Sverige siktar på medalj i golf-EM på hemmaplan

Europas bästa amatörherrar över 50 år peggar upp på PGA Sweden National utanför Malmö den 5–9 september. Sverige är ett av 20 deltagande länder och det blågula seniorlandslaget har som mål att vara med och slåss om medaljerna.

Seniorlandslaget som representerar Sverige på EM H50 2017. Från vänster: Niklas Hedelin, Mariusz Eriksson, Patrik Eriksson, Per Levin, Mattias Pernheden, Thomas Nilsson. Foto: Marika Pellijeff.

Tisdag 5 september inleds European Senior Men’s Team Championship på Lakes Course på PGA Sweden National strax utanför Malmö. Tjugo länder med sex spelare i varje lag gör upp om medaljplatserna under fem dagar. Det svenska H50-laget ser fram emot att spela EM på hemmaplan.

– Det har varit ett generationsskifte i H50-klassen på den svenska seniortouren med många nya spelare som är väldigt bra golfare med lång erfarenhet från både mästerskap och internationella och inhemska seniortävlingar. Det känns väldigt roligt att få spela ett Europamästerskap i Sverige. Med laget som kommer till start är vi definitivt med och fightas om medaljerna, säger lagkaptenen Jonas Blomberg.

De uttagna svenska seniorlandslagsspelarna har haft flera fina placeringar på svenska seniortouren H50 i år. I juli segrade Mattias Pernheden från Göteborgs Golf Klubb i SM H50 på Möre Golfklubb, en tävling där alla sex uttagna EM-spelare placerade sig topp 21 av totalt cirka 160 tävlande.

Sverige har dessutom en individuell EM-medaljör i laget då det blev brons för Thomas Nilsson, Djursholms GK, i senior-EM för herrar i Österrike i juni. Lagkamraterna Mattias Pernheden och Patrik Eriksson, Örebro City G&CC kom där på delad 23:e respektive delad 27:e plats.

– Sverige har som mål att vara värd för ett Europamästerskap årligen och vi är glada att European Golf Association har gett oss förtroende att arrangera lag-EM för herrseniorer tillsammans med golfanläggningen PGA Sweden National. Vi välkomnar de 120 spelarna och deras lagledare till Malmö och ser fram emot en fin tävlingsvecka med bra spel på en bana i absolut toppklass, säger Maria Möller, ordförande i Svenska Golfförbundet.


Svenska EM-laget 

Så här beskriver lagkaptenen Jonas Blomberg de svenska EM-spelarna:

Niklas Hedelin, Marks Golfklubb: Har visat bra form och legat topp 20 på nästan alla seniortourtävlingar under året.

Mariusz Eriksson, Katrineholms Golfklubb: Vann senaste tävlingen på H50-touren på Vara-Bjertorp i slutet av augusti på -7 efter 36 hål. Scorar bra när puttningen fungerar, vilket den gjort i år.

Patrik Eriksson, Örebro City Golf & Country Club: Är alltid med i toppen på SGF:s seniortourtävlingar. En tävlingsmänniska som vunnit internationella mästerskap även i andra sporter.

Per Levin, Rya Golfklubb: En stabil spelare med vass puttning som representerat Sverige i många mästerskap genom åren.

Mattias Pernheden, Göteborgs Golf Klubb: En spelare som sällan kommer utanför topp-10. Vann SM H50 i år, även totalvinnare av touren 2016.

Thomas Nilsson, Djursholms Golfklubb: Blev trea på individuella senior-EM i år. Stabil spelare som sällan ger bort slag till par.


EM spelas över totalt fem dagar. Tävlingen inleds med 2x18 hål slagtävling tisdag och onsdag. Baserat på resultatet från de första två dagarna seedas lagen till det avgörande matchspelet torsdag–lördag. De lag som kommer topp åtta i matchspelet får chansen att via kvartsfinal, semifinal och slutligen final spela om mästerskapsmedaljerna. Fullständiga regler för tävlingen finns på EGA:s hemsida.


Mer information och resultat:
http://www.ega-golf.ch/event/european-senior-mens-team-championship


Deltagande länder:

Belgien
Danmark
England
Finland
Frankrike
Irland
Island
Italien
Luxemburg
Nederländerna
Norge
Polen
Schweiz
Skottland
Slovenien
Spanien
Sverige
Tjeckien
Tyskland
Österrike

 

Kontakt:

Jonas Blomberg, lagkapten Sverige
Telefon: 070-893 30 20, e-post: golfblomberg@hotmail.com

Susanne Persson, kommunikationschef Svenska Golfförbundet
Telefon: 070-969 46 06, e-post: susanne.persson@golf.se