Senaste nytt om banskötsel

Du som arbetar med banskötsel eller är inblandad i beslut som tas på en golfklubb kan få senaste nytt inom verksamheten. Ta del av informationen och bli mer lönsam på din golfklubb.

Vill du ha bankonsulenternas nyhetsbrev om banskötsel (skickas kvartalsvis), skicka din e-postadress till susanne.persson@golf.se

Nyheter

  1. Ny folder om biologisk mångfald på golfbanor
  2. Banskötsel

    Ny folder om biologisk mångfald på golfbanor

    En illustrativ folder från Länsstyrelserna som visar hur golfbanor praktiskt kan gå tillväga för att öka den biologiska mångfalden på anläggningen.

    Framsida till en folder från Länsstyrelserna med rubriken Biologisk mångfald på golfbanan.

    Det är mycket glädjande att vi har ett ökat positivt samarbete med många av landets länsstyrelser. 

    Genom träffar och sammankomster har golfen fått en chans att visa de positiva effekter som golfanläggningen har på bland annat biologisk mångfald, ett område där vi är ganska bra idag men med enkla medel kan bli ännu bättre. 

    Länsstyrelsen: "Biologisk mångfald på golfbanan"

    Samarbetet har mynnat ut i en enkel, illustrativ folder från Länsstyrelserna som visar varför vi bör göra åtgärder, vilka och vad vi kan hjälpa och hur vi praktiskt kan gå tillväga i arbetet med att öka den biologiska mångfalden på våra banor.

    Hjälp bin och andra viktiga pollinatörer

    I foldern får du tips på några växter som är bra att gynna på golfbanan då de ger nektar och pollen till pollinatörer.

    Sida ur en folder med tips och råd kring biologisk mångfald.

    Du kan också läsa om hur död ved, sandblottor, glesa skogsbryn, dammar och vattendrag, stenrösen och blommande rabatter på anläggningen bidrar till artrikedom och att växter, djur, insekter och fåglar trivs och frodas.

    Tryckt och digital version

    Är du intresserad av att få foldern i tryckt version, kontakta Peter Edman (se kontaktuppgifter nedan).

    Golffoldern finns också tillgänglig digitalt, som PDF, på Länsstyrelsens hemsida. Länka gärna till den från klubbens hemsida och sprid via andra lämpliga kanaler.

    Biologisk mångfald på golfbanan (lansstyrelsen.se)

    Skribent

    Porträttbild på Peter
  3. Fel etikett på Primo Maxx II – får inte användas tillsvidare
  4. Banskötsel

    Fel etikett på Primo Maxx II – får inte användas tillsvidare

    Produktförpackningen har inte märkts med den korrekta varningssymbolen för brandfarlig vätska. Enligt reglerna kring växtskyddsmedel får produkter med felaktig etikett inte användas. Läs vidare för att se vad ni på klubben behöver göra.

    Logotyp för Primo Maxx 2 Tillväxtreglerare

    Det är tillverkaren Syngenta som meddelar att originalförpackningen till tillväxtregleraren Primo Maxx II inte har märkts med en korrekt varningssymbol för brandfarlig vätska.

    Två varningssymboler - den ena svartvit med texten Environmentally hazardous substans, liquid märkt med ett rött kryss (felaktig), den andra röd med Flammable liquids märkt med en grön bock (godkänd)

    Det är inga förändringar eller problem med produkten i sig, men det är inte tillåtet att använda växtskyddsmedel som är felaktig etiketterade. Produkter som klassificeras som brandfarliga kräver också en annan typ av lagring och hantering.

    Som slutanvändare får ni därför tillsvidare inte använda Primo Maxx II, utan behöver identifiera, ometikettera och lagra produkten på ett korrekt sätt. Därefter inväntar ni vidare instruktioner kring insamling och utbyte till produkten i korrekt märkta förpackningar. Så här gör ni:

    1. Identifiera

    – Kontrollera om ni har några förpackningar med Primo Maxx II i era lokaler.

    – Avbryt i så fall omedelbart all användning och säkerställ att produkten finns i sin originalförpackning.

    – Se till att all personal som kan komma i kontakt med produkten är medvetna om informationen.

    2. Ometikettera

    Alla förpackningar med Primo Maxx II måste ha en etikett som visar att den innehåller brandfarlig vätska. Syngenta har tillhandahållit en lämplig etikett du kan ladda ner nedan, skriva ut och klistra på nuvarande förpackning.

    – Om du har kvar ytterförpackningen i kartongmaterial, skriv ut och fäst den nya etiketten på förpackningen, över den nuvarande varningssymbolen.

    – Om du endast har innerförpackningen, en plastflaska, måste du som minsta åtgärd markera denna som brandfarlig vätska på etiketten på ett sätt som är permanent.

    Ladda ner ersättningsetiketten här

    3. Lagra

    – Materialet får endast förvaras i sin originalförpackning.

    – Materialet ska lagras i låda eller skåp avsett för brandfarliga produkter, eller om sådana inte är tillgängliga, i ett kallt, välventilerat utrymme.

    – Lagra avskilt från möjliga antändningskällor som värmare och direkt solljus.

    – Lagra avskilt från alla brännbara material såsom kartonger och lastpallar.

    – Lagra avskilt från kemikalier som inte är brandfarliga.

    – Bär personlig skyddsutrustning inklusive skyddshandskar vid hantering, i enlighet med produktens säkerhetsdatablad.

    Syngenta meddelar att de lokala distributörerna inom kort kommer att informera om vad nästa steg är för den Primo Maxx II du har i dina lokaler och hur du kan ersätta det med korrekt märkta produkter som är tillåtna att använda.

    För mer information, ladda ner originalbrevet från Syngenta

    Skribent

    Porträttbild på Peter
  5. Vad händer med glyfosat?
  6. Banskötsel

    Vad händer med glyfosat?

    EU-kommissionen har godkänt glyfosat som verksamt ämne i växtskyddsmedel till den 15 december 2022. En utredning pågår om ytterligare förnyelse efter 2022.

    Den aktiva substansen glyfosat, som finns i många totalbekämpningspreparat, har varit omdiskuterad länge och dess fortsatta användande har varit osäkert.

    Inom golfen har vi möjlighet att använda glyfosatprodukten Roundup Ultra, vilket är vår enda godkända totalbekämpningsprodukt.

    Nu har EU-kommissionen godkänt glyfosat som verksamt ämne i växtskyddsmedel till och med 15 december 2022. En utredning pågår om eventuell ytterligare förnyelse efter 2022. Beslutet ska ha fattats senast i december 2022, då den nuvarande godkännandeperioden löper ut.

    SGF följer utvecklingen i glyfosatfallet och om eventuella nya alternativ kommer ut på marknaden.

    Läs mer om glyfosat och utredningen hos Kemikalieinspektionen.

    Skribent

    Porträttbild på Peter
  7. Abbekås GK: Riskanalyser tryggar banarbetarnas vardag
  8. Banskötsel

    Abbekås GK: Riskanalyser tryggar banarbetarnas vardag

    År 2009 räddade banchef Peter Pettersson och hans personal livet på en greenfeegäst som ramlat ihop medvetslös på första tee. Nu är även riskanalyser av banan på plats för att trygga banarbetarnas vardag. "Varje anställd har en egen pärm", säger Pettersson.

    Tre medelålders golfspelare står framför ett vitt klubbhus med Abbekås Golfklubb skrivet ovanför ingången.
    Skånska Abbekås Golfklubb ligger kustnära väster om Ystad.

    Med många medlemmar och greenfeegäster i omlopp på en golfklubb måste man vara beredd på att allt kan hända. Det var precis vad som hände den där dagen sommaren 2009.

    – Vi hade precis ätit lunch i klubbhuset när vi fick höra att en spelare hade ramlat ihop medvetslös på första tee. Tack och lov fanns vi på plats och hade precis månaden innan köpt en hjärtstartare och gått en kurs i hjärt-lungräddning, berättar Peter Pettersson, banchef på Abbekås Golfklubb.

    – Vi hämtade hjärtstartaren, kopplade på noderna och hon återfick medvetandet efter första stöten. Sedan höll apparaten koll på hennes hjärta tills ambulansen var på plats. Läkaren som tog hand om henne sa att hon inte hade klarat sig utan vår insats. Det kändes väldigt bra.

    Skannade in från banguiden

    Peter Pettersson är uppväxt på När golfklubb på Gotland, där hans pappa Anders var banchef. Kärleken förde honom till Skåne och han har sedan 2008 arbetat som banchef på kustnära Abbekås GK strax väster om Ystad.

    Man står på golfbana och håller en A4-broschyr med ritade golfhål. I bakgrunden syns en man som sitter på en åkgräsklippare.
    "Varje anställd har en pärm med alla hål, där riskområdena är utmärkta i sex olika risksteg", berättar Peter Pettersson, banchef på Abbekås GK.

    Personalen har kontinuerligt utbildat sig i första hjälpen, men det var inte förrän nuvarande ordförande Per-Olof Gustavsson började ställa frågor kring arbetsmiljö som Peter Pettersson och klubbchef Lasse Stark i januari 2019 gick Svenska Golfförbundets och Gröna arbetsgivares heldagsutbildning i arbetsmiljö på Barsebäck Golf & Country Club.

    – Vi fick med oss bra mallar från utbildningen och jag samlade också på mig så mycket material som möjligt, bland annat har Gröna också väldigt bra material på sin hemsida. Den våren gjorde jag en riskanalys av banan, hål för hål.

    – Jag skannade in dem från banguiden och plockade upp dem i powerpoint, så att jag enkelt och pedagogiskt kunde markera riskområdena på varje hål. Vi har flera hål där vi har branta sluttningar, som exempelvis ner mot greenbunkern på hål 18, säger Pettersson.

    En pärm till varje anställd

    Man står i en slänt ner mot en bunker på en golfbana. I bunkern kör en man en maskin som krattar sanden.
    Peter Pettersson visar en av riskområdena ner mot en greenbunker på hål 18. På maskinen sitter Claes Westergård, en av klubbens banarbetare.

    Han graderade riskerna i sex olika steg, där röd markering är den mest riskfyllda. Han gjorde i ordning pärmar till alla anställda, även säsongare. Den innehåller alla bilder på hålen, klubbens arbetsmiljöpolicy och krishandbok samt uppgifter till närmast anhörig.

    – Här har varje anställd också sina tid- och lönerapporter. Det gör att pärmen används varje dag och inte blir stående längst bak i någon hylla, säger Peter Pettersson och fortsätter.

    – Och vi går igenom pärmen med alla anställda en gång per år, när alla säsongare är på plats.

    Nästa steg är att fokusera mer på säker golf genom att kommunicera med medlemmar och gäster om att banan är personalens arbetsplats och att alla behöver medvetna om riskerna med spelet.

    – Det sker incidenter lite då och då, och egentligen är det otroligt att det inte hänt någon allvarlig olycka, så mycket spel som vi har på vår bana. Där har vi en del att jobba på, säger Pettersson.

    Text och bild: Lena Lindström

    Skribent

    Porträttbild på Lena.
  9. Godkända växtskyddsmedel augusti
  10. Banskötsel

    Godkända växtskyddsmedel augusti

    Inga förändringar jämfört med senaste uppdateringen i maj.

    Det har inte blivit några ändringar i listan över växtskyddsmedel som är godkända att använda på golfbanor sedan senaste uppdateringen i maj 2021.

    Passa ändå på att se till att det är korrekt version ni använder på klubben, och dubbelkolla att ni inte har några icke-godkända produkter i kemförrådet. 

    Ladda ner listan över godkända växtskyddsmedel

    Skribent

    Porträttbild på Peter
  11. Få bukt med grobladen
  12. Banskötsel

    Få bukt med grobladen

    Grobladen verkar ha trivts speciellt bra under 2021 och varit ett stort problem på många golfbanor. Här får du tips på åtgärder för att förebygga och bekämpa ogräset.

    Groblad utbredda på en fairway
    Svag fairway med stort uppslag av groblad.

    Vi har inte hela orsaken till att ogräs som groblad börjat breda ut sig på svenska golfbanor så mycket i år, men det går att misstänka att vädret spelar roll.

    Torkan under 2018 och nu 2021 har försvagat vissa områden på banorna. Det har gett fröbanken med groblad möjlighet att gro och bilda nya plantor.

    Torka ger svaga gräsytor

    Större delen av Sverige hade en sen vår följt av en mycket torr period i början av sommaren.

    Innan regnet kom i månadsskiftet juli–augusti påminde året mycket om 2018. Nederbörden har dock fortsatt varit mycket lokalt, så många banor har haft ett fortsatt mycket torrt år.

    Bevattning och täckningsgraden på våra banor varierar mycket på foregreen, fairway och semiruff. På ytor som har utsätts för slitage och eventuell kompaktion och inte fått tillräckligt med vatten, har groblad utvecklats mycket – ibland extremt mycket.

    Förhållanden med en svag gräsyta har svårt att konkurrera med ogräs, speciellt groblad. Detta är ett problem som ökat i stora delar av landet.

    Fakta om groblad

    Fröstänglar på groblad i närbild.
    Groblad blommar från juni till september. De klibbiga fröna sprids lätt via skor och maskiner.

    Groblad (Plantago Major) är ett flerårigt, platsbundet ogräs med en rosett av blad och en bladlös stjälk med många frön. Den trivs på kortklippta gräsytor, särskilt på kompakterade, slitna ytor med svagt, glest gräs.

    Den blommar från juni till september och fröna kan gro under hela växtsäsongen. De klibbiga fröna kan spridas med skor och maskiner. Det finns också teorier om att frön skulle kunna spridas genom bevattningen. Vi har sökt information om det, men inte hittat något som styrker det.

    Bladnerverna är parallella och fortsätter ner i stjälken. Det är därför det är svårt att bekämpa den genom handplockning eller mekanisk bekämpning. Bladen ligger ofta tätt mot marken med en låg tillväxtpunkt, vilket också gör att de påverkas mycket lite av klippning.

    Mekaniska åtgärder

    Att på ett effektivt sätt åtgärda groblad är inte helt enkelt. Det viktigaste och enda hållbara på sikt är att få täta, jämna och välmående gräsytor – det vill säga bra förhållanden för gräset.

    Svaga eller ojämna ytor bör, utöver grundförbättringar som vatten, dränering, näring och luft, också stödsås för tätare turf. Kraftig sanddressning är en annan åtgärd som gynnar gräset och missgynnar grobladen.

    Handplockning fungerar bra på greener och är ofta enda lösningen. När det gäller greenområden, fairway och andra områden är det möjligt att handplocka om man tar tag i problemet när antalet plantorna är begränsat. I de mängder som det varit under året, är det dock svårt att klara med vanlig plockning.

    En direkt, mekanisk metod att motverka problemen med groblad kan vara att använda borstar i anslutning till klippningen. Bladen och fröstänglar lyfts och man får ett effektivare klippresultat. Plantorna stressas och försvagas, så att de inte klarar att växa och spridas lika effektivt.

    Kemiska åtgärder

    Groblad som behandlats men återtagit sin tillväxt

    Vid behov går det att nyttja något av de två växtskyddsmedel mot ogräs som är godkända på svenska golfbanor (se listan över godkända växtskyddsmedel).

    Båda preparaten är systemiska och har i huvudsak samma aktiva substans, så de kräver bra tillväxt i plantan för god effekt.

    Läs noga på infoblad och etikett vilka förutsättningar som ger optimal effekt. Temperatur, droppstorlek och vattenmängd spelar stor roll för effekten. Normalt rekommenderas medium droppstorlek och cirka 200 liter vatten per hektar.

    Använd alltid full rekommenderad dos och behandla de ytor där problemen är stora. Det är sällan hela spelfältet som har problem och behöver behandlas.

    Behandla på våren

    Yttre förhållanden vid sprutningen är minst lika viktiga som beredningen av sprutvätskan för att få bra effekt. Behandla på våren när plantan startat upp och är i bra tillväxt.

    Att spruta för tidigt vid för låg marktemperatur ger ofta dramatiskt sämre effekt. Följ de temperaturanvisningar (marktemperatur) som anges på etiketten eller infoblad.

    Att spruta senare, när plantan har minskat sin tillväxt och i stället producerar frön, ger betydligt sämre effekt än vid en vårbehandling i vegetativ tillväxt. Ofta får man viss påverkan, men plantan klarar behandlingen och återupptar föregående status.

    Nyetablerat groblad är känsligare mot bekämpning.
    Nyetablerat groblad är känsligare mot bekämpning.

    Se till att bladen inte är våta av dagg eller regn vid sprutningen. Då kan sprutvätskan rinna av bladen eller så leder det till en kraftig utspädningseffekt. Vid kraftig dagg kan vattenmängden som ligger på bladen vara flera tusen liter vatten per hektar.

    Även om sprutningen genomförs under perfekta förhållanden kommer vi troligen inte åt alla plantor. Tittar vi på alla växtskyddsmedel som är godkända inom golfen, men också de som får användas i jordbruket, anges effekten på groblad till 70–90 procent.

    De siffrorna gäller normalt plantor i hjärt- och örtbladstadiet, det vill säga när de är nyetablerade från frö och mycket små. De är då mycket känsligare än de stora plantor vi har på våra foregreen och fairways.

    Sammanfattning – ett utmanande problem

    Groblad är inget lätt ogräs att bli av med och det finns ingen enkel, snabb lösning. Det viktigaste är att ha så täta, väletablerade ytor som möjligt, samt att vid både mekanisk och kemisk bekämpning optimera alla moment – från applicering till förhållanden som väder och plantans utvecklingsstadie.

    För mer information om groblad och andra vanliga svenska ogräsarter, se Sterfs faktablad.

    Skribent

    Porträttbild på Peter
  13. Godkända växtskyddsmedel maj
  14. Banskötsel

    Godkända växtskyddsmedel maj

    Heritage med reg.nr. 5361 får inte längre användas eller lagras, och se till att ha rätt version av Ascernity. Ladda ner nya listan och dubbelkolla kemförrådet.

    Det är återigen en hel del förändringar i listan över godkända växtskyddsmedel, så se till att ladda ner den uppdaterade PDF:en att sätta upp i verkstad och kontor. 

    Några av uppdateringarna

    Heritage – versionen med reg.nr. 5391 har utgått och får inte längre användas eller lagras. Det är nu endast 5574 som gäller.

    Ascernity – finns i två versioner med olika reg.nr. Observera att det endast är 5681 som gäller för golfen.

    Godkännandet för Primo Maxx med reg.nr. 5004 gick ut 1 maj. Det får fortfarande användas, men får inte längre säljas från och med i höst. 

    Ladda ner listan över godkända växtskyddsmedel

    Skribent

    Porträttbild på Peter
  15. Vad kostar det att driva en golfbana?
  16. Banskötsel

    Vad kostar det att driva en golfbana?

    Resultaten från årets enkät om driftskostnader på golfanläggningar har nu bearbetats, analyserats och jämförts med resultaten från 2014–2019. Ännu ser vi inga effekter av pandemin, men till 2021 väntas vi se förstärkta resurser för banskötseln.

    Coronaåret 2020 var väldigt ovisst ur ett ekonomiskt perspektiv och flera golfanläggningar begränsade resurserna tidigt på året. Men när vi summerade året var det ett rejält uppsving för golfen och flera golfanläggningar gjorde ett rekordår rent ekonomiskt.

    Nyckeltalen i årets enkätsvar påverkades dock inte nämnvärt av pandemin, utan följer i stort hur det sett ut sedan driftskostnadsenkäten startade 2014. Gissningsvis blir det större förändringar 2021, då flera golfanläggningar förstärkt med mer resurser då vi är inne i en ny golfboom där många golfklubbar har fler medlemmar, mer spel och stärkt ekonomi.

    Rikssnittet för 2020

    Nedan är en tabell över rikssnittet från den senaste undersökningen, med antal tillsvidareanställda, sammanlagt antal timmar för säsongspersonal samt de fyra största kostnadsposterna för bandrift, angivna exklusive moms.

    9 hål 18 hål 27 hål 36 hål
    Anställda (antal) 0,9 st 2,7 st 3,95 st 5,7 st
    Säsongspersonal (timmar) 1 675 h 3 792 h 6 313 h 6 044 h
    Drivmedel 45 000 kr 145 000 kr 250 000 kr 328 000 kr
    Gödningsmedel 30 000 kr 128 000 kr 246 000 kr 359 000 kr
    Maskinleasing 45 000 kr 306 000 kr 573 000 kr 754 000 kr
    Maskinservice och reservdelar 40 000 kr 116 000 kr 189 000 kr 248 000 kr

    Jämfört med snittet kan resultaten variera kraftigt från klubb till klubb, med stora individuella skillnader både uppåt och nedåt. Vissa banor har inga tillsvidareanställda alls, medan andra ligger långt över rikssnittet. När det gäller kostnader lägger vissa långt mindre, andra långt mer än snittanläggningen.

    Det är många faktorer som påverkar klubbarnas budget och behov, vilket vi återkommer till senare i artikeln.

    Nyckeltal 2014–2020

    När vi summerar de årliga resultaten är det generellt ganska små skillnader från år till år. Det kan bero på att det är olika klubbar som svarat, men också på att kostnadsbilden varit hyggligt konstant genom åren.

    Nedan är nyckeltal från de sammanlagda resultaten av enkäterna 2014–2020, från de cirka 100–140 golfanläggningar över hela landet som svarat, varav cirka tio 9-hålsanläggningar, sjuttio 18-hålsanläggningar, tjugo 27-hålsanläggningar och elva 36-hålsanläggningar.

    Nyckeltalen är framtagna utifrån de spann där vi hittar majoriteten av respondenterna inom de sex områden som undersökts.

    • 9-hålsanläggningar

      Personalresurser per år: 1 tillsvidareanställd, totalt mellan 850 och 1 350 arbetstimmar för säsongspersonal.

      Kostnader per år: drivmedel 30 000–50 000 kr, maskinleasing 50 000–75 000 kr, gödningsmedel 20 000–40 000 kr och service och reservdelar för maskiner 30 000–50 000 kr.

    • 18-hålsanläggningar

      Personalresurser per år: 2–3 tillsvidareanställda, totalt mellan 3 500 och 5 000 arbetstimmar för säsongspersonal.

      Kostnader per år: drivmedel 120 000–150 000 kr, maskinleasing 200 000–300 000 kr, gödningsmedel 115 000–135 000 kr och service och reservdelar för maskiner 100 000–120 000 kr.

    • 27-hålsanläggningar

      Personalresurser per år: 3–4 tillsvidareanställda, totalt mellan 4 500 och 6 000 arbetstimmar för säsongspersonal.

      Kostnader per år: drivmedel 180 000–200 000 kr, maskinleasing 250 000–400 000 kr, gödningsmedel 160 000–200 000 kr och service och reservdelar för maskiner 150 000–170 000 kr.

    • 36-hålsanläggningar

      Personalresurser per år: 5–6 tillsvidareanställda, totalt mellan 6 000 och 8 000 arbetstimmar för säsongspersonal.

      Kostnader per år: drivmedel 260 000–300 000 kr, maskinleasing 600 000–900 000 kr, gödningsmedel 200 000–300 000 kr och service och reservdelar för maskiner 200 000–270 000 kr.

    Faktorer som påverkar kostnaderna

    Nyckeltalen ger en indikation på hur det ser ut i Golfsverige för majoriteten av respondenterna. Det ska dock inte ses som något exakt facit, då det finns anläggningar med stora avvikelser från nyckeltalen med både långt högre och långt lägre kostnader.

    Driftskostnaderna i Sverige varierar alltså, och det finns många aspekter för varje enskild golfklubb att ta hänsyn till. De avgörande faktorerna som påverkar kostnadsbilden är främst dessa:

    • Geografiskt läge – var i Sverige ligger banan?

    • Spelsäsong – hur många skötselveckor har man?

    • Ambitionsnivå – vilken målsättning har anläggningen?

    • Arealer – hur många hektar är golfbanan?

    • Jordart – vad är det för mekanisk sammansättning?

    • Gräsart – vilken är den dominerande gräsarten?

    • Bunkrar – hur många finns på banan?

    • Gödningsmedel – vilken gödningsstrategi använder man sig av?

    Den största påverkansfaktorn är troligtvis längden på spel- och skötselsäsong i kombination med ambitionsnivå.

    Gör en nyckeltalsanalys

    Vill man som golfklubb själv göra en generell jämförelse kan man titta både på rikssnittet och de nyckeltalen. Varje golfklubb behöver dock göra en analys av sin driftsbudgetnivå baserat på de individuella behoven och faktorerna.

    Svenska Golfförbundet erbjuder också golfanläggningar att göra en så kallad nyckeltalsanalys där man jämför sin klubb med riket eller sin region, vilket har varit uppskattat och efterfrågat. Ta kontakt med undertecknad eller din bankonsulent så hjälper vi dig.

    Om undersökningen

    Svenska Golfförbundet har sedan 2014 årligen genomfört en enkätundersökning kring driftskostnader på golfanläggningar i Sverige. Syftet är att kartlägga kostnadsbilden och få fram nyckeltal på hur mycket resurser det går åt för att sköta en golfbana i Sverige, samt se hur trenden ser ut över tid. Sker det någon förändring från år till år inom personalresurser eller de olika kostnadsposterna?

    Enkäten skickas till banchefer och klubbchefer i Golfsverige, som svarat anonymt med siffrorna för sin anläggning. Svarsfrekvensen ligger mellan 20 och 30 procent av totala antalet golfanläggningar i Sverige (cirka 450) och respondenterna är fördelade över hela landet.

    Enkätsvaren sammanställs, bearbetas och analyseras sedan av Svenska Golfförbundets bankonsulenter. Resultaten presenteras på olika seminarier, utbildningar, mässor samt publiceras på SGF:s hemsida.

    Skribent

    Porträttbild på Calle.
  17. ICE-BREAKER: Fältstudie om krypvenssorter
  18. Banskötsel

    ICE-BREAKER: Fältstudie om krypvenssorter

    Hur etablerar sig olika krypvenssorter vid låga temperaturer och kan förbehandling av utsädet ha en positiv inverkan? Det ska ett nytt forskningsprojekt som genomförs på Sollefteå GK ta reda på.

    Försöksgreenen på Sollefteå GK, där ett treårigt forskningsprojekt om krypvenssorter nu startar.
    Försöksgreenen på Sollefteå GK, där ett treårigt forskningsprojekt om krypvenssorter nu startar.

    Fältstudien är ett av totalt sex delprojekt i Sterfs pågående forskningsprojekt ICE-BREAKER, som har det övergripande målet att ta reda på hur is- och vattenskador kan reduceras på nordiska golfbanor.

    Delprojekten löper parallellt under 2020–2023 och detta försök handlar om hur olika krypvenssorter kan etablera sig vid låga temperaturer samt om olika förbehandlingstekniker (primning) av utsädet kan ha en positiv inverkan på groningsförloppet.

    Uppstart på Sollefteå GK maj 2021

    Fältförsöket startar under 2021 och genomförs på Sollefteå GK:s gamla nionde green. Försöket är en vidareutveckling av tidigare års fältförsök om olika såtekniker.

    Syftet är att värdera skillnaden i uppkomst av frö och nya gräsplantor på olika krypvenssorter vid återetablering på en naturligt död green vid låga temperaturer. Hur lång tid tar det? Vilken täthet blir det?

    Olika sorters krypven – med och utan primning

    Illustration över försöksgreen, uppdelad i led med 60cm mellanrum, döpta 0-1-2-3-4 etc. Nedanför tabell över vilka sorter som är i vilka led.

    Resultatet kan variera beroende på många omständigheter. I detta försök vill vi se om det är någon skillnad på olika sorter, där vi kommer att jämföra en sen sort, en medelsort och en snabb sort av krypven.

    Dessutom ska vi undersöka om fröprimning kan bidra med snabbare etablering, där vi kommer att jämföra Independence behandlad med tillväxthormonet gibberellinsyra (GA 3) med en obehandlad version av samma sort.

    Sorterna som ingår i försöket är Independence med primning (sen), Independence utan primning (sen), Luminary (medel) och Pure Select (snabb). Dessa är utvalda från tidigare labbförsök från USA.

    Utsädesmängden är 0,6 kg/100m² och maskinen som används är en slitsmaskin (Vredo).

    Avläsning av temperatur, fukt och etablering

    Avläsning av försöket kommer ske minst tre gånger tills greenen är homogen. Mätdata och observationer som kommer ske är ytans marktemperatur, fuktighet samt visuell bedömning av uppkomst av nya plantor.

    Väderförhållanden och underhåll kommer att övervakas och rapporteras. Skötsel av greenen kommer att ske efter Sollefteå GK vanliga strategier efter vinterskador.

    Resultaten kommer publiceras och spridas på Svenska Golfförbundets och STERF:s hemsidor samt i de nordiska länderna.

    Ladda ner hela artikeln här

    Skribent

    Porträttbild på Calle.
  19. Kungsbacka GK får Natur- och Miljöpriset 2020
  20. Banskötsel

    Kungsbacka GK får Natur- och Miljöpriset 2020

    Ett långvarigt miljöarbete med bland annat eldrivna maskiner, återhållsam gödsling, solceller på taket, laddstolpar på parkeringen, sandbäddar för pollinerande bin och 150 uppsatta fågelholkar är några av skälen till priset.

    Närbild på ett inramat diplom som någon håller upp.
    Kungsbacka GK mottog diplom och ett stipendium på 25 000 kronor till ytterligare miljöarbete på anläggningen.

    Natur- och Miljöpriset delas ut årligen av Svenska Golfförbundet (SGF) och Swedish Greenkeepers Association (SGA). Motiveringen av Kungsbacka GK lyder i korta ordalag: ”För ett långvarigt och bra miljöarbete som sträcker sig 15–20 år tillbaka i tiden.”. 

    Priset består av ett miljödiplom samt 25 000 kronor att använda till miljöförbättrande åtgärder på anläggningen.

    Diplomet räcktes över i slutet av mars 2021 av Peter Edman, bankonsulent på SGF, samt Göran Tyrsing, kanslichef på SGA, i samband med inspelningen av ett reportage om hållbarhet till avsnitt sju av golfförbundets webb-TV-satsning Pitch.

    Peter Edman förklarar en del av Kungsbackas framgång i miljöarbetet:

    – Klubben har en aktiv miljökommitté med en bra mix av förtroendevalda, anställda och ideella och miljöarbetet är väl förankrat i styrelsen. Beslutsgången mellan miljökommitté, banchef, kanslichef och styrelse är bra, liksom kommunikationen mellan klubben och lokala myndigheter. Andra klubbar kan lära av Kungsbacka.

    En långsiktig miljöstrategi

    Vy över golfbana mot lågt stående sol. I bakgrunden syns havet.
    Eldriven maskinpark, laddstolpar på parkeringen, 150 uppsatta fågelholkar, sandbäddar för pollinerande bin och återhållsam gödsling är några av de åtgärder som gav Kungsbacka golfklubb utmärkelsen Årets Natur & Miljö-pris.

    Här kommer ett axplock på aktiviteter i klubbens miljöstrategi: Eldriven gräsklippare, vält och bollplockare på drivingrangen, laddstolpar på parkeringen, solceller på taket, 150 uppsatta fågelholkar på banan, hackspettar och gröngölingar som flyttats inom området för att få ökad livskvalitet, bikupor, sandbäddar för pollinerande bin och återhållsam gödsling.

    Det sistnämnda är baserat på de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse STERF:s råd och rekommendationer. Tack vare dessa har klubben lyckats minimera användning av kemiska växtskyddsmedel och gödselmedel.

    En miljöingenjör som klubbchef 

    En medelåldrers man i blå tröja står lutad mot räcket på en upphöjd veranda. I bakgrunden syns en golfbana med en vattendamm.
    Håkan Emqvist, klubbchef på miljöprisade Kungsbacka GK, har en bakgrund som vatten- och miljöingenjör.

    Håkan Emqvist är klubbchef sedan sommaren 2020, med en bakgrund som vatten- och miljöingenjör – en något annorlunda bakgrund jämfört med många andra chefer på golfklubbar i Sverige. Den rekryteringen säger också en del om hur styrelsen och miljökommittén på Kungsbacka golfklubb tänker ”utanför boxen”.

    – Vi märker att den yngre generationen tycker att hållbarhetsfrågor är betydligt viktigare. Vi har en hel hållbarhetsrörelse som leds av Greta Thunberg där hållbarhetsfrågan är helt central. Man vill se en samhällsutveckling där hållbart tänk står i fokus – och där spelar golfbanor en väldigt viktig roll, säger Håkan Emqvist till Pitch och fortsätter:

    – Vi tror att det är viktigt för framtida medlemsrekrytering, för att hålla oss relevanta och intressanta för de gäster som kommer och besöker oss, för partners och sponsorer som vill att de partners som de arbetar med tänker på miljön. Det är alltså inte bara yttre krav som gör att vi väljer att gå den här vägen.

    Kommunalrådet lovordar klubben

    Fredrik Hansson, kommunalråd (C) i Kungsbacka kommun som arrenderar ut en stor del av marken till golfklubben, lovordar klubbens natur- och miljöarbete.

    – Kungsbacka golfklubb driver ett långsiktigt miljöarbete som går många år tillbaka. Det är något vi från kommunens sida sätter stort värde på att, att man är aktiv, självständig och tar ansvar för sitt miljöarbete på ett så bra sätt.

    Enligt kommunalråd Hansson stärker det klubbens position som idrottsförening.

    – Jag ser Kungsbacka golfklubb som en stor förebild för andra föreningar – att vara ett gott exempel, säger han till golfförbundets TV-satsning Pitch. 

    Text: Thomas Björn, Idrottens Kraft

    Se Pitch om Kungsbacka GK

    Se reportaget om Kungsbacka Golfklubb från Pitchavsnittet om hållbarhet nedan. Klicka på playknappen för att komma direkt till reportaget, som startar 21 minuter och 20 sekunder in i programmet. 

    Om Natur- och miljöpriset

    Natur- och miljöpriset är Golfsveriges största miljöutmärkelse och delas ut årligen av Swedish Greenkeepers Association (SGA) och Svenska Golfförbundet (SGF). Syftet är att motivera Sveriges golfklubbar att omsätta golfens miljövision i praktiken och erbjuda medlemmar, gäster och anställda en hållbar anläggning som blir en förebild för andra. 

    Den vinnande golfanläggningen blir Årets miljöanläggning och erhåller ett miljödiplom samt 25 000 kronor att använda till miljöförbättrande åtgärder på anläggningen.

    Nominerade förslag bedöms av SGA och SGF efter miljöengagemang och kriterier som:

    ✓ God bebyggd miljö och god hälsa
    ✓ Rika naturmiljöer och levande kulturlandskap
    ✓ Ingen övergödning och en giftfri miljö
    ✓ Grundvatten av god kvalitet
    ✓ Begränsad klimatpåverkan och frisk luft
    ✓ Energi, avfallshantering, återvinning
    ✓ Design och konstruktion
    ✓ Utbildning och kommunikation

    Läs mer