Nordic Golf Tours ranking blir “Road to Creekhouse Ladies Open”

De tre spelare som ligger högst på den nordiska proffstourens Order of Merit efter Skaftö Open får wildcard till Sveriges nya Europatourtävling i september.

Creekhouse Ladies Open är en helt ny tävling på damernas Europatour (LET), den högsta nivån i Europa. Tävlingen förväntas enligt plan spelas på Kristianstads Golfklubb i Åhus den 3–6 september. Nu står det klart att tävlingen namnger Nordic Golf Tours Order of Merit 2020.

– Vi är väldigt glada över samarbetet med Creekhouse Ladies Open. Det gör tävlingstrappan tydligare och ger våra spelare chans att redan under 2020 prova på spel på den högsta europeiska nivån. Vi tror också att samarbetet gör Nordic Golf Tours deltävlingar mer attraktiva, med bättre och större startfält, säger Sofia Pettersson, ansvarig för Nordic Golf Tour.

”Talangfulla spelare får chansen att spela på högsta europanivå”

Pelle Krüger, VD för titelsponsorn Creekhouse Management kommenterar:

– Vi är naturligtvis stolta att kunna bidra till detta initiativ, där vi i dessa tider hoppas på att få vara en ljusglimt framåt. Genom ”Road to Creekhouse Ladies Open” får ytterligare några talangfulla spelare chansen att spela en tävling på högsta europanivå i deras satsning mot toppen.

– Det krävs samarbeten och gemensamt tänk för att hjälpa golfens utveckling generellt och våra lovande golfproffs i synnerhet, och detta är bara ett av många exempel på vad man kan göra med gemensamma krafter, säger Pelle Krüger.

Reviderat tävlingsschema med anledning av Covid-19

Med tanke på den rådande coronapandemin har Nordic Golf Tours tävlingsschema reviderats något. Den planerade tävlingen i Danmark 3–5 juni ställs in och tävlingarna som skulle spelats på Tegelberga och Skaftö under våren flyttas fram till vecka 34 och 35.

– Det som händer i vår omvärld just nu är givetvis djupt olyckligt och vi följer noga situationen och de råd och riktlinjer som beslutas. Det är tråkigt att Danmark inte kan genomföra sin tävling, men vi har full förståelse för beslutet. Nu hoppas vi att läget stabiliseras så att Nordic Golf Tour kan bli den trygga och glädjande golffest den är tänkt att vara, säger Sofia Pettersson.

Uppdaterat tävlingsprogram Nordic Golf Tour

* Svenska Golfförbundet följer noga riktlinjer och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet. Fler förändringar i spelschemat kan komma att bli aktuella.

* Sedan publiceringen av denna artikel har Creekhouse Ladies Open skjutits upp till 3-6 juni 2021. 

Fler nyheter

  1. Svenska Golfförbundet inleder samarbete med Skaftö Open
  2. Nordic Golf Tour

    Svenska Golfförbundet inleder samarbete med Skaftö Open

    Den 26-29 augusti 2021 arrangeras Skaftö Open på Ladies European Tour. Samarbete med Svenska Golfförbundet innebär bland annat att årets Nordic Golf Tour-ranking döps till Road to Skaftö Open, där de två bästa spelarna på Nordic Golf Tour 2021 får en plats i tävlingen.

    Skaftö Golfklubb inledde sin karriär som arrangörer 2018 när de arrangerade en tävling på Swedish Golf Tour damer. Därefter har de arrangerat tävling på Nordic Golf Tour och Ladies European Tour Access Series. Nu tar de alltså nästa kliv till Ladies European Tour med en prissumma på 300 000 euro.

    - Det har varit fantastiskt roligt att följa resan på Skaftö Golfklubb. Det är häftigt hur hela ön sluter upp bakom tävlingen och det lockar mycket publik. Det känns roligt att vi nu kan erbjuda de bästa spelarna på Nordic Golf Tour möjligheten att spela en LET-tävling där, säger Sofia Pettersson, ansvarig för Nordic Golf Tour.

    Veckan efter Skaftö Open spelas ytterligare en LET-tävling i Sverige – Creekhouse Ladies Open på Kristianstad GK i Åhus. Tidigare i år släpptes också nyheten att SGF samarbetar med Scandinavian Mixed på Vallda GC, en tävling som ingår i både European Tour och Ladies European Tour.

    - Sverige har en lång tradition av att arrangera tävlingar på damernas Europatour. Att visa upp professionell golf för den svenska publiken är ett viktigt och naturligt uppdrag. Vi ska vara med och bidra till att professionell damgolf synliggörs och att unga svenska tjejer som siktar mot en professionell karriär får uppleva det i Sverige. Många av våra största stjärnor har följt proffstävlingar på hemmaplan och senare i livet kunnat förverkliga sin dröm. Tack vare hårt jobb, vilja och allt igenom proffsiga arrangörer är vi tillbaka och kan se fram emot en sommar med nuvarande och blivande stjärnor, säger Katarina Vangdal, svensk förbundskapten.
     

    Om Nordic Golf Tour
    Nordic Golf Tour är ett samarbete mellan Svenska Golfförbundet, PGA of Sweden, Dansk Golf Union och Norges Golfförbund, med syftet att höja intresset för proffsgolf för damer. Touren startade 2020 och består 2021 av fem tävlingar som alla ingår på LETAS – Ladies European Tour Access Series. Kolla in hela schemat här

  3. Linn Grant i topp på Ekerum
  4. Nordic Golf Tour

    Linn Grant i topp på Ekerum

    Linn Grant avslutar säsongen på Nordic Golf Tour med att lyfta pokalen i SM Match presented by Greatdays. Denna seger var Grants andra seger på årets tour och hon slutar även i topp av rankingen Race to Creekhouse Ladies Open.

    -Det känns jättebra, det har varit en jobbig vecka så jag är helt slut men det känns fantastiskt bra. Finalen var jämn, vi spelade bra båda två och vann hål på birdies som det ska vara. Mitt i banan, mitt i green och den som satte putte vann hålet, sa Linn direkt efter segern i Klubb-TV och fortsatte.

    - Jag tycker det är kul att spela som favorit, i tidigare EM och även i år har vi som lag varit favoriter så jag har en del erfarenhet av det. Jag skall inte säga att det är en vana, men jag känner mig bekväm i situationen.

    I finalen möttes två landslagsspelare, silvermedaljen spelade Gävles Rebecca Gyllner hem och bronsmedaljerna gick till Josefine Nyqvist, AIK och Annelie Sjöholm, Västerås.

    Resultat SM Match presented by Greatdays
    1. Linn Grant, Rya
    2. Rebecca Gyllner, Gävle      
    t3. Annelie Sjöholm, Västerås
    t3. Josefine Nyqvist, AIK

    Ranking – Road to Creekhouse Ladies Open
    Efter sex tävlingar är säsongen av Nordic Golf Tour 2020 avslutad och när rankingen summeras visar det sig att tre amatörer toppar.

    Linn Grant har sällskap av landslagskompisarna Ingrid Lindblad och Beatrice Wallin i topp av rankingen och dessa tre får en inbjudan till Creekhouse Ladies Open nästa år.

    1. Linn Grant, Rya
    2. Ingrid Lindblad, Ringenäs
    3. Beatrice Wallin, Hills
    4. Elin Arvidsson, Falkenberg
    5. Linda Lundqvist, AIK
    6. Maja Stark, Abbekås
    7. Louise Rydqvist, Värnamo
    8. Annelie Sjöholm, Västerås
    9. Meja Örtengren, Landeryd
    10. Josefine Nyqvist, AIK

    Årets segrare på Nordic Golf Tour
    Linn Grant – GolfUppsala Open
    Ingrid Lindblad – Golfhäftet Masters @ Varbergs Västra
    Sara Kjellker - Allerum Open presented by Ahlsells
    Elin Arvidsson – PGA Championship by Trelleborgs Kommun
    Ingrid Lindblad – Didriksons Skaftö Open
    Linn Grant – SM Match presented by Greatdays

    SM Match Paragolf presented by Greatdays
    På Ekerum Resort Öland avgjordes även SM Match för paragolfare.

    I finalen för fysisk funktionsnedsättning segrade Joakim Björkman från Orresta i finalen över Johnny Granberg från Arninge.

    I finalen för intellektuell och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning segrade Ljunghusens Richard Hoff över Felix Norrman från Arboga.    


     

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  5. Säsongsavslutning på Ekerum Resort
  6. Nordic Golf Tour

    Säsongsavslutning på Ekerum Resort

    Emma Svensson från Ringenäs Golfklubb är titelförsvarare när SM Match presented by Greatdays avgörs på Ekerum Resort 7–9 oktober.

    En titt tillbaka i tiden visar att SM Match spelats sedan 1911 då Göteborgs Golf Klubb stod som värd för mästerskapet. Bland segrarna hittas internationella toursegrare, majorsegrare i Anna Nordqvist, Liselotte Neumann och Helen Alfredsson och Solheim Cup-spelare.

    Tidigare mästarinnor som finns med i årets startfält utöver titelförsvarande Emma Svensson är Linda Wessberg och Lisa Pettersson.

    Startfält
    Totalt är det 32 spelare som kommer till start på Ekerum Resort vid SM Match presented by Greatdays. Där finns mer än en handfull spelare med internationella tourkort som ovan nämnda Wessberg och Pettersson, men där finns även Jenny Haglund, Moa Folke, Annelie Sjöholm och några till.

    I startfältet även några amatörer ledda av rankingtvåan Linn Grant som har en seger på årets Nordic Golf Tour, den kom vid premiären på GolfUppsala i juli.

    Louise Rydqvist och Matilda Jonsson är ytterligare två amatörer som i år visat att de kan spela golf på hög nivå. Rydqvist har bland annat en seger på undertouren till Nordic Golf Tour och 16-åriga Jonsson var för någon vecka sedan med och spelade hem ett silver till Sverige i lag-EM för flickor.

    Men som talesättet går – match är match. Alla som sätter en pegg i marken på första tee på Långe Jan onsdag 7 oktober har möjlighet via bra spel några dagar senare att kalla sig svensk mästare i matchspel 2020.  

    Hela startfältet

    Rankingen – Road to Creekhouse Ladies Open
    Ingrid Lindblad leder rankingen inför säsongsavslutningen. Linn Grant är den enda i startfältet som kan ta sig förbi Ingrid inför avslutningen. Då Lindblad är tillbaka på Louisana State University och inte spelar på Ekerum Resort räcker det för Grant att ta sig förbi första matchen för att ta hem årets ranking.

    De tre främsta på rankingen får en inbjudan till LET-tävlingen, Creekhouse Ladies Open, på Kristianstads GK i Åhus 2021.

    Ingrid Lindblad och Linn Grant har redan säkrat sina platser inför SM Match by Greatdays. På tredje plats på rankingen inför SM Match återfinns Beatrice Wallin. Hon behåller sin tredjeplats på rankingen om inte någon av Louise Rydqvist eller Annelie Sjöholm tar hem segern i SM Match.

    Ranking - Road to Creekhouse Ladies Open

    Klubb-TV sänder
    Nyetablerade Klubb-TV, hela Golfsveriges streamingplattform finns på plats. Det blir både intervjuer, reportage och livesändningar.

    Följ finalmatchen live i KlubbTV fredag 9 oktober med start 12.30. Kommentator: Sofia Pettersson

    Publikfritt på touren
    Publikförbudet gäller på tills vidare på Nordic Golf Tour och även för all annan tävlingsgolf i Sverige.

    Skribent

    Porträttbild på Göran.