För barnen gäller Golfäventyret som introduktion till idrotten. Här utgår träningen från spelet och när du klarar utmaningarna i det första steget är det dags att "levla" till nästa steg.

För barn

 • Så blir golfen roligare för barn

  Ta kontakt med en golfklubb som använder Golfäventyret i sin verksamhet. Golfäventyret är spelarutveckling för barn, där de steg för steg utvecklas som golfare - en uppgiftsinriktad inlärning istället för resultatinriktad.

  All information om hur det fungerar, var man beställer boken Golfäventyret, som även har en webbsida med filmer och bilder, hittar du här på Golfäventyrets utbildningssida.

  Fyra steg för barnen

  I Golfäventyret lär sig barn hur man spelar golf på banor som är korta samt hur de stegvis tar sig ut på stora banan med handicap. Till varje bana finns övningar, några regler och några golfvettområden. Barnen får också lära sig hur man bygger banorna och hur man varierar dem.

  Utgå från spelet 

  Vi tror att barn lär sig bäst om träningen utgår från spelet. Först börjar barnen spela och träna på 30-banan, som har de lättaste övningarna, och gör alla övningar och utmaningar. När barnen tycker att de kan och klarar av övningarna på ett lätt sätt, är de redo att ta nästa steg och kan ”levla” till en något svårare nivå. De tar alltså ett steg i taget, nivå efter nivå, och kommer till slut att ha ”levlat” från de enklaste övningarna till de svårare, och från den korta banan till spel på stora banan med handicap.

  Läs mer i broschyren om Golfäventyret

  Så ser de fyra stegen ut

  30-banan

  Enklast är 30-banan med sina korta hål och enkla regler. På 30-banan kommer barnen bland annat att träna på att slå jämna slag.

  50-banan

  Nästa steg r 50-banan där hålen är längre och fler. Även reglerna är svårare, och man behöver veta lite om säkerhet, golfvett och banvård.

  100-banan

  Sen gäller det att klara 100-banan, den riktiga banan, där hålen är mellan 40 och 100 meter. Här spelar barnen med en riktig golfboll och lär sig många regler för spelet och hur man spelar säker golf så att ingen skadar sig. De ska också kunna använda golfvett och veta hur man gör för att banan ska fortsätta vara i bra skick.

  Spel med handicap

  När barnen har klarat 100-banan är de redo att spela på stora banan med handicap (HCP). Alla golfspelare börjar på handicap 54 och från röd utslagsplats (tee), men kan också välja att spela från gulsvart eller grönvit utslagsplats.

För klubben och tränare

 • Tidigare undersökningar visar att den som är ny inom golfen sätter stort värde i omhändertagandet. Vi tipsar dig som tar emot de nya golfarna att sätta dig in i materialet för Grönt Kort och Golfäventyret. Ditt stöd och din kunskap om materialet ger de nya golfarna ett bra mottagande och stöd i deras utbildning. Det i sin tur kan generera nöjda nya golfare som stannar kvar inom golfen.

  Om de nya golfarna är barn är Golfäventyret det material som gör golfen ännu roligare. Även vuxna uppskattar att prova på golf på kortare banor och med enklare regler. Låt dem få prova!

  Klubbens ledare är viktiga!

  Ledarna är klubbens viktigaste resurs. Utan ledare - ingen verksamhet. Därför är det viktigt att klubben jobbar aktivt med ledarrektytering och ledarutbildning. Engagemang och intresse är betydelsefulla egenskaper som ledare. Alla vill ha roligt på sin fritid, därför är det en fördel om man kan visa hur roligt det är att vara ledare i klubben! Att rekrytera och utbilda unga ledare/äldre juniorer är en bra framgångsnyckel, då de ofta blir förebilder och "idoler" för de yngre barnen som de även träffar i närmiljön. 

  Det gäller också att vara tydlig och konkret. Vad förväntas av den som ska bli ledare, vilka arbetsuppgifter ska utföras och hur mycket tid tar dessa? Är klubben tydlig blir ledarna trygga i sin roll som ledare, de växer som människor och det utvecklar klubbens verksamhet.

  Det råder stor efterfrågan på juniorledare och därför prioriterar Svenska Golfförbundet Golfens ledarutbildning som finns i olika steg.  

  Golfens ledarutbildning 1 Praktik
  Golfens ledarutbildning 2 Fördjupning

  Att barnen har trygga och utbildade ledare och tränare är en del i att få dem att stanna kvar inom golfen. Om det finns fler ledare som kan skapa mer verksamhet utvecklas spelarna vilket i sin tur leder till att de tycker det är kul och vill fortsätta spela golf.

  Förutom de viktiga, engagerade ledarna och tränarna, är en viktig faktor att det finns kompisar att spela och träna tillsammans med. Det ger en extra motivation att komma till träningen. Mot den bakgrunden bör vi reflektera över hur vi agerar och vilken verksamhet vi erbjuder.

  Du hittar mer information om ledarutbildningarna här

  Allt material du behöver som ledare/tränare hittar du i Golfäventyret-väskan

  Väskan innehåller:
  50 innebandybollar
  25 tennisbollar
  6 höga koner
  3 siktringar för 30-banan
  6 teekoner för 30-banan
  6 siktringar för 50-banan
  12 teekoner för 50-banan

  Väskan kostar 2 500 kronor.

  Beställ Golfäventyrsväskan

Golfäventyret Cup

 • Spel och tävling för barn - Golfäventyret Cup

  Du som ledare är viktig och kan påverka våra unga golfare och deras framtid genom att genomföra mycket verksamhet med spel och tävlingar på rätt nivå.

  Tävlingar för barn och ungdomar inom golfen ska utformas utifrån syftet att så många som möjligt ska uppleva dem stimulerande och roliga. Men den måste bli just en del av leken och ha som mål att barnet har roligt och lär sig idrotten.

  Golfäventyret Cup är alternativa tävlingsformer för barnen, där de i stor utsträckning tävlar mot sig själva och sina egna resultat i stället för mot varandra.

  Det bör inte offentligt sättas upp på resultattavlor eller på TV-visning i klubbhuset. Ett scorekort, där varje barn får kvitto på sina egna prestationer utan jämförelse med de andra, kan vara alldeles tillräckligt.

  Bild som beskriver spel- och tävlingstrappan

  Lagtävlingar där alla får vara med bör vara den dominerande tävlingsformen för barn upp till 11 år. För många barn är det lättare att våga börja tävla tillsammans med kompisarna i ett lag än individuellt.

  Vi tror på att göra tävlingar till en naturlig del av golfen redan som ny, ung golfare och steget kan vara stort till Teen Tour med scratchspel på stora banan. Därför har vi skapat Golfäventyret Cup på samma anläggning vid samma tidpunkt. Upplägget är gjort så alla kan vara med och är ett perfekt insteg i golfen. Låt alla vara med!

Golfäventyret i sociala medier

För mer information och frågor

Porträttbild på Ulrika.