Vem blir svensk mästare i golfregler?

För fjärde gången arrangerar Svenska Golfförbundet Regel-SM med final på Ullna Golf Club den 1 juli. Alla svenska golfare är välkomna att testa sina kunskaper, både amatörgolfare och domare på olika nivåer.

TV4 har Idol, vi har Regel-SM

Den som känner sig hemma i golfreglernas värld eller vet hur man snabbt slår upp svaret i regelboken eller i decisionssamlingen (bok med regelfall) får återigen chansen att bli svensk mästare i regler. Tävlingen är ett inofficiellt svenskt mästerskap och arrangeras av Svenska Golfförbundets tävlingsenhet och regelkommitté.

– Vi vill popularisera golfreglerna och höja kompetensen i landet. Samtidigt som våra bästa domare får tävla med varandra ger vi någon helt okänd regelkunnig chansen att bli upptäckt. TV4 har Idol, vi har Regel-SM, säger Claes Grönberg, ansvarig för regler och handicap på Svenska Golfförbundet.

Tävlingen arrangeras i två kvalomgångar, den första pågår 29 maj–4 juni och de 40 bästa går vidare till andra omgången den 15 juni. De fyra snabbaste av dem med bäst resultat i omgång 2 går till semifinalen på Ullna Golf Club i samband med Match-SM i juli. De två bästa där gör upp i finalen.

Förra året deltog 129 personer i kvalomgång 1, 43 klarade sig vidare.

– Jag tror på ännu fler deltagare i år. I kval 1 kan du tävla när du vill och du har en hel vecka på dig. Sedan behöver ingen skylta med sitt resultat. Det borgar för att många tar chansen, säger Grönberg.

Vinnaren av mästerskapet får ett utbildningsstipendium på 10 000 kronor att använda för deltagande vid högre regelutbildning utomlands.

De närmaste åren står stora regelförändringar för dörren med moderniserade regler 2019 och en enda världshandicap 2020.

Att kunna regler gör det lättare att klara sig ur svåra lägen på banan och hjälper scoren och speltempot. Som ett led i att förklara de enklaste reglerna för spelarna tog SGF som ett av de första golfförbunden i världen fram tolv animerade regelfilmer 2015.

 

Så går tävlingen till

Regelbok och decisionssamling får användas.

Kval 1: Under valfri tid mellan 29 maj och 4 juni svarar de tävlande på tio flervalsfrågor på 12 minuter framför egen dator. De 40 bästa plus delningar går vidare till kval 2. Varje person (Golf-ID) får bara tävla en gång.

Kval 2: Den 5 juni klockan 19.00–20.00 svarar de tävlande på tio flervalsfrågor på 12 minuter framför egen dator. De fyra snabbaste av dem med bäst resultat går till semifinal.

Semifinal: 1 juli på Ullna Golf Club där tio flervalsfrågor besvaras skriftligen på 12 minuter. De två snabbaste av dem med bäst resultat går till final samma dag.

Final: 1 juli på Ullna Golf Club, de två finalisterna svarar muntligen på korta regelfrågor inför publik.

 

Tidigare regelmästare i golf
2016 Marek Pola Löthman
2015 (ingen tävling)
2014 Benny Larsson
2013 Roar Hagen

Läs mer om Regel-SM

För mer information
Claes Grönberg, ansvarig regler och handicap på Svenska Golfförbundet
Tel: 08-622 15 82, e-post: claes.gronberg@golf.se