Europaproffs i Katrineholm för Robert Karlssons nya tourtävling

Värden för Swedish Challenge, golfstjärnan Robert Karlsson, är entusiastisk inför starten av proffstävlingen på Katrineholms GK 4–7 augusti. Bland favoriterna nämns spelarna i morgondagens publikboll klockan 13.10: värden själv, Sveriges senaste Challenge Tour-vinnare Alexander Björk och tourledaren Jordan L Smith.

Det är verkligen häftigt att vi kan arrangera en Challenge Tour-tävling här i Katrineholm, en av de bättre tävlingarna dessutom.

Startfältet i Sveriges nya proffsgolftävling Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson i Katrineholm är intressant. Fyra av de fem bästa på tourens penningliga är med och flera namnkunniga svenskar syns i startlistan. Totalt har spelare från 22 nationer lockats till Challenge Tour-tävlingen, som också kommer att direktsändas i C More Golf under lördag och söndag från klockan 13.30. Förutsättningarna för en lyckad vecka på touren är alltså goda.

– Det är fantastiskt att få uppleva detta här hemma där allt en gång började. Det rullar fantastiskt bra på greenerna, upp emot 11,5 på stimpen. Det är faktiskt på gränsen till att vara för snabbt. Det är fantastiskt att se vilket jobb alla på klubben har gjort här ute. Det är verkligen häftigt att vi kan arrangera en Challenge Tour-tävling här i Katrineholm, en av de bättre tävlingarna dessutom, säger Robert Karlsson som både spelar och står som värd för tävlingen.

Viktig tävling för utvecklingen av svensk herrgolf
Det var fem år sedan senast en tävling på den europeiska utvecklingstouren Challenge Tour arrangerades på svensk mark. Den nya tävlingen Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson är efterlängtad och möjlig tack vare Svenska Golfförbundet, Katrineholms GK och deras samarbetspartners.

– Att Sverige återigen får en tävling på den här nivån är glädjande och framför allt viktigt för svensk spelarutveckling. Internationella framgångar på högsta nivå är en målsättning för oss, och att kunna ge spelare på väg upp en möjlighet att tävla på hemmaplan är en viktig del i detta, kommenterade förbundskapten Katarina Vangdal i samband med att tävlingen presenterades i december 2015.

– Att vi äntligen fått en tävling på Challengetouren kommer att ha stor betydelse för den framtida utvecklingen av svenska golfare. Det fanns en tid på 1990-talet då vi hade 26 spelare på Europatouren. Då hade vi också tre tävlingar och var ledande på Challenge Tour. Allt hänger samman, konstaterar Mats Lanner, Tournament Director.

Tourvinnaren Alexander Björk en av förhandsfavoriterna
Under en svensk succésommar har Henrik Stenson vunnit The Open Championship och Alexander Norén Scottish Open. Uppföljningen var Alexander Björks triumf i Challenge Tour-tävlingen Le Vaudreuil Golf Challenge i slutet av juli. Även Sebastian Söderberg och Simon Forsström har vunnit på touren under året och är i högsta grad med i racet om de 15 platserna på Europatouren nästa år. Alla de tre sistnämnda är med i Katrineholm.

26-åriga Alexander Björk från Växjö GK ses som en av favoriterna och spelar de två första rundorna tillsammans med värden Robert Karlsson och tourledaren Jordan L Smith.

– Det ska bli en riktigt rolig utmaning att spela med Robert. Vi har bara träffats som hastigast tidigare. Det blir säkert lite extra uppmärksamhet kring vår boll. Det är en grej jag börjar vänja mig vid, att spela inför publik och att sporras av det, säger Alexander Björk.

Björk är i nuläget femma i tourens ranking. Sensommarens och höstens tävlingar avgör vilka som till slut får de eftertraktade korten till Europatouren. Efter att ha varit med i täten under de första dagarnas spel i Nordea Masters på Bro Hof Slott och efter den senaste vinsten i Frankrike känner han sig redo att ta nästa steg i sin karriär.

 – Det är på greenerna det lossnat den senaste tiden. Det långa spelet har känts stabilt ända sedan jag kom tillbaka från förra sommarens axelskada. Sedan jag började jobba med Graham Crisp hemma i Växjö har det hela tiden gått åt rätt håll, säger Björk.

Fyra av de svenskar som slutade bland de 20 bästa i Nordea Masters på Bro Hof i år finns med i startlistan: Björn Hellgren, Johan Edfors, Michael Jonzon och Jens Dantorp. Johan Edfors kommer direkt från Thailand och är sakta men säkert på väg mot den form som bland annat gett honom tre titlar på Europatouren. Peter Gustafsson har fått en inbjudan som han gärna utnyttjar på bästa sätt. Bland många andra intressanta svenskar nämns Marcus Kinhult, Christofer Blomstrand, Mikael Lundberg, Linus Gillgren och Jeff Karlsson.

Hemmasonen Karlsson om Jättorp och sina chanser i tävlingen
Robert Karlsson växte upp vid Jättorpsbanan där hans pappa var greenkeeper. Bland klubbkompisarna fanns Joakim Rask. Båda spelar Swedish Challenge och passade på att spela inspelsvarvet tillsammans.

– Jocke påminde mig direkt om dubbelbogeyn jag gjorde när vi spelade junior-KM i början av 1980-talet, berättar Robert som startade veckan med puttningsträning på den femte greenen, den numera berömda greenen där han nötte, nötte och nötte sin puttning innan den numera 27 år långa proffskarriären startade.

Landsortsklubbens pittoreska golfbana har utvecklats sedan dess. Framför allt de tio senaste åren. Mycket tack vare Robert Karlssons hjälp. Banan är relativt kort men med ett antal riktigt giftiga pinnplaceringar kommer banan att försvara sig väl även mot denna veckas startfält. Ett vinnarresultat på 15–16 slag under par är det allmänna tipset. Robert Karlsson behöver möjligen inte titta lika noggrant i yardageboken som konkurrenterna. Han vet bättre än någon annan vilka möjligheter som finns att ta vara på och vilka misstag som bör undvikas.

– Ja, men egentligen är allt ute på banan annorlunda idag. Den här veckan har jag ungefär samma chans som alla andra. Jag är mest lättad över att min armbågsskada är under kontroll och att den senaste viloperioden har gjort mig gott, säger Karlsson.

Mer information: