Skandia Junior Open inleddes med två nya banrekord

Det har blivit dags för sista omgången på Skandia Tour för i år, vilket också innebär att det är dags för Skandia Junior Open, den enda internationella tävlingen på Sveriges juniortour. Efter första dagens rond har vi fått två riktigt bra nya banrekord i både flick- och pojkklassen.

Årets upplaga av tävlingen spelas på Vasatorp Golfklubb i Helsingborg och spelare från sju olika nationaliteter är med i tävlingen. 

Det första banrekordet fick vi från flickornas klass där Elin Esborn från Delsjö GK slog det gamla rekordet med hela nio slag! Totalt gjorde hon åtta birdies och resten par, vilket gav henne en score på 64 slag och en ledning med sju slag före Ingrid Lindblad, Frida Kinhult och Sofie Bringner som alla gått på ett under par för dagen (71).

- Allt har fungerat idag, jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Mitt spel har varit bra den här säsongen så det är riktigt skönt att få till en så bra score. Det är min lägsta någonsin, berättar en glad och lite chockad Elin efter rundan.

- Ja, du hade bra utslag och korta inspel som du limmade på flaggan. När du dessutom puttade magiskt är det inte konstigt att du fick till den scoren. Du fick det att se ut som att golf är lätt, tillägger medspelaren Corinne Vidén från Hulta Golfklubb.

På pojksidan var det Viktor Hagborg Asp från Onsjö GK som slog nytt rekord med fyra slag. Med 65 slag (-7) på scorekortet tog han ledningen med fyra slag före norske spelaren Tomas Helgø.

Mitt spel har varit riktigt bra idag och detta är min bästa runda hittills. Jag var lite nervig inför de sista två hålen om jag skulle lyckas hålla ihop det, men det gick ju bra. Roligt med banrekord också, säger Viktor när han berättar om sin dag i recording area.

På delad fjärdeplats hittar vi ytterligare en Hagborg Asp på 70 slag, nämligen storebror Jesper.

- Lite jobbigt att man får totalstryk av lillebrorsan, skrattade han efter rundan.

Efter morgondagens rond dras det en cut där de 20 bästa tjejerna plus delning samt 40 bästa killarna plus delning får spela vidare på söndag. I nuläget ligger den på +6 för tjejerna och +5 för killarna. Hur det ser ut imorgon återstår att se.

Leaderboard

Startlista rond 2

Skribent

Porträttbild på Frida

Fler nyheter

 1. Lediga tjänster SGF Juniortävlingar
 2. Skandia Tour

  Lediga tjänster SGF Juniortävlingar

  Är du intresserad av att jobba på Svenska golfförbundet med juniortävlingar?  Då har vi två jobb som kan vara intressanta för dig!

  Säsongsarbetare till tävlingskansliet

  För mer information klicka här.

  Tournament Coordinator på SGF Juniortävlingar och Swedish Golf Tour

  För mer information klicka här.

 3. Lediga tjänster SGF Juniortävlingar
 4. Skandia Tour

  Lediga tjänster SGF Juniortävlingar

  Är du intresserad av att jobba på Svenska golfförbundet med juniortävlingar?  Då har vi två jobb som kan vara intressanta för dig!

  Säsongsarbetare till tävlingskansliet

  För mer information klicka här.

  Tournament Coordinator på SGF Juniortävlingar och Swedish Golf Tour

  För mer information klicka här.

 5. Fem särspelshål vid upplösningen av Skandia Junior Open
 6. Skandia Tour

  Fem särspelshål vid upplösningen av Skandia Junior Open

  Spelarna har bjudit på en söndag fylld av spänning. Röda siffror fyllde leaderboarden under spelets gång och ställningarna i toppen ändrades konstant.

  Redan vid åtta imorse strålade sensommarsolen över Salems Golfklubb. För de tidiga startande skapade motljuset problem att se utslagen från tee, men därefter har solen varit mycket välkommen av spelarna. Dagen har varit soligare men även blåsigare än de tidigare, vilket har gett extra spänning till finaldagen då årets upplaga av Skandia Junior Open skulle göras upp.

  Matilde Stenqvist, som låg i ledning med två slag på tjejsidan, började med birdie på hål 1. På samma hål gjorde Frida Kinhult bogey och det skiljde därmed ytterligare två slag mellan tjejerna i toppen. Därefter började Fridas birdieregn. Med totalt sju birdies i scorekortet kom hon in på sex under par, en total score på 65 slag som både var hela tävlingens bästa score och även banrekord. Fridas totala score på tre varv blev också -6, vilket ledde till ett guld i Skandia Juior Open 2017. Hon var glad över sin vinst och berättade att hon skulle hem och ladda om inför hösten. Kvar har hon nämligen två stora tävlingar, en på LET och finalen för JSM Klubblag.

  Killarnas leaderboard rörde sig desto mer under dagen. I ledarbollen gick Joel Sylvén, Victor Hagborg Asp och Ludvig Eriksson. Alla tre tappade några slag och strax hade vi tre nya namn i toppen. Både David Nyfjäll, Upsala Golfklubb, och Kristoffer Max, Søllerød Golfklub i Danmark, kom in på 68 slag och klättrade mot prispallen. Det gjorde även Björn Rosengren från Halmstad, med en stabil runda på 70 slag. Kristoffer och Björn landade båda två på en total score om -3, vilket ledde till särspel. Publiken var stor när killarna slog ut på hål 18, ett kort par fyra med flera vattenhinder och bunkrar, för att göra upp om vinsten.

  Två delningar på birdie och ytterligare två delningar på par tog killarna till vad som skulle bli deras femte och sista särspelshål. Björns utslag placerades en bra bit ut till höger, varpå han slog upp inspelet till dryga metern. Kristoffers inspel fick en dålig studs och kickade fram och förbi flaggan. Han sänkte därefter sin relativt långa putt, och när Björns boll tagit ett halvt varv i hålkanten och fortsatt ur var det klart att vinsten blev röd-vit.

  Eftersom tävlingen var internationell har det också pågått en landskamp under helgen. Nations Cup, som tävlingen heter, spelas med fyra deltagare från samma land i vardera lag. Sverige, som hade överlägset flest spelare på både flick- och pojksidan, tog hem vinsten i Nations Cup med god marginal.

  Stort grattis till segrarna Kristoffer Max och Frida Kinhult!

   

  Resultatlista 

  Text och bild: Vilma Strand