Från Skandia till Ryder Cup

Fyra unga svenska spelare lever den här veckan i den häftigaste av alla drömvärldar. De har kommit från Ringenäs, Skaftö, Halmstad och Hills till Hazeltine i Minnesota. En lång väg, men deras resa inom golfen har ändå bara börjat. För alla fyra startade den med Skandia Cup och Skandia Tour.

Lag Europa har dagen innan förlorat mot USA med 15,5-8,5 på tuffa Interlachen, en halvtimmas bilfärd härifrån. Men i dag bryr sig ingen om det, det råder uppsluppen stämning och efter lunch ska det spelas en uppvisningsmatch över 9 hål på Hazeltine. Alla verkar lugna, men…

Marcus Svensson ser ut över det gigantiska tävlingsområdet, det är redan ganska mycket publik som följer inspelsrundan för Stenson & Co. Kunde Marcus föreställa sig vara här på Ryder Cup när han en gång som mycket ung började spela Skandia Cup?

– Nej, då tänkte man väl inte så, men efter hand är det klart att drömmen växte och det kanske roligaste är att den svenska tävlingstrappan fungerar. När man hörde om den första gångerna så kanske man inte förstod helheten, men nu ser vi ju att den fungerar. Det är häftigt, och det är häftigt att vara här.

Marcus spelade bra i två av tre matcher i Junior Ryder Cup, inte minst ihop med Beatrice Wallin. Hon nickar instämmande när de första Skandia-erfarenheterna kommer på tal, hur allt började och vilken väg den här resan mot världseliten tagit.

En som visat riktiga fighterinstinkter under Junior Ryder Cup är Frida Kinhult som trots inte helt perfekt spel, vände två matcher för poäng på slutet. Sin singelmatch med fyra birdies de sista fem hålen!

För 15-åriga Julia Engström är hela den här säsongen en drömresa. Segern i Ladies British Amateur har tagit henne till majortävlingarna US Open, British Open, Evian Masters och nu Junior Ryder Cup.

– Vad som varit roligast? Ja, US Open och så att vara här, men allt har varit kul!

Det var många leenden och lite flamsigt när ungdomarna från båda lagen klev upp på första tee för att spela sin vänskapsmatch. Men med ett antal tusen åskådare på de stora läktarna och längs fairway, med speakern som ropade ut namnen, med hejaropen och med livesändning bland annat in till mediecentrets hundratals journalister, då kom också en hel del nerver. En nyttig erfarenhet och ytterligare ett steg på resan mot världstoppen.

Men alla kom också ihåg vad Darren Clarke och Davis Love tidigare sagt – att hur mycket man än tränar, spelar och tävlar så blir ingen bra om man inte har kul samtidigt!

Nu blir det till att agera åskådare på Ryder Cup och samla ännu mer inspiration för att fortsätta satsningen.

– Vi åker hem söndag för att packa om och vara hemma ett dygn, sedan väntar tävling i Frankrike, säger Beatrice Wallin och Frida Kinhult.

Ytterligare ett delmål på den långa resan. Och någonstans hemma i Sverige börjar ett antal ännu yngre ungdomar sin första resa med Skandia Cup och Skandia Tour, kanske med målet att bli minst lika bra som de fyra svenska juniorerna som blev uttagna till Junior Ryder Cup.

Bilden: Frida Kinhult slår ut på första tee i Junior Ryder Cup-deltagarnas uppvisningsmatch på Hazeltine där Ryder Cup avgörs. Foto: Christer Höglund