Golflandslagen siktar på medaljer i lag-EM

Fyra svenska golflandslag har tagits ut till sommarens Europamästerskap i lag. EM för flick-, pojk-, dam- och herrlag spelas samtidigt den 11–15 juli i fyra länder: Finland, Spanien, Portugal och Österrike. Det svenska målet är medaljer i alla klasser.

Tjejerna har vunnit i princip alla tävlingar vi ställt upp i under året, både som lag och individuellt.

Svenska flicklaget till EM i Helsingfors: Amanda Linnér, Julia Engström, Frida Kinhult, Linn Grant, Beatrice Wallin och Maja Stark. Foto: Göran Söderqvist

Historiskt sett har Sveriges golflandslag haft fina framgångar vid lag-EM. 2012 tog de svenska lagen tre guld och i fjol knep både flick- och herrlandslagen silvermedaljerna. Med fyra starka lag till start i år är målsättningen att öka den svenska medaljskörden.


Flicklandslaget ser sig som favoriter
Flicklandslaget spelar på St. Laurence Golf strax utanför Helsingfors i Finland. Spelarna har haft stora framgångar under säsongen med flera segrar i både lag och individuellt. Det är också ett rutinerat mästerskapslag, då fem av de sex uttagna spelarna var med i fjolårets silverlag – alla utom Julia Engström som då hade kvalat in till US Open genom sin seger i Ladies' British Amateurs 2016.

– Tjejerna har vunnit i princip alla tävlingar vi ställt upp i under året, både som lag och individuellt. Det är ett gäng som alla kan skjuta riktigt låga resultat. Vi kan inte annat än att se oss som favoriter. För att ta hem guldet till Sverige kommer vi att fortsätta vårt offensiva spel och fokusera på det vi kan påverka. Vi vet att vi är bättre än alla andra länder på alla delar av spelet, säger Fredrik Wetterstrand, coach flicklandslaget.

Flicklaget:
Julia Engström, Ringenäs Golfklubb
Linn Grant, Rya Golfklubb
Frida Kinhult, Skaftö Golfklubb
Maja Stark, Abbekås Golfklubb
Beatrice Wallin, Hills Golfklubb
Amanda Linnér, Hills Golfklubb

Team advisor: Fredrik Wetterstrand
Kapten: Marcus Börjesson


Pojklandslaget har förberett sig för värmen
Pojklandslaget spelar på La Manga Golf i sydöstra Spanien och har förberett sig för att klara av det förväntade varma vädret.

– Vår målsättning är att slåss om medaljer och för att göra det behöver vi i vanlig ordning göra bra förberedelser, både inför avresa och på plats, och göra det vi kan påverka så bra det bara går. Det kommer vara extremt varmt på La Manga i juli och därför har vi valt att ta med egen kock för att verkligen kunna optimera kosthållning och återhämtning mellan dagarna. Vi har ett lag med en väldigt hög högstanivå där det finns flera starka spelare för både foursome- och singelmatcher, så det ska bli väldigt spännande att se vad vi kan åstadkomma i årets mästerskap, säger Carl Magnusson, coach pojklandslaget.

Pojklaget:
Albin Bergström, Ljunghusens Golfklubb
Ludvig Eriksson, Stockholms Golfklubb
Hugo Townsend, Bodens Golfklubb
Ludvig Åberg, Eslövs Golfklubb
Oscar Teiffel, Vallda Golf & Country Club
David Nyfjäll, Upsala Golfklubb

Team advisor: Carl Magnusson
Kapten: Markus Otternäs


Rutinerat och medaljsuget damlandslag till Portugal
Damlandslaget har medalj som målsättning när de beger sig till Montado Golf Resort utanför Portugals huvudstad Lissabon.

– Vi åker till Portugal med ett rutinerat lag med flera meriter från collegegolf i USA samt tidigare EM. Endast en spelare (My Leander) gör debut i mästerskapssammanhang. På pappret ställer vi upp med ett starkt lag och som alltid när det handlar om lagspel gäller det att få ihop lagkänslan och att alla känner sig delaktiga och har kul tillsammans. Och att vi alla jobbar på med det vi kan påverka är nyckeln till framgång, säger KG Nissén, kapten damlandslaget.

Damlaget:
Linnea Ström, Göteborgs Golf Klubb
Linnéa Johansson, Båstad Golfklubb
My Leander, AIK Golfklubb
Filippa Möörk, Karlstad Golfklubb
Michaela Finn, Vasatorps Golfklubb
Elin Esborn, Delsjö Golfklubb

Team advisor: Carl Gustavsson
Kapten: KG Nissén


Två silvermedaljörer från 2016 i årets herrlag
Herrlandslaget beger sig till Österrike och Diamond Country Club utanför Wien med ett lag som bland annat består av två silvermedaljörer från i fjol, Fredrik Niléhn och Adam Blommé.

– Vi åker till EM med fyra nya spelare jämfört med förra årets silverlag. Laget är yngre, men ändå internationellt rutinerat och har generellt väldigt bra långt spel, vilket passar bra på EM-banan i Österrike. Målet är guldmedalj, säger Ola Lindgren, coach herrlandslaget.

Herrlaget:
Tim Widing, A6 Golfklubb
Fredrik Niléhn, Delsjö Golfklubb
Oliver Gillberg, Kårsta Golfklubb
Marcus Svensson, Halmstad Golfklubb
Adam Blommé, Bro-Bålsta Golfklubb
Jesper Svensson, Bro-Bålsta Golfklubb

Team advisor: Ola Lindgren
Assisterande coach: Lars Vangdal
 

Kontaktuppgifter:

Flicklandslaget: Fredrik Wetterstrand +46 70 394 0110 fredrik.wetterstrand@golf.se
Pojklandslaget: Carl Magnusson +46 73 320 4555 carl.magnusson@golf.se
Damlandslaget: KG Nissén +46 559 7122 kg.rehab@gmail.com
Carl Gustavsson +46 70 544 04 76 carl.gustavsson@golf.se
Patrik Jonsson +46 70 875 73 63 patrik.jonsson@golf.se
Herrlandslaget: Ola Lindgren +46 70 863 3717 ola.lindgren@golf.se

Högupplösta bilder:

Bilder kan laddas ned här och får användas fritt och gratis, ange fotograf Göran Söderqvist.