OS i Tokyo framflyttat


Inte helt oväntat kom beskedet att OS i Tokyo flyttas till 2021. Inte oväntat med tanke på vilken situation i stort sett hela världen befinner sig i. Även om Japan generellt och Tokyo i synnerhet var redo att ta emot över 15,000 ledare och aktiva i juli är inte världen redo och det hade inte varit rättvisa förutsättningar och det faktum att flera länder hotade med bojkott redan innan beslutet kom gjorde ett OS i Tokyo i juli omöjligt.

I december 2017 startade våra förberedelser inför OS i Tokyo och det handlade från första stund om att hitta boende för våra spelare, caddies och resursteam nära banan. Anledningen var och kommer vara att OS-byn ligger för långt från banan i restid. Husjakten startade som sagt 2017 och fortsatte ända till 2019 då vi var klara med de rent praktiska förberedelserna. Flyg var bokade, den så kallade ”Longlist” med potentiella svenska OS-deltagare var insänd till Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och 56 personers ackrediteringsuppgifter var registrerade, deadline för detta var den 20:e mars i år.

Vi har självklart lagt enormt mycket tid på förberedelser, att vara med på ett OS är stort och kräver mycket logistik och förarbete. SOK, som är experter på att både förbereda för och genomföra OS på plats, har lagt ner oerhört mycket arbete.

Jag som har haft förmånen att följa delar av SOK:s team nära är imponerad över deras insats, långa och tuffa arbetsdagar. När man närmar sig ett OS med uttagningar och annat kopplat till själva OS får SOK många gånger ta kritik från besvikna idrottare, förbund, media och allmänhet. Men jag har också en annan bild av ett hårt arbetande gäng som vill ge bästa möjliga förutsättningar för svenska medaljhopp. Parallellt och löpande förbereder sig SOK även inför kommande vinter-OS i Peking.

Men, störst dos empati går till arrangörerna i Tokyo, människorna i Japan som stolta sett fram emot att få ta emot världens bästa atleter i juli och augusti. Jag har även där haft förmånen under mina resor till Tokyo, att få träffa människor i organisationen, fått uppleva hur en stor mängd människor jobbat hårt för att erbjuda bästa tänkbara mästerskap till aktiva, ledare och publik. Jag hoppas att de orkar motivera sig och kämpa vidare i ett år eller vad det nu blir innan vi får åka till Tokyo för OS.

Apropå konsekvenser i det stora och i det lilla, tänker jag särskilt på den dam i Kawagoe, området där OS-banan ligger och där vi ska bo, som vi hyrt vårt hus av. Vid vårt första besök hos henne uttryckte vi önskemål om ett sovrum till utöver de tre som redan fanns i huset, även ett badrum till vore önskvärt. Hon ordnade det, gjorde en investering i sitt hus och när vi var där 2019 för att besikta, visade hon stolt upp det nya sov- och badrummet. Jag hoppas innerligt att vi kan hyra detta hus även nästa år och att hon får möjlighet att husera svenska medaljhopp.

Tiden går fort och nu laddar vi om i det svenska OS-teamet, Patrik Jonsson (coach damer), Ola Lindgren (coach herrar), KG Nissén (Fysio) samt Tom Forsberg (kock) för att ge våra svenska spelare med caddies bästa tänkbara förutsättningar med sikte på medaljer vid OS i Tokyo 2021!

SOK:s information om OS i Tokyo.