Här ser du skillnaden mellan kategorierna. Från vänster: toppjärn, spelförbättrande järn och superspelförbättrande järn. Foto: Patrik Resin

Spela

GUIDE: Hitta rätt järnklubbor

Sugen på att köpa nya järn? Börja med att följa vår guide för att hitta vilken typ av klubbor som passar dig. Men kom ihåg att testa ordentligt före köp, bara du kan veta vilken klubba som är rätt.

Text: Oskar Åsgård • 2013-04-12 Uppdaterad 2013-04-12

Bild 1123418
För att läsa guiden på bilden ovan i större format, klicka här.

Vi valde att dela in årets nyheter i järnsegmentet i tre kategorier – toppjärn, spelförbättrande järn och superspelförbättrande järn. Målet har varit att dela upp klubborna efter svårighets-, eller snarare lämplighetsgrad. Det ska dock poängteras att det inte är vattentäta skott mellan kategorierna och att det inom dem kan skilja en hel del i spelupplevelsen mellan olika modeller.

Viktigast av allt, vilket vi alltid förordar, är därför att du ser till att testa dina favoriter före köp. Börja gärna med att kolla in utrustningsexperten David Leets tips här nedan. 

TRÄNARENS TRE TIPS

1. KOLLA TRÄFFBILDEN
“Hur ofta någon kan träff a någorlunda nära mitten av träff ytan styr valet av modell. Om du konsekvent träff ar bollen på en area lika stor som en enkrona så kan du spela vilket järn som helst. Om du däremot har en träff bild som växer till omkring lite större än en femkrona så bör nog bladklubborna väljas bort. När hela framsidan av träff ytan börjar utnyttjas så bör nog både blad- och spelförbättrande klubbor väljas bort.”

 

2. HITTA RÄTT SETKOMPOSITION
“Den stora frågan är hur många järn du bör ha. Den lägst loftade järnklubban i ditt kommande järnset ska du kunna slå med tillräcklig höjd från ett normalt fairwayläge. Jag har två mål när jag hjälper folk att hitta ett järnset. Nummer ett är att de inte ska ha några klubbor som de tänker ‘åh, den kan jag inte slå med’. För vissa är det en järntrea, för andra en järnsexa. Nummer två är att varje klubba ska ha en särskild uppgift. Det ska vara en märkbar skillnad mellan hur långt du slår varje klubba så att det finns ett syfte med att välja den. För spelare med lägre svinghastighet kan det innebära ett helset, inklusive träklubbor, på bara åtta till nio klubbor och det är förstås fine.”

 

3. ANPASSA SKAFTLÄNGD, VIKT OCH LIE
“Skaftlängden påverkar din träff bild och anpassas efter kroppsbyggnad, svingplan och spelskicklighet. Skaftvikten avgör klubbans totalvikt, och skaftlängd, skaftvikt och greppvikten avgör tillsammans klubbans svingvikt. Vikten påverkar träff bilden och anpassas efter svingtempo och styrka. Slutligen gäller det också att se till att klubbans lievinkel passar dig.”


Text: Oskar Åsgård • 2013-04-12
SpelaUtrustning
Scroll to Top