Stenson dubbelt nominerad till Idrottsgalan

I dag blev det klart att Henrik Stenson nomineras i två kategorier till Idrottsgalan i januari. Som Årets manlige idrottare och för Årets prestation. Dessutom nomineras Stensons coach Torsten Hansson till Årets ledare. 2016 är onekligen ett händelserikt och framgångsrikt år för svensk golfsport.

Henrik Stensons historiska seger i The Open, Alexander Noréns fyra segrar på Europatouren, Anna Nordqvists seger på LPGA-touren och andraplats i US Open. Madelene Sagströms fantastiska rookie-säsong på Symetra Tour som gav spel på LPGA kommande säsong och 15-åriga Julia Engström som spelat tre majors och Junior Ryder Cup under året. Det är bara några framgångar ur en tävlingssäsong vars facit visar 58 internationella segrar på amatör- och proffsnivå hittills.

Golf gjorde också comeback på den olympiska arenan i Rio de Janeiro i somras efter 112 års uppehåll, med en silvermedalj som resultat när Henrik Stenson gick en duell mot Justin Rose ända in på det 18:e hålet avslutningsdagen.

Säsongen är dessutom inte slut. Inför Europatourfinalen denna vecka leder Henrik Stenson med Alex Norén på en tredjeplats. Alex fyra segrar på Europatouren en och samma säsong har ingen svensk mäktat med tidigare. Stenson är nu fyra och Norén nia på världsrankingen. Två svenskar bland de tio bästa har bara inträffat en gång tidigare.

Förutom nomineringarna till Idrottsgalan är Henrik Stenson en av de hetaste kandidaterna till Svenska Dagbladets guldmedalj, Bragdguldet, som meddelas den 6 december samt till Radiosportens Jerringpriset i samband med Idrottsgalan den 16 januari.

”Det är verkligen ett exceptionellt bra år för golfen, inte bara på de internationella tourerna. På hemmaplan ökade antalet medlemskap i golfklubbar med 9 794 netto till totalt 486 631 medlemskap, vilket är den största ökningen sedan 2003. Vi ökade i nästan alla grupper. Dessutom sattes rekord i antal bokade ronder med 6,4 miljoner”, säger Gunnar Håkansson, Svenska Golfförbundets generalsekreterare.

Bilden: Torsten Hansson, coach, och The Open-vinnaren Henrik Stenson. Foto: Mattias Brännholm

 

Läs mer

  • Högupplösta bilder på Henrik Stenson och Torsten Hansson finns att ladda ned här.

  • Idrottsakademins nomineringar . https://www.mynewsdesk.com/se/idrottsgalan/latest_news

  • SGF:s nomineringsförslag och förbundskapten Katarina Vangdals kommentarer kring de nominerade här.

  • Se filmen om Torsten Hansson och hans arbete med Henrik Stenson här.

  • Mer om medlemssiffrorna för golfen 2016 här.

 

Ytterligare information

Gunnar Håkansson, generalsekreterare Svenska Golfförbundet

e-post: gunnar.hakansson@golf.se tel: 08-622 15 25

Roger Andersson, chef Marknad och Kommunikation

epost: roger.andersson@golf.se tel: 08-622 15 79