Visste du att SM Match är Sveriges äldsta mästerskap? Och vad är egentligen SM-veckan och vem får delta där? Spelas EM eller VM i Sverige snart? Svaren får du här.

Följ lag-SM via nedan länkar 

Leaderboard herrar

Leaderboard damer

Se lag-SM live under finaldagen

 1. SM Klubblag - nytt namn för Nationella Seriespelet
 2. Indelning SM Klubblag 2016

  Från och med 2016 byter Nationella seriespelet namn till SM Klubblag. SM Klubblag kommer att spelas i samma nivåer som tidigare; Lag-SM, division 1 och division 2.

  Manual 2016

  Lag-SM spelas över sex ronder under fyra dagar med samma spelformer och i samma omfattning som tidigare.

  Dag 1 och 3
         
  Rond 1 och 4: två par/klubblag, 18 hål foursome.
  Rond 2 och 5: två par/klubblag, 18 hål fyrboll.
  Dag 2 och 4        
  Rond 3 och 6, fyra spelare/klubblag, 18 hål individuellt.

  Klubblagets resultat är summan av samtliga ronder.

  Division 1 spelas fem ronder under tre dagar, jämfört med tidigare sex ronder under fyra dagar.

  Division 2 damer spelas i två grupper med maximalt antal lag, jämfört med tidigare fyra grupper med få lag. Från respektive grupp kommer två lag att gå upp till Lag-SM.

  Division 2 spelas som tidigare men varje lag får räkna bort ett foursomeresultat rond 1 och ett individuellt resultat rond 4. Allt för att fler klubbar ska ta chansen att deltaga.

  Anmälan

  Klubbar som har medlemsform M1 och M2 samt klubbar med associationsform A1 äger rätt att anmäla ett lag till SM Klubblag för herrar och ett lag till SM Klubblag för damer. A1 äger ej rätt att delta i Lag-SM. Om A1 klubb vinner Division I måste klubben övergå till M1 eller M2 senast den 31 december för att få delta i Lag-SM året efter. Om A1 klubb ej övergår till M1 eller M2 går Lag-SM-platsen till tvåan i aktuell Division I.

  Klubbar som deltar i SM klubblag bör vaccinera sig mot doping, klicka här för att läsa mer.

  Resultat 2015
  Resultat 2014
  Resultat 2013
  Resultat 2012
  Resultat 2011
  Resultat 2010
  Resultat 2009
  Resultat 2008
  Resultat 2007
  Resultat 2006
  Resultat 2005
  Resultat 2004
  Resultat 2003

 3. SM-veckan
 4. SM-veckan är en förbundsaktivitet som genomförs i samverkan med ett enskilt golfdistrikt eller flera distrikt tillsammans. Arrangörsdistriktet har det övergripande ansvaret vad avser fördelning av arrangörsklubbar för de olika klasserna. Distriktet ska dessutom se till att SM-tävlingarna genomförs på ett idrottsligt riktigt sätt och för golfens bästa.

  Arrangörer 1980-2020

  Segrare per klass och år

  Förändrade ålderskategorier inför 2016

  European Golf Association (EGA) ändrar åldersgränsen för Senior Men från 55 år till 50 år nästa säsong. EGA har Europamästerskap för Mid Amateurs Men (30 år), Senior Ladies (50 år) och Senior Men (55 år som blir 50).
  Eftersom svenska EM-lag tas ut från SGF Senior Tour och SM-veckan, påverkar EGA:s åldersgränser flera klasser.

  Följande gäller 2016:
  Damer: D30, D50, D60 och D70
  Herrar: H30, H40, H50, H60, H70 och H80

  I SM-veckan spelas både individuellt spel och parspel och detta i åldersklasser från 30 år och uppåt för både damer och herrar.

  Nästa år utökas herrklasserna med 80 plus som spelas på Åtvidabergs Golfklubb. Under 2015 års Svenska Mästerskap spelades den äldsta klassen på herrsidan för 75-åringar och äldre, där 67 deltagare kom till start. Eftersom åldern sänks till 70 nästa år gavs en möjlighet att skapa två klasser: H70 och H80.

  – Det har kommit frågor och önskemål om detta och vi anser att det är ett utmärkt sätt att påvisa den friskvård som golfen för med sig. Det är inte så många sportgrenar som arrangerar SM för 80 plus, säger Jan Ställborn, distriktsordförande i Östergötlands Golfdistriktsförbund.

  Den äldsta herrklassen är öppen för dem som fyller 80 under kalenderåret 2016. Damernas äldsta klass är fortfarande 70 år.

  Tävlingsmanual

  Viktig information om transportmedel (golfbil)
  För att få tillstånd att framföra transportmedel i tävlingar ingående i SM-veckan (ej D70, H70 och H80 där det räcker med tillstånd från spelarens hemmaklubb) krävs tillstånd av SGF:s förbundsläkare. För att erhålla sådant tillstånd krävs att läkarintyg som styrker rörelsenedsättning med fastställd giltighetstid skickas till Marika Pellijeff på Svenska Golfförbundet minst två veckor innan tillståndet ska användas. För att erhålla tillstånd krävs att rörelsenedsättning är av kronisk karaktär.

 5. SM Match
 6. SM Match har spelats i över 100 år och är den äldsta och mest traditionsrika tävlingen i Sverige. Att som idrottsutövare kunna titulera sig svensk mästare i sin idrott är oerhört stort.

  SM Match ingår i Nordea Tours tävlingsprogram. Mer information hittar du på Nordea Tour-sajten.

 7. Arrangörer EM/VM
 8. Beslutade spelplatser

  2016 EM Damer Individuellt, Hooks GK, 20-23 juli.
  144 spelare, 2 dagars inspel, 4 dagars slagspel.

  2017 Seniors (H50) Lag, PGA Sweden National, 5-9 september.
  Cirka 20 lag med 6 spelare. 2 dagars inspel, 2 dagars slagspelskval och 3 dagars matchspel.

  Arrangör sökes

  Vi återkommer med vilket EM Sverige kommer att arrangera 2018.

  Formulär till ansökan om att arrangera en internationell tävling

   

  Tidigare resultat från EGA

 9. JSM Slag
 10. Svenska juniormästerskapet i slagspel är en tävling som spelas varje år som en deltävling i Skandia Tour. Tävlingen spelas över 72 hål i flick- och pojkklass. Den spelare som har lägst antal slag vid tävlingens slut kan stolt presentera sig som juniormästare i slagspel. De senaste mästarna som korades var Felix Pålson och Filippa Möörk. 

  För att kunna delta i tävlingen krävs det att man spelar på den högsta nivån inom Skandia Tour - Elitnivån.

 11. JSM Match
 12. Svenska juniormästerskapet i matchspel är en tävling som har spelats ända sedan år 1939 med vinnare som bland annat Jesper Parnevik och Helen Alfredsson. 

  Precis som slagspelet är JSM Match en tävling som ingår i Skandia Tour och som spelas en gång varje år. För att kunna delta i tävlingen kräver det att man spelar på högsta nivån på touren - Elitnivån. 

 13. JSM Klubblag
 14. Spela Skandia JSM Klubblag och bli svensk mästare i golf!

  Hur skulle det vara att stå på första tee på en förstklassig bana i södra Europa, känna spänningen och adrenalinet som en tjock dimma i luften, och veta att du tillsammans med dina lagkompisar, kan bli svensk juniormästare för klubblag? 

  Skandia JSM Klubblag arrangerades första gången 1996. Format och koncept för tävlingen förändrades till år 2007. Tävlingen spelas, som tidigare år, 2016 i fyra omgångar: Kvalomgång 1, Kvalomgång 2, slutspel och final och enda sättet att vinna tävlingen är att kvalificera sig genom samtliga omgångar.

  Finalen 2016 i Skandia JSM Klubblag avgörs mellan fyra lag på Lumine Golf Club i Spanien.

  Ska din klubb arrangera en deltävling i JSM Klubblag eller vill ni veta mer specifikt hur tävlingen går till? Läs på juniortävlingars hemsida under sidan tävlingsarrangör

  Klubbar som deltar i SM klubblag bör Vaccinera sig mot doping, klicka här för att läsa mer.

 15. Skol-SM
 16. Skol-SM i golf arrangeras varje år i samarbete mellan Svenska Golfförbundet, Skandia och Svenska Skolidrottsförbundet–SSIF. Varje skola får anmäla ett lag med max 6 personer och minst en flicka. 

  Tävlingen spelas över två dagar (36+18). Spelformen är lag slagtävling scratch. Maximalt 24 skollag deltar. Varje skollag spelar fyra foursomeronder (dag 1) och fyra singelronder (dag 2). Foursomeronderna har gemensam start (shotgun) och singelronderna har start från två tee.

  Hemsida Skol-SM

Hur har det gått i mästerskapen genom åren? Här hittar du statistiken för alla blågula segrar

För mer information kontakta

Magnus Grankvist är en man i femtioårsåldern. Han har en svart tröja på sig med en vit pikétröja under. Han har inget hår på huvudet och svarta glasögon. Han ler kisande in i kameran.