Följa

Friskvårdsfrågan drivs på två fronter

På onsdagen ska golfen debatteras i riksdagen, då flera motioner i friskvårdsfrågan står på agendan. Samtidigt har moderaterna lyft frågan till EU-kommissionen.

Text: Karin Klarström • 2012-03-27 Uppdaterad 2012-03-27

Nio olika motioner tar den 28 mars upp frågan om friskvårdsavdraget ur flera synvinklar. Gemensamt för dessa är dock synpunkten att dagens system är orättvist. Som Svensk Golf tidigare berättat har svenska företag rätt att göra avdrag för anställdas friskvård, upp till en viss gräns. Reglerna godkänner avdrag för skilda aktiviteter, som gym, yoga, tennis, simning och så vidare. Fyra idrotter är dock undantagna, eftersom de enligt politikerna anses vara för exklusiva. Dessa fyra undantag är alpint, segling, golf och ridning.

Undersökningen avgjorde
En av de riksdagsledamöter som engagerat sig för att ändra denna enligt henne orättvisa lagstiftning är moderaten Helena Bouveng. Hon är själv golfare, och ville av den anledningen först inte agitera i frågan, men sedan ändrade hon sig.

–  När undersökningen från Karolinska Institutet kom, då tänkte jag att nu får väl Anders Borg ta och ge sig, säger hon till Svensk Golf.

Den undersökning hon hänvisar till är en forskningsrapport som påvisar att en aktiv golfare förlänger livet med upp emot fem år tack vare sin fysiska aktivitet. Det, om något, borde ju bevisa att golf är att betrakta som friskvård, ansåg hon.

De motargument som presenterats i debatten är att golf inte anses vara av enklare slag, eller tillgängligt för alla. Det stämmer inte längre, anser Helena Bouveng.

– Golfen i sig har utvecklats genom åren. Det märker man när man åker ut på golfbanorna, det är en helt annan mötesplats för väldigt många fler människor än det var tidigare. Golfen har gjort jättestora framgångar.

Rädd om ryktet
Bouveng tror att det kan finnas en rädsla hos vissa partikamrater att fatta beslut som kan få väljare att tro att moderaterna bara gynnar de som redan har det bra. Hon önskar att finansminister Anders Borg skulle åka ut och hälsa på ute på golfbanan, så skulle han få se den bredd som finns. Dessutom finns det ytterligare ett skäl: golfarna är många och om alla skulle rösta på moderaterna skulle de inte behöva ha en valrörelse, skämtar hon.

–  Det finns både själv och hjärta i golfen. Nu pratar vi mycket om utbrända kvinnor som är 50 plus. De orkar inte jogga eller gå på gym, men de kan faktiskt gå runt på en golfbana. Där får man socialt umgänge och dessutom är man ute länge. Där skulle golfen vara ett riktigt friskvårdsalternativ, säger Helena Bouveng.

Det är ju bara borgerliga riksdagsledamöter som motionerar i den här frågan. Och det är en borgerlig regering. Varför händer inget?
– Ja, det undrar vi också. Nej-sägarnas argumentet blir tunnare och tunnare och man får fortsätta driva frågan. Men jag vill ju inte att man godkänner motionerna i kammaren, jag som majoritetsunderlag fäller ju inte Anders Borg för den här frågan, så stor är den inte, säger hon.

Helena Bouveng fortsätter att argumentera och motionera i denna ojämlika fråga för att nöta ned motståndarna. Så småningom kanske hon får idrottsministern att ta upp det, och att den vägen få regeringen att ändra sig.

Frågat EU-kommisionen
Bouvengs partikamrat EU-parlamentarikern Christofer Fjellner har ställt en fråga till EU-kommissionen där han undrar vad kommissionen tänker göra åt den snedvridna konkurrens som missgynnar utövare och näringsidkare i respektive bransch. 

Kommissionen svarar att den redan bett svenska myndigheter om besked om varför systemet är konstruerat på detta sätt. Enligt det svenska svaret till kommissionen är träning på gym eller träningslokal tillgängligt för alla, “medan golf eller ridning är exempel på aktiviteter som vanligen bedrivs av personer som har dem som hobby”, svarade de svenska myndigheterna kommissionen 2008, meddelar kommissionens representant Joaquín Almunia i svaret till Fjellner, och avslutar: “Kommissionen stöder målet att främja en god hälsa hos samtliga arbetstagare.”

Helena Bouveng kommenterar med att hon “hade betydligt högre förhoppningar om att få ett tydligare svar”. Nu kommer partiet att driva frågan vidare inom riksdagen. Det är dock oklart hur moderaterna i EU-parlamentet kommer att hantera svaret från kommissionen. 


Text: Karin Klarström • 2012-03-27
FöljaNyheter
Scroll to Top