Årets första juniortävling närmar sig

Nästa helg är det dags för Svenska Golfförbundet att kicka igång tävlingssäsongen för juniorer. Etta ut på schemat är Skandia Grand Opening – årets första samt enda partävling.

Fakta Ljungbyheds GK

Antal hål: 18
Banans par: 72
Karaktär: Hed- och ljungbana
Längd: Gul 5 942, Röd 5 018

I år arrangeras Skandia Grand Opening för sjätte året i rad. Spelformen är par slagtävling scratch med en klass för flickor och en klass för pojkar. Tävlingen spelas över två dagar med 18 hål fyrboll (bästa resultatet per hål räknas) rond 1, och 18 hål foursome rond 2. Spelarna i paret behöver inte ha samma hemmaklubb men de behöver ha betalat touravgiften till Skandia Tour samt en anmälningsavgift på 400 kronor per par som betalas på plats.

Årets arrangör för tävlingen är Ljungbyheds Golfklubb som är belägen i norra Skåne. 

– Banan är i mycket fint skick för att vara så tidigt på säsongen och det känns kul att kunna leverera det inför tävlingen, speciellt eftersom det är årets första, säger Ingegerd Jansson som är klubbens tävlingskommittéordförande.

Vi hoppas tävlingen kan vara en inspiration för klubbens juniorer

– Tyvärr har vi inga egna juniorer som ställer upp i tävlingen, men vi hoppas att de kan se det här som en bra inspiration till att börja tävla. För något år sedan var vi arrangörer för en Skandia Tour Riks och även Skandia JSM Klubblag omg. 2, men det är första gången vi står som arrangör för en stor juniortävling, det ska bli jättekul.

Och visst ska det bli kul att äntligen få starta igång säsongen. Om drygt en månad är det dags för första omgången på Skandia Tour och anmälningarna trillar redan in. 

Bland de anmälda till Skandia Grand Opening hittar vi bland annat förra årets vinnarduo Julia Engström och Amanda Linnér. Båda två har redan haft stora framgångar där Amanda till exempel vann riksfinalen i Skandia Cup förra året.

Det finns fortfarande platser kvar till tävlingen i både flickklassen och pojkklassen som spelas kommande helg 23-24 april. Om du tycker tävlingen låter intressant är det hög tid att hitta en spelkompis och gå in i Min Golf och anmäla er till årets roligaste tävling! 

Länk till Min Golf

Länk till information om tävlingen

Skribent

Frida Bräster ler in i kameran, har mörkt långt hår och blå ögon.

Fler nyheter

 1. Skandia Grand Opening avgjord
 2. Skandia Grand Opening

  Skandia Grand Opening avgjord

  Sista hålen i Skandia Grand Opening är nu spelade och efter ett starkt sista varv har vi nu två segrande par i tävlingen.

  Sista dagen bestod av 18 hål foursome för spelarna, en spelform som enligt dem flesta hör till de svåraste. Trots det var det många som tyckte att spelet var bättre idag och att man träffade fler greener.

  Vädret var något mildare idag men att kalla det behagligt vore till en överdrift. Blåsten var fortfarande stark men enligt Vellinge Golfklubbs ordförande Lars-Åke Nilsson är detta normala förhållanden.
  - Skulle det vara vindstilla här hade vi inte vetat hur vi skulle spela, berättar han på prisutdelningen.

  Dagens bästa score bland lagen landade på ett över par, något som räckte hela vägen till vinst i flickklassen. Resultatet stod Isabell Ekström från GolfUppsala och Alice Sundberg från Stockholms Golfklubb för.

  - Det är en grym känsla nu efteråt att vi kammade hem det här. Det var riktigt roligt där ute och efter att vi fick en bra start så flöt spelet sedan på, berättar Isabell Ekström efter prisutdelningen.

  - Ja, vi träffade mycket fler greener idag och matchade varandras spel. Foursome är roligt men svårt, så det var lite otippat att vår score skulle vara bättre idag än igår, tillägger Alice Sundberg.

  Bland pojkarna var det Dylan Patterson (Linköpings GK) och Adam Samnegård (Norrköping Söderköpings GK) som sista nio hålen lade i en extra växel, som ledde hela vägen till vinst.

  - Jättekul att vi tog hem det här. Det kändes rätt mörkt efter första nio idag men sen vände vi och hittade spelet. Vi hade som inställning att vi ville jaga efter segern och det fick vi verkligen göra också. Efter att vi gjorde en grym birdie på femtonde hålet började det komma en känsla att vi nog hade en chans till vinst, berättar killarna efter prisutdelningen.

  Banans skick var också något som kommenterades.

  - Det är härligt att få komma till en bana där bollen rullar ordentligt på green och inte hoppar. Vi alla som har spelat den här helgen kan nog vara överens om att banan är jättefin, sade Dylan vid segertalet.

  Ett stort tack säger vi till Vellinge Golfklubb som ville arrangera tävlingen och hjälpa till med att kicka igång vår tävlingssäsong. Nu ser vi fram emot nästa tävlingshelg som är Skandia Tour omgång 1, 12-14 maj!

   

  Resultat

  Bilder

 3. Årets tävlingssäsong inledd
 4. Skandia Grand Opening

  Årets tävlingssäsong inledd

  I morse klockan 08:00 inledde vi årets tävlingssäsong med partävlingen Skandia Grand Opening. Den arrangeras för sjunde året i rad och detta år spelas tävlingen på Vellinge Golfklubb i Skåne. 32 spelsugna lag kom till start och har nu avslutat första ronden som bestod av 18 hål fyrboll.

  Om man tycker om att spela golf i blåsigt väder hade man förmodligen stormtrivts på banan idag. Klockan 08:00 i morse slog det första laget utav 32 ut på Vellinge Golfklubb. Framför sig hade de 18 hål fyrboll (bästa score per hål räknas) som skulle komma att spelas i kraftig vind. Spelarna skötte det dock galant och visade att vind inte alls behöver vara ett hinder i denna sport.

  Nu har alla lagen lämnat recording area och kan åka hem och ladda om inför morgondagens foursome-spel.

  Ledarna i klubbhuset efter dag ett är på pojksidan smålandskillarna Gaston Edberg från Hooks GK och Hugo Larsson från Värnamo GK. Tillsammans fick de ihop en score på minus ett (-1) vilket innebär ledning med två slag.

  Bland flickorna var det Matilda Cederholm och Linnea Jerlebo från Barsebäck GCC som stod för den lägsta scoren på ett över par (+1).

  - Det är alltid kul med par- och lagtävlingar. Jag och Matilda funderade på att vara med i tävlingen förra året men avvaktade tills i år. Det var lite kämpigt med vinden idag, men vi är å andra sidan ganska vana, berättar Linnea efter ronden. Vi lyckades sporra varandra till att behålla fokus hela varvet och spelet flöt på bra. Om någon av oss gjorde ett misstag så räddade den andra. Nu ser vi fram mot foursome imorgon!

  Imorgon ser det ut att bli bättre golfväder vilket förhoppningsvis leder till ännu fler bra slag, birdies och kanske lite mer publik. Det är mycket jämnt i toppen så vad som helst kan hända.

  På bild: Matilda Cederholm håller i flaggan medan lagkompisen Linnea puttar. 

  Resultat

  Startlista rond 2

  Skribent

  Frida Bräster ler in i kameran, har mörkt långt hår och blå ögon.
 5. Hagel och snö var inget som stoppade ledarna
 6. Skandia Grand Opening

  Hagel och snö var inget som stoppade ledarna

  Årets första tävling som ingår i Svenska Golfförbundets juniortävlingar är nu över. Vad som såg ut att bli en fin dag blev snabbt en mardröm för spelarna då regn, hagel och snö ställde till det. Trots de svåra förhållandena behöll gårdagens ledare sina placeringar och de kan nu titulera sig vinnare av årets upplaga av Skandia Grand Opening.

  Det känns jätteroligt att åka härifrån med en vinst, det var inte alls vad vi hade i tankarna när vi åkte hit, men vi spelade bra, det är kul att det räckte hela vägen, berättar vinnaren Oskar Pettersson efter prisutdelningen. Ja, vi har tränat mycket nu senaste veckorna så det är kul att det ger resultat. Det har känts ganska svajigt innan, inflikade lagkamraten Hampus Wallavuori.

  Killarna, som kommer från Ringenäs Golfklubb började dagen med en ledning på fyra slag. Idag drygade de ut ledningen och vann med 11 slag, totalt på par. I sin boll hade de klubbkamraterna Joel Petersson och Isak Ljungkvist som kom delad tvåa.

  - Det var kul att spela med några från vår egen klubb men vi försökte ändå spela som att vi inte känner varandra för att hålla fokus uppe. Annars hade det nog kunnat bli mer en sällskapsrunda än tävling berättar vinnarna.  

  Bland tjejernas vinnare hittar vi ytterligare en spelare från Ringenäs – Julia Engström. Tillsammans med Amanda Linnér (Hills G&SC) vann de med sex slag före tvåan. Och det är inte första gången de segrar, de var även vinnarna av förra årets upplaga av tävlingen.

  - Det känns kul att vinna i år igen, vi har egentligen inte laddat upp på något speciellt sätt utan vi tränar mycket med varandra på fritiden och har gått caddie åt varandra några gånger, det är extra roligt att spela ihop på tävling, säger tjejerna medan de ser på varandra och skrattar.

  Båda två spelar inom flicklandslaget och har haft flera framgångar hittills. Det blir lite internationella tävlingar framöver, även Nordea Tour och förhoppningsvis några Skandia-tävlingar också. Tävlingarna krockar en del så det är lite synd, berättar Julia i recording area efter ronden. Vi hoppas det kan bli tredje gången gillt nästa år i den här tävlingen, men gärna med bättre väder. Förra året var det kallt men inte i närheten av det här, avslutade vinnarna.

  En green är vit efter ett hagelfall.
  18e green.

  Och visst har det varit kämpigt där ute. Två timmar efter första start kom en plötslig hagelskur som på bara några minuter la sig som ett vitt täcke över banan. Det resulterade i ett avbrott på en timme och 45 minuter sedan var ovädret borta. Kvar fanns kylan och en något blöt bana, men spelarna bet ihop och kämpade vidare.

  Samtliga spelare har visat upp ett gott samarbete och en riktig kämparglöd. De är alla nöjda med banan, som varit i ett riktigt fint skick. De flesta lämnar Ljungbyheds GK och tävlingen med glada miner, men de rekommenderar inte att vara ute och spela i hagel och snö – vilket man kan förstå.

   

  Resultat

  Skribent

  Frida Bräster ler in i kameran, har mörkt långt hår och blå ögon.