två tjejer som kramar om varandra

Stort startfält har reducerats efter första dagen på JSM-Match

Senare i år spelas Ryder Cup. Men en av Sveriges största tävlingar i matchspel startade redan idag. Många tappra spelare har kämpat ute på Kumla golfklubb där Skandia Tour Elit omgång 4 hålls. Hela 96 ungdomar, med stöttande nära och kära, intog banan tidigt i morse inför juniorernas svenska mästerskap i matchspel, JSM-Match 2016.

64 pojkar och 32 flickor har vandrat runt idag på Kumla GK där JSM-Match hålls. Efter dagens spel har det skalats ner till 16 stycken av vardera pojk och flickklass. Killarna har haft det något jobbigare idag då de har spelat två varv i denna värme, men de har inte klagat.   

Det fanns både glada och några med mindre leende på läpparna bland spelarna efter dagens första tävlingsrunda. Men de flesta har varit nöjda och glada med dagen ändå, om inte annat har de njutit av den fina utsikten över Nordsjön som Kumla golfklubb är omringad av.

Vi har haft två riktigt jämna matcher som inte avgjordes förrän efter 21 hål, Viktor Lindgren från Haninge GK och Oskar Lundström från Hagge GK fick kämpa lite extra länge för respektive vinst.

2016 är det extra roligt att spela ett matchspel eftersom Ryder Cup äger rum i september senare i år. När det gäller matchspel krävs det alltid andra kvalitéer som spelare för att lyckas. Du spelar hela tiden mot endast en motståndare och även om spelet inte går som man tänkt sig gäller det att aldrig ge upp kampen. Vi har genom åren sett många historiska vändningar i just matchspel, inte minst i Ryder Cup sammanhang.

Henrik Stenson, vår nyblivna majorvinnare och superstjärna, har haft en stor roll för Europa i flera Ryder Cup-sammanhang och kommer troligen att ha det även i år. Kanske en ny matchspelsmästare och framtida Ryder-Cup spelare kommer att visa framfötterna just denna vecka, här på Kumla Golfklubb?

En möjlig sådan spelare är tävlingens bäst rankade kille, Tim Widing, som idag vann sin andra match med 5&4.

Reslutat Pojkar

Resultat Flickor

Skribent: Rebecka Arneryd

Fler nyheter

 1. Lediga tjänster SGF Juniortävlingar
 2. Skandia Tour

  Lediga tjänster SGF Juniortävlingar

  Är du intresserad av att jobba på Svenska golfförbundet med juniortävlingar?  Då har vi två jobb som kan vara intressanta för dig!

  Säsongsarbetare till tävlingskansliet

  För mer information klicka här.

  Tournament Coordinator på SGF Juniortävlingar och Swedish Golf Tour

  För mer information klicka här.

 3. Lediga tjänster SGF Juniortävlingar
 4. Skandia Tour

  Lediga tjänster SGF Juniortävlingar

  Är du intresserad av att jobba på Svenska golfförbundet med juniortävlingar?  Då har vi två jobb som kan vara intressanta för dig!

  Säsongsarbetare till tävlingskansliet

  För mer information klicka här.

  Tournament Coordinator på SGF Juniortävlingar och Swedish Golf Tour

  För mer information klicka här.

 5. Fem särspelshål vid upplösningen av Skandia Junior Open
 6. Skandia Tour

  Fem särspelshål vid upplösningen av Skandia Junior Open

  Spelarna har bjudit på en söndag fylld av spänning. Röda siffror fyllde leaderboarden under spelets gång och ställningarna i toppen ändrades konstant.

  Redan vid åtta imorse strålade sensommarsolen över Salems Golfklubb. För de tidiga startande skapade motljuset problem att se utslagen från tee, men därefter har solen varit mycket välkommen av spelarna. Dagen har varit soligare men även blåsigare än de tidigare, vilket har gett extra spänning till finaldagen då årets upplaga av Skandia Junior Open skulle göras upp.

  Matilde Stenqvist, som låg i ledning med två slag på tjejsidan, började med birdie på hål 1. På samma hål gjorde Frida Kinhult bogey och det skiljde därmed ytterligare två slag mellan tjejerna i toppen. Därefter började Fridas birdieregn. Med totalt sju birdies i scorekortet kom hon in på sex under par, en total score på 65 slag som både var hela tävlingens bästa score och även banrekord. Fridas totala score på tre varv blev också -6, vilket ledde till ett guld i Skandia Juior Open 2017. Hon var glad över sin vinst och berättade att hon skulle hem och ladda om inför hösten. Kvar har hon nämligen två stora tävlingar, en på LET och finalen för JSM Klubblag.

  Killarnas leaderboard rörde sig desto mer under dagen. I ledarbollen gick Joel Sylvén, Victor Hagborg Asp och Ludvig Eriksson. Alla tre tappade några slag och strax hade vi tre nya namn i toppen. Både David Nyfjäll, Upsala Golfklubb, och Kristoffer Max, Søllerød Golfklub i Danmark, kom in på 68 slag och klättrade mot prispallen. Det gjorde även Björn Rosengren från Halmstad, med en stabil runda på 70 slag. Kristoffer och Björn landade båda två på en total score om -3, vilket ledde till särspel. Publiken var stor när killarna slog ut på hål 18, ett kort par fyra med flera vattenhinder och bunkrar, för att göra upp om vinsten.

  Två delningar på birdie och ytterligare två delningar på par tog killarna till vad som skulle bli deras femte och sista särspelshål. Björns utslag placerades en bra bit ut till höger, varpå han slog upp inspelet till dryga metern. Kristoffers inspel fick en dålig studs och kickade fram och förbi flaggan. Han sänkte därefter sin relativt långa putt, och när Björns boll tagit ett halvt varv i hålkanten och fortsatt ur var det klart att vinsten blev röd-vit.

  Eftersom tävlingen var internationell har det också pågått en landskamp under helgen. Nations Cup, som tävlingen heter, spelas med fyra deltagare från samma land i vardera lag. Sverige, som hade överlägset flest spelare på både flick- och pojksidan, tog hem vinsten i Nations Cup med god marginal.

  Stort grattis till segrarna Kristoffer Max och Frida Kinhult!

   

  Resultatlista 

  Text och bild: Vilma Strand