Är du sugen på att börja tävla men osäker på vad som passar dig eller är du kanske nyfiken på hur våra tävlingar genomförs? 

Här kan du läsa allt om Svenska Golfförbundets olika juniortävlingar som spelas under en säsong! 

 

ANNIKA Invitational Europe

Stenson Sunesson Junior Challenge

 1. ANNIKA Cup
 2. Annika Cupare 2011

  ANNIKA Cup 

  Många av Annikas roligaste och starkaste minnen från golfkarriären är när hon har spelat lagtävlingar i svenska landslaget, University of Arizona och Solheim Cup. 

  Annika Sörenstam tittar på något bortom kameran och ler svagt. Hon har på sig en vit Callaway-keps och svart långärmad tröja. I bakgrunden står det några tjejer i suddig skärpa klädda i blåa och orangea T-shirts med Annika Cup loggor på.

  Annika minns hur det ofta skapades en härlig stämning och god gemenskap vid dessa lagtävlingar. Hon fick med sig många goda erfarenheter, som ledde till ökad inspiration och gjorde det extra kul att träna och spela golf.

  Annika vill ge fler chansen till liknande upplevelser genom att via lagspel lära känna nya kamrater, skaffa erfarenhet och därigenom utveckla sitt golfspel.

  ANNIKA Cup är en lagtävling för de mest lovande golftjejerna i Sverige.

  ANNIKA Cup arrangeras årligen i samband att Annika är i Sverige på sommaren och är ett kombinerat träningsläger och lagtävling för Sveriges 12 mest lovande 13-15-åringar.

  Under tre dagar får spelarna lära sig hur Annika lade upp sin egen träning och hon delar med sig av sina bästa råd och tips för att entusiasmera de unga spelarna att verkligen våga satsa fullt ut på golfen.

  Annikas syfte med tävlingen

  • Sprida och dela med sig av sitt motto ”Share my passion”

  • Öka intresset för flickgolfen i världen

  • Inspirera flickor att välja idrotten golf och satsa på att nå sin fulla potential

  • Dela med sig av sina erfarenheter och sprida sina framgångsnycklar, ex mentalförberedelse och träningssätt

  • Skapa en stark koppling till verkligheten genom att låta dessa flickor på nära håll följa professionella spelare och caddies och lägga märke till vad och hur de gör

  • Skapa förståelse för medias viktiga roll, att vara professionell både på och utanför  golfbanan

  • Skapa ett tävlingstillfälle för lagspel och få coachning

  När? 

  Sju tjejer som är i lag i Annika Cup håller ihop sina händer, redo att kasta upp dem i luften. Bilden är tagen underifrån. Tjejerna har på sig röda t-shirts med Annika Cup logga.

  ANNIKA Cup arrangeras 2017, 18-20 juni på Halmstad GK.

  Vem? 

  Tävlingen riktar sig till unga elitsatsande flickor i åldern 13-15 år

  Hur?

  De 12 främst rankade flickorna i aktuell åldersklass blir inbjudna till ANNIKA Cup. Uttagningen sker enligt SGF Ranking Flickor per den 16 maj 2017. ANNIKA Cup spelas som lagspel/matchspel. Spelarna lottas in i två lag med sex spelare i varje lag, som tilldelas varsin coach. 

  • 4 st spelare födda 2002

  • 4 st spelare födda 2003

  • 2 st spelare födda 2004

  • 2 st spelare får WC

  Annika Cupare 2007-2016

 3. Skandia Cup
 4. Skandia Cup 2017

  Skandia Cup är en av världens största golftävlingar för juniorer. Skandia Cup är för många barn och ungdomar den första golftävlingen man deltar i.  

  Resan börjar på hemmaklubben, här möter du dina klubbkompisar på den nivå du befinner dig. Skandia Cup börjar som en breddtävling på klubbnivå, där alla upp till och med 16 år kan delta. 

  Alla spelare, även du som har högre handicap än 36, kan delta i Skandia Cup. Klubben kan göra en puttävling, spela en bana som är 30, 50 eller 100 meter lång, 9 håls scramble, 9 håls poängbogey, tävla i närspel, eller någon annan typ av tävling. Det är bara fantasin som sätter stopp.

  Två gröna beachsegel med Skandia Cups logga på står bakom varandra. I bakgrunden kan man skymta ett klubbhus, golfvagnar och två golfbilar.

  För dig som har kommit lite längre...

  ...och har handicap så är Skandia Cup klubbkval det som gäller. Det är en 18-håls slaggolf scratchtävling (kvaltävling) i åldersklasserna 13, 14, 15 och 16 år. Om du har tungan rätt i mun, prickar fairway och lyckas komma bland de två främsta i din åldersklass går du vidare till nästa kvalomgång. När tävlingen närmar sig riksfinal möter du de bästa i respektive åldersklass och spelar om titeln ”bäst i Sverige”.

  Varje klubb beslutar själv vilken spelform, antal hål och vilken tee man vill att deltagarna ska spela. Klubben kan också tillåta icke-medlemmar att delta och gör då det i en Skandia Cup klubbtävling. I Skandia Cup klubbtävling är det tillåtet att använda sig av en caddie

  Vem får delta?

  Vi köper våra medaljer från Sporrong, www.sporrong.se 

  Skandia Cup genomförs 2017 för juniorer födda 2001 till 2004 i fyra åldersklasser. Varje klass är uppdelad i pojkar och flickor:13 år, 14 år, 15 år och 16 år, totalt åtta klasser.

  Deltagare måste ha handicap 36,0 eller lägre för att kunna kvalificera sig till nästa kvalsteg. Deltagare behöver inte ha handicap 36,0 eller lägre för att delta i Skandia Cup klubbkval eller Skandia Cup klubbtävling.

  Information Skandia Cup Riksfinal 2017

  Anmälan 2017

  Indelning klubbar 2017 (gruppkval, regionkval, riksfinal)

  Skandia Cup för dig som är tävlingsarrangör

  Tidigare vinnare i Skandia Cup (1976-2017)

 5. Skandia Tour
 6. Skandia Tour 2017

  För att fortsätta göra Skandia Tour till en rolig och utmanande tour där du som spelare ska hamna på rätt spelnivå, få lagom tufft motstånd och spela på en bana med många andra så har fyra nivåer blivit tre från och med 2017.

  Du som spelat Skandia Tour tidigare kommer känna igen dig och det mesta är sig likt men en del saker är nytt. Touren spelas över sex omgångar från maj till september och anmälan sker som tidigare i Min Golf. Nytt för i år är att betalning av anmälningsavgiften sker i Min Golf. Mer information om hur det fungerar kommer inom kort.

  De nya nivåerna på Skandia Tour heter First, Future och Elite (tidigare distrikt, regional, riks och elit). Mer information om de olika nivåerna hittar du längre ner på sidan under respektive rubrik. 

  Du som spelade till dig uppflyttningsplats i omgång 6 2016 kan tillgodose din uppflyttning enligt följande.

  Uppflyttning omgång 6 2016

  • Uppflyttningsplatser från distrikt spelar på Future

  • Uppflyttningsplatser från regional spelar på Future

  • Uppflyttningsplatser från riks spelar på Elite

  För att spela på Skandia Tour Elite och Future måste du vara mellan 13 och 21 år. Under 2017 tillåter vi spelare yngre än 13 år att prova på spel på First. Du får högst vara 21 år för att delta på touren.  

  Information om åldersgränser 

  Tävlingsprogram

  Skandia Tour First

  Två tjejer har just tagit emot blommor och pokaler. De tittar på varandra och skrattar.

  Är tourens första nivå och inkörningsporten för dig som vill komma igång och tävla, oavsett om du vill bli bäst i världen eller bara tycker det är kul att tävla och träffa kompisar.

  First spelas på cirka 15 platser runt om i landet varje omgång. Anmälningsavgiften är 200 kronor/tävling och betalas i Min Golf. För att spela på First måste du betala touravgift. (årsavgift för att spela på Skandia Tour)

  Tävlingen spelas över 18 hål och spelformen är slaggolf. Det finns plats för 54 killar och 24 tjejer.

  Skandia Tour First ger inga rankingpoäng men de tio främsta procenten i startfältet får flytta upp till Future nästkommande omgång.

  Skandia Tour Future

  Skandia Tour Future är den andra nivån på touren. Future spelas på sju spelplatser varje omgång. Här blir motståndet tuffare och du kan behöva åka till granndistriktet för att tävla. Omgång 3 och 4 spelas över två dagar vilket gör att en övernattning kan behövas. Future spelas över 36 hål förutom omgång 3 och 4 som spelas över 54 hål. Spelformen är slagspel och det finns plats för 54 killar och 24 tjejer.

  Hit tar du dig antingen via dina rankingpoäng eller en uppflyttningsplats som du spelat till dig omgången innan. Anmälningsavgiften är 300 kronor och även här måste du betala touravgift.

  Skandia Tour Future ger både uppflyttningsplatser och rankingpoäng. För att delta på Future måste du ha högst handicap 12 för pojkar och 15 för flickor..

  Skandia Tour Elite

  Gör som proffsen!

  Spelare som David Lingmerth, Anna Nordqvist, Camilla Lennarth, Kristoffer Broberg och många andra har börjat sin golfkarriär på Skandia Tour!

  Elit har blivit Elite och fått ett större startfält, 78 spelare har blivit 156 (102 pojkar och 54 tjejer) vilket gör den till en riktig “stortävling” och ett självklart val för dig som vill spela med landets bästa juniorer.

  Nivå 3 är därmed det högsta steget på Skandia Tour. Hit tar du dig på samma sätt som i de andra stegen, det vill säga genom rankingpoäng eller uppflyttningsplats från Future. På denna nivå får du mäta dig mot Sveriges bästa juniorer. Under varje omgång spelas en Skandia Tour Elite. Omgång 3 och 4 är svenska mästerskap och betyder att vinnarna kan titulera sig svensk mästare för juniorer och får Riksidrottsförbundets SM-tecken.

  Anmälningsavgiften för spel på Elite är 400 kronor och anmälan sker i Min Golf.

  Tävlingen spelas över minst tre dagar och spelformen är slagspel förutom omgång 4 som spelas som matchspel. Tävlingen ger rankingpoäng och ingår i World Amateur Golf Ranking. 

  Anmälningsavgift

  Klass Pris/tävling
  First 200 kronor
  Future 300 kronor
  Elite 400 kronor

  Tävlingsprogram 

  Tidigare vinnare på Skandia Tour

  Segrare 2017
  Segrare 2016
  Segrare 2015

  Segrare 2014

  Segrare 2013

 7. Skandia JSM Klubblag
 8. Vill du och din klubb åka till Spanien i oktober och spela om att bli Svenska mästare i lag för juniorer, eller vill du bara känna glädjen av att spela i lag med din klubb och se hur långt ni kan ta er?

  I så fall är det självklart att din klubb ska ställa upp i Skandia JSM Klubblag.

  Tävlingen avgörs i fyra kvalomgångar med start i ditt distrikt/region och final på Lumine Golf söder om Barcelona.  

  Laget består av max nio spelare varav minst två representanter av samma kön. Sju spelare får spela i varje omgång. Tävlingen spelas som lagmatcher, mixad foursome, valfri foursome, flicksingel, pojksingel och valfri singel. Med undantag för slutspelet som spelas som slagspel. 

  Datum Omgång
  Senast 23-24 juli Kvalomgång 1
  13-14 augusti Kvalomgång 2
  2-4 september Slutspel
  V.44 Final på Lumine Golf söder om Barcelona

  Tävlingsbestämmelser JSM klubblag

  Tidigare vinnare 

  Information JSM-klubblag kvalomgång 1

 9. Skol-SM
 10. Vinnare 2016, Celsiusskolan lag 2 

  Tävla ihop med dina skolkompisar!

  Skol-SM i golf arrangeras i samarbete mellan Svenska Golfförbundet, Skandia och Svenska Skolidrottsförbundet–SSIF.  De tre första lagen erhåller Svenska Skolidrottsförbundets medaljer. 

  Tävlingen spelas över två dagar (36+18). Spelformen är lag slagtävling scratch. Maximalt 24 skollag deltar. Varje skollag spelar fyra foursomeronder (dag 1) och fyra singelronder (dag 2). Foursomeronderna har gemensam start (shotgun) och singelronderna har start från två tee.

  Tävlingsbestämmelser Skol-SM 

  Se tidigare vinnare

 11. Skandia Grand Opening
 12. Var med och inled golfsäsongen tillsammans med en kompis i årets första Skandia-tävling - Skandia Grand Opening! 

  2017 arrangeras tävlingen för sjunde året i rad. Spelformen är par slagtävling scratch med en klass för flickor och en klass för pojkar. Tävlingen spelas över två dagar med 18 hål fyrboll rond 1 och 18 hål foursome rond 2. Spelarna i paret behöver inte ha samma hemmaklubb. I år spelas tävlingen på Vellinge Golfklubb i Skåne. 

  Anmälan 2017

  Tidigare vinnare  

 13. Antidoping
 14. För dig som spelar SGF Juniortävlingar gäller, liksom inom all idrott, att all form av doping är förbjuden.

  Detta gäller även intag av dopingklassade medel. Vilka läkemedel som är dopingklassade framgår av den Röd-Gröna listan och WADA:s Dopinglista som finns på Riksidrottsförbundets hemsida, Om du är osäker på om ett preparat är tillåtet ska du alltid rådfråga din läkare.

  Antidoping på Skandia Tour 2017

  Dispensansökan

  Nya dopingregler från 1 januari 2015

  På ett övergripande plan så kan nyheterna i dopingreglerna sammanfattas i några huvudrubriker. 

  • Tydligare och kortare världsantidopingkod

  • Flexiblare avstängningsperioder

  • Högre krav på utredning och undersökning i jakten på fuskare 

  • Tydligare regler för ledare och stödpersoner 

  • Ökade krav i dopingtestplaneringen

  • Bättre balans mellan internationella specialförbund och nationella antidopingorganisationer

  Besök SGF:s huvudsida om antidoping om du vill få mer information!

 1. Övriga tävlingar
 2. Junior Masters Invitational

  Junior Masters Invitational spelades första gången 1994. Tävlingen bygger på öppna juniortävlingar i golf om minst 36 hål. Tävlingarna är fördelade över hela landet. Läs mer om tävlingarna här. 

  Göteborg Golf Cup

  Göteborg Golf Cup är en internationell lagtävling för klubblag med juniorer upp till 21 år. Varje lag består av åtta spelare, varav två avbytare/reserver. Två lag möter varandra över nio hål i en match som tar två - tre timmar att spela. Fyrboll match över 9 hål i lag med reducerat spelhcp, kan det bli bättre? Göteborgs Golfdistrikt arrangerar ”Årets roligaste golfturnering”; en golffest som äger rum på golfbanorna runtom i Göteborg från måndag till fredag under vecka 31. Klicka här för att läsa mer.

   

   

Har du frågor?

Det finns ingen tillgänglig bild.
Porträttbild på Daniel Rosendahl.