Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om Ahlsell Nordic Golf Tour. 

  1. Söderberg segrade i SGT Lakes Open
  2. Swedish Golf Tour

    Söderberg segrade i SGT Lakes Open

    Det var inga tvivel om vem som skulle ta hem årets första seger på Swedish Golf Tour. Sebastian Söderberg följde upp gårdagens 64 slag med 66 och tog därmed hem segern i SGT Winter Series Lakes Open med fyra slags marginal.

    Årets första tävling på Swedish Golf Tour är färdigspelad. Det har varit en kanonvecka på många sätt med sol, tävlingspremiärer och låga scorer.

    Den som gjorde det allra bäst den här veckan var Sebastian Söderberg från Delsjö Golfklubb. Han slog ut i morse med en ledning på tre slag och visade snabbt att han hade i sikte att utöka den ännu mer. Efter fem birdies på de första nio hålen drygade han ut ledningen ytterligare. Han kom in på totalt 66 slag idag för totalt 16 under par, fyra slag bättre än tvåan Mark Flindt Haastrup.

    - När jag gick ut i morse hade jag inte så mycket i tankarna. Tävlingen är en uppstart på säsongen så därför hade jag inga större förväntningar på mitt resultat den här veckan. Jag tänkte att jag skulle göra många birdies tidigt idag vilket jag lyckades med. Det är min tredje seger på nordiska ligan så det är kul och nu har jag mycket positivt att ta med mig inför kommande tävlingar, berättar Sebastian efter prisutdelningen.

    Bästa amatör i tävlingen och även näst bästa svensk var amatören Oliver Gillberg från Kårsta Golfklubb. Efter 66 slag idag klättrade han till en delad sjundeplats där vi också hittar Niclas Johansson, Flommens GK, samt Martin Granstad från Täby GK.

    Nu följer två dagar av vila och träning innan vi drar igång igen med Hills Open.

    Resultat

    Bilder från tävlingen

  3. Låga scorer och HIO på premiären av Swedish Golf Tour
  4. Swedish Golf Tour

    Låga scorer och HIO på premiären av Swedish Golf Tour

    Idag inleddes årets säsong av Swedish Golf Tour på Lumine Golf Club i Spanien. För femte året i rad arrangeras populära SGT Winter Series bestående av två tävlingar som spelas på klubbens två banor Lakes och Hills. Efter rond 1 är det Mathias Gladbjerg som leder på sju under par.

    Femte upplagan av Winter Series inleddes med två frostbelagda banor som gjorde att starten fick skjutas fram en timme. När spelarna väl kunde slå ut var solen framme och det blev en mycket behaglig förmiddag.

    Till start kom 156 spelare från flera olika nationer. Efter tävlingens första rond är det danskt i ledning där vi hittar 24-åriga Mathias Gladbjerg, som idag sköt en 65a på Hills Course (-7). Bästa svensk är Mikael Lindberg från AIK Golfklubb som delar tredjeplatsen på fem under par.

    På eftermiddagen hördes det jubel på Lakes Course. Emil Hagdahl Sörebo från Lidingö Golfklubb sänkte sitt utslag på sjunde hålet rakt i kopp.

    - Jag slog en fade med min järnnia och det var ett jättebra slag. Jag såg bollen gå i hålet också vilket var kul. Det är min första HIO på tävling, berättade en nöjd Emil efter ronden. 

    Imorgon går de första spelarna ut 09:30 på motsatt bana från vart de spelade idag. Finaldagen spelas på Lakes Course.

     

    Leaderboard

    Bilder från dagen

  5. Tävlingsprogrammet klart för Swedish Golf Tour
  6. Swedish Golf Tour

    Tävlingsprogrammet klart för Swedish Golf Tour

    Spelarna på den svenska proffstouren kan se fram emot en tävlingsintensiv sommar med flera nya tävlingar och många höjdpunkter. Herrtouren åker till exklusiva Pärnu Bay i Estland och Västerås GK hälsar damerna välkomna till Anna Nordqvists LETAS-tävling.

    26 tävlingar är i dagsläget klara för säsongen 2018 – 15 på herrtouren, inklusive en Challenge Tour-tävling, och elva på damtouren. Det är en ökning gentemot förra året då det var 13 tävlingar för herrarna och nio för damerna.

    – Antalet tävlingar har haft högsta prioritet och därför vi är väldigt stolta över att presentera ett program med så många bra tävlingstillfällen för spelarna. Att kunna hälsa sex nya arrangörer välkomna till touren känns grymt roligt. Det blir en säsong med många höjdpunkter, säger Frida Bräster, projektledare för herrtouren.

    – Vi har jobbat hårt för att få till ett så bra tävlingsprogram som möjligt på den korta tid vi haft på oss sedan SGF tog över driften av touren i höstas. Vi når målet att ha minst lika många tävlingar som förra året och väntar fortfarande svar från några potentiella arrangörsklubbar. Fortsätter det så här har vi en väntelista inför 2019, säger Sofia Pettersson, projektledare för damtouren.

    Sex nya arrangörsklubbar under 2018 

    På Swedish Golf Tour damer hittar vi tre nya arrangörer. Tegelberga Golfklubb ser fram emot att de svenska damspelarna ska få sätta deras bana på prov under säsongens första tävling Tegelberga Open 4–6 maj. Brygghuset Skaftö Open 20–21 juni på Skaftö Golfklubb blir en av de största tävlingarna på damtouren med 200 000 kr i prissumma. Senaste gången damernas tourbuss tog färjan till Gotland var på 90-talet. 16–17 augusti är det dags igen, denna gång till Slite Golfklubb som ny arrangör av Slite Open.

    Även på herrtouren hittar vi tre nya arrangörer till årets säsong. Den största nyheten är att herrspelarna beger sig till Estland 23–25 maj i samarbete med nya partnern Tallink Silja Line. Pärnu Bay Golf Links Challenge spelas på den kritikerrosade banan Pärnu Bay Golf Links.

    – Vi anser att SGF:s satsning är jättespännande och tycker att upplägget passar oss. Våra besökare är i huvudsak gäster från Sverige och Finland så marknadsmässigt når vi rätt målgrupp, säger Peter Nyberg, den svenska klubbchefen på Pärnu Bay Golf Links

    Dessutom välkomnar de nya arrangörerna Åda Golf & Country Club och Knistad Herrgårdherrtourens spelare till Camfil Nordic Championship 5–7 juli, respektive OnePartnerGroup Open 9–11 augusti. 

    Höga prissummor i Kristianstad och Västerås 

    Kristianstads Golfklubb i Åhus står bakom en av herrtourens höjdpunkter med sitt populära tävlingsupplägg där varje lag består av en amatör och en professionell spelare. Med en pott på 650 000 kronor är Åhus KGK ProAm 2018 tävlingen med den högsta prissumman. Spelaren med lägst score varje dag får dessutom en bonus på 15 000 kr och ett banrekord skulle ge ytterligare 20 000 kr.

    Anna Nordqvist Västerås Open, som också ingår i LET Access Series, är en av årets största nyheter på damtouren. Spelare från hela Europa kommer till Västerås Golfklubb för att göra upp om en prissumma på 350 000 kr. Läs mer om tävlingen genom att klicka här

    Klicka här för att se komplett schema

    Välkommen till touren 2018!

     

  7. SM Match till Österåker och Stensons design
  8. Swedish Golf Tour

    SM Match till Österåker och Stensons design

    Nu är det klart att SM Match, som ingår i Swedish Golf Tour, kommer avgöras på Österåkers Golfklubb från och med 2018 och tre år framåt. Mästerskapet blir därmed den första stora tävlingen att spelas på Henrik Stensons nya design.

    SM Match, som spelats i över 100 år, är den äldsta och mest traditionsrika golftävlingen i Sverige. Herrarnas första upplaga spelades 1904 på Hovås, Göteborgs GK, medan damernas första mästerskap avgjordes på samma bana för första gången 1911. De tre senaste åren har Ullna GC stått som värd för tävlingen men nu flyttar alltså tävlingen till Österåkers Golfklubb i samma kommun.

    2018 spelas tävlingen på Västerled i väntan på att nya Österled ska stå färdig. 2015 meddelade Österåker att Henrik Stenson Golf Design tar sig an en helrenovering av de två 18-hålsslingorna och arbetet är nu i full gång. Planen är att pegga upp på nya Österled 2019.

    Det blir spännande att se hur spelarna tar sig an min design

    - Jätteroligt att tävlingen spelas på Österåker. Det blir spännande att se hur spelarna tar sig an min design, säger Henrik Stenson.

    De regerande svenska mästarna i matchspel är Lynn Carlsson från Ringenäs Golfklubb och Joakim Rask från AIK. På listan över segrare hittar vi också framgångsrika golfare som Helen Alfredsson, Caroline Hedwall, Anna Nordqvist, Björn Hellgren och Andreas Ljunggren som numera är Klubbchef på just Österåker.

    Tävlingen avgörs 28-30 juni 2018. Välkomna till Österåkers GK då!

     

  9. Anna Nordqvist värd för ny tourtävling i golf
  10. Swedish Golf Tour

    Anna Nordqvist värd för ny tourtävling i golf

    Sverige får 2018 en efterlängtad internationell damtävling i golf med världsstjärnan och majorsegraren Anna Nordqvist som frontfigur. Tävlingen spelas i Västerås och ingår på LETAS, undertouren till Ladies European Tour och Swedish Golf Tour som är den svenska proffstouren.

    Tävlingen Anna Nordqvist Västerås Open kommer 2018–2020 att spelas på Västerås GK. Datum för 2018 blir 9–11 augusti och prissumman är 35 000 euro.

    Det är en stor ära att få sätta mitt namn på en ny damtävling i Sverige

    – Det är en stor ära att få vara värdinna och sätta mitt namn på en ny damtävling i Sverige. Det är fantastiskt kul att Västerås GK tagit initiativ tillsammans med sponsorer och Svenska Golfförbundet att stödja damgolfen och skapa möjligheter för duktiga tjejer att spela en proffstävling på hemmaplan. Det är otroligt värdefullt. Jag har varit i deras skor för några år sedan och utan liknande möjligheter hade jag inte nått dit jag är idag. Jag hoppas att vi tillsammans kan utveckla damgolfen och ge fler chansen att bli framgångsrika, säger Anna Nordqvist.

    Svenska Golfförbundet (SGF) gläds över att Sverige nu får en tävling med status, ett bra speltillfälle med tufft motstånd för unga spelare, och att ha vår bästa spelare just nu som affischnamn. Världssjuan Anna Nordqvist är också nominerad till årets Jerringpris och Bragdguldet.

    – En internationell tävling på svensk mark med vår bästa damspelare som värd är mycket kul och inspirerande för unga spelare som vill satsa på golf, säger förbundskaptenen Katarina Vangdal. Internationell matchning på hemmaplan och Anna Nordqvists engagemang i tävlingen kommer tillsammans bidra till att fler svenska tjejer kan ta nästa steg mot de bästa tourerna och världstoppen, helt i linje med förbundets satsning.

    För Västerås GK som har tradition och kunskap kring både spelarutveckling och att arrangera tävlingar är det här en satsning på framtida stjärnor.

    – SGF satsar på ett långsiktigt jämställdhetsarbete och då Västerås GK (VGK) delar förbundets vision blir tävlingen ett led i arbetet med att uppmuntra kvinnor i Västmanland att spela golf. Svensk golf på juniorsidan är framgångsrikare än någonsin och saknar motstycke i svensk golfhistoria. Därför vill vi bidra till att den positiva utvecklingen fortsätter, säger klubbens ordförande Mats Bengtsson.

    Bilden: Anna Nordqvist vann majortävlingen Evian Championship i september 2017. Foto: Göran Söderqvist

    Läs mer om LETAS

    Läs mer om Swedish Golf Tour (SGT)

    Läs mer om Vision 50/50

    Kontakt

    Sofia Pettersson
    Porträttbild på Katarina.
  11. Svenska Golfförbundet tar över Swedish Golf Tour
  12. Swedish Golf Tour

    Svenska Golfförbundet tar över Swedish Golf Tour

    Swedish Golf Tour 2017 avslutades i helgen med tourfinalen i Kristianstad. En nyhet inför 2018 är att touren kommer att drivas i Svenska Golfförbundets regi. Det innebär att all tävlingsverksamhet på nationell nivå samlas i en tävlingsorganisation.

    Från och med nästa år kommer Svenska Golfförbundets (SGF) tävlingsavdelning därmed att driva touren och cupen för juniorer, seniortouren, handigolftouren och nu alltså även den inhemska proffstouren för damer och herrar.

    – Det är en styrka att vi nu samlar allt i en organisation och koncentrerar oss på att skapa speltillfällen för de unga spelare som vill utvecklas och senare ta steget ut på de större professionella tourerna. Swedish Golf Tour är ju tänkt att vara ett steg på vägen för de som vill framåt och uppåt som golfspelare, säger Håkan Stålbro, ansvarig för ban-, spel-, och tävlingsutveckling på Svenska Golfförbundet, nu även med ansvar för Swedish Golf Tour.

    Det här är första gången som Swedish Golf Tour drivs av personal på SGF, där projektledarna Sofia Pettersson och Frida Bräster får uppdraget att driva och utveckla dam- respektive herrtouren på flera års sikt.

    – En av våra viktigaste uppgifter är att utveckla en så bra produkt att vi säkrar upp en fortsättning med de golfklubbar som tidigare mycket förtjänstfullt arrangerat tävlingar, samt att attrahera klubbar som inte varit med de senaste åren eller är helt nya och öppna för att arrangera tourtävlingar, säger Håkan Stålbro.

    Det är många golftourer som har det tufft sedan några år tillbaka. European Tour, Ladies European Tour, Ecco Tour i Danmark – alla kämpar med att få partners och sponsorer att investera i tävlingar och prispengar för spelare. Trots att svensk golf seglar i medvind, med ökat antal medlemmar i landets golfklubbar och framgångar på de internationella scenerna, är Swedish Golf Tour inget undantag.

    Mikael Sorling, vd för PGA of Sweden och som också varit vd för Swedish Golf Tour sedan 2013, känner väl till utmaningarna:

    – Det är en otroligt tuff marknad med stor konkurrens kring sponsorpengar. SGF och PGA, som gemensamt äger Swedish Golf Tour, har tillsammans arbetat fram denna nya lösning. Vi har analyserat hur vi på bästa sätt skapar resurser att organisera tävlingsspelet, genomföra tävlingar och bygga ett varumärke som skiner och kan attrahera partners.

    SGF tar över driften av Swedish Golf Tour från bolaget Svenska Golftourerna AB som är delägt av SGF och PGA of Sweden. Från och med 2018 kommer bolaget att vara vilande. Utöver projektledningen tar SGF även över införsäljningen av Swedish Golf Tour gentemot partners och sponsorer. Det arbetet leds av SGF:s marknadsavdelning.
     

    För ytterligare information, kontakta:

    Håkan Stålbro, chef för ban-, spel- och tävlingsutveckling på Svenska Golfförbundet
    Telefon: 08-622 15 00, e-post: hakan.stalbro@golf.se

    Anders Dalered, marknadschef på Svenska Golfförbundet
    Telefon: 08-622 15 00, e-post anders.dalered@golf.se

För frågor kontakta:

Porträttbild på Frida