Från Skandia till Ryder Cup

Fyra unga svenska spelare lever den här veckan i den häftigaste av alla drömvärldar. De har kommit från Ringenäs, Skaftö, Halmstad och Hills till Hazeltine i Minnesota. En lång väg, men deras resa inom golfen har ändå bara börjat. För alla fyra startade den med Skandia Cup och Skandia Tour.

Frida Kinhult, Marcus Svensson, Beatrice Wallin och Julia Engström står utanför det gigantiska mediecentret på Hazeltine. De väntar på USA:s Ryder Cup-kapten Davis Love lll som ska hälsa på ungdomarna. De har redan träffat Europas kapten Darren Clarke och hunnit repetera inmarschen för torsdagskvällens stora öppningsshow av Ryder Cup.

Lag Europa har dagen innan förlorat mot USA med 15,5-8,5 på tuffa Interlachen, en halvtimmas bilfärd härifrån. Men i dag bryr sig ingen om det, det råder uppsluppen stämning och efter lunch ska det spelas en uppvisningsmatch över 9 hål på Hazeltine. Alla verkar lugna, men…

drömmen växte och det kanske roligaste är att den svenska tävlingstrappan fungerar

Marcus Svensson ser ut över det gigantiska tävlingsområdet, det är redan ganska mycket publik som följer inspelsrundan för Stenson & Co. Kunde Marcus föreställa sig vara här på Ryder Cup när han en gång som mycket ung började spela Skandia Cup?

– Nej, då tänkte man väl inte så, men efter hand är det klart att drömmen växte och det kanske roligaste är att den svenska tävlingstrappan fungerar. När man hörde om den första gångerna så kanske man inte förstod helheten, men nu ser vi ju att den fungerar. Det är häftigt, och det är häftigt att vara här.

Marcus spelade bra i två av tre matcher i Junior Ryder Cup, inte minst ihop med Beatrice Wallin. Hon nickar instämmande när de första Skandia-erfarenheterna kommer på tal, hur allt började och vilken väg den här resan mot världseliten tagit.

En som visat riktiga fighterinstinkter under Junior Ryder Cup är Frida Kinhult som trots inte helt perfekt spel, vände två matcher för poäng på slutet. Sin singelmatch med fyra birdies de sista fem hålen!

För 15-åriga Julia Engström är hela den här säsongen en drömresa. Segern i Ladies British Open Amateur Championship har tagit henne till majortävlingarna US Women's Open, Ricoh Women's British Open, Evian Championship och nu Junior Ryder Cup.

– Vad som varit roligast? Ja, US Open och så att vara här, men allt har varit kul!

Det var många leenden och lite flamsigt när ungdomarna från båda lagen klev upp på första tee för att spela sin vänskapsmatch. Men med ett antal tusen åskådare på de stora läktarna och längs fairway, med speakern som ropade ut namnen, med hejaropen och med livesändning bland annat in till mediecentrets hundratals journalister, då kom också en hel del nerver. En nyttig erfarenhet och ytterligare ett steg på resan mot världstoppen.

Men alla kom också ihåg vad Darren Clarke och Davis Love tidigare sagt – att hur mycket man än tränar, spelar och tävlar så blir ingen bra om man inte har kul samtidigt!

Nu blir det till att agera åskådare på Ryder Cup och samla ännu mer inspiration för att fortsätta satsningen.

– Vi åker hem söndag för att packa om och vara hemma ett dygn, sedan väntar tävling i Frankrike, säger Beatrice Wallin och Frida Kinhult.

Ytterligare ett delmål på den långa resan. Och någonstans hemma i Sverige börjar ett antal ännu yngre ungdomar sin första resa med Skandia Cup och Skandia Tour, kanske med målet att bli minst lika bra som de fyra svenska juniorerna som blev uttagna till Junior Ryder Cup.

Bilder: Från Junior Ryder Cup och uppvisningsmatchen på Hazeltine där Ryder Cup avgörs 2016. Foto: Christer Höglund

Fler nyheter

 1. Fem särspelshål vid upplösningen av Skandia Junior Open
 2. Skandia Tour

  Fem särspelshål vid upplösningen av Skandia Junior Open

  Spelarna har bjudit på en söndag fylld av spänning. Röda siffror fyllde leaderboarden under spelets gång och ställningarna i toppen ändrades konstant.

  Redan vid åtta imorse strålade sensommarsolen över Salems Golfklubb. För de tidiga startande skapade motljuset problem att se utslagen från tee, men därefter har solen varit mycket välkommen av spelarna. Dagen har varit soligare men även blåsigare än de tidigare, vilket har gett extra spänning till finaldagen då årets upplaga av Skandia Junior Open skulle göras upp.

  Matilde Stenqvist, som låg i ledning med två slag på tjejsidan, började med birdie på hål 1. På samma hål gjorde Frida Kinhult bogey och det skiljde därmed ytterligare två slag mellan tjejerna i toppen. Därefter började Fridas birdieregn. Med totalt sju birdies i scorekortet kom hon in på sex under par, en total score på 65 slag som både var hela tävlingens bästa score och även banrekord. Fridas totala score på tre varv blev också -6, vilket ledde till ett guld i Skandia Juior Open 2017. Hon var glad över sin vinst och berättade att hon skulle hem och ladda om inför hösten. Kvar har hon nämligen två stora tävlingar, en på LET och finalen för JSM Klubblag.

  Killarnas leaderboard rörde sig desto mer under dagen. I ledarbollen gick Joel Sylvén, Victor Hagborg Asp och Ludvig Eriksson. Alla tre tappade några slag och strax hade vi tre nya namn i toppen. Både David Nyfjäll, Upsala Golfklubb, och Kristoffer Max, Søllerød Golfklub i Danmark, kom in på 68 slag och klättrade mot prispallen. Det gjorde även Björn Rosengren från Halmstad, med en stabil runda på 70 slag. Kristoffer och Björn landade båda två på en total score om -3, vilket ledde till särspel. Publiken var stor när killarna slog ut på hål 18, ett kort par fyra med flera vattenhinder och bunkrar, för att göra upp om vinsten.

  Två delningar på birdie och ytterligare två delningar på par tog killarna till vad som skulle bli deras femte och sista särspelshål. Björns utslag placerades en bra bit ut till höger, varpå han slog upp inspelet till dryga metern. Kristoffers inspel fick en dålig studs och kickade fram och förbi flaggan. Han sänkte därefter sin relativt långa putt, och när Björns boll tagit ett halvt varv i hålkanten och fortsatt ur var det klart att vinsten blev röd-vit.

  Eftersom tävlingen var internationell har det också pågått en landskamp under helgen. Nations Cup, som tävlingen heter, spelas med fyra deltagare från samma land i vardera lag. Sverige, som hade överlägset flest spelare på både flick- och pojksidan, tog hem vinsten i Nations Cup med god marginal.

  Stort grattis till segrarna Kristoffer Max och Frida Kinhult!

   

  Resultatlista 

  Text och bild: Vilma Strand

   

 3. Jämnt i toppen på Skandia Junior Open
 4. Skandia Tour

  Jämnt i toppen på Skandia Junior Open

  Lördagen börjar gå mot sitt slut och dag två av Skandia Junior Open är förbi. En dag som bjudit på snabba greener, många birdies och svalt golfvänligt väder liksom gårdagen.

  Trots att prognoserna tidigare utlovade regn mellan fredagen och lördagen så klarade sig banan bra och var i stort sett helt torr när de första spelarna slog ut i morse. Matilde Stenqvist, som hade två slags försprång efter gårdagen, hade starttid under eftermiddagen. På förmiddagen var dock Frida Kinhult ute och jagade birdies som om hon aldrig gjort något annat. Hon tog ikapp så pass att hon ett tag låg i delad ledning, men tappade lite på slutet och kom in på -2, totalt på par efter två varv. Matilde själv började sin rund jämnt med nio raka par men kom in på +1 vilket ledde till en total score på -2. Hon behåller ledningen och slår ut allra sist imorgon, i ledarboll tillsammans med tidigare nämnda Frida Kinhult och Beatrice Wallin.   

  På killsidan har det rört sig betydligt mer i toppen av leaderboarden. Joel Sylvén från Falkenberg låg i ledning efter gårdagen på tävlingens hittills lägsta score, -4 och 67 slag. Idag lyckades han dunka i fyra birdies men kom in på +1 och ligger därmed tre under par totalt. Viktor Hagborg Asp från Onsjö Golfklubb lyckades även han med fyra birdies under dagens runda och landade på -2, precis samma score som under gårdagen. Det ger honom en total på fyra under par och en placering längst upp på listan inför morgondagens avslutande varv. Han slår ut i ledarbollen på killsidan tillsammans med Joel Sylvén och Ludvig Eriksson från Stockholms Golfklubb.

  Eftermiddagen avslutades med regn och rusk. De sista spelarna på fältet kom in blöta till recording area och höll tummarna för en runda i uppehåll imorgon. Cutten hamnade tillslut på +8 på killsidan, vilket innebär att 45 av 93 spelare har tagit sig vidare till söndagens spel.

  49 flickor har blivit 24 efter att cutten dragits på +10.  Ledarbollen slår ut imorgon klockan 09:50 och det skiljer få slag i toppen i både flick- och pojkklass. Det höjer spänningen ytterligare ett snäpp och imorgon eftermiddag vet vi vem som tar hem pokalen i Skandia Junior Open 2017.

   

  På bild: Joel Sylvén, Falkenbergs Golfklubb 

  Leaderboard
  Startlista rond 3


  Text och bild: Vilma Strand

 5. Skandia Junior Open är igång!
 6. Skandia Tour

  Skandia Junior Open är igång!

  Spelare från hela Europa, snabba greener och bra höstväder summerar första dagen av sveriges internationella juniortävling Skandia Junior Open.

  Denna helg är vi på plats på Salems Golfklubb, strax utanför Stockholm. Tävlingen som går av stapeln heter Skandia Junior Open och är den sjätte och sista tävlingen av Skandia Tour Elite för i år. Skillnaden från säsongens tidigare fem omgångar är att Skandia Junior Open är internationell. I startfältet på 142 spelare har vi nästan 30 från utlandet, många från våra närmaste grannländer men även från Italien, Tyskland och Tjeckien.

  Salems Golfklubb är en 27-hålsanläggning och den 18-hålsbana som tävlingen spelas på är en varierande skogs- och parkbana. Spelarna hyllar skicket på banan och de uppskattar att få spela en såpass välskött bana som Salem. Tack vare de snabba greenerna rullar det riktigt bra vilket blir en extra utmaning. 

  Vädret har under dagen varit perfekt för höstgolf. Nästintill vindstilla och mulet men ändå upp mot 15 grader. Framåt helgen ser prognoserna däremot mindre lovande ut, men vi håller tummarna för att juniorerna får spela i bästa möjliga förutsättningar. 

  I ledning efter första varvet har vi Joel Sylvén från Falkenbergs Golfklubb. Unikt med hans score är att han lyckats rulla i två eagles under dagen. Totalt signerade han ett scorekort med 67 slag, fyra under par. På killsidan har vi i helgen även två hemmaspelare, Karl Gard och Hugo Hellman. De delade sitt individuella mästerskap och kom in på +1 båda två. De är alltså fem slag efter ledning inför imorgon, då det bara är att gå ut och jaga birdies. 

  På flicksidan ligger Matilde Stenqvist, Ullna GC, i ledning efter första dagen. Med hela sju birdies i scorekortet kom hon in på -3 och har två slags försprång inför morgondagen.  Frida Kinhult och Beatrice Wallin, som båda var med i Europas lag i Junior Solheim Cup nyligen, kom in på +2 och har några slag att ta igen för att vara med och fightas i toppen.

  Vi har två dagar kvar av Skandia Junior Open 2017. Tummarna hålls för uppehåll imorgon och vi är spända inför att se var cutten dras efter morgondagens spel. 

  Leaderboard

   

  Text och bild: Vilma Strand