Är du sugen på att börja tävla men osäker på vad som passar dig eller är du kanske nyfiken på hur våra tävlingar genomförs? 

Här kan du läsa allt om Svenska Golfförbundets olika juniortävlingar som spelas under en säsong! 

 

ANNIKA Invitational Europe

 1. ANNIKA Cup
 2. Annika Cupare 2011

  ANNIKA Cup 

  Många av Annikas roligaste och starkaste minnen från golfkarriären är när hon har spelat lagtävlingar i svenska landslaget, University of Arizona och Solheim Cup.

  Annika Sörenstam tittar på något bortom kameran och ler svagt. Hon har på sig en vit Callaway-keps och svart långärmad tröja. I bakgrunden står det några tjejer i suddig skärpa klädda i blåa och orangea T-shirts med Annika Cup loggor på.

  Annika minns hur det ofta skapades en härlig stämning och god gemenskap vid dessa lagtävlingar. Hon fick med sig många goda erfarenheter, som ledde till ökad inspiration och gjorde det extra kul att träna och spela golf.

  Annika vill ge fler chansen till liknande upplevelser genom att via lagspel lära känna nya kamrater, skaffa erfarenhet och därigenom utveckla sitt golfspel.

  ANNIKA Cup är en lagtävling för de mest lovande golftjejerna i Sverige.

  ANNIKA Cup arrangeras årligen i samband att Annika är i Sverige på sommaren och är ett kombinerat träningsläger och lagtävling för Sveriges 12 mest lovande 13-15-åringar.

  Under tre dagar får spelarna lära sig hur Annika lade upp sin egen träning och hon delar med sig av sina bästa råd och tips för att entusiasmera de unga spelarna att verkligen våga satsa fullt ut på golfen.

  Annikas syfte med tävlingen

  • Sprida och dela med sig av sitt motto ”Share my passion”

  • Öka intresset för flickgolfen i världen

  • Inspirera flickor att välja idrotten golf och satsa på att nå sin fulla potential

  • Dela med sig av sina erfarenheter och sprida sina framgångsnycklar, ex mentalförberedelse och träningssätt

  • Skapa en stark koppling till verkligheten genom att låta dessa flickor på nära håll följa professionella spelare och caddies och lägga märke till vad och hur de gör

  • Skapa förståelse för medias viktiga roll, att vara professionell både på och utanför  golfbanan

  • Skapa ett tävlingstillfälle för lagspel och få coachning

  När
? 

  Sju tjejer som är i lag i Annika Cup håller ihop sina händer, redo att kasta upp dem i luften. Bilden är tagen underifrån. Tjejerna har på sig röda t-shirts med Annika Cup logga.

  ANNIKA Cup arrangeras 2016, 31 juli-2 augusti på Bokskogens GK.

  Vem? 

  Tävlingen riktar sig till unga elitsatsande flickor i åldern 13-15 år

  Hur?

  De 12 främst rankade flickorna i aktuell åldersklass blir inbjudna till ANNIKA Cup. Uttagningen sker enligt SGF Ranking Flickor per den 5 juli 2016. ANNIKA Cup spelas som lagspel/matchspel. Spelarna lottas in i två lag med sex spelare i varje lag, som tilldelas varsin coach. 


  • 4 st spelare födda 2001

  • 4 st spelare födda 2002

  • 2 st spelare födda 2003

  • 2 st spelare får WC

  Annika Cupare 2007-2016

 3. Skandia Cup
 4. Skandia Cup 2016

  Skandia Cup är en av världens största golftävlingar för juniorer. Skandia Cup är för många barn och ungdomar den första golftävlingen man deltar i.  

  Resan börjar på hemmaklubben, här möter du dina klubbkompisar på den nivå du befinner dig. Skandia Cup börjar som en breddtävling på klubbnivå, där alla upp till och med 16 år kan delta. 

  Alla spelare, även du som har högre handicap än 36, kan delta i Skandia Cup. Klubben kan göra en puttävling, spela en bana som är 30, 50 eller 100 meter lång, 9 håls scramble, 9 håls poängbogey, tävla i närspel, eller någon annan typ av tävling. Det är bara fantasin som sätter stopp.

  Två gröna beachsegel med Skandia Cups logga på står bakom varandra. I bakgrunden kan man skymta ett klubbhus, golfvagnar och två golfbilar.

  För dig som har kommit lite längre...

  ...och har handicap så är Skandia Cup klubbkval det som gäller. Det är en 18-håls slaggolf scratchtävling (kvaltävling) i åldersklasserna 0-13, 14, 15 och 16 år. Om du har tungan rätt i mun, prickar fairway och lyckas komma bland de två främsta i din åldersklass går du vidare till nästa kvalomgång. När tävlingen närmar sig riksfinal möter du de bästa i respektive åldersklass och spelar om titeln ”bäst i Sverige”.

  Varje klubb beslutar själv vilken spelform, antal hål och vilken tee man vill att deltagarna ska spela. Klubben kan också tillåta icke-medlemmar att delta och gör då det i en Skandia Cup klubbtävling. I Skandia Cup klubbtävling är det tillåtet att använda sig av en caddie

  Vem får delta?

  Vi köper våra medaljer från Sporrong, www.sporrong.se 

  Skandia Cup genomförs 2016 för juniorer födda 2000 och senare i fyra åldersklasser. Varje klass är uppdelad i pojkar och flickor: 0-13 år, 14 år, 15 år och 16 år, totalt åtta klasser.

  Deltagare måste ha handicap 36,0 eller lägre för att kunna kvalificera sig till nästa kvalsteg. Deltagare behöver inte ha handicap 36,0 eller lägre för att delta i Skandia Cup klubbkval eller Skandia Cup klubbtävling.

  Anmälan 2017

  Anmälda klubbar 2017

  Skandia Cup för dig som är tävlingsarrangör

  Tidigare vinnare i Skandia Cup (1976-2016)

  Tävlingsbestämmelser Skandia Cup

 5. Skandia Tour
 6. Var med och spela på Sveriges största juniortour! Skandia Tour riktar sig till dig som är 21 år eller yngre. Touren är grundstommen i Svenska Golfförbundets tävlingstrappa och spelas på fyra olika nivåer; distrikt, regional, riks och elit.

  Touren spelas över sex omgångar från maj till september. Du spelar individuellt men representerar din klubb. Tävlingen spelas som slagtävling utan handicap.

  Skandia Tour Distrikt

  Två tjejer har just tagit emot blommor och pokaler. De tittar på varandra och skrattar.

  Är tourens första nivå och inkörningsporten för dig som vill komma igång och tävla, oavsett om du vill bli bäst i världen eller bara tycker det är kul att tävla och träffa kompisar. Varje golfdistrikt/region anordnar sina egna tävlingar men de ligger alltid tidsmässigt i anslutning till regional, riks och elit.

  Skandia Tour Regional

  Tourens andra nivå. Hit tar du dig antingen med hjälp av rankingpoäng eller genom att du spelat dig till en uppflyttningsplats på Skandia Tour distrikt. Motståndet har blivit lite tuffare och du kan ibland behöva åka till granndistriktet för att tävla. Spelas på sju spelplatser i varje omgång.

  Skandia Tour Riks

  Tourens tredje nivå. Hit tar du dig antingen med hjälp av rankingpoäng eller genom att du spelat dig till en uppflyttningsplats på Skandia Tour regional. Här möter du tufft motstånd och tävlingarna är fördelade på tre spelplatser runt om i Sverige per omgång.

  Skandia Tour Elit

  Gör som proffsen!

  Spelare som David Lingmerth, Anna Nordqvist, Camilla Lennarth, Kristoffer Broberg och många andra har börjat sin golfkarriär på Skandia Tour!

  Tourens fjärde nivå och där med det högsta steget på Skandia Tour. Hit tar du dig på samma sätt som i de andra stegen, det vill säga genom rankingpoäng eller uppflyttningsplats från riks. På denna nivå får du tävla mot Sveriges bästa juniorer och chans till att spela junior-sm i slagspel och matchspel. Tävlingarna är fördelade över hela Sverige. Skandia Tour Elit spelas på en plats varje spelomgång.

  För att spela på Skandia Tour behöver du betala en Touravgift på 350 kronor. Denna avgift ger dig tillträde till tourens anmälningssystem på Min Golf.

  Anmälningsavgift

  Klass Pris/tävling
  Distrikt uppflyttningsklass Beslutas av varje distrikt
  Regional 200
  Riks 300
  Elit 400

  Tävlingsprogram 

  Tävlingsbestämmelser Skandia Tour

  Tidigare vinnare på Skandia Tour

  Segrare 2016
  Segrare 2015
  Segrare 2014
  Segrare 2013

 7. Skandia JSM Klubblag
 8. Vill du och din klubb åka till Spanien i oktober och spela om att bli Svenska mästare i lag för juniorer, eller vill du bara känna glädjen av att spela i lag med din klubb och se hur långt ni kan ta er?

  I så fall är det självklart att din klubb ska ställa upp i Skandia JSM Klubblag.

  Tävlingen avgörs i fyra kvalomgångar med start i ditt distrikt/region och final på Lumine Golf söder om Barcelona.  

  Laget består av max nio spelare varav minst två representanter av samma kön. Sju spelare får spela i varje omgång. Tävlingen spelas som lagmatcher, mixad foursome, valfri foursome, flicksingel, pojksingel och valfri singel. Med undantag för slutspelet som spelas som slagspel. 

  Datum Omgång
  Senast 23-24 juli Kvalomgång 1
  13-14 augusti Kvalomgång 2
  2-4 september Slutspel
  V.44 Final på Lumine Golf söder om Barcelona

  Tävlingsbestämmelser JSM klubblag

  Tidigare vinnare 

 9. Skol-SM
 10. Vinnare 2016, Celsiusskolan lag 2 

  Tävla ihop med dina skolkompisar!

  Skol-SM i golf arrangeras i samarbete mellan Svenska Golfförbundet, Skandia och Svenska Skolidrottsförbundet–SSIF.  De tre första lagen erhåller Svenska Skolidrottsförbundets medaljer. 

  Tävlingen spelas över två dagar (36+18). Spelformen är lag slagtävling scratch. Maximalt 24 skollag deltar. Varje skollag spelar fyra foursomeronder (dag 1) och fyra singelronder (dag 2). Foursomeronderna har gemensam start (shotgun) och singelronderna har start från två tee.

  Tävlingsbestämmelser Skol-SM 

  Se tidigare vinnare

 11. Skandia Grand Opening
 12. Var med och inled golfsäsongen tillsammans med en kompis i årets första Skandia-tävling - Skandia Grand Opening! 

  2016 arrangeras tävlingen för sjätte året i rad. Spelformen är par slagtävling scratch med en klass för flickor och en klass för pojkar. Tävlingen spelas över två dagar med 18 hål fyrboll rond 1 och 18 hål foursome rond 2. Spelarna i paret behöver inte ha samma hemmaklubb.

  Tävlingsbestämmelser Skandia Grand Opening 

  Tidigare vinnare  

 13. Skandia Stars
 14.  

  2016 års vinnande lag Öst 

  Skandia Stars 

  Skandia Stars är säsongens sista Skandia tävling på svensk mark. Tävlingen spelas på Hills G&SC som är belägen strax utanför Göteborg. Tävlingen spelas som en lagtävling mellan Öst och Väst och spelas i år för nionde gången. Lag öst har vunnit de senaste åtta åren.

  Vem får vara med och spela Skandia Stars? 

  De fem bäst rankade flickorna och de fem bäst rankade pojkarna (födda tidigast 1999) på Skandia Tour Order of Merit flickor respektive pojkar från Öst och Väst efter Skandia Tour omgång 6 inbjuds. Respektive lags kapten väljer dessutom två WC (1 flicka + 1 pojke/lag). 

  Tävlingsbestämmelser Skandia Stars 

  Skandia Tour Order of Merit

   

 15. Antidoping
 16. För dig som spelar SGF Juniortävlingar gäller, liksom inom all idrott, att all form av doping är förbjuden.

  Detta gäller även intag av dopingklassade medel. Vilka läkemedel som är dopingklassade framgår av den Röd-Gröna listan och WADA:s Dopinglista som finns på Riksidrottsförbundets hemsida, Om du är osäker på om ett preparat är tillåtet ska du alltid rådfråga din läkare.

  Antidoping på Skandia Tour 2016

  Dispensansökan

  Nya dopingregler från 1 januari 2015

  På ett övergripande plan så kan nyheterna i dopingreglerna sammanfattas i några huvudrubriker. 

  • Tydligare och kortare världsantidopingkod

  • Flexiblare avstängningsperioder

  • Högre krav på utredning och undersökning i jakten på fuskare 

  • Tydligare regler för ledare och stödpersoner 

  • Ökade krav i dopingtestplaneringen

  • Bättre balans mellan internationella specialförbund och nationella antidopingorganisationer

  Besök SGF:s huvudsida om antidoping om du vill få mer information!

 1. Övriga tävlingar
 2. Junior Masters Invitational

  Junior Masters Invitational spelades första gången 1994. Tävlingen bygger på öppna juniortävlingar i golf om minst 36 hål. Tävlingarna är fördelade över hela landet. Läs mer om tävlingarna här. 

  Göteborg Golf Cup

  Göteborg Golf Cup är en internationell lagtävling för juniorer i åldrarna 13-21 år. Varje lag består av åtta spelare, varav två reserver och två lag möter varandra över nio hål i en match som tar tre-fyra timmar att spela. Fyrboll match över 9 hål i lag med reducerat spelhcp, kan det bli bättre? Göteborgs Golfdistrikt arrangerar en golffest som äger rum på golfbanorna runtom i Göteborg. Klicka här för att läsa mer.

   

   

Har du frågor?

Porträttbild på Daniel Rosendahl.
Det finns ingen tillgänglig bild.
Frida Bräster ler in i kameran, har mörkt långt hår och blå ögon.