som caddie.

    Maja pratar vidare om att hon gärna lycker buckla efter morgondagens rond. Hon har två andraplatser på LET Access Series sedan tidigare senast vid Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider tidigare i augusti.

    -Väldigt gärna, det är lite surt att komma tvåa. Jag är nöjd att få spela i ledarboll, jag skall bara fortsätta ösa på och försöka undvika mina missar, säger Maja Stark om att spela i ledarboll och försöka vinna.

    Allerum Golfklubb har presenterat en utmärkt tävlingsbana där det går att göra många birdies för den som slår rakt från tee. Vid missad fairway får spelarna jobba för att kunna klara par.

    Klubben har även i år visat att de kan hantera ett såhär stort arrangemang på ett lysande sätt. Detta förvånar dock inte då Allerum Golfklubb 2019 utsågs till Årets Golfklubb i Sverige av Föreningen Golfjournalisterna. I motiveringen nämndes att klubben 2018 arrangerat en tävling LET Access Series 2018.      

    Leaderboard

    Text & Bild: Göran Söderqvist

     

  13. Norskt i topp vid PGA-mästerskapet
  14. Swedish Golf Tour

    Norskt i topp vid PGA-mästerskapet

    Efter första ronden av Scandic PGA Championship är det norskt i topp. Leder gör Rachel Raastad efter en rond på 65 slag som innehöll sex birdies och en eagle.

    -Det var väldigt göy idag. Jag spelade fantastiskt från tee till green, tror jag missade en green. Det bara flöt och alla i bollen spelade bra. Allt var bra idag, säger Rachel Raastad efter första ronden.

    Ett slag bakom hittar vi Tonje Daffinrud även hon Norge och My Leander AIK som båda hade 66 slag. My avslutade sin rond med tre raka birdies och berättade efter hur det gick till.   

    -Det gick superbra, det blev en massa birdies, satte lite puttar, satte upp bollen när flagg och käkade en bulle med tre hål kvar sedan gjorde jag birdie, birdie, birdie. De bjuder på bullar ute på banan, det är vinnartaktiken säger My Leander efter första ronden.

    My berättade vidare att imorgon är planen att äta en bulle med sex hål kvar att spela.

    Även i övrigt är det många svenskor som spelade bra under första ronden.

    Maja Stark, Abbekås GK, som slutade tvåa när LET Access Series tidigare i augusti avgjordes i Västerås spelade återigen bra och visade att hon hänger med även på denna nivå.

    Maja hade 67 slag vilket även Vasatorps Elsa Svensson signerade för. Elsa är likt Maja amatör och båda har lokalkännedom då Maja gått och Elsa går på Riksidrottsgymnasiet för Golf i Helsingborg.  

    På plats på Allerum Golfklubb finns spelare från 23 länder och då är det glädjande att ett gäng svenskor lirar bra golf. Topp-10 efter första ronden är utöver de som nämnts ovan även; Sofie Bringner och Johanna Gustavsson båda 67 slag samt Emelie Borggren, Julia Engström och Louise Rydqvist alla 68 slag.

    Leaderboard

    Text & Bild: Göran Söderqvist

  15. LET Access Series till Sundets Pärla
  16. Swedish Golf Tour

    LET Access Series till Sundets Pärla

    Scandic PGA Championship, en av nordens största golftävlingar för damer med 42 000 euro i prispotten avgörs på Allerum Golfklubb i Helsingborg över 54 hål med finalrond lördag 31/8.

    Till start kommer spelare från över 20 länder.

    En svensk trio som sticker ut när du tittar på anmälningslistan är; Annelie Sjöholm som segrade när LET Access Series tidigare i augusti besökte hennes hemmaklubb Västerås GK, landslagsamatören Maja Stark från Abbekås GK som slutade tvåa i Västerås och som tvingade Annelie att avsluta med tre birdies för att få lyfta pokalen inför en jublande hemmapublik samt europatourspelaren Julia Engström från Ringenäs GK som i fjol segrade vid två tillfällen på LET Access Series

    Till start kommer också Catrin Nilsmark som gör sin andra start efter sin comeback med sikte på Legends Tour i USA.  

    I Scandic PGA Championship spelas det om pokalen, prispengarna och kanske viktigast av allt rankingpoängen.

    Tour-kort till Ladies European Tour ges till de fem främsta på ranking efter säsongsfinalen i oktober. Efter Scandic PGA Championship är det tre tävlingar kvar av årets tävlingsprogram

    Bäst placerad svenska på femte plats inför veckans tävling är Annelie Sjöholm. Övriga svenskor som med en bra avslutning av säsongen kan blanda sig i striden om tourkorten är; Isabella Deilert (20), Johanna Gustavsson (24) och möjligen även My Leander (41).  

    Topp-5 Ranking inför Scandic PGA Championship
    1. Hayley Davis, England
    2. Sanna Nuutinen, Finland
    3. Laura Gomez Ruiz, Spanien
    4. Lucrezia Colombotto Rosso, Italien
    5. Annelie Sjöholm, Sverige

    LET Access Series Ranking

    Garanterat repfritt!
    För dig som är i närheten av Helsingborg, ta chansen att se proffsspelare på riktigt nära håll. På Swedish Golf Tour och LET Access Series finns inga rep som skiljer spelare och publik.

    Text & Bild: Göran Söderqvist

     

     

För frågor kontakta:

Porträttbild på Frida