Stockholms GK är svenska mästare 2016!

Det blev ett otroligt spännande slut på Skandia JSM Klubblag 2016. Alla lagen hade siktet på medalj och visade upp ett fantastiskt spel med många birdies. Det var länge jämnt mellan Stockholm och Ljunghusen som fajtades om vinsten, men det blev tillslut Stockholms Golfklubb som tog hem SM-guldet.

Att allt kan hända i matchspel är ingen nyhet, men det är ändå förvånande när man blir påmind. Det spelades idag en match om brons och en om guld/silver. Kristianstads GK i Åhus mötte Landeryds GK om bronset och Stockholms GK mötte Ljunghusens GK om guld- och silvermedaljerna.

Matchen om bronset var länge jämn men mot slutet lade Kristianstads GK i Åhus i en högre växel och lyckades ta hem vinsten i samtliga delmatcher, även om två av dem avgjordes på 18e hålet.  

Kampen om guldet var ännu mer jämn. Från början av ronden tog Ljunghusen ledning i tre av fem matcher och verkade inte ha tankar på att ändra den ställningen. Efter några hål vaknade Stockholm till liv och började knapra in på motståndarna. Plötsligt var det ändrad ställning och Stockholm ledde i tre matcher.

Snart var flera delmatcher avgjorda och kvar blev den match som skulle bli avgörande, flicksingeln. Där spelade Alice Sundberg från Stockholms GK och Sara Kjellker från Ljunghusens GK. Alice var tre upp inför sextonde hålet efter att Sara sänkt en längre putt för delning på femtonde.

Alice höjer näven när hon sänker putten för vinst

På sexton spelar båda tjejerna in på green och Ljunghusen skapar ett mycket bra birdieläge, tar chansen och sänker en putt på tre meter och tar matchen vidare ytterligare ett hål.

Sjuttonde hålet är ett par 3. Denna gång är det Stockholm som är nära pinnen. Ljunghusen hade en längre putt med både lutning och foregreen på vägen men Sara var iskall och sänkte bollen mitt i kopp och satte därmed enorm press på Stockholm. En nogrann läsning av puttlinje var allt som behövdes för Alice, sedan gick hon fram till bollen och puttade den i hål, vilket innebar delning av hålet och därmed vinst för Stockholm.

- Det är otroligt kul att få den här möjligheten som klubb, att spela tillsammans och tävla. Jag är väldigt stolt över laget som visat upp grym golf senaste dagarna, berättade coachen för Stockholms GK Felix Åberg på prisutdelningen.

Även om alla fyra lag inte åker hem med guld i bagaget så är de ändå vinnare. Av närmare 80 deltagande lag var det dessa som tog sig till final genom två tidigare kval.

Stort grattis Stockholms Golfklubb!

 

Resultat

Bilder på facebook 

Skribent

Frida Bräster ler in i kameran, har mörkt långt hår och blå ögon.

Fler nyheter

 1. Imponerande spel i JSM Klubblag
 2. Skandia JSM Klubblag

  Imponerande spel i JSM Klubblag

  Två av tre dagar är över i finalen för Skandia JSM Klubblag 2017. Imorgon avgörs det vilket junior-klubblag som är Sveriges bästa och finalmatchen spelas mellan Ljunghusens GK och Stockholms GK som hittills har vunnit båda sina matcher.

  Båda lagen som imorgon tävlar om guldet på har än så länge endast förlorat en delmatch var, det vill säga en av tio. Trots det har både Kristianstads GK i Åhus och Landeryds GK, som varit motståndarna och som imorgon gör upp om tredjeplatsen, visat upp en stor kämparglöd och fantastisk golf. 

  Eftersom Ljunghusen och Stockholm vunnit båda sina matcher och Kristianstad och Landeryd förlorat sina betyder det att de som möter varandra imorgon har lika många poäng. Därmed är matcherna direktavgörande – den som vinner får medaljen.

  Det råder bra stämning ute på banan. Väderförhållandena kunde knappt bli bättre och banan, Lumine Golf Club, är i mycket bra skick då den håller på att förberedas inför Europatour-kval till helgen. Klubben har flera banor och vår tävling spelas på den bana som är klassad som "tourbanan", Lakes. Det har inneburit en del vatten- och bunkerbesök, men spelarna verkar nöjda ändå. De flesta är glada över att äntligen få spela med tanke på att vädret i Sverige inte varit optimalt för det de senaste veckorna.

  Morgondagen startar klockan 08:00. Kampen om brons och tredjeplats spelas först och därefter finalmatch, där första starttiden är 08:40. Följ det spännande uppgörandet vi länken nedan!

   

  Leaderboard

  Startlista/laguppställning 

  Bilder från tävlingen

  Skribent

  Frida Bräster ler in i kameran, har mörkt långt hår och blå ögon.
 3. Finaldags i Skandia JSM Klubblag
 4. Skandia JSM Klubblag

  Finaldags i Skandia JSM Klubblag

  Fyra lag ska under tre dagar göra upp om vilken klubb som tar titeln svenska juniormästare. Tävlingen äger rum i Spanien på den svenskstyrda klubben Lumine Golf Club. De lag som har kvalificerat sig till final är Landeryds GK, Ljunghusens GK, Kristianstad GK i Åhus och Stockholms GK.

  Kampen om finalplatserna i Skandia JSM Klubblag var hård när steg två spelades på Landeryds GK. Endast ett lag som kvalificerade sig till final förra året har lyckats igen, Ljunghusens GK. Det blev då ingen medaljplats men i år har de tagit sig hit igen och chanserna ser goda ut då klubben just nu ligger etta på SGF Golf Ranking Klubb Junior.

  Finalen har flera år spelats i Spanien och detta är andra året den går på Lumine Golf Club som ligger en timme utanför Barcelona. Vädret inför veckan ser mycket lovande ut, sol alla dagar och minst 20 grader varje dag.

  Tävlingen startar på måndag morgon klockan 08:00. Vilket lag som möter vilket vet vi först efter dagens kaptensmöte.

  Så fungerar tävlingen

  Lagen möter varandra i form av fem delmatcher – en mixed foursome, en valfri foursome, en flicksingel, en pojksingel och en valfri singel. Dag 1 lottas matcherna, dag 2 möter vinnarna förlorarna och dag 3 spelas medaljmatcherna. Samtliga matcher spelas över 18 hål. Det lag med flest poäng efter tre matcher vinner.  

   

  Livescoring

 5. Finalisterna klara i JSM Klubblag
 6. Skandia JSM Klubblag

  Finalisterna klara i JSM Klubblag

  Det blev en oerhört spännande sista dag i JSM Klubblag slutspel. Tre av fyra lagmatcher behövde avgöras med särspel. I Spanien möts Ljunghusen, Kristianstad, Landeryd och Stockholm för att göra upp om JSM-titeln.

  Det var endast Ljunghusens match mot Karlstad som inte krävde särspel för att avgöra lagmatchen. Laget vann fyra av fem matcher och kan nöjt åka hem med siktet på finalen i år igen. Förra året slutade laget på en tredjeplats i tävlingen, så det är ett revanschsuget gäng som åker dit.

  I dagens första match mellan Stockholm och Vasatorp blev det valfria foursome som avgjorde. Matchen gick till det nittonde (särspel från hål 1) hålet där båda lagen hamnade utanför fairway på utslaget. Hålet, som är ett par 5 på 438 meter, går att nå på enbart två slag med ett bra utslag. Lagen slog fram sig innan green, Stockholm i skogen och Vasatorp i ruffen. Därifrån fick båda lagen lite trassel, men tillslut hade båda en kortare putt för bogey, men det var endast Stockholm som sänkte sin.

  Mellan Landeryd och Onsjö var det mixed foursome-paren som skulle avgöra. Matchen gick till det tjugonde hålet som är ett par tre. Onsjö låg i en skogsdunge efter utslaget men slog in sig tre meter från flaggan. Landeryd låg i ruffkanten till green och slog in sig med en meter kvar för par. Onsjö missade sin putt med någon decimeter och kvar hade Landeryds spelare en av sina viktigare kortputtar denna säsong. Erik Karlsson satte den säkert i hål och säkrade en plats till finalen.

  Den sista matchen mellan Delsjö och Kristianstad gick även den till det tjugonde hålet. Delsjö som vann tävlingen förra året gick ut hårt från början och ledde fyra av sina matcher men Kristiansatd kontrade och tog igen flera hål mot slutet. I denna match var det pojksingeln som fick avgöra. Ett säkert par från Kristianstad räckte då Delsjö hade en svår chip in på green och missade parputten.

  Landeryds södra bana har visat sig vara perfekt för matchspel. Flera spelare har nämnt att den är rolig att spela för att den kräver taktiskt tänkande på många hål. Det finns flera par 5 som går att nå på två slag vilket lämpar sig utmärkt till denna spelform men samtidigt har det varit kluriga flaggplaceringar som krävt att spelarna planerat vart bollen ska landa.

  Finalen äger rum vecka 44 på Lumine Golf Course i Spanien. Det lag som vinner flest matcher där kan stolt titulera sig som 2016 års svenska mästare i klubblag. Vilka det blir väntar vi nyfiket på att se!

   

  Resultat

  Bilder från tävlingen 

  Skribent

  Frida Bräster ler in i kameran, har mörkt långt hår och blå ögon.