Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om Ahlsell Nordic Golf Tour. 

  1. Martin Eriksson vann i Estland: ”Största segern i karriären”
  2. Swedish Golf Tour

    Martin Eriksson vann i Estland: ”Största segern i karriären”

    Kårstas Martin Eriksson tog sin första vinst på Swedish Golf Tour – och han gjorde det överlägset. ”Det är den största segern i karriären. Jag har vunnit på mindre tourer och på college tidigare men inte en sådan här stor professionell tävling", säger han efter segern i Pärnu Bay Golf Links i Estland.

    Martin Eriksson, från Kårsta GK utanför Örebro, gick ut i ledarboll den sista dagen av Pärnu Bay Golf Links Challenge, årets andra tävling på Swedish Golf Tour och den första i Estland.
    Han hade ett slags ledning före Gabriel Axell, Landeryd. Eriksson var tio under par, Axell nio. Bakom fanns ett koppel, av spelare på åtta och sju under.
    Martin Eriksson tryckte gasen i botten från början. Han var i en klass för sig.
    – Det blev så. Jag fick en riktigt bra start och mer än så kan man inte begära egentligen, säger han.

    25-ÅRIGE MARTIN Eriksson började med eagle, par, birdie hann med ytterligare två birdies innan vändningen och höll sedan i med raka par de sista nio. 67 slag för dagen, 15 under totalt – och seger med sex slags marginal.
    – Det trodde jag verkligen inte, att det skulle kunna bli så mycket. Jag hade ingen koll alls under hela rundan. Jag valde att inte titta på någon ledarboard över huvud taget utan bara spela på efter min egen plan. Och det funkade ju rätt bra, skrattar han.
    Segern var värd 72 000 kronor, men kanske ännu viktigare – det är den första vinsten på Swedish Golf Tour för Martin Eriksson.
    –  Det har känts som att jag haft spelet länge, men det är ju det där med att få till tre bra rundor på en gång. Det finns så många bra spelare på den här touren så det är tufft att ta sig upp överst. Jag missade ju kvalgränsen i Fjällbacka förra veckan trots att spelet kändes bra. Det är väl golf, antar jag.

    JO, SPELET verkar vara stabilt. Martin Eriksson noterade 66, 68 och 67 slag under de tre dagarna plus att han var bogeyfri de 25 sista hålen (som han gick nio under par). Segern betyder självklart mycket för honom.
    – Det är klart att den gör. Dels ekonomiskt, dels för självförtroendet. Nu vet jag att jag kan, hela vägen fram, säger han.

    EFTER prisutdelningen hastade spelarna iväg till bussen, från Pärnu till Tallin. Sedan väntade kvällsfärjan till Stockholm.

    Du får fira på färjan då?
    – Det kan det mycket väl bli, skrattar Martin Eriksson.


    BRÖDERNA Gabriel och Johannes Axell, Landeryds GK, hade båda segermöjlighet. 25-årige Gabriel var ett efter när dagen startade, lillebror Johannes , 20, ytterligare ett slag bakom.  Det kunde ha blivit en ren brödrafajt – men den uteblev.
    Johannes, 72 slag, slutade delad fyra, Gabriel (74) blev delad sjua. 

    Gabriel, ni hade chansen att göra en brödrakupp?
    – Vi hade ju hoppats på det i morse men det blir ju inte alltid som man vill i det här spelet har jag märkt med åren. Det var inte så mycket att göra åt Martin. Han spelade superfint hela dagen. Han körde på från början och sedan tittade han aldrig bakåt. Jag gjorde en dubbel på femman och då var han fyra under. Så i det läget var jag sju efter, säger Gabriel Axell.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    Resultat Pärnu Bay Links Challenge

    Ranking Swedish Golf Tour

  3. Fortsatt svenskt i Estland
  4. Swedish Golf Tour

    Fortsatt svenskt i Estland

    Det ser fortfarande ljust ut för svenskfronten på Pärnu Bay Golf Links Challenge.

    Andra ronden på Pärnu Bay bjöd på strålande sol och lätta vindar. Det var alltså fortsatt drömläge att skjuta lågt, men banan ger och banan tar så de som var bäst igår hade det lite tuffare idag medan andra kom bakifrån. Det är spännande greenytor och där kan det hända både det ena och det andra, för det gäller att placera sina inspel på rätt sida om flaggen.

    Det är Martin Eriksson från Kårsta GK som går in i finalronden som ledare på 134 slag (10 under par). Han är tätt följd av en av gårdagens ledare Gabriel Axell från Landeryd på 135 slag. Delad trea på 136 slag har vi en fyrklöver med Oscar Florén (Öijared), Robert Jonasson (Ulricehamn), Frederik Dreier (Danmark) och Johannes Axel (Landeryd). Ja, ni gissar rätt. Johannes är tvåan Gabriel Axells lillebror. Ska storebror hålla lillebror stången, får morgondagen utvisa.

    Kvalgränsen drogs vid 145 slag (ett över par). Totalt blir det 55 spelare som peggar upp fredagens finalrond. Förutom viktiga rankingpoäng hägrar en vinnarcheck på hela 72.000 kr. Om flera spelare är lika om segern avgörs tävlingen i särspel på det fantastiska 18:e hålet, med havet till höger och skog till vänster.

    Leaderboard

    Bilder från tävlingen

    Skribent: Claes Grönberg

  5. Kvalfulla tider för Sofia Grönberg-Whitmore
  6. Sofia Grönberg-Whitmore, 53, bestämde sig för tre år sedan att hon skulle försöka kvala in till US Women´s Senior Open. Nu är det snart dags.
    Swedish Golf Tour

    Kvalfulla tider för Sofia Grönberg-Whitmore

    Förra Europatourproffset Sofia Grönberg-Whitmore, 53, ska försöka kvala in till US Women’s Senior Open. Hon har förberett sig länge. Veckans SGT-tävling på Flommen skulle ha varit en av de sista pusselbitarna.  "Om jag inte klarar det har jag lovat min man att jag inte ska spela mer golf efter det här", skrattar hon.

    För tre år sedan kom beskedet om US Women´s Senior Open. Tävlingen, som inte funnits tidigare, skulle spelas 12–15 juli 2018 på Chicago Golf Club.
    Då tände det före detta Europatourproffset Sofia Grönborg–Whitmore till. Hon ville helt enkelt vara en av de 120 spelarna i startfältet. Man måste ha fyllt 50 för att få vara med och enda vägen in, för Grönberg-Whitmores del, går via kvalspel. Flaskhalsen är trång, det kvalas på sjutton banor och bara två, tre spelare från varje bana går vidare.
    – Jag tänkte att det vore ett roligt mål att ha framför sig. Mitt kval går 6 juni, i Washington DC, säger Sofia Grönberg-Whitmore som fyller 53 i år den här fredagen, 25 maj. 


    SOFIA Grönberg-Whitmore har varit med förut. Hon blev proffs 1988 och vann tre gånger på Europatouren: Rome Classic, 1989, Laura Davies Invitational och Biarritz Open, båda 1999. Numera är hon sportchef på Högskolan i Halmstad. Dels jobbar hon för golfförbundet som coach och golfkoordinator för elitgolfprogrammet, dels är hon anställd av högskolan där hon, bland annat, coachar övriga idrottare.

    Tränat mycket extra de senaste åren?
    – När jag fick höra om det här var ju tanken att göra det, men jag fick axelproblem och behövde operera den så det blev en liten försening på drygt ett år, säger hon.

    EN ANNAN tanke vara att förbereda sig genom att få tävlingskänsla i de tre majtävlingarna på Swedish Golf Tour som spelas i Skåne – Tegelberga (spelad), Flommen (25–26 maj) och Ljunghusen (29–30 maj).
    Grönberg-Whitmore slutade 27:a i SGT-premiären på Tegelberga, men hon var totalt 27 över par och 30 slag efter segraren Filippa Möörk.
    – Det var ingen rolig historia. Jag har tränat hårt under vintern och hade höga förväntningar eftersom det har gått väldigt bra på träningen. Jag var även nere i Sydafrika och tävlade på Sunshine tour. Där gick det också bra, till att börja med. Det är annorlunda att tävla än att träna. Jag jobbar ju också och gör en massa andra saker så ibland känns det lite som att jag skulle ha velat träna lite mer, säger hon.

    NU BLIR DET heller inte så mycket tävlat som hon tänkt sig. Sofia Grönberg-Whitmore har fått dra sig ur både Flommen och Ljunghusen på grund av en akut inflammation i höger smalben. Två muskler har blivit överansträngda och hon har haft svårt att gå under några dagar.
    – Det är bättre nu, jag kommer nog att spela någon annan tävling framöver, men 36 hål på Flommen är otänkbart. Det är jäkligt trist men kroppen är inte 25 längre, säger hon.

    KVALRESAN ligger dock fast. En kompis från Halmstad GK följer med till USA. Familjen får stanna hemma.
    – Vi åker 31 maj. Det är lite tidigt men jag hade svårt att hitta flyg så det blev så, men vi ska gör lite sight seeing och annat också …

    Vad krävs för att du ska kvala in?
    – Chansen är liten men det är roligt att göra detta. Det finns lite olika skäl bakom den här satsningen. Jag tycker om att spela golf och när jag började fundera på detta så tänkte jag att det vore en rolig grej att göra för att lära mig mer och bli en bättre coach. Vad har förändrats sedan jag spelade på touren? Är det annorlunda att vara elitspelare nu och annorlunda att var ute på touren? Det kanske är huvudmålet med detta; att bli en bättre coach. Om jag inte kvalar in har jag lovat min man att jag inte ska spela mer golf efter det här, ha ha. Jo, spela ska jag, men inte träna så mycket, säger Sofia Grönberg-Whitmore.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    FAKTA, Carpe Diem Beds Open, Flommen
    Var: Flommens GK, Falsterbo
    När: 25–26 maj. 
    Hur: 54 håls slagspel (36 hål första dagen, 18 andra). Kvalgräns efter två rundor, 30 spelare plus delningar. 
    Prispengar: 100 000 kronor.
    Segrare 2017: Filippa Möörk, Karlstad (hette då Flommen Ladies Open).


    Följ
     tävlingen HÄR.


    Swedish Golf Tour

    Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. I år består damernas program av tretton tävlingar jämfört med nio förra säsongen.

     HÄR är hela tävlingsprogrammet 2018.

     

  7. Svenskar toppar i Estland
  8. Swedish Golf Tour

    Svenskar toppar i Estland

    Det spelades toppgolf under onsdagen på Pärnu Bay Golf Links första rundan av Swedish Golf Tours nya tävling - Pärnu Bay Golf Links Challenge.

    Estlands första proffstävling fick en inledning med bra golfväder med lätta vindar. Pärnu Bay är redan i fin kondition trots att det bara är vår och det är en bana vars svårighetsgrad bestäms av vinden.

    Några spelare tog verkligen chansen när det bjöds på möjligheten av skjuta lågt. I delad ledning på 64 slag (åtta under par) efter 18 hål är Ludwig Nordeklint från Kristianstads GK i Åhus och Gabriel Axell från Landeryds GK i Linköping. Dessa skuggas av fyra svenska spelare på 66 slag. Trots att tävlingen är nordisk internationell var det definitivt svenskarnas dag på Pärnu Bay. Bästa danska spelare ligger delad sjua på 67 slag och glädjande nog spelade hemmalandets Sander Aadusar till sig 68 slag. Kanske kan dettas ta lite mer publik ut till banan imorgon.

    Till morgondagen lovar prognosen varmare, soligare och mer vind. Då ska agnet skiljas från vetet och de 45 bästa proffsen ska bestämma vilket resultat som sätter kvalgränsen.

    Likt varje vecka på Swedish Golf Tour och Nordic Golf League gäller det viktiga rankingpoäng, eftersom det är en plats på nästa års European Challenge Tour som hägrar.

    Leaderboard

    Bilder från tävlingen

     

    Skribent: Claes Grönberg

  9. My Leander starkast – tar första segern som proffs efter särspel
  10. Swedish Golf Tour

    My Leander starkast – tar första segern som proffs efter särspel

    Det blev som väntat ett jämnt finalvarv av Nes Open på Swedish Golf Tour, men My Leander drog det längsta strået. Efter 54 hål fanns två spelare i topp av resultatlistan – Frida Gustafsson-Spång och My Leander. Särspel. Ett par på första särspelshålet  för Leander räckte för att säkra segern och prischecken på 60 000 kronor.

    Segern är Leanders första på Swedish Golf Tour, och dessutom första segern som proffs.  
    – Jag är väldigt glad över hur mitt spel funkade den här veckan. Jag puttade bra och spelade stabilt. Jättekul att vinna min första Swedish Golf Tour-tävling. Jag har spelat tre tävlingar som proffs och det känns häftigt att ta hem min första prischeck som vinnare, säger Leander.

    INFÖR dagens avslutande runda var Leander ett slag efter ledarduon Frida Gustafsson-Spång från Borås Golfklubb och Jessica Karlsson från Forsgårdens Golfklubb. Efter 15 spelade hål var det en tredelad ledning och det blev en riktigt nagelbitare in i det sista. Gustafsson-Spång avslutade med tre raka par, Leander rullade i en birdie på hål 16 följt av två par, medan Karlsson tvingades till en bogey på 17. Efter att alla scorekort var signerade fann vi att Gustafsson-Spång och Leander båda var två under par.
    Särspelet blev inte en lika spännande historia. Efter att Gustafsson-Spång tappade ut sin drive till höger och out of bounds, räckte det med ett enkelt par för Leander och segern var säkrad.   

    Topp 5:

    1. My Leander, AIK Golfklubb - 73, 70, 71 = 214
    2. Frida Gustafsson-Spång, Borås Golfklubb - 70, 72, 72 = 214
    3. Jessica Karlsson, Forsgårdens Golfklubb - 73, 69, 73 = 215
    4. Marianne Skarpnord, Moss & Rygge Golfklubb - 71, 72,73 = 216
    5. Emma Nilsson, Sölvesborgs Golfklubb - 72, 73,73 = 218

    Bästa amatör blev Andrea Grimberg Lignell från Hills Golfklubb. Hon registrerade scorerna 75, 76, 72 för totalt sju över par och en T12 i tävlingen.

    Nu styr vi tourbussen raka vägen mot Skåne för två tävlingar på Näset – Carpe Diem Beds Open på Flommens Golfklubb (25–26 maj) och Carpe Diem Beds Trophy på Ljunghusens Golfklubb (29–30 maj).
    Innan dess gör herrarna upp i Pärnu Bay Golf Links Challenge (23–25 maj). Det blir med andra ord ett tävlingsintensivt avslut på maj månad. Det ser vi fram emot. 

    Hela resultatlistan hittar du här.

    Bilder från dagen hittar du på vår Facebooksida.

     

  11. Efter två års uppehåll – nu är Robert S Karlsson på banan igen
  12. Robert S Karlsson
    Swedish Golf Tour

    Efter två års uppehåll – nu är Robert S Karlsson på banan igen

    Robert S Karlsson var framgångsrik på den kanadensiska touren, men hade samtidigt nästan inget socialt liv. Till slut bestämde han sig för att pausa sin golfsatsning. I två år. Nu bär det iväg igen – på Swedish Golf Tour.

    Robert S Karlsson från Kalmars GK slutade på delad 18:e plats i Fjällbacka Open förra veckan. Den här veckan är han i Estland och spelar Pärnu Bay Golf Links Challenge, också det på Swedish Golf Tour och Nordic Golf League.
    29-åringen är tillbaka efter en två år lång paus från tävlingsgolfen. Efter fyra år på college i Virginia, gav sig Robert S Karlsson ut på den kanadensiska touren (undertour till web.com) i två år. 2016 åkte han hem. Han mådde inte bra.
    – Det var ganska många känslor. Golfen gick ju bra. Jag slutade 22:a och 16:e på Kanadatouren. Det är en konkurrenskraftig tour där borta så resultatmässigt var det bra, men jag attackerade inte satsningen på rätt sätt. Det var golf hela tiden, jag hade ingen stabil bas, jag flängde bara runt i Kanada under halva säsongen och så var jag i Florida i USA under vintern. Jag levde nästan i bilen. Det höll inte. Jag hade nästan inget socialt liv, säger han.

    ROBERT S KARLSSON trodde att det var golfens fel, att det var golfen som gjorde att han mådde dåligt.
    Följden blev att han åkte hem, slutade tävla, började jobba på Kalmar GK och blev 2017 rekryterad som tränare på Oskarshamns GK.
    – Jag har jobbat i två år nu, men det tog ett tag efter Kanada för jag körde lite slut på både kropp och knopp där. Sedan har jag börjat rota i det och förstått att det inte hade något med golfen att göra. Det var bara att det var golf 24–7, jag gick på högvarv hela tiden. Nu vet jag att det var det sociala, men det visste jag inte då.

    När du var i Kanada var ju, bland andra, Finspångs Krister Eriksson med på touren?

    – Ja, och vi åkte ju tillsammans, men samtidigt var det lite jag som person också. Jag är lite introvert, lite innesluten. Han hade ju familj och visste att han var tvungen att ta vara på sitt sociala liv. Vi var ju tillsammans på hotell och så men mellan tävlingarna åkte ju han och träffade sin familj medan jag tappade lite kontakten med Sverige och bara körde mitt race. Det blev för ensamt, säger Robert S Karlsson.
    Som nu alltså bestämt sig för en satsning igen.
    – De senaste två åren fick jag lite perspektiv på saker och ting. Jag trodde ju att det var golfens fel och flyttade hem och då tänkte jag att nu kommer jag att kunna slappna av för de där känslorna berodde ju bara på golfen där borta. Men det kunde jag inte. Även om man har ett vanligt jobb måste man fortfarande fokusera på olika bitar,. Man måste fortfarande fokusera på det sociala, det kommer ju inte automatiskt. Till slut insåg jag att jag fortfarande tycker det är roligt att tävla och spela golf och jobba mot någonting. Jag har saknat det jättemycket och det är skitkul att vara tillbaka.

    Hur gör du nu för att inte gå i samma fälla?
    – Jag försöker ta det lite lättare. Jag jobbar fortfarande med det. Jag märker ju på banan när jag inte spelar så bra att det är liknande känslor, som jag hade i Kanada, som dyker upp. Men nu är jag mer medveten om det så jag har inte samma kraft på mig nu.

    2011 LEDDE DEN då 23-årige amatören Robert S Karlsson Nordea Masters på Bro Hof efter första rundan. Han slutade D24 (Alex Norén vann). Collegespelaren Karlsson tillbringade sju år, de mellan 19 och 26, i USA (och Kanada då) och trodde kanske efter Bro Hof-tävlingen att han skulle vara någon annanstans med sin golf i dag.
    – Då tänkte jag ju det, men man förstår att bara för att man slår en golfboll bra så betyder inte det att man kommer att göra en karriär av det. Vi jobbade mycket i landslaget med att ha fem bitar; tekniskt, mentalt, fysiskt, spelstrategiskt och socialt. Alla de fem bitarna var lika viktiga för att man skulle lyckas i det långa loppet. Det är ingen sprint, man ska ju göra det över 15–20 år. Så man behöver den där sociala biten och den la jag alldeles för lite kraft på. Det är den jag fokuserar mycket på nu, säger han.

    Hur gör du då?
    – Håller kontakt med föräldrar och nära under tävling. Ringer och ventilerar lite. Och när jag är hemma; i stället för att sitta och jäsa i soffan även fast man är trött kan man lika väl sitta jäsa hos mamma och pappa. Sådana grejer.

    Det är alltså ditt första år på SGT?
    – Ja, jag har aldrig spelat här innan. Jag var nere och spelade Winter Series. Jag tycker det är jättekul och jag känner ju igen många spelare även om jag inte känner dem personligen. Estland har jag aldrig varit i. Jag har bara hört om banan, att den ska vara  jäkligt fin.

    I SÖNDAGS satte sig Robert S Karlsson i en bil tillsammans med Niklas Lindström, (Kalmar GK) Victor Theandersson (Ekerum) och Martin Berggren (Oskarshamn) för avresa till Stockholm och Estlandsfärjan. Socialt på alla vis.
    – Niklas och jag gick på college så vi har en estländsk kompis som spelar tennis som ska visa oss runt under måndagen. Sådana grejer, när man väl är på en plats så kan man ju sticka ut i stället för att sitta på hotellet.

    En sak till, det där S:et i ditt namn. Var du tvungen att lägga till det för att inte bli förväxlad med en viss annan Robert Karlsson?
    – Jag blev faktiskt ombedd att göra det för att undvika att det skulle bli fel. Jag vet inte om det var i GIT eller PGA:s system. Jag använder det aldrig annars, det är bara i golfsammanhang. Och jag är ju tvåa där så det är bara att ställa sig i ledet.

    Har ni träffats?
    – När jag gick på college så bodde Robert Karlsson i Charlotte. Jag pluggade i Virginia, tre och en halv timme norrut. Då kontaktade hans agent mig och frågade om jag ville åka ner och hälsa på under en dag, bara för att det var en cool story att Robert Karlsson tar hand om en annan Robert Karlsson från samma land. Jag fick åka ner dit, vi spelade och tränade på hans bana, säger Robert Karlsson.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    FAKTA: Pärnu Bay Links Challenge
    När: 23­–25 juni
    Var: Pärnu Golf links, Estland
    Hur: 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
    Prispengar: 400 000 kronor.
    Segrare 2017: Ny tävling på Swedish Golf Tour

     

    Följ tävlingen här

     

    Swedish Golf Tour
    Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
    Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
    Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

    Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

  13. Gustafsson-Spång och Karlsson i topp – men jämnt finalvarv väntar
  14. Swedish Golf Tour

    Gustafsson-Spång och Karlsson i topp – men jämnt finalvarv väntar

    På Nes Golfklubb, norr om Oslo, spelas årets andra Swedish Golf Tour damer – Nes Open. Här gör 48 spelare (varav nio amatörer) upp om vinsten och en total prissumma på 300 000 kr. Efter 36 spelade är Jessica Karlsson och Frida Gustafsson-Spång i ledning. Men det är jämnt i toppen och mycket kan hända under finalvarvet.

    Efter 18 hål toppades leaderboarden av Frida Gustafsson-Spång från Borås Golfklubb och amatören Oda Sofie Kilsti från Ålesund Golfklubb på 70 slag, två under par. Ett slag efter denna duo hittade vi Filippa Möörk från Karlstads Golfklubb, som segrade i Tegelberga Open, och Marianne Skarpnord från Moss & Rygge Golfklubb. Skarpnord som vunnit på LET och representerade Norge i OS i Rio 2016.

    Under andra varvet tappade Kilsti medan Gustafsson-Spång höll sig kvar i toppen. Hon har nu sällskap av Jessica Karlsson från Forsgårdens Golfklubb. Karlsson stod för dagens lägsta score – 69 slag, tre under par. Efter en inledande runda på 73, avslutade hon dagen med att gå fem under par de sista 10 hålen. Gustafsson-Spång signerade ett scorekort med fyra birdies och lika många bogeys för par, 72.

    Tätt efter skuggar fortfarande Marianne Skarpnord, och My Leander från AIK Golfklubb.

    Varken Gustafsson-Spång, Karlsson eller Leander har tidigare vunnit på Swedish Golf Tour. Skarpnord har fyra segrar, den senaste kom 2012.

    Det är ett starkt startfält som tagit sig till Nes Golfklubb. I resultatlistan hittar vi, förutom ovan nämnda, många LET- och LETAS-spelare så som; Lynn Carlsson från Ringenäs Golfklubb, Linda Wessberg från Hills Golfklubb och Cajsa Persson från Jönköpings Golfklubb för att nämna några. Dessutom förra årets SGT Order of Merit vinnare Sarah Nilsson från Kristianstads Golfklubb i Åhus – läs en intervju med henne inför tävlingen här.

    Finalvarvet inleds tisdag 07.30. Ledarbollen går ut 10.03.

    Hela leaderboarden hittar du här.

    Bilder från dagen hittar du på vår Facebooksida.

  15. Sarah Nilsson: "Det är ett väldigt bra startfält i Nes Open"
  16. Sarah Nilsson
    Swedish Golf Tour

    Sarah Nilsson: "Det är ett väldigt bra startfält i Nes Open"

    Sarah Nilsson vann Swedish Golf Tour-rankingen förra säsongen. Nu gör hon årsdebut på touren, i norska Nes Open (21–22 maj). ”Jag tycker att de har gjort ett väldigt bra jobb på SGT i år och fått till fler tävlingar”, säger hon.

    Förra året tog Sarah Nilsson, från Kristianstad, en seger – i just Norge. I augusti vann hon Ladies Norwegian Open, i Moss, på Swedish Golf Tour. Några månader senare avslutade hon säsongen med att bli tvåa i tourfinalen på hemmabanan i Kristianstad, så trots en ganska trög inledning på året stod hon till slut som segrare på Swedish Golf Tour.

    I Europatourkvalet strax efteråt spelade hon till sig en bättre LET-kategori.
    – Kvalet har gett mig två tävlingar hittills på Europatouren. Så det är ju en mycket bättre start i år än förra året. Det är kul, säger hon.

    Sarah Nilsson missade kvalgränsen i Sydafrika och blev 61:a i Marocko (tävlingen som Jenny Haglund vann).

    NÄR VI PRATAS vid är det några dagar kvar till Nes Open, som spelas 21–22 maj, några mil nordost om Oslo. Det är årets andra tävling på Swedish Golf Tour och Sarah Nilssons första.

    Huvudfokus för hennes i år är LETAS (undertouren till Europatouren) och de LET-tävlingar hon kommer in på, men Sarah Nilsson tänker också spela så många SGT-tävlingar hon kan. I år spelas tretton tävlingar på damtouren jämfört med nio förra säsongen.

    – Jag tycker de har gjort ett väldigt bra jobb i år och fått till fler tävlingar. Den satsning som görs på Swedish Golf Tour nu verkar ge resultat och kommer nog att ge ännu mer resultat i och med att SGT finns mer på sociala medier nu. Det tycker jag är jättebra. Jag kommer att spela Norge nu men sedan är vi faktiskt iväg sex veckor i rad på LETAS-tävlingar, säger hon.

    Efter Nes Open blir det Frankrike, Finland, Tjeckien, Schweiz, Belgien och Spanien.
    – Sedan ska jag spela så många SGT-tävlingar jag kan. Västerås bland annat, säger Sarah Nilsson.

    Startfältet i Norge är starkt. Det är en hel del spelare från LETAS och LET som tar chansen att vara med i Nes Open, inte minst svenskor; Frida Gustafsson-Spång, Josephine Janson, Jessica Karlsson, Linda Wessberg, Johanna Gustavsson, syrran Emma Nilsson och Filippa Möörk som vann första SGT-tävlingen på Tegelberga. För att nämna några.

    – Ja, det är ett väldigt bra startfält. Roligt att det är så. Det blir kul att spela mot så många duktiga tjejer. Jag känner inte till något av banan utan det blir första intrycket när vi kommer dit på lördag.

    TÄVLINGEN efter, den i Frankrike, är Jabra Ladies Open på Club de Evian. Den är samtidigt kval till majorn Evian Championship som går i september.

    – Jag var där förra året och när jag var 13 år spelade Filippa Möörk och jag Evian Junior Masters där och det är väldigt kul att komma tillbaka till samma bana så många år senare, säger Sarah Nilsson.

    Hur har det varit att spela Europatourgolf?
    – Roligt, speciellt den i Marocko var ju väldigt annorlunda eftersom killarna hade sin tävling där samtidigt. Det var två banor men samma anläggning så det var en väldig stor grej som jag inte är van vid.

    Fakta

    När: 21 - 22 maj
    Var: Nes Golfklubb, nordost om Oslo
    Hur: 54 hål (36 + 18). 30 proffs + delningar kvalificerar sig till finaldagen.
    Prispengar: 300 000 SEK
    Också med i startfältet:
    Filippa Möörk, vinnare av Tegelberga Open
    Marianne Skarpnord, representerade Norge i OS


    Det tar ett tag att känna sig hemma när man går upp en våning?
    – Ja, det är en del nytt men egentligen är det inte jättestor skillnad förutom allting runt omkring. Det blir ju mycket större på LET jämfört med en LETAS-tävling eller liknande Men man spelar ju sitt eget spel ändå.


    SARAH Nilsson och systern Emma, som haft en väldigt fin start på säsongen, brukar tillbringa vintrarna i spanska Valencia. Inte den här gången.

    – Nej, faktiskt inte. Emma stack till Australien och jag var hemma och tränade. Emma kom ju med i de fyra tävlingarna på LET som gick i Australien. Jag var precis på gränsen att få vara med. Det hade varit roligt att göra det tillsammans.

    Något du nött extra på i vinter?
    – Jag har egentligen försökt finslipa allting. Vintern är ju ett bra tillfälle att ta tag i både svinghastighet och fys. Jag har jobbat intensivt för att få ut mer längd i slagen. Jag tycker absolut det har blivit bättre och det ser jag också resultatmässigt.  Jag tycker att jag har kapacitet för att vinna på LETAS-nivå. Spelmässigt är jag absolut där, det handlar bara om att få ihop allting och ha en bra vecka. Det känns i alla fall inte alltför långt borta, säger Sarah Nilsson.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    Följ tävlingen här

    Hela tävlingsprogrammet på Swedish Golf Tour 2018

För frågor kontakta:

Porträttbild på Frida